Εκφράζοντας την ελπίδα του «η αβάσταχτη ελαφρότητα και ο κυβερνητικός ερασιτεχνισμός στη διαχείριση της πανδημίας, να μη μας οδηγήσουν ξανά σε ένα τέταρτο lockdown» ξεκίνησε την ομιλία του στην κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «στις πιο δύσκολες στιγμές για την ελληνική κοινωνία, η έγνοια του δεν είναι πως θα αντιμετωπίσουμε τη πανδημία αλλά πως ο ίδιος θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Πως θα επιβιώσει πολιτικά και πως θα επιβάλλει μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική».
«Αυτοί που λίγες μέρες πριν πανηγύριζαν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο ότι δήθεν νίκησαν οριστικά τον κορονοϊό, είναι ικανοί να ξαναρίξουν τις ευθύνες στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας και να μεταθέσουν τις δικές τους ανεπάρκειες, την αδράνεια και τις δικές τους λανθασμένες εκτιμήσεις, στη λεγόμενη ατομική ευθύνη. Και να διχάσουν τους πολίτες σε μια στιγμή που η κοινωνία μας χρειάζεται εμπιστοσύνη, ενότητα και αλληλεγγύη» σημείωσε.
«Δεν θα αφήσουμε, να συνεχίσουν να κάνουν το ψέμα, την καταστολή, και τη διαφθορά, κανονικότητα σε αυτό τον τόπο. Να συνεχίσουν να απολαμβάνουν ανέμελα Σαββατοκύριακα καλοκαιρινά με 13.000 νεκρούς στον τόπο μας» υπογράμμισε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας την ελληνική κοινωνία να δώσει τον συλλογικό της αγώνα διεκδικώντας «πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, για να μην επιτρέψουμε αυτή η δυστοπία την οποία ζούμε εδώ κι ενάμιση χρόνο, να γίνει καθεστώς».
Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε, δεν μπορούμε να αφήσουμε και δεν θα αφήσουμε, να συνεχίσουν να κάνουν το ψέμα, την καταστολή, και τη διαφθορά, κανονικότητα σε αυτό τον τόπο.
Να συνεχίζουν να διαμοιράζουν τα ιμάτια του λαού μας σε κολλητούς, σε «ημέτερους» με απευθείας αναθέσεις και την ίδια στιγμή να μην κάνουν ούτε μια μόνιμη πρόσληψη στο ΕΣΥ.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει να τους αφήσουμε και δεν θα τους αφήσουμε, να τσιμεντώνουν την Ακρόπολη, να ακρωτηριάζουν τα αρχαία της Βενιζέλου, να ανέχονται -αν όχι να υποθάλπουν- ανατριχιαστικά εγκλήματα παιδεραστίας, βιασμών, κακοποίησης, βαρβαρότητας.
Να παραδίδουν τη παιδεία, την εργασία, το ασφαλιστικό στα μεγάλα συμφέροντα, να διαλύουν την εργασία, να πτωχεύουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Να παίζουν το παιχνίδι των λίγων με τις ζωές των πολλών.
Είναι καιρός πια, να εκφράσουμε αυτόν τον θυμό μας, την αγανάκτησή μας, είναι καιρός πια να θυμώσουμε. Ναι, βάλαμε πλάτη για να πάει η χώρα μπροστά, αλλά ως εδώ! Ως εδώ!
Στη συνέχεια υπενθύμισε τη στάση που κράτησε ο Πρωθυπουργός απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών, διερωτώμενος «πού έχουν κρυφτεί όλοι εκείνοι που τότε με μίσος πολεμούσαν μια συμφωνία που υπερασπιζόταν τα εθνικά συμφέροντα και τα υπερασπίζεται;» επισημαίνοντας παράλληλα ότι ότι παρά το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης «λοιδορούσε τη μεγάλη πρόοδο στα έργα πνοής για τη Θεσσαλονίκη, όπως το Μετρό, το λιμάνι και τη σιδηροδρομική διασύνδεση, δύο χρόνια μετά, όλα έχουν βαλτώσει και το μόνο με το οποίο ασχολήθηκαν ήταν με αυτή την ιδεοληπτική, όπως τη χαρακτήρισα, εμμονή και απόφαση να ξηλώσουν ένα κομμάτι από την ψυχή της πόλης, με τα αρχαία ευρήματα στο Σταθμό Βενιζέλου. Οι εθνικοί εργολάβοι πάνω από την πολιτισμική και εθνική μας ταυτότητα! Αυτό ακριβώς έπραξαν».
Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για «επίδειξη πολιτικής δειλίας, και φαρισαϊσμού» σημειώνοντας ότι «παραπέμπει στις καλένδες τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, μνημόνια που διασφαλίζουν το εθνικό συμφέρον καθώς διασφαλίζουν ότι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη θα είναι αυτά τα οποία θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γειτονικής μας χώρας. Τα παραπέμπει λοιπόν στις καλένδες και εξαφανίζει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, της γειτονικής μας χώρας, από επίσημες ανακοινώσεις για τις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Η μικροπολιτική λοιπόν μιζέρια πάνω από το εθνικό συμφέρον! Αυτοί ήταν πάντα, αυτοί είναι και τώρα».
Θα θυμάστε, δύο χρόνια πριν που ο κ. Μητσοτάκης χέρι-χέρι τότε, με το σκοταδιστικό κατεστημένο της πόλης, με την Ακροδεξιά, ακόμα και με τους Νεοναζί, ντυνόταν Μακεδονομάχος για να πολεμήσει μια συμφωνία που έδινε δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δημιούργησε η δική του παράταξη.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνέχεια στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θυμίζοντας στους πολίτες ότι κατηγορήθηκαν και κατηγορούνται ότι εκείνοι φταίνε για την αύξηση των νεκρών και των κρουσμάτων στην περιοχή τη στιγμή που «περίφημα στημένα πλάνα από συγκεκριμένες γωνίες» επιχειρούσαν να δείξουν ότι «οι Θεσσαλονικείς συρρέουν ανέμελοι στην παραλία, ενώ η πόλη θρηνούσε εκατόμβη νεκρών».
Οι εκατόμβες των νεκρών της πόλης εξαιτίας της ανεμελιάς, και των μικροκομματικών υπολογισμών, τα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα για την είσοδο από τα βόρεια σύνορα, η εγκληματική επιλογή να μην ακούσει ούτε τον ίδιο τον περιφερειάρχη του, τον περασμένο Οκτώβρη, έφεραν μια ανείπωτη τραγωδία στην πόλη. Η πόλη βίωσε έναν πολύμηνο εφιάλτη, οικογένειες έχασαν τους ανθρώπους τους, οι εκκλήσεις των γιατρών έπεφταν στο κενό την ώρα που τα νοσοκομεία βούλιαζαν. Κι όμως, φίλες και φίλοι, ένα χρόνο σχεδόν μετά, κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη. Όλοι είναι στις θέσεις τους. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη γι` αυτό το έγκλημα
Και σήμερα, το ίδιο λέει. Με την Θεσσαλονίκη να καταγράφει τεράστια αύξηση στο ιικό φορτίο, με τον κίνδυνο μιας νέας έξαρσης να κυριεύει την πόλη και ολόκληρη τη χώρα, το μήνυμα είναι το ίδιο: Εσείς πάλι φταίτε. Αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα. 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες έχει η χώρα, μια ευθύνη δεν υπάρχει: Η ευθύνη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης αυτής της χώρας.
«Αυτοί δεν φταίνε ποτέ»
«Αυτοί δεν φταίνε ποτέ» συνέχισε ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν φταίνε που δεν πήραν έναν μόνιμο γιατρό στα νοσοκομεία. Δεν φταίνε που ο κόσμος στοιβάζεται σαν τις σαρδέλες στα λεωφορεία. Γιατί δε φρόντισαν να φέρουν καινούργια, έφεραν κάτι σαπάκια από τη Λειψία. Δεν φταίνε που έχουν βαφτίσει τους μισούς Έλληνες “ψεκασμένους” και δεν μεριμνούν επί της ουσίας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Τα ίδια κάνουν και για την ανασφάλεια που γενικεύεται στους πολίτες. Για την έξαρση της εγκληματικότητας, ενώ αυτοί παραχωρούν μια στρατιά αστυνομικούς να φυλάνε περιθωριακούς δημοσιογράφους που τους λιβανίζουν. Για τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις. Για την αστυνομική αυθαιρεσία. Δεν φταίνε οι δράστες, φταίνε τα θύματα!» υπογράμμισε.
«Λογική, ενότητα και ασφάλεια οι αρχές μιας υπεύθυνης και σοβαρής ηγεσίας»
«Τρία είναι κατά τη γνώμη μου τα όπλα που διαθέτουμε: Η ενίσχυση των δομών υγείας και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας βαθμίδας υγείας, η αξιοποίηση όλων των δυνατών έστω και πειραματικών φαρμακευτικών προγραμμάτων στο πεδίο της μάχης για τους βαριά νοσούντες και το εμβόλιο, για να χτίσουμε τείχος ανοσίας στο πληθυσμό» ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι «η λογική, εδράζεται στο ότι η επιστήμη μας έδωσε ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση του φονικού ιού: Το εμβόλιο».
Τα δύο πρώτα όπλα, η κυβέρνηση επιδεικτικά τα αγνοεί. Μάλιστα, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ σχεδιάζει εν μέσω πανδημίας το κλείσιμο και τη συγχώνευση δημόσιων νοσοκομείων. Όταν εμείς στήναμε τοπικές Μονάδες Υγείας εδώ στη δυτική Θεσσαλονίκη, μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή ότι αυτά που κάνουμε είναι σοβιετικού τύπου πολιτική και δε χρειάζεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Την αγνοεί την αξία της.
Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε ως νοσηρό το φαινόμενο «να μοιράζεις λεφτά σε «φιλικά» ΜΜΕ για να κάνουν καμπάνια όχι για το σωτήριο εμβόλιο, αλλά για το σωτήρα Πρωθυπουργό» από μια «κυβέρνηση που δεν έχει τη διάθεση να ακούσει κανέναν, παρά μονάχα αυτούς που συντηρεί για να την παινεύουν», υπογραμμίζοντας την αξία του «να εξηγήσουμε στους πολίτες πόσο σημαντικό και πόσο αληθές είναι αυτό που λέει ο ΠΟΥ, ότι “κανείς δεν θα είναι ασφαλής πουθενά, αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς σε κάθε σημείο αυτού του πλανήτη”. Να εξηγήσουμε ότι καμία κρίση και ιδιαίτερα η υγειονομική κρίση, δεν ξεπερνιέται χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη και αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης. Σε ζητήματα ζωής ή θανάτου, δεν χωρούν τιμωρίες για παραδειγματισμό».
Γιατί εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη:
- Συντηρεί με κρατικό χρήμα ένα ολόκληρο σύστημα διαφθοράς με στρατούς κολλητών, ημέτερων και αυλοκολάκων, με χρήματα στα ΜΜΕ, με απευθείας αναθέσεις και κρυφές συμβάσεις με πολυεθνικές.
- Εν μέσω πανδημίας, αποφασίζει να πετάξει 25.000 νέες και νέους εκτός Πανεπιστημίων, για να δημιουργήσει μια νέα μεγάλη πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια.
- Εν μέσω πανδημίας, ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία ακόμα και για περιοχές NATURA για να κάνει business με μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων που τη στηρίζουν.
- Εν μέσω πανδημίας, ρευστοποιεί την περιουσία και τα σπίτια των ελληνικών οικογενειών για χάρη των funds και των τραπεζών, με τον νέο πτωχευτικό νόμο.
- Εν μέσω πανδημίας καταργεί το 8ωρο, νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες και τα σπαστά ωράρια, διαλύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
«Μας κρύβουν ότι σχεδιάζουν τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή»
«Πριν από λίγες μέρες ψήφισαν ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη Βουλή, δεν έγινε καθόλου φασαρία στα ΜΜΕ γι` αυτό. Τι προβλέπει αυτό το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τα επόμενα δύο χρόνια: Από έλλειμμα 7% φέτος, το 2023, σε δύο χρόνια, θα πάμε σε πλεόνασμα 2%. Δηλαδή μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια, 9 μονάδες προσαρμογή, που ισοδυναμεί με 16 δις ευρώ» ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι «σχεδιάζουν να αφήσουν μεμιάς ξεκρέμαστες όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αίροντας όλα τα μέτρα στήριξης, από το τέλος του έτους. Και όλες τις φοροελαφρύνσεις, που τόσο καιρό μάλιστα παρουσιάζονται ως δήθεν μόνιμες και ως δήθεν διευρυνόμενες».
Μας πουλάνε δήθεν επιστροφή στη κανονικότητα και στη μεγάλη και ισχυρή ανάπτυξη, ενώ γνωρίζουν ότι έχουν ήδη βγάλει την οικονομία από τις ράγες και σχεδιάζουν την απότομη προσγείωση. Εκτός πια κι αν άλλα υπολογίζουν, κατά τη συνήθη τακτική τους. Να υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια σε μια φοβισμένη κοινωνία, για να πάνε σε πρόωρες εκλογές, εν μέσω πανδημίας, μπας και γλιτώσουν τη πρόσκρουση, πριν τη λαϊκή ετυμηγορία.
«Αφήσαμε, πριν από δυο χρόνια, σ’ αυτή την κυβέρνηση, την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, μια χώρα με γεμάτα Ταμεία, μ’ ένα σοβαρό μαξιλάρι ασφαλείας περί τα 37 δισ. Ευρώ, πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Με πρωτόγνωρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημοσιονομικές διευκολύνσεις, που προέκυψαν από την πανδημία, με την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, μ’ ένα έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο οποίο συμπεριλήφθηκε η χώρα μας και δίνει τη δυνατότητα πρωτοφανούς ρευστότητας, με μια ισχυρή πολιτική κατεύθυνση από την Ευρώπη για επεκτατική πολιτική και κοινωνικές δαπάνες και όχι με εκβιασμούς για νέα μέτρα» υπογράμμισε.
Το σχέδιο της κυβέρνησης που συντάχθηκε εν κρυπτώ, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, τόσο με τα κόμματα όσο και με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, είναι ένα σχέδιο που προβλέπει ότι η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί αποκλειστικά σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, και θα αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, αφού τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια, με τα κριτήρια δηλαδή που μέχρι σήμερα δανείζουν γι’ αυτό και δε μπορεί να περάσουν ούτε απ’ έξω από τα γκισέ τους, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας.
Είναι όμως παρήγορο ότι ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και η Commission, άρχισε να δυσανασχετεί με τη στρατηγική της κυβέρνησης να τα δίνει όλα σε λίγους και εκλεχτούς, αδιαφορώντας για τη κοινωνική πλειοψηφία. Και δεν έκρουσε την καμπάνα μονάχα για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για το σχέδιο Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, το περίφημο Σχέδιο Πινοσέτ αν θυμάστε.
«Διότι, όπως λένε μετριοπαθείς υπολογισμοί, η ετήσια τρύπα στα δημόσια οικονομικά, στ’ αποθεματικά του Δημοσίου, αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, θ’ ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια το χρόνο. Και το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 50 δις. Πενήντα δις να φορτώσει στον Έλληνα φορολογούμενο, στο Ελληνικό Δημόσιο, στο Δημόσιο Ταμείο. Γιατί; Για να περάσει ένα σχέδιο για κάποιες λίγες εταιρείες μεγάλες, πολυεθνικές, να κάνουν μπίζνες με τα χρήματα που καταθέτουν οι εργαζόμενοι, κάθε φορά που δίνουν την εισφορά τους στα Ασφαλιστικά Ταμεία» σημείωσε, καταλήγοντας ότι «αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη, το λεγόμενο Σχέδιο Πινοσέτ».
«Δεν αποτελεί περιουσία οικογενειακή ο κόπος του Έλληνα εργαζομένου. Δεν αποτελεί περιουσία οικογενειακή όπως τα σπίτια του Βολταίρου που δεν ξέρουμε πώς αποκτήθηκαν, ο κόπος και οι δυνατότητες των ασφαλισμένων να πληρώνουν κάθε χρόνο τις εισφορές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σύνταξή τους» επεσήμανε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης θαρρεί ότι θα κάνει το ίδιο με το δημόσιο χρέος τα ίδια που έκανε με το χρέος του κόμματός του, με το χρέος της Νέας Δημοκρατίας, που εξήγγειλε πριν από 4 χρόνια, ότι θα το εξυγιάνει και φόρτωσε επιπλέον 120 εκατομμύρια ευρώ στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου. Και έφτασε συνολικά, στα 340 εκατομμύρια ευρώ, εις υγείαν των κορόιδων. Αυτό το κόμμα μπορεί να λειτουργεί και να κυβερνά τον τόπο. Ένας πολίτης, μια επιχείρηση με 50.00 ευρώ χρέος κλείνει. Δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα».
«Να φύγει αυτή η κυβέρνηση της παρακμής για να μην επικρατήσει η αίσθηση της απόγνωσης και της παραίτησης στην ελληνική κοινωνία»
Την ανάγκη «να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση» προέταξε στη συνέχεια κατά την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι στη συνέχεια χρειάζεται «να βάλουμε κάτω τα απλά, τα αυτονόητα που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα για να ζήσει καλύτερες μέρες, για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή οι σημερινές και κυρίως οι επόμενες γενιές».
Τι χρειαζόμαστε λοιπόν: Χρειαζόμαστε πάνω απ’ όλα να επιστρέψει η δικαιοσύνη, όπως είπαμε και στο πρόσφατο προγραμματικό μας συνέδριο, στην προγραμματική μας συνδιάσκεψη, όπου καταλήξαμε σε μια πολύ πλούσια προγραμματική επεξεργασία. Χρειαζόμαστε ένα δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Που σημαίνει: Τι μπορούμε να παράξουμε, τι θέλουμε να παράξουμε, πώς θα το παράγουμε και πώς θα διανέμουμε δίκαια τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία.
Αυτό σημαίνει ότι δομούμε μια οικονομία όχι γύρω από τα συμφέροντα μερικών ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, αλλά δημιουργούμε χώρο για όλους. Το σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει χτίζει μια δυνατή οικονομία στην οποία είναι απαραίτητος ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αυτοαπασχολούμενος.
Το δεύτερο που χρειαζόμαστε είναι ένα πλαίσιο ασφάλειας στην εργασία, που σημαίνει: 8 ώρες δουλειάς τη μέρα και πιλοτικά 7 μέρες δουλειάς, 35 ώρες την εβδομάδα, που σημαίνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που σημαίνει κατώτατος μισθός αξιοπρέπειας στα 800 ευρώ, που σημαίνει σοβαροί ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Δε μπορεί η παραγωγική δραστηριότητα της χώρας να βασίζεται στο φόβο, την εξάντληση και τον καταναγκασμό. Πρέπει να νιώθει ασφάλεια ο εργαζόμενος κόσμος για να είναι πιο παραγωγικός, πιο δημιουργικός, πιο αποδοτικός.
Αυτή είναι μια βασική διαχωριστική γραμμή που έχουμε από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Δεξιάς παράταξης στον τόπο. Πιστεύουμε ότι είναι κοινωνικό δικαίωμα η υγεία, η παιδεία, είναι κοινωνικό δικαίωμα η πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα και προφανώς η πρόσβαση στο αγαθό που λέγεται νερό.
Και είναι γεγονός ότι αυτές οι ιδέες και οι αξίες, είναι ιδέες και αξίες που επιβεβαιώνονται με τον πιο σκληρό τρόπο μετά την πανδημία. Σε όλο τον κόσμο, παντού, ακόμα και στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Μπάιντεν βγαίνει και λέει ότι δόγμα που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αποτύχει και ότι πρέπει ν’ αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, πρέπει να ξαναδούμε αξίες όπως η δημόσια υγεία και η εργασία. Και θα την προστατεύσουμε.
«Παντού στον κόσμο αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι πολιτικές οδηγούν σε αδιέξοδο. Μόνο εδώ έχουμε μια κυβέρνηση αμετανόητα νεοφιλελεύθερων που ακόμα και τη στιγμή της πανδημίας θέλουν να κλείνουν νοσοκομεία. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο να κρατήσουμε ανοιχτά τα νοσοκομεία, αλλά και να ενισχύσουμε το προσωπικό, τους ανθρώπους που στην πρώτη γραμμή κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία και κράτησαν όρθια και την ανθρωπιά αυτού του τόπου» σημείωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά «αδιανόητων και απαράδεκτων συνθηκών».
«Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, να έχουμε απολύσεις επικουρικών γιατρών και συμβασιούχων νοσηλευτών. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να μην αναγνωρίζουμε ότι πρόσφεραν στην ελληνική κοινωνία και να μη θεσμοθετούμε τη μονιμοποίηση των επικουρικών και των συμβασιούχων. Είναι απαράδεκτο, επίσης, να μη συμφωνούμε στην ανάγκη να ενταχθούν οι νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά, ένα αίτημα που τώρα η ελληνική κοινωνία κατανοεί ως απολύτως λογικό αίτημα. Είναι απολύτως παράλογο να μην καταλαβαίνουμε ότι αν δεν αυξήσεις τους μισθούς στους γιατρούς και αν δε δημιουργήσεις κίνητρα μ’ ένα νέο μισθολόγιο δε θα μπορέσεις ποτέ να χτίσεις ένα νέο και ισχυρό ΕΣΥ. Γιατί οι νέοι γιατροί θα φεύγουν στο εξωτερικό, εκεί όπου θα μπορέσουν να βρουν κάποιες καλύτερες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, περνώντας στη συνέχεια σε προτάσεις σχετικά με όσα χρειάζεται να γίνουν προκειμένου να ανακάμψει το ελληνικό κράτος.
Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος που σημαίνει νέο σύστημα υγείας. Χρειαζόμαστε όμως και καλά σχολεία, χρειαζόμαστε και καλά Πανεπιστήμια, να ενισχύσουμε το Λύκειο για να μην είναι απλά διακοσμητικό πριν τις πανελλήνιες, να δώσουμε βαρύτητα στο απολυτήριο.
Να μην τιμωρούμε τους νέους ανθρώπους με όνειρα, είτε τα νέα παιδιά σπουδάζουν σε ημερήσιο σχολείο είτε σε εσπερινό, όλοι να έχουν ξανά τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να σπουδάσουν στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος που σημαίνει προστασία των αδύναμων, που σημαίνει πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης με επαρκείς πόρους και άρτιο σχεδιασμό για να υπάρχει ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας για κάθε πολίτη που ζει σε αυτή τη χώρα. Που σημαίνει σεβασμός στις θυσίες των μεγαλύτερων γενιών.
Ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο και βιώσιμο που δεν θα είναι τζόγος, όπως θέλει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά θα τιμά και θα προστατεύει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής των εργαζόμενων πολιτών.
Χρειαζόμαστε επίσης να προχωρήσουμε προς την Πράσινη μετάβαση αλλά με δικαιοσύνη. Που σημαίνει, να μην αφήσουμε την Πράσινη μετάβαση να γίνει όχημα για τον κοινωνικό αποκλεισμό. Άρα, Ισχυρός ρόλος του κράτους με πράσινες επενδύσεις κοινής ωφέλειας, Κλιματικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία, επένδυση στην εγχώρια τεχνολογία και καινοτομία, για να μη γίνουμε τελικά μια χώρα που απλά θα εισάγει προϊόντα και τεχνολογία από άλλες χώρες για τους σκοπούς της πράσινης μετάβασης.
Τέλος χρειαζόμαστε ενίσχυση της Δημοκρατίας και των Θεσμών. Κανόνες για όλους, για να τελειώνουμε με το καθεστώς διαπλοκής πολιτικών, μιντιακών και επιχειρηματικών ελίτ που πληγώνει τη δημοκρατία και πληγώνει τον πλουραλισμό.
Κατοχύρωση επίσης ίσων δικαιωμάτων για κάθε πολίτη ανεξαρτήτως φύλου, ανεξαρτήτως, καταγωγής, εισοδήματος, ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
«Αυτή την κοινωνία οραματιζόμαστε. Αυτή την κοινωνία σχεδιάζουμε. Αυτό είναι το πρόγραμμά μας που πιστεύουμε ότι είναι ένα πρόγραμμα ταυτόχρονα ριζοσπαστικό, αλλά ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Πιστεύω, ότι αρχίζει ξανά η δυνατότητα, αρχίζει ξανά το πολιτικό παιχνίδι και η δυνατότητα να βγούμε μπροστά, να πούμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, να μιλήσουμε με λόγια σταράτα, ν` απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό και να του εξηγήσουμε: Όχι, αυτή η κυβέρνηση δε σε σώζει, αυτή η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε κάποιοι να πλουτίζουν, αλλά ο ελληνικός λαός να βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς δυστυχίας και απόγνωσης» κατεληξε ο Αλ. Τσίπρας, προτάσσοντας ως μόνη εναλλακτική για την πρόοδο της χώρας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές και επισημαίνοντας ότι «είμαστε εδώ, έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη».
Πηγή