Το Βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη την Τετάρτη υπέρ των ΗΠΑ και κατά του Ασάνζ.
Η αμερικανική πλευρά μπορεί πλέον να επεκτείνει τους λόγους για να ασκήσει έφεση σε απόφαση προηγούμενου δικαστηρίου που είχε απορρίψει την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.
Τον περασμένο Ιανουάριο το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Ασάνζ δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει κίνδυνος οι συνθήκες της φυλακής να τον οδηγήσουν σε αυτοκτονία. Οι ΗΠΑ άσκησαν έφεση κατά αυτής της απόφασης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση να εμποδίσουν την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ. Η απόφαση της Τετάρτης επιτρέπει στις ΗΠΑ να διευρύνουν το επιχείρημά τους για την αναίρεση της απόφασης του Ιανουαρίου.
Ο Κλερ Ντόμπιν, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο Ασάνζ δεν έχει κάνει καμία σοβαρή απόπειρα αυτοκτονίας.
Η Στέλλα Μόρις, σύντροφος του Ασάνζ και μητέρα δύο παιδιών του, μίλησε εναντίον της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου την Τετάρτη: “Κάθε μέρα που επιτρέπεται να συνεχιστεί αυτή η κολοσσιαία αδικία, η κατάσταση του Τζούλιαν γίνεται όλο και πιο απελπιστική”.
“Ο Τζούλιαν έχει αρνηθεί την αγάπη και τη στοργή της οικογένειας του τόσο καιρό. Ο Τζούλιαν και τα παιδιά δεν θα πάρουν ποτέ αυτόν τον χρόνο πίσω”, είπε η κ. Μόρις.
Η πλήρης ακρόαση της έφεσης έχει προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου. Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει κατηγορηθεί έχει κατηγορηθεί για περισσότερες από δώδεκα κατηγορίες κατασκοπείας στις ΗΠΑ.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ Ν. Ροδόπης συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ροδόπης, για την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους των τελευταίων καταστροφικών πυρκαγιών.
Με ανακοίνωσή του ζητά “άμεση καταγραφή ζημιών στις πληγείσες περιοχές και αποζημίωση στο 100% χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες” και να “εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα για την επιβίωση των πληγέντων, όπως εξασφάλιση ασφαλούς στέγασης, σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους και όσο χρειάζεται”.
Επίσης, “μέτρα για την αποφυγή νέων πυρκαγιών σε δασικές περιοχές, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την επιτήρηση των δασικών εκτάσεων, εξοπλισμένου με όλα τα αναγκαία μέσα για άμεση επέμβαση”.
Ο αντικυκλώνας “Lucifer” σπάει ρεκόρ ζέστης στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη, ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του στο Facebook, διευκρινίζοντας ότι ο αντικυκλώνας δεν έρχεται στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο Σ. Αρναούτογλου επισήμανε:
«Ο αντικυκλώνας “Lucifer” σπάει ρεκόρ ζέστης στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη(δεν έρχεται στην Ελλάδα!)
Στους 48,8 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος στη Σικελία! Αν επιβεβαιωθεί και επίσημα απο την ΕΜΥ της Ιταλίας τότε θα αποτελεί ένα νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ ζέστης!
Η Ευρώπη κατέγραψε σήμερα την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής από μετεωρολογικό σταθμό στην ήπειρο.. Οι περιφερειακές αρχές της Σικελίας κατέγραψαν θερμοκρασία 48,8 βαθμών Κελσίου σήμερα Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021, σε μια περίοδο που ο αντικυκλώνας με το παρατσούκλι “Lucifer” σαρώνει τη χώρα.
Η θερμοκρασία αυτή καταγράφηκε κοντά στις Συρακούσες, με τη θερμοκρασία να μην έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα από την Ιταλική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία!
Στη νότια Ιταλία, ο αντικυκλώνας “Lucifer” αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου ακόμα και πάνω από 39ºC και έως 42ºC, ενώ το Σαββατοκύριακο, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 40ºC στις κεντρικές περιοχές της Τοσκάνης και του Λάτιο, η οποία περιλαμβάνει τη Ρώμη.
Την Παρασκευή, 15 πόλεις θα πρέπει να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό (συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Φλωρεντίας ή του Παλέρμο) λόγω του καύσωνα, σύμφωνα με την ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία ANSA, και σήμερα Τετάρτη υπήρχαν ήδη οκτώ σε αυτή την κατάσταση. Όταν μια πόλη είναι σε κόκκινο συναγερμό σημαίνει ότι η ζέστη είναι τόσο έντονη που θέτει σε κίνδυνο τον γενικό πληθυσμό, όχι μόνο τους ηλικιωμένους ή τους αδύναμους.
Η πρωτεύουσα Ρώμη έχει ήδη αρχίσει να αισθάνεται τις επιπτώσεις του καύσωνα με τους τουρίστες να αναζητούν σκιά και νερό.
Ο καύσωνας έχει προκαλέσει φόβους για περισσότερες πυρκαγιές, με τη Σικελία με την περιοχή της Καλαβρίας να αντιμετωπίζει ήδη αρκετές αυτό το καλοκαίρι, πολλές ως αποτέλεσμα εμπρησμού, αλλά και εξαιτίας της ανομβρίας και των πολύ ξηρών και θερμών κατά διαστήματα ανέμων.
Οι πυροσβέστες ανέφεραν ότι σήμερα Τετάρτη έχουν καταγράψει 300 πυρκαγιές τις τελευταίες 12 ώρες, κι έναν άντρα 77 ετών να έχει χάσει τη ζωή του! Επτά αεροσκάφη Canadair κινητοποιήθηκαν για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.
Στην Καλαβρία, οι πυρκαγιές απειλούν τα βουνά Aspromonte, που χαρακτηρίζονται από την UNESCO ως περιοχή διεθνούς γεωλογικής σημασίας.
Για αρκετές ημέρες, οι φλόγες που τροφοδοτούνται από τον άνεμο και τη θερμότητα κατέστρεψαν τη La Madonia, μια ορεινή περιοχή κοντά στο Παλέρμο, την πρωτεύουσα της Σικελίας, και κατέστρεψαν αγροτικά χωράφια, σπίτια και βιομηχανικά κτίρια.
Ο κυβερνήτης της Σικελίας, Nello Musumeci, ζήτησε να κηρυχθεί κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης στη La Madonia».
Ο Στέφανος Μίλλερ ανέσκαψε και ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, ενώ υπήρξε και η ψυχή της αναβίωσης των Νέμεων Αγώνων.
Πέθανε, σε ηλικία 79 ετών, ο σπουδαίος φιλέλληνας αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ, που ανέσκαψε και ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, ενώ υπήρξε και η ψυχή της αναβίωσης των Νέμεων Αγώνων.
Ο Στέφανος Μίλλερ γεννήθηκε στο Γκόσεν της Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942. Ολοκλήρωσε το πρώτο πτυχίο του στα Αρχαία Ελληνικά στο Κολλέγιο Γουάμπας και το διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973.
Κατά τα χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διηνήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το Στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεσή του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία. Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, με εξαίρεση τα έτη 1982-1987, όταν διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.
Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα («Nemea II: The Early Hellenistic Stadium», 2001 κ.α), καθώς έργα διαφορετικού περιεχομένου, όπως τα «The Prytaneion: Its Function and Architectural Form» (1978), «Arete: Greek Sports from Ancient Sources» (2004), «Ancient Greek Athletics» (2004) και «The Berkeley Plato» (2009).
Το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν το δίτομο βιβλίο «Η Νεμέα και εγώ» (επίσης στα αγγλικά «Nemea and Me»), όπου ο συγγραφέας παρουσιάζει τα 46 χρόνια των αρχαιολογικών ανακαλύψεών του, έρευνας, όπως και αδιάκοπων προσπαθειών για την ανάδειξη και προστασία της αρχαίας Νεμέας.
Ο Στέφανος Μίλερ είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε τιμηθεί με το μετάλλιο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από την Ελληνική Δημοκρατία και είχε αναγνωριστεί ως «Πρόσωπο της Εβδομάδας» από το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004. Το 2005 είχε πολιτογραφηθεί Έλληνας πολίτης.
Πέθανε σε ηλικία 79 ετών οΣτέφανος Μίλλερ,ο σπουδαίος αρχαιολόγος και φιλέλληνας ο οποίος είχε αφιερώσει τη ζωή του στηΝεμέα.
Ο Στέφανος Γκ. Μίλλερ, ανέσκαψε και ανέδειξε τοναρχαιολογικό χώρο της Νεμέας,ενώ υπήρξε και η ψυχή της αναβίωσης τωνΝέμεων Αγώνων.
Ο Μίλλερ γεννήθηκε στο Γκόσεν της Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942. Ολοκλήρωσε το πρώτο πτυχίο του στα Αρχαία Ελληνικά στο Κολλέγιο Γουάμπας και το διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973.
Κατά τα χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το Στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεσή του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία.
Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στοΜπέρκλεϊ, με εξαίρεση τα έτη 1982-1987, όταν διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.
Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα.
Είχε ανακηρυχθείεπίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και είχε αναγνωριστεί ως «Πρόσωπο της Εβδομάδας» από το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004. Το 2005 με προεδρικό διάταγμα ο Στέφανος Μίλλερ πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος.
Συλλυπητήρια από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό
«Έργο ζωής» για τον Στέφανο Μίλλερ, η ανασκαφή και αναστήλωση της αρχαίας Νεμέας, υπογραμμίζει σε ανάρτησή της στο Twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας,Κατερίνα Σακελλαροπούλου,«τον ευγνωμονούμε βαθιά», προσθέτει με έμφαση.
«Αποχαιρετάμε τον καθηγητή αρχαιολογίας Στέφανο Μίλλερ, έναν σπουδαίο επιστήμονα που λάτρεψε τη χώρα μας, έζησε σε αυτήν πολλά χρόνια και αφιερώθηκε στην ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Έργο ζωής η ανασκαφή και αναστήλωση της αρχαίας Νεμέας. Τον ευγνωμονούμε βαθιά», αναφέρει στην ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Την αφοσίωσή του στις οικουμενικές αξίες της κλασικής Ελλάδας και την ανυπόκριτη αγάπη του Στέφανου Μίλλερ για τη χώρα μας, εξήρε ο πρωθυπουργός,Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, για τον θάνατο του διακεκριμένου και διεθνούς φήμης αρχαιολόγου, ο οποίος έφερε στο φως τις αρχαιότητες της Νεμέας.
«Αγάπησε την Ελλάδα, λάτρεψε τη Νεμέα, έφερε στο φως τους θησαυρούς της», είπε ο πρωθυπουργός για τον Στέφανο Μίλλερ, και προσέθεσε: «Ταυτισμένος με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Νεμέας, στις ανασκαφές της οποίας αφιέρωσε τέσσερις δεκαετίες, ο Στέφανος Μίλλερ αγάπησε βαθιά τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας.
Έγινε Στέφανος από Στήβεν πολύ πριν η Πολιτεία του αποδώσει τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα το 2005. Είχα τη χαρά και την τιμή να συναντηθώ μαζί του στη Νεμέα τα τελευταία χρόνια. Να θαυμάσω την αφοσίωσή του στις οικουμενικές αξίες της κλασικής Ελλάδας. Και να μοιραστώ την ανυπόκριτη αγάπη του για τη χώρα μας.
Τον αποχαιρετούμε ως έναν δικό μας άνθρωπο, ως έναν συμπολίτη μας».
Συλλυπητήρια δήλωση για την απώλεια του Στέφανου Μίλλερ έκανε η Υπουργός Πολιτισμού,Λίνα Μενδώνη,ενώ ο Κορίνθιος υφυπουργός Ανάπτυξης,Χρήστος Δήμας, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του: “Ο Στέφανος εκτός από τις γνώσεις του, είχε πάθος για την ζωή και πηγαία αίσθηση του χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Ήταν ευγενής, γενναιόδωρος αλλά και χαρισματικός άνθρωπος που σε συνέπαιρνε με τις ιστορίες για την ζωή του. Η δική του ιστορία όμως θα παραμείνει αιώνια για πάντα δίπλα στους μεγάλους της Νεμέας που ο ίδιος βοήθησε να αναδείξουμε όπως ο Ηρακλής, το λιοντάρι της Νεμέας, ο Οφέλτης και πολλοί άλλοι. Σε ευχαριστούμε πολύ για όλα”.
Τη «βαθιά του θλίψη» για τον θάνατο του καθηγητή Στέφανου Μίλλερ που ξαναζωντάνεψε την Αρχαία Νεμέα, εξέφρασε το Διοικητικό Μουσείο της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Ακρόπολης εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του καθηγητή Στέφανου Μίλλερ, αρχαιολόγου, ο οποίος ξαναζωντάνεψε την αρχαία Νεμέα. Ήταν βαθύς γνώστης της ελληνικής αρχαιολογίας και λάτρης της σύγχρονης Ελλάδας και του πολιτισμού της».
Πριν από περίπου 110 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή της σημερινής Αυστραλίας, ένας ιπτάμενος «δράκος» κυριαρχούσε στους ουρανούς. Είχε άνοιγμα φτερών 7 μέτρων και ήταν ο μεγαλύτερος πτερόσαυρος της ηπείρου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα απολιθώματα πτερόσαυρων είναι σπάνια στην Αυστραλία καθώς έχουν καταγραφεί λιγότερα από 20 δείγματα, από τότε που οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τα πρώτα οστά πτερόσαυρου στην ήπειρο πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Οι επιστήμονες ταυτοποίησαν το νεοανακαλυφθέν είδος, που ονομάζεται Thapunngaka shawi, από ένα απολιθωμένο κομμάτι μιας κάτω γνάθου που βρέθηκε σε μια τοποθεσία στο βορειοδυτικό Κουίνσλαντ και χρονολογείται στην Κρητιδική περίοδο (περίπου 145,5 εκατομμύρια έως 65,5 εκατομμύρια χρόνια πριν).
Το κρανίο του T. shawi είχεμήκος πάνω από 1 μέτροκαι είχε περίπου40 δόντια, γεγονός που καθιστά το εξαφανισμένο ερπετό, «το πιο κοντινό είδος που θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε με έναν πραγματικό δράκο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τιμ Ρίτσαρντς, υποψήφιος διδάκτωρ και ερευνητής στο Εργαστήριο Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Εμβιομηχανικής του Πανεπιστημίου του Queensland (UQ).
Το όνομα του γένους του πτερόσαυρου, «Thapunngaka», προέρχεται από μία από τις γλώσσες που μιλούν οι αυτόχθονες του έθνους Wanamara, οι οποίοι ζουν εκεί όπου ανακαλύφθηκε το απολίθωμα. Το όνομα ενσωματώνει τις λέξεις «thapun» και «ngaka», οι οποίες σημαίνουν «δόρυ και «στόμα» αντίστοιχα», έγραψαν οι ερευνητές. Το «Shawi», η ονομασία του είδους, είναι μια αναφορά στον άνθρωπο που βρήκε το απολίθωμα, έναν ερασιτέχνη χρυσοθήρα ονόματι Λεν Σο (Len Shaw).
«Έτσι, το όνομά του σημαίνει το στόμα του δόρατος του Shaw», έγραψαν οι επιστήμονες στη μελέτη.
Ο πτερόσαυρος αυτός, είχε μια κορυφογραμμή στην κάτω πλευρά της κάτω σιαγόνας του και πιθανώς και στην άνω σιαγόνα του, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι πτερόσαυροι που ονομάζονται anhanguerians είχαν τέτοιες κορυφογραμμές στο κρανίο τους και για αυτό οι ερευνητές κατέταξαν τον T. shawi σε αυτό το γκρουπ.
«Αυτές οι κορυφογραμμές πιθανότατα έπαιζαν ρόλο στη δυναμική πτήσης αυτών των πλασμάτων», ανέφερε στην ανακοίνωση ο συν-συγγραφέας της μελέτης Στίβεν Σάλισμπουρι, ανώτερος λέκτορας στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του UQ.
Οι επιστήμονες μέτρησαν επίσης τις υποδοχές των δοντιών στο θραύσμα της σιαγόνας και διαπίστωσαν ότι ο πτερόσαυρος θα είχε τουλάχιστον26 δόντιαστην κάτω σιαγόνα του και έως και 40 δόντια συνολικά.
Όταν ο T. shawi ήταν ζωντανός, περίπου το 60% της αυστραλιανής ηπείρου θα ήταν καλυμμένο από ρηχές θάλασσες. Αν και το απολίθωμα του T. shawi είναι ένα σπάνιο εύρημα, οι παλαιοντολόγοι είχαν προηγουμένως βρει πολλά απολιθώματα θαλάσσιων ασπόνδυλων – όπως μαλάκια, σαλιγκάρια και αμμωνίτες – στην περιοχή του Κουίνσλαντ, καθώς και απολιθώματα σπονδυλωτών, όπως καρχαρίες και άλλα ψάρια, καθώς και πλειόσαυρους και ιχθυόσαυρους (εξαφανισμένα θαλάσσια ερπετά). Αν και ο ιπτάμενος «δράκος» T. shawi της Κρητιδικής περιόδου δεν ήταν πιθανώς αρκετά μεγάλος για να παρασύρει έναν πλεσιόσαυρο, ήταν πιθανότατα ένας γρήγορος και θανατηφόρος θηρευτής, που βουτούσε για να αρπάξει ψάρια ή μικρά θηράματα στην ξηρά, αναφέρει ο Ρίτσαρντς.
«Θα έριχνε μια μεγάλη σκιά πάνω από κάποιον τρεμάμενο μικρό δεινόσαυρο που δεν θα το άκουγε μέχρι να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Ρίτσαρντς. «Αυτό το πλάσμα θα πρέπει να ήταν αρκετά άγριο».
Πετ κoκ διέφυγε κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης από πλοίο ρυπαίνοντας λιμενικές ιδιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Αγριάς. Η Λιμενική Αρχή απέστειλε περιπολικό σκάφος που διαπίστωσε μακροσκοπικά αλλοίωση του χρώματος της θάλασσας από φιλμ αβαρούς σκόνης, μαύρου χρώματος, χωρίς οσμή, σε απροσδιόριστη ποσότητα, έκτασης 300 μέτρων πλάτους επί 300 μέτρων μήκους, επικαθήμενη στην επιφάνεια της θάλασσας σε μεγάλες στιβάδες.
Στην περιοχή είχε προηγηθεί εκφόρτωση πετ κοκ (pet coke) από φορτηγό πλοίο, το οποίο ήταν παραβεβλημένο στην εσωτερική πλευρά της ανατολικής προβλήτας της ιδιωτικής εγκατάστασης και κατά την οποία διέφυγε υλικό, εξαιρετικά αβαρές, το οποίο λόγω ξηρότητας διασκορπίστηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και στον χερσαίο χώρο της προβλήτας.
Από τον υπεύθυνο καταπολέμησης ρύπανσης της εγκατάστασης δόθηκε εντολή στο ρυμουλκό “ΧΡΗΣΤΟΣ VII” και στη λάντζα “ΙΩΑΝΝΑ” για συνεχείς διελεύσεις στη γύρω θαλάσσια περιοχή για διάσπαση των στιβάδων, ενώ έγινε περιορισμός μέρους της επιπλέουσας ουσίας μεταξύ προβλητών με ανάπτυξη πλωτού φράγματος.
Από το Λιμεναρχείο Βόλου που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος του πλοίου, ο ναύτης – χειριστής γερανού και ο Διευθυντής των εγκαταστάσεων, ενώ κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και απαγόρευσης απόπλου του πλοίου.
Oι μεγάλες καταστροφές, όπως αυτή που βιώνουμε αυτές τις μέρες, αφήνουν συχνά πίσω τους, ειδικά στα παιδιά, τραυματικό αποτύπωμα που μπορεί να τους ακολουθεί μέχρι την ενήλικη ζωή τους. Και αυτό δεν αφορά μόνο στα παιδιά που βιώνουν άμεσα τις συνέπειες της καταστροφής, αλλά και σε όσα παρακολουθούν μέσω μιας οθόνης τα όσα διαδραματίζονται. Ποιος όμως είναι ο σωστός τρόπος για να τα προστατεύσουμε από αυτό;
«Είναι λάθος να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα και να το κουκουλώσουμε», εξηγεί στην ΕΡΤ η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη. «Από την άλλη είναι λάθος και το να είναι συνέχεια ανοιχτή μια οθόνη που παίζει αυτές τις εικόνες, τις οποίες τα παιδιά τις καταγράφουν χωρίς να έχουν την ενήλικη επεξεργασία, να μπορέσουν να τις μεταβολίσουν, οπότε μπορεί να εγγραφούν πολύ τραυματικά μέσα τους. Έχει λοιπόν σημασία να κλείσει κάποια στιγμή η οθόνη και να μπορέσουμε να τους το εξηγήσουμε με λόγια ανάλογα με την αναπτυξιακή τους φάση, όχι με υπερβολή, που θα μπορούσε να τους δημιουργήσει έντονες φοβίες».
Οι γονείς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση να εντοπίσουν ανησυχητικά συμπτώματα, όπως είναι διαταραχές στον ύπνο, στην όρεξη, πολύ μεγάλες αλλαγές στη διάθεση… «Αν αυτά διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα – παραπάνω από 2 ή 3 εβδομάδες, θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια», τονίζει η κ. Κανδαράκη.
Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν
Τις πιο συνηθισμένες αντιδράσεις των παιδιών μετά από άμεση ή και έμμεση έκθεση σε τραυματικά γεγονότα, όπως είναι η πυρκαγιά, αναλύει η Χριστίνα Σκλαβενίτη Ψυχολόγος, Σύμβουλος Γονεϊκότητας και ιδρύτρια του Healing Parenting.
«Τα παιδιά περιστοιχίζονται καθημερινά από πιθανούς κινδύνους, όμως όταν ένα συμβάν απειλεί ή βλάπτει την σωματική η συναισθηματική ακεραιότητα του ατόμου, τότε γίνεται τραυματική εμπειρία. Παρακάτω θα δούμε τις τυπικές συναισθηματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις των παιδιών στις καταστροφές φυσικές ή μη και τα τραυματικά γεγονότα. Οι πληροφορίες εστιάζουν στα παιδιά που έχουν εκτεθεί ή επηρεαστεί άμεσα από τέτοια γεγονότα, είναι όμως σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι και τα παιδιά που εκτίθενται έμμεσα στο τραυματικό γεγονός μέσω της πληροφορίας από τηλεοράσεις και social media ή μέσα από συζητήσεις ενηλίκων, μπορεί να εμφανίσουν τα ίδια συμπτώματα και συμπεριφορές», εξηγεί.
Μερικές συνηθισμένες αντιδράσεις των παιδιών στο στρες και στο τραύμα, όπως τις καταγράφει η κ. Σκλαβενίτη, περιλαμβάνουν:
Αποφυγή
Τα παιδιά μπορεί να επιχειρήσουν να αποφύγουν αναμνήσεις, δραστηριότητες, σκέψεις και συναισθήματα σχετιζόμενα με το τραυματικό γεγονός. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε σημάδια όπως:
Απόσυρση από τους φίλους και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
Απώλεια μνήμης σχετικά με πληροφορίες από το τραυματικό γεγονός ή μπλοκάρισμα των αρνητικών λεπτομερειών που σχετίζονται με το γεγονός
Επίπεδο συναίσθημα ή συναισθηματικό «μούδιασμα», αναφερόμενοι στην δυσκολία έκφρασης διαφορετικών συναισθημάτων, ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση.
Επ-αναβίωση
Τα παιδιά μπορεί να δείχνουν σημάδια επ-αναβίωσης όλου ή μέρους από το τραυματικό συμβάν ή να έχουν επαναλαμβανόμενες εικόνες και σκέψεις γύρω από το γεγονός.
Επαναλαμβανόμενο παιχνίδι σχετικό με σκηνές από το τραυματικό συμβάν
Το παιδί αντιδράει σαν το τραυματικό γεγονός να συμβαίνει ξανά στο παρόν
Συχνοί εφιάλτες σχετιζόμενοι με το γεγονός
Έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στην υπενθύμιση του γεγονότος
Αυξημένη διέγερση
Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν έντονη διέγερση και αυξημένες αντιδράσεις στην υπενθύμιση των γεγονότων. Αναζητάμε σημάδια όπως:
Αυξημένη ευαισθησία σε εικόνες, ήχους ή άλλα ερεθίσματα σχετικά με το συμβάν
Νευρικότητα
Προβλήματα ύπνου
Ευερεθιστότητα
Δυσκολία στη συγκέντρωση
Αυξημένο αίσθημα τρόμου
Κλάμα
Ανησυχία και άγχος για τα αγαπημένα πρόσωπα και το μέλλον
Αλλαγές στην όρεξη
Αποδιοργανωμένη συμπεριφορά
Ηλικιακός οδηγός αντιδράσεων των παιδιών
Τα παιδιά εκφράζουν τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις στο τραύμα με τρόπους που σχετίζονται με την δυνατότητα τους να κατανοήσουν και να εξάγουν συμπεράσματα από τα γεγονότα. Αυτή η ικανότητά τους εξαρτάται και από την αναπτυξιακή ηλικία στην οποία βρίσκονται. Παρακάτω θα δούμε κάποιες συναισθηματικές αντιδράσεις τις οποίες τις συναντάμε τυπικά σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.
Νήπια 2-5 ετών
Επαναλαμβανόμενο παιχνίδι ή συζητήσεις γύρω από το συμβάν
Tantrums/ ξεσπάσματα θυμού
Αυξημένος φόβος (τέρατα, το σκοτάδι, μην μείνει μόνο το παιδί κ.α.)
Η «Μαγική σκέψη» (το παιδί πιστεύει ότι προκάλεσε το γεγονός ή ότι το γεγονός μπορεί να αναιρεθεί)
Ξαφνική ή εντονότερη προσκόλληση σε φροντιστές και άγχος αποχωρισμού
Άρνηση συναισθημάτων, αποφυγή συζήτησης για το γεγονός
Κατηγορία προς τον εαυτό, ενοχή
Αλλαγές στην όρεξη και τον ύπνο
Ανησυχία για την σωματική υγεία και παράπονα για σωματικά συμπτώματα (πονοκέφαλοι, πόνος στην κοιλιά κ.α.)
Μειωμένη σχολική επίδοση, άρνηση για συμμετοχή στο μάθημα, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
Επαναλαμβανόμενες σκέψεις και συζητήσεις σχετικά με το γεγονός
Υπερβολικές εκφράσεις ανησυχίας και έντονη έκφραση ανάγκης για βοήθεια
Ανησυχία και άγχος για αγαπημένα πρόσωπα που σχετίζονται με το γεγονός ή για μελλοντικά γεγονότα
Επιθυμία να συμμετέχουν σε δράσεις αλληλεγγύης, προσπαθώντας να βοηθήσουν αυτούς που έχουν πληγεί
Πρώιμη εφηβική ηλικία και εφηβεία 13-18 ετών
Συναισθηματική αποφυγή και αποστασιοποίηση από τους φίλους και την οικογένεια
Θυμός και δυσαρέσκεια ή απώλεια εμπιστοσύνης
Κατάθλιψη, έκφραση αυτοκτονικών σκέψεων
Πανικός, άγχος, ανησυχία για το μέλλον
Αλλαγές στη διάθεση και ευερεθιστότητα
Κατηγορία προς τον εαυτό, ενοχή
Συμμετοχή σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου ή/και παράνομες συμπεριφορές
Χρήση ουσιών ή πειραματισμός με ουσίες
Μειωμένη σχολική επίδοση, άρνηση για συμμετοχή στο μάθημα, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
Αλλαγές στην όρεξη και τον ύπνο
Επαναλαμβανόμενες σκέψεις και συζητήσεις σχετικά με το γεγονός
Ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους που πλήττονται άμεσα από την καταστροφή, επιθυμία να καταλάβουν γιατί συνέβη το τραυματικό γεγονός
Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί να είναι τυπικές συναισθηματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις στο τραύμα και σε γεγονότα απειλητικά για τη ζωή του ίδιου του παιδιού, της οικογένειάς του ή και άλλων αγαπημένων προσώπων. Αυτές τις αντιδράσεις τις βλέπουμε και από τον παρατεταμένο εγκλεισμό λόγω της πανδημίας, σε περιπτώσεις θανάτου φροντιστή ή άλλου αγαπημένου προσώπου, σε περιπτώσεις διαζυγίου, φυσικής καταστροφής, απώλειας οικίας και σε άλλες περιπτώσεις όπου το παιδί αδυνατεί να διαχειριστεί το τραυματικό συμβάν, την πληροφορία που σχετίζεται με αυτό ή την δική μας δυσκολία στη διαχείριση της κρίσης.
Είναι σημαντικό ως γονείς, φροντιστές ή ειδικοί ψυχικής υγείας να είμαστε ενήμεροι και σε εγρήγορση για να κατανοήσουμε και να αντιληφθούμε τα παραπάνω σημάδια εγκαίρως. Έπειτα είναι εξίσου σημαντική η δική μας αποδοχή της δυσκολίας του παιδιού. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε να μειώσουμε την σημασία του τραυματικού γεγονότος ή των επιπτώσεων αυτού, στην προσπάθειά μας να ανακουφίσουμε το παιδί.
Γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για πυρόπληκτους
Σε περίπτωση που χρειάζεστε για εσάς ή το παιδί σας ψυχολογική υποστήριξη, μπορείτε να καλείτε δωρεάν στα ακόλουθα τηλέφωνα:
Ενεργοποιήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, στον αριθμό1110, για τους πυρόπληκτους. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο 1110 από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ.
Επεκτάθηκε η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης10306, ώστε να παρέχει υποστήριξη και στους πληγέντες από τις πυρκαγιές ανά την Επικράτεια. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τη γραμμή 10306, δωρεάν, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, όπου ειδικευμένοι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας θα βρίσκονται στη διάθεσή τους για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και περαιτέρω οδηγιών.
Κλιμάκιο της 20μελούς ομάδας ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών τηςΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, της Πρότυπης Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αρωγής (Π.Ε.Ψ.Υ.κΚ.Α.), τηςΕταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, ΕΠΑΨΥ και ΠΕΨΑΕΕ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία ΑΡΓΩ.Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε χρειάζεται βοήθεια μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6982863576.
ΟιΓιατροί του Κόσμουεπισκέπτονται τις περιοχές που έπληξαν οι πυρκαγιές με τις κινητές μονάδες τους, με σκοπό να παρέχουν ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη στους πυρόπληκτους κατοίκους. Με τη συνεργεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει γενικό ιατρό, παιδίατρο, κοινωνικό λειτουργό, δύο ψυχολόγους και τρεις φυσιοθεραπευτές, η πρώτη αποστολή εντοπίζεται στην Εύβοια. Η δεύτερη αποστολή θα κατευθυνθεί στην περιοχή της Ηλείας.
Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους δείχνουν ταΚέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, σε συνεργασία με τονΟΚΑΝΑ, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. Όποιος πολίτης επιθυμεί να λάβει βοήθεια μπορεί να βρει τα στοιχεία επικοινωνίας των Κέντρων Πρόληψης της Αττικήςεδώκαι στον ακόλουθο σύνδεσμοhttps://www.okana.gr/el/unitsμπορεί να βρει κάποιος το πλησιέστερο σε αυτόν Κέντρο Πρόληψης, πανελλαδικά.
Για τα παιδιά που βιώνουν απώλειες λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές ηΜΚΟ Μέριμναδιαθέτει ειδική τηλεφωνική γραμμή στήριξης. Μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο210 6463622, να αφήνετε το μήνυμα σας και θα σας καλούν την ίδια μέρα οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι μας. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί καθημερινά από τις εννιά το πρωί έως τις πέντε το απόγευμα.
Στο μεταξύ, εκατοντάδες ιδιώτες θεραπευτές δηλώνουν μέσω των κοινωνικών δικτύων τους τη διάθεσή τους να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε πυρόπληκτους, στο πλαίσιο ενός μεγάλου κύματος αλληλεγγύης, το οποίο από μόνο του μπορεί να λειτουργεί σε έναν βαθμό θεραπευτικά.