Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης

 Η Ρωμανία μόνο κατ’ όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές...


Η Ρωμανία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.

Η Ρωμανία σ' εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Έλληνες. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε' για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.

Η τελευταία πολιορκία της Κωνσταντινούπολης (γαλλική μινιατούρα, 15ος αιώνας)

Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία».

Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.

Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».

Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

Η είσοδος του Μωάμεθ Β' στην Κωνσταντινούπολη (Ζαν-Ζοζέφ Μπενζαμέν Κονστάντ, 19ος αιώνας)

Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Έλληνες, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.

Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.

 

Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.

Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

Πηγή

Έφυγε από τη ζωή ο Δάκης – Ήταν 79 ετών

 Σύνταξη: Γεωργία Παμπουχίδου

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Δάκης. Ο αγαπημένος τραγουδιστής νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες σε μεγάλο θεραπευτήριο της Αθήνας, καθώς έδινε μάχη με τον καρκίνο. Τη θλιβερή είδηση επιβεβαίωσε η Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο μεγάλος ερμηνευτής όλο αυτό το διάστημα που πάλευε με τη νόσο είχε στο πλευρό του  συγγενικά του πρόσωπα, αλλά και μερικούς πολύ καλούς φίλους. Ο Βρασίδας “Δάκης” Χαραλαμπίδης (26 Αυγούστου 1943) ήταν 79 ετών.

Ο αγαπητός τραγουδιστής γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1963 ήρθε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο μετά ξεκίνησε να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων και παράλληλα ηχογράφησε το 1964 τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο «Deep in the heart of Athens» και ακολούθησαν δίσκοι που γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία στα Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά. Εκπροσώπησε επίσης την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία.


Πηγή

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Μουσική Παρασκευή - Bee Gees ~ Stayin' Alive

Λίγα λόγια για τους Bee Gees

Οι Bee Gees ήταν αγγλικό ποπ μουσικό συγκρότημα, δημιουργημένο το 1958. Αποτελούνταν από τα αδέρφια Μπάρι, Ρόμπιν και Μόρις Γκιμπ. Αυτό το τρίο υπήρξε επιτυχημένο, σχεδόν σε όλες τις δεκαετίες που ήταν ενεργό. Παρόλα αυτά, η περισσότερη τους επιτυχία έλαβε χώρα τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ενώ θεωρούνται και πρωτοπόροι ερμηνευτές της disco. Έχοντας πουλήσει πάνω από 220 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εισπρακτικώς συγκροτήματα όλων των εποχών.

Το 1997 εισήλθαν στο Rock and Roll Hall of Fame. Η μνεία που τους έγινε λέει: «Μόνο ο Έλβις Πρίσλεϊ, οι The Beatles, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Γκαρθ Μπρουκς και ο Πολ Μακάρτνεϊ έχουν πουλήσει περισσότερο από τους Bee Gees». Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Μόρις, το 2003, το συγκρότημα έπαυσε ύστερα από 45 χρόνια παρουσίας. Το 2009, τα εναπομείναντα μέλη, Μπάρι και Ρόμπιν, συμφώνησαν να ανασχηματίσουν το γκρουπ τους, καθώς επίσης και να αρχίσουν τις συναυλίες. Όμως, τον Μάιο του 2012, απεβίωσε και ο Ρόμπιν, αφήνοντας τον Μπάρι, ως το μόνο μέλος του σχήματος.

                                                                          Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Bee Gees
Πληροφορίες
Μουσικά είδηΠοπ - rock - soul - disco
Παρουσία1958–2003 και 2009–2012
Δισκογραφική εταιρεία
ΜέληΑρχικά
Πρώην μέληΆλλοι:
Ιστότοπος
beegees.com
 
Το Stayin' Alive...

"Stayin' Alive"
240px
Single από Bee Gess
από το άλμπουμ Saturday Night Fever (soundtrack)
Κυκλοφόρησε13 Δεκεμβρίου 1977
Format7"
Ηχογραφήθηκε1997, Γαλλία
ΕίδοςDisco[1][2]
Διάρκεια4:45
ΔισκογραφικήRSO Records
ΣτιχουργόςΜπάρι Γκιμπ - Μόρις Γκιμπ - Ρόμπιν Γκιμπ
ΣυνθέτηςΜπάρι Γκιμπ - Μόρις Γκιμπ - Ρόμπιν Γκιμπ
ΠαραγωγόςBee Gees - Άλμπι Γκάλουτεν - Καρλ Ρίτσαρντσον
singles των Bee Gess ανά χρονολογία
"How Deep Is Your Love"
(1977)
"Stayin' Alive"
(1977)
"Night Fever"
(1978)

To Stayin' Alive είναι ένα disco τραγούδι του συγκροτήματος Bee Gees, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο sountrack της ταινίας Saturday Night Fever, το 1977. Το κομμάτι γράφτηκε από τους Μπάρι, Ρόμπιν και Μόρις Γκιμπ. Το κομμάτι είχε κυκλοφορήσει και ως single, το 1977, το δεύτερο από τον δίσκο, καταλήγοντας να γίνει ίσως το δημοφιλέστερο τραγούδι του σχήματος. Το single μπήκε στα αμερικανικά Billboard Hot 100, φτάνοντας την 1η θέση, την οποία διατήρησε για τέσσερις εβδομάδες. Στον κατάλογο του 2004, του Rolling Stone, με τα 500 Σπουδαιότερα Τραγούδια όλων των εποχών, κατέλαβε την 189η θέση. Πάλι το 2004, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο του Αμερικανικού Ινστιτούτου ΚινηματογράφουAFI's 100 Years...100 Songs, καταλαμβάνοντας την 9η θέση. Σε μία ψηφοφορία του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού ITV, το 2011, το τραγούδι ψηφίστηκε ως το Αγαπημένο Τραγούδι των Bee Gees στη Χώρα.




Ακολουθεί το τραγούδι...




Well, you can tell by the way I use my walk I'm a woman's man, no time to talk Music loud and women warm, I've been kicked around since I was born And now it's all right, it's okay And you may look the other way We can try to understand The New York Times' effect on man Whether you're a brother or whether you're a mother You're stayin' alive, stayin' alive Feel the city breakin' and everybody shakin' And we're stayin' alive, stayin' alive Ah, ha, ha, ha, stayin' alive, stayin' alive Ah, ha, ha, ha, stayin' alive Well now, I get low and I get high And if I can't get either, I really try Got the wings of heaven on my shoes I'm a dancing man and I just can't lose You know it's all right, it's okay I'll live to see another day We can try to understand The New York Times' effect on man Whether you're a brother or whether you're a mother You're stayin' alive, stayin' alive Feel the city breakin' and everybody shakin' And were stayin' alive, stayin' alive Ah, ha, ha, ha, stayin' alive, stayin' alive Ah, ha, ha, ha, stayin' alive Life going nowhere, somebody help me Somebody help me, yeah Life going nowhere, somebody help me Somebody help me, yeah Stayin' alive


Καλό Σαββατοκύριακο!

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

 Η κυβέρνηση Μπάιντεν κλίνει προς την έγκριση της αποστολής πυραυλικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης στην Ουκρανία, τεχνολογία που θα αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές της δυνατότητες, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο πολλούς ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους.


Τα MLRS και η ελαφρύτερη εκδοχή τους, το Σύστημα Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας (HIMARS), μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους μέχρι και 300 χιλιόμετρα (186 μίλια). Τα συστήματα αυτά βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των όπλων που ζήτησε η Ουκρανία, καθώς οι μάχες έχουν επικεντρωθεί στην εκτεταμένη ανατολική περιοχή της χώρας.

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ζητούν τις τελευταίες εβδομάδες από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να παράσχουν το Σύστημα Πυραύλων Πολλαπλής Εκτόξευσης ή MLRS. Τα αμερικανικά οπλικά συστήματα μπορούν να εκτοξεύσουν ένα μπαράζ ρουκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων – πολύ μακρύτερα από οποιοδήποτε από τα συστήματα που έχει ήδη η Ουκρανία – κάτι που οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στον πόλεμο τους εναντίον της Ρωσίας .


Πηγή

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Μουσική Παρασκευή - Βαγγέλης Παπαθανασίου ~ Apocalypse des animaux (Générique)

Βαγγέλης Παπαθανασίου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου (Ελληνικά)
Γέννηση29  Μαρτίου 1943
Αγριά Μαγνησίας
Θάνατος17 Μαΐου 2022 (79 ετών)
Παρίσι
Αιτία θανάτουCOVID-19
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΨευδώνυμοVangelis και Βαγγέλης
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσανέα ελληνική γλώσσα
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Γαλλικά
Αγγλικά
Εκπαίδευσηδιδάκτορας επιστημών
ΣπουδέςΑνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυνθέτης μουσικών θεμάτων για κινηματογραφικές ταινίες
κιμπορντίστας
ζωγράφος
μουσικός ηχογραφήσεων
μουσικός παραγωγός
Αξιοσημείωτο έργοΜυθωδία
Chariots of Fire
1492: Χριστόφορος Κολόμβος
Μπλέιντ Ράνερ
Περίοδος ακμής1963 - 2022
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΌσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής (1981)
Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (2017)
Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα (2020)
Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής (2001)
Ιστότοπος
elsew.com
 Σχετικά πολυμέσα
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (πλήρες όνομα: Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου) (Αγριά Μαγνησίας, 29 Μαρτίου 1943 - Παρίσι, 17 Μαΐου 2022), γνωστός διεθνώς ως Vangelis, ήταν παγκοσμίως αναγνωρισμένος Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, προγκρέσιβ, άμπιεντ, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982. Επίσης, επένδυσε μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά. Είχε συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον. Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, Το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Νότια Κορέα - Ιαπωνία.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Λίγα λόγια για το L'Apocalypse des animaux



Το L'Apocalypse des animaux (Η αποκάλυψη των ζώων) είναι μουσική επένδυση του Βαγγέλη Παπαθανασίου για μια σειρά ντοκιμαντέρ για το ζωικό βασίλειο σε σκηνοθεσία του Φρεντερίκ Ρόσιφ, η οποία μεταδόθηκε για πρώτη φορά στη γαλλική τηλεόραση το 1970.


 Επαγγελματική βαθμολόγηση
Επανεξετασμένα αποτελέσματα
ΠηγήΒαθμολόγηση
Allmusic3/5 stars

Επισκόπηση

Αυτό το άλμπουμ είναι ένα από τα πρώτα έργα του Παπαθανασίου, που ηχογραφήθηκε ενώ ήταν ακόμη μέλος του progressive rock συγκροτήματος Aphrodite's Child . Είναι επίσης η πρώτη φορά που συνεργάστηκε με τον Γάλλο σκηνοθέτη Frédéric Rossif σε soundtracks που σχετίζονται με τα τηλεοπτικά του ντοκιμαντέρ. Αν και το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1973, η μουσική ηχογραφήθηκε το 1970. Σε αντίθεση με τον τρόπο που αργότερα ηχογράφησε τη μουσική του soundtrack –βλέποντας το κινηματογραφημένο υλικό και στη συνέχεια συνθέτοντας πάνω σε το– σε αυτή την περίπτωση απλώς ηχογράφησε μια σουίτα γενικών μελωδιών (με βάση το θέμα της άγριας ζωής του έργου, ενώ δεν είχε πρόσβαση σε αυτό) και άφησε τους μοντέρ της ταινίας να συνδυάσουν ό,τι χρειάζονταν.

Το ντοκιμαντέρ περιέχει πολλή περισσότερη μουσική από όση υπάρχει στο άλμπουμ, ένα κοινό θέμα με τα soundtracks του Παπαθανασίου. Η μουσική ανήκει σε μια περίοδο που ο Παπαθανασίου ήταν πολύ παραγωγικός και πρόθυμος να πειραματιστεί με την τεχνολογία και τα στυλ. Όχι μόνο ήταν ακόμα μέλος ενός συγκροτήματος και συνεργαζόταν με διάφορους καλλιτέχνες, αλλά είχε επίσης δημιουργήσει ένα soundtrack για την ταινία Sex Power του Henry Chapier και συμμετείχε σε ηχογραφήσεις με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της τζαζ και της ροκ στο Λονδίνο στο την εποχή, τα αποτελέσματα της οποίας κυκλοφόρησαν αργότερα χωρίς την άδεια του Βαγγέλη ως τα άλμπουμ Hypothesis και The Dragon.

Λίστα κομματιών

  1. Apocalypse des animaux – Générique – 1:26
  2. La Petite Fille de la mer – 5:54
  3. Le Singe bleu – 7:39
  4. La Mort du loup – 3:03
  5. L'Ours musicien – 1:03
  6. Création du monde – 10:03
  7. La Mer recommencée – 5:56

Συντελεστές

  • Βαγγέλης Παπαθανασίου – πλήκτρα
  • Didier Pitois – ηχολήπτης
  • Tony Kent – φωτογραφία 

Σημειώσεις

  • Ο Jon Anderson, τραγουδιστής του progressive rock γκρουπ Yes, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από το άλμπουμ που αποφάσισε να επισκεφτεί τον Βαγγέλη, με τον οποίο ξεκίνησε η γόνιμη συνεργασία τους.
  • Το άλμπουμ ονομάζεται "El Apocalipsis de los Animales" στη Νότια Αμερική.
  • Κάποια αντίτυπα LP δείχνουν ότι το "Création du Monde" έχει χρόνο παρακολούθησης 17:45, κάτι που είναι λάθος.
  • Το La Petite Fille de la mer εμφανίστηκε στο soundtrack του Stranger than Fiction, και παρόλο που ακούστηκε στα επεισόδια του ιαπωνικού δράματος Watashitachi no Kyokasho ("Our Textbook"), το τραγούδι δεν συμπεριλήφθηκε στο soundtrack του.
  • Το κομμάτι La Petite Fille de la mer πρωταγωνιστεί στην παγκοσμίου φήμης σκηνική παραγωγή του Slava's Snowshow του Slava Polunin .
  • Το "Creation Du Monde" χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από το συγκρότημα Yes ως μουσική πριν από την εμφάνιση του συγκροτήματος στη σκηνή κατά τη διάρκεια της περιοδείας του "Relayer".
  • Το "Creation Du Monde" εμφανίζεται στο soundtrack του Cosmos: A Personal Voyage, το οποίο εμφανίζεται πιο έντονα σε μια σειρά στο τέταρτο επεισόδιο ("Heaven and Hell") όπου ο παρουσιαστής Carl Sagan μιλάει για το σχηματισμό κρατήρων πρόσκρουσης.
  • Μέρος της μουσικής επένδυσης αποτέλεσε τους τίτλους αρχής της εκπομπής Παρασκήνιο, η οποία προβαλλόταν από το 1973 μέχρι το 2013, όταν και έκλεισε η ΕΡΤ.

Το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ

Η σειρά αποτελούνταν από έξι επεισόδια, το καθένα διάρκειας 50 λεπτών:

  1. De l'abeille au gorille (Από την Μέλισσα στον Γορίλλα)
  2. Les Animaux et les hommes (Ζώα και Άνθρωποι)
  3. Une Mémoire d'élephant (Η Μνήμη του Ελέφαντα)
  4. Traquer le chasseur (Κυνηγώντας τον Κυνηγό)
  5. La Peur du loup (Ο Φόβος του Λύκου)
  6. L'Enfant et la mer (Το Παιδί και η Θάλασσα)

Εκδόσεις άλμπουμ

  • Polydor, LP, 2393-058
  • Polydor, LP, MPF 1313 (Ιαπωνία)
  • Polydor, CD, 831503-2
  • Telewestel, CD, EUCD0004 (Ουγγαρία)
  • Polydor, CD, P22P20303 (Ιαπωνία)
  • Polydor, κασέτα, 185083 (Χιλή). Με τίτλο El Apocalipsis de los Animales και πιστώνεται στον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Λίστα κομματιών στα ισπανικά και γαλλικά.



Ακολουθεί η σύνθεση.




Καλό ταξίδι Βαγγέλη Παπαθανασίου!



ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ