Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

«Ταμπού που πρέπει να αρθεί» κατά τον Πέτσα το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο Δημόσιο

 Σε «ταμπού» φαίνεται πως πιστεύει ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ότι στηρίζονται οι αντιδράσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων Δημόσιο. «Νομίζω ότι όσο προχωράμε στον εμβολιασμό του πληθυσμού σε υψηλά ποσοστά, αυτά τα θέματα δεν πρέπει να είναι θέματα ταμπού και να αποτελούν θέματα συζήτησης», σημείωσε το πρωί της Παρασκευής, ενώ αναφορικά με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του ίδιου του Πρωθυπουργού για την ενδεχόμενη απόλυση όσων υπαλλήλων δεν έχουν εμβολιαστεί ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται για απόλυση αλλά για μετακίνηση».

«Είμαι αναφανδόν υπέρ της υποχρεωτικότητας, και το έχω τονίσει πολλές φορές και στο παρελθόν και στην περίπτωση των υγειονομικών και στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και οι εκπαιδευτικοί στις ειδικότητες που θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, υποστήριξε ότι «ότι όσο προχωράμε στον εμβολιασμό του πληθυσμού σε υψηλά ποσοστά, αυτά τα θέματα δεν πρέπει να είναι θέματα ταμπού και να αποτελούν θέματα συζήτησης», ενώ στη συνέχεια επανέλαβε τον ισχυρισμό επισημαίνοντας ότι «όλη η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι ταμπού. Πρέπει να περιλαμβάνει όλο και περισσότερες περιπτώσεις».

Την ίδια ώρα, «άδειασε» εμμέσως τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε την Τετάρτη ότι ένας εργοδότης θα μπορεί να απολύει τους εργαζομένους που δεν έχουν εμβολιαστεί, κάνοντας λόγο για «απαραίτητη ισορροπία στις προτάσεις μας».

«Νομίζω πως πρέπει να έχουμε πάντα μια ισορροπία στις προτάσεις μας. Οι προτάσεις οι οποίες χρειάζεται να είναι στο τραπέζι δεν πρέπει να δημιουργούν ανασφάλεια και ανησυχία, αντίθετα, πρέπει να εμπεδώνουν την ασφάλεια» σημείωσε, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο όποιος δεν εμβολιάζεται να απομακρύνεται από το συγκεκριμένο χώρο εργασίας, χωρίς αυτό «να σημαίνει ότι πρέπει να χάσει τη δουλειά του», όπως υποστήριξε. «Μπορεί να υπάρχουν άλλες θέσεις στις οποίες μπορεί να προσφέρει» συμπλήρωσε, ισχυριζόμενος ότι σε αυτό πρόκειται να συμβάλει και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο «επιτρέπει λίγο μεγαλύτερη ευελιξία».


Πηγή

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επέτρεψε στον Τσίπρα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα δάνεια της ΝΔ

 Μία νέα «πρακτική» εγκαινίασε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, καθώς αποφάσισε να παρέμβει και να αφαιρέσει τον λόγο από τον Αλέξη Τσίπρα, που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφασή του να απουσιάζει για ακόμα μία φορά στη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων στην «ώρα του Πρωθυπουργού», και μάλιστα, σε ερώτηση για την εκτόξευση του ποσού των δανείων της Νέας Δημοκρατίας που χρωστά το κόμμα της κυβέρνησης στις τράπεζες. Ο Πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικό ακτιβισμό», με τον δεύτερο να τον καλεί να εφαρμόσει τον κανονισμό, πριν ο Κ. Τασούλας διακόψει τη συνεδρίαση και τη ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της Βουλής.


Όλα ξεκίνησαν όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε τον λόγο και ανέβηκε στο βήμα, ώστε να κάνει παρέμβαση για το ζήτημα του υπέρογκου ποσού των δανείων της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην εμφανιστεί στη Βουλή ούτε αυτή την Παρασκευή για να δώσει απαντήσεις στην «ώρα του Πρωθυπουργού».

Αμέσως, ο εκτελών χρέη Προέδρου της Βουλής, βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, ανακοίνωσε πως στη θέση του θα ανέβει για να διαχειριστεί το αίτημα Τσίπρα για παρέμβαση ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με τον τελευταίο να επιχειρεί να δικαιολογήσει την απουσία του Κ. Μητσοτάκη από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να αφαιρέσει τον λόγο από τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, ήταν τέτοια η ζέση του Κ. Τασούλα που πήρε τον λόγο και μιλούσε ενόσω ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο βήμα της Βουλής.

Κατά τον Πρόεδρο της Βουλής, «δεν μπορεί να μετατραπεί η Βουλή σε ένα είδος σκηνικού. Δεν προβλέπεται ομιλία αρχηγού, δεν έχουμε κοινοβουλευτικό έργο», υποστηρίζοντας κατά τον κανονισμό της Βουλής δεν προβλέπεται να λάβει τον λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση, με τον Αλ. Τσίπρα να επιμένει.

«Μην επιχειρήσετε να φιμώσετε τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στον ναό της Δημοκρατίας. Να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να είστε πρόεδρος της Βουλής και όχι ο πρόεδρος που δέχεται σκονάκια από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Δεν θα καταφέρετε να φιμώσετε τη φωνή μας μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, όπως επιχείρησε η παράταξη από την πρώτη ημέρα να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή στα ΜΜΕ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας, συνεχίζοντας να καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής «στην τάξη».

«Πείτε μου ποιο είναι το άρθρο που δε μου επιτρέπει να μιλήσω ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πρώην πρωθυπουργός και ως αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας; Κατά πάγια κοινοβουλευτική πρακτική που εφαρμόζεται κατ’ αναλογία, η διάταξη του άρθρου 97 παρ.4 προβλέπει ότι οι πρώην πρόεδροι της Βουλής και οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να πάρουν τον λόγο όποτε το ζητήσουν» κάλεσε ο Αλ. Τσίπρας τον Κ. Τασούλα, συνεχίζοντας «να μην υποπέσετε σε αυτό το πολύ σημαντικό παράπτωμα. Σας ζητώ να μου δώστε τον λόγο και να μην παριστάνετε τον πρόεδρο κυβερνώντος κόμματος, ενώ έχει την έγκριση και των άλλων κομμάτων».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στη θέση του, ανακοινώνοντας την διακοπή της συνεδρίασης, και ακολούθως, σταμάτησε και η ζωντανή σύνδεση.

«Με νοιάζει η Βουλή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δεν θέλω να τη μετατρέψουμε σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού. Το άρθρο που λέτε δίνει δικαίωμα, αλλά αφορά στο νομοθετικό έργο. Στις επίκαιρες ερωτήσεις δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις αρχηγών κομμάτων, διακόπτω τη συνεδρίαση και περιμένω πρότασή σας για τροποποίηση κανονισμού» κατέληξε ο Κ. Τασούλας.


Πηγή

Αλλεπάλληλες αρνητικές πρωτιές και οικονομικές πληγές στην ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ

 Δυσάρεστα στοιχεία συγκεντρώνει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την απασχόληση στην Ελλάδα, αλλά και επί του συνόλου για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην ΕΕ. Η Ελλάδα το 2020 είχε την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, με το πραγματικό ΑΕΠ να μειώνεται κατά 8,2%. Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην ΕΕ και ταυτόχρονα το υψηλότερο ποσοστό υποβάθμισης της εργασίας σε σχέση με το 2010.


Πολλαπλά καμπανάκια προκύπτουν από την ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Μεταξύ των συμπερασμάτων αναφέρονται, εντατικοποίηση της εργασίας, μισθοί χαμηλής αγοραστικής δύναμης, μη επαρκείς θέσεις απασχόλησης, περισσότερες θέσεις απασχόλησης χαμηλής ποιότητας και χαμηλών αμοιβών.

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην ΕΕ, ενώ έρχεται τρίτη υψηλότερη αν συνυπολογιστούν η Τουρκία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία. Παράλληλα, έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων που εργάζονται με παρατεταμένο ωράριο, δηλαδή από 49 ώρες και άνω, μετά την Τουρκία, και το υψηλότερο ποσοστό μισθωτών στην ΕΕ που εργάζονται Σάββατο και Κυριακή.

Η Ελλάδα το 2020 είχε την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, με το πραγματικό ΑΕΠ να μειώνεται κατά 8,2%. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κυρίως στην κάμψη των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 17 δισ. ευρώ (9,34% του ΑΕΠ του 2019) και της κατανάλωσης κατά 6 δισ. ευρώ.

Οι εγχώριες επενδύσεις δεν φαίνεται, για ακόμη μια φορά, να μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρή επεκτατική δυναμική. Η μείωση των επενδύσεων των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων περιορίστηκε στα 721 εκατ. ευρώ, ενώ το φυσικό κεφάλαιό τους συνέχισε να μειώνεται αφού οι επενδύσεις εξακολουθούν να υπολείπονται των αποσβέσεων. Μεταξύ 2010 και 2020 ο μέσος ρυθμός μείωσης του κεφαλαίου ήταν 0,5% ανά τρίμηνο. Σωρευτικά, τη δεκαετία που πέρασε χάθηκε το 25% του φυσικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων.

Το α’ τρίμηνο του 2021 οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν το δεύτερο υψηλότερο περιθώριο κέρδους και ταυτόχρονα το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στην Ευρωζώνη. Η συμπεριφορά αυτή του επιχειρηματικού τομέα αποτελεί μια πραγματική διαρθρωτική ιδιαιτερότητα του ελληνικού αναπτυξιακού υποδείγματος. Βάσει αυτού του δεδομένου, οι σχεδιασμένες οικονομικές πολιτικές που προσανατολίζονται στην περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων είναι πιθανό να αποδειχθούν αναποτελεσματικές για να ενθαρρύνουν έναν σημαντικό όγκο νέων επενδύσεων.

Για πρώτη φορά από το 2012, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ήταν θετικές εξαιτίας της αποχής τους από την κατανάλωση λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παρά ταύτα, το αποτέλεσμα αυτό, το οποίο είναι βραχυπρόθεσμο, βελτίωσε τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση. Βέβαια, η ανισότητα πλούτου και εισοδήματος αποκρύπτει τον μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο που είχε η πανδημία στα φτωχότερα νοικοκυριά, των οποίων η χρηματοοικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της μείωσης του εισοδήματός τους. Την ίδια στιγμή η πτώση της κατανάλωσης και η μειωμένη ζήτηση επιδείνωσαν τη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων.

Μεταξύ του δ’ τριμήνου του 2019 και του δ’ τριμήνου του 2020 ο δείκτης χρέος προς ακαθάριστα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 35%.
Μια από τις πιο σημαντικές συνέπειες της πανδημικής κρίσης είναι η αποσταθεροποίηση βασικών δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και η ανατροπή της δημοσιονομικής προσαρμογής των προηγούμενων ετών. Η Ελλάδα κατέγραψε το 2020 τη μεγαλύτερη προσαρμογή του πρωτογενούς ισοζυγίου (από πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ σε έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ) και τη μεγαλύτερη αύξηση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας και στους εργαζομένους είναι επίσης σημαντικές. Οι άνευ προηγουμένου μειώσεις του χρόνου εργασίας που έγιναν στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν αυξήσει δραματικά την επισφάλεια πολλών θέσεων εργασίας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι όλα τα ευρήματά μας για ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα δείχνουν ότι αυτή απέχει σημαντικά από το να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και απασχόλησης στους εργαζομένους.

Το δ’ τρίμηνο του 2020 υπήρξε μια παράλληλη μείωση της απασχόλησης και της ανεργίας, λόγω της αύξησης του αριθμού των ατόμων σε αναστολή εργασίας. Με την επαναφορά των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών εκτινάχθηκε, με τη διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 να υπερβαίνει τα 160 χιλ. άτομα. Τα ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης του εργατικού δυναμικού είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη (ελαφρώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της Ισπανίας), η βελτίωση των οποίων αρχίζει να περιορίζεται ήδη από το β’ τρίμηνο του 2019.

Το ίδιο ισχύει για το ποσοστό απασχόλησης, το οποίο είναι πολύ χαμηλό ως προς τον μέσο όρο της Ευρωζώνης αλλά και ως προς τους στόχους της Ατζέντας Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Οι εξελίξεις ήταν χειρότερες στην περίπτωση των γυναικών και των νέων. Δεδομένων των διαρθρωτικών περιορισμών του ελληνικού αναπτυξιακού υποδείγματος, η ουσιαστική αύξηση του όγκου της απασχόλησης και του ποσοστού απασχόλησης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εκτεταμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, αφού ο επιχειρηματικός τομέας δεν φαίνεται να μπορεί από μόνος του να δημιουργήσει τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην ΕΕ και ταυτόχρονα το υψηλότερο ποσοστό υποβάθμισης της εργασίας σε σχέση με το 2010. Ο δείκτης ποιότητας της απασχόλησης της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Εργατικών Συνδικάτων, που ενσωματώνει βασικούς δείκτες/στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, εμφανίζει την Ελλάδα το 2019 στην τελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, ήταν το μόνο κράτος-μέλος που παρουσίασε τόσο μεγάλη πτώση στον δείκτη ποιότητας της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, μεταξύ 2010 και 2019 ο δείκτης μειώθηκε κατά 11,45%, ενώ στην Πορτογαλία κατά 3,21% και στην Κύπρο κατά 1,96%. Σε όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη υπήρξε βελτίωση.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ποιότητα της απασχόλησης είναι τόσο χαμηλή στην Ελλάδα έχει να κάνει με τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Η διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας είναι η υψηλότερη στην ΕΕ και η τρίτη υψηλότερη αν συνυπολογίσουμε την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων που εργάζονται με παρατεταμένο ωράριο, δηλαδή από 49 ώρες και άνω, μετά την Τουρκία, και το υψηλότερο ποσοστό μισθωτών στην ΕΕ που εργάζονται Σάββατο και Κυριακή. Η διευρυμένη χρήση υπερεργασίας φέρνει την αγορά εργασίας της Ελλάδας πιο κοντά στο πρότυπο των βαλκανικών χωρών, αναδεικνύοντας το αναπτυξιακό χάσμα της με τις χώρες της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο ο μέσος μισθός μειώθηκε σε σχέση με το 2010, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε περαιτέρω επιδείνωσή του. Η απόκλιση του μέσου μισθού από αυτόν του μέσου όρου της Ευρωζώνης είναι ακόμα πιο σημαντική αν συνυπολογιστεί ότι στα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων υπάρχει ισχυρή σύγκλιση, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια ειδική περίπτωση παλινδρόμησης της κοινωνικής ευημερίας.

Η Ελλάδα είναι επίσης το μόνο κράτος-μέλος στο οποίο για το ίδιο διάστημα υπήρξε απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού και ταυτόχρονα του κατώτατου μισθού. Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν την αγοραστική δύναμη των μισθωτών πιο κοντά στην αντίστοιχη των μισθωτών στα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο αποκλίνει σημαντικά από τα ισχύοντα στη βόρεια, την κεντρική και τη δυτική Ευρώπη. Ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας.

Το πιο σημαντικό δίδαγμα της πανδημικής κρίσης είναι ότι η οικονομία μας βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της. Η μεγάλη εξάρτησή της από τις υπηρεσίες, και ειδικότερα από τον τουρισμό και την εστίαση, αναδεικνύεται η αχίλλειος πτέρνα της διατηρησιμότητας της ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας. Η ισχυρή μείωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (8,1%) κατά την περίοδο της πανδημίας προέρχεται από τον τομέα των υπηρεσιών (-9,4%) και ειδικότερα από τους κλάδους «τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία∙ άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών» (-25,4%) και «χονδρικό και λιανικό εμπόριο, μεταφορές, παροχή υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης» (-22,8%). Αντίστοιχα είναι και τα ευρήματα ως προς τη μείωση του όγκου της απασχόλησης.

.



Πηγή

Κάλεσμα αποχής των δικηγόρων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και καταδίκη του νομοσχεδίου για τα Εργασιακά

 Να απέχουν από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καλεί η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας τα μέλη της και εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, καταγγέλει πως αφήνει εκτεθειμένους τους ευάλωτους δανειολήπτες στα συμφέροντα των τραπεζών και των funds και κρίνει αναγκαία την αναστολή των πλειστηριασμών. Παράλληλα, η Ολομέλεια «εκφράζει την έντονη διαφωνία της σχετικά με την κατεύθυνση των κεντρικών διατάξεων του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά, ιδίως όσον αφορά στις απολύσεις, στην ενίσχυση της ατομικής διαπραγμάτευσης για την ελαστικοποίηση της εργασίας, στην κατάργηση του σταθερού 8ώρου και στην επέκταση σε σειρά κλάδων της επιτρεπόμενης κυριακάτικης εργασίας, στη συρρίκνωση και υπονόμευση των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων (συλλογικής διαπραγμάτευσης και δικαιώματος απεργίας) και της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης, στη μείωση του κόστους της πρόσθετης εργασίας και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία εργοδότη - εργαζομένου»


Κάλεσμα να απέχουν από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας απηύθυνε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας στα μέλη της. Με ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της στις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα που δεν εξασφαλίζει την προστασία των ευάλωτων οφειλετών και φέρνει την απελευθέρωση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Η Ολομέλεια καταγγέλει πως ο Νέος Κώδικας αφήνει εκτεθειμένους τους ευάλωτους δανειολήπτες στα συμφέροντα των τραπεζών και των funds και κρίνει αναγκαία την αναστολή των πλειστηριασμών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Ολομέλεια, από την πρώτη στιγμή, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της στις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, διότι δεν εξασφαλίζουν την λυσιτελή προστασία των ευάλωτων οφειλετών, και δη της πρώτης κατοικίας τους, στο πλαίσιο της διευθέτησης των οφειλών τους και της παροχής δεύτερης ευκαιρίας, λαμβάνοντας υπόψη και τη δυσμενή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Με την εφαρμογή του Πτωχευτικού νόμου, επίκεινται στο επόμενο χρονικό διάστημα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, αλλά κυρίως, δεν έχει συσταθεί «Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» και η σχετική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι σήμερα «αδειανό πουκάμισο».

Οι άνω εξελίξεις στερούν πλέον κάθε προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και τους αφήνουν παντελώς εκτεθειμένους στα συμφέροντα των Τραπεζών και των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds).

Η Ολομέλεια κρίνει ως απόλυτα αναγκαία την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών νομοθετικώς και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων δια νόμου.

Υπό τις συνθήκες αυτές, και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που δημιουργούνται, η Ολομέλεια καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να αποφασίσουν την αποχή των δικηγόρων-μελών τους από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων κατά της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020, σύμφωνα με το ειδικότερο πλαίσιο που θα καθορίσει η Συντονιστική Επιτροπή.

Στη συνέχεια, η Ολομέλεια εξαπολύει σφοδρή επίθεση στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, εκφράζοντας «την έντονη διαφωνία της σχετικά με την κατεύθυνση των κεντρικών διατάξεων του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά, ιδίως όσον αφορά στις απολύσεις, στην ενίσχυση της ατομικής διαπραγμάτευσης για την ελαστικοποίηση της εργασίας, στην κατάργηση του σταθερού 8ώρου και στην επέκταση σε σειρά κλάδων της επιτρεπόμενης κυριακάτικης εργασίας, στη συρρίκνωση και υπονόμευση των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων (συλλογικής διαπραγμάτευσης και δικαιώματος απεργίας) και της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης, στη μείωση του κόστους της πρόσθετης εργασίας και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζομένου»

Όπως υποστηρίζει, «στη σωστή κατεύθυνση κινούνται διατάξεις, όπως η κατάργηση της διάκρισης εργάτη – υπαλλήλου, η οιονεί αντιστροφή του βάρους απόδειξης λόγου ακυρότητας της απόλυσης σε ορισμένες περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις, ο έλεγχος της υπερωριακής απασχόλησης, το «δικαίωμα αποσύνδεσης» στην τηλεργασία, η πρόνοια για τα ζητήματα βίας και παρενόχλησης στην εργασία και η συμφιλίωση οικογενειακής ζωής και εργασίας (άδεια πατρότητας, άδεια φροντιστών, επέκταση της άδειας μητρότητας, ψηφιακή κάρτα κλπ)».

Προσθέτει ωστόσο στη συνέχεια πως:

«Οι άνω ρυθμίσεις όμως, δεν αναιρούν τον ετεροβαρή εις βάρος του εργαζομένου χαρακτήρα του σχεδίου νόμου, ούτε το γεγονός ότι στον πυρήνα του σχεδίου νόμου ευρίσκεται η απορρύθμιση των ατομικών και συλλογικών εργασιακών σχέσεων, και μάλιστα ενόψει του ότι η όποια δικαστικά προβλεπόμενη προστασία πρόκειται να παρασχεθεί εντός της δραματικής από άποψη βραδύτητος απονομής της Δικαιοσύνης στις εργατικές διαφορές στα Δικαστήρια της χώρας, αλλά και της περιορισμένης παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας.

Μεταξύ άλλων :

Καταργείται το ισχύον καθεστώς προστασίας έναντι της άκυρης απόλυσης και δημιουργείται το πλαίσιο για την ενθάρρυνση των απολύσεων με ταυτόχρονη άμβλυνση των συνεπειών της υπερημερίας του εργοδότη αφού το θεμελιώδες δικαίωμα της επαναπασχόλησης του εργαζομένου λόγω της υπερημερίας του εργοδότη από άκυρη απόλυση απομειώνεται και αντικαθίσταται από το δικαίωμα του σε πρόσθετη δικαστικώς επιδιώξιμη αποζημίωση χωρίς καμία αποδεικτική διευκόλυνση και χωρίς δικαίωμα σώρευσης στο αγωγικό δικόγραφο

. Ενθαρρύνεται ο εργοδότης να μην καταβάλει το σύνολο της αποζημίωσης απόλυσης και μειώνεται αυτή. Δύναται ο εργοδότης να ισχυροποιήσει την απόλυση εντός 4 μηνών σε περίπτωση βασικών ελλείψεων (έγγραφο – αποζημίωση).

Ελαστικοποιείται ο χρόνος εργασίας μέσω της διευθέτησης του ωραρίου την οποία νομιμοποιεί με τη σύμφωνη γνώμη του ο αδύναμος διαπραγματευτικά εργαζόμενος. Υπονομεύεται η συλλογική διαπραγμάτευση.

Δυσχεραίνεται η ενάσκηση του δικαιώματος απεργίας και μειώνεται η προστασία των προστατευόμενων συνδικαλιστικών στελεχών.

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου ενισχύουν αντί να αμβλύνουν την διαπραγματευτική ανισότητα των μερών εις βάρος του εργαζομένου και αναγορεύουν σε κανόνα την ατομική διαπραγμάτευση, σε ένα περιβάλλον βραδείας απονομής της Δικαιοσύνης, επαυξάνοντας τις δεδομένες δικονομικές δυσκολίες του ασθενέστερου μέρους, δηλαδή του εργαζομένου. Υπό το πρίσμα αυτό, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο»



Πηγή

Πρεμιέρα τη Δευτέρα για τις Πανελλήνιες με self test για τους μαθητές

 Η συμμετοχή υποψηφίων, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 προϋποθέτει την προηγούμενη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ και την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.


Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις για το 2021, με τους υποψηφίους να έχουν από ότι φαίνεται ως οδηγό τα self test για τη διενέργια των εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή υποψηφίων, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 προϋποθέτει την προηγούμενη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ και την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Η συμμετοχή στις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τον κορονοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά αποδεδειγμένη ασθένεια COVID-19 του ίδιου του υποψηφίου.

Αν το τεστ βγει θετικό, θα πρέπει να επαναληφθεί σε δημόσια δομή. Το πρώτο self test για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων έγινε την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.

Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.

Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Η συμμετοχή στις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τον κορονοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά αποδεδειγμένη ασθένεια COVID-19 του ίδιου του υποψηφίου.

Την ίδια ώρα, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος σε εκπαιδευτικό, θα υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης.


Πηγή

Ν. Γκαρά: Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ΕΡΤ και την ξαναστήσαμε

 

Δήλωση για τα 8 χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ από την ΝΔ

 

 Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τη μέρα που η κυβέρνηση της ΝΔ έριξε «μαύρο» στην ΕΡΤ, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στην ίδια τη Δημοκρατία, φιμώνοντας την Ενημέρωση. Κανείς δεν ξεχνά τη μαύρη σελίδα που γράφτηκε.Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον αγώνα των απολυμένων εργαζομένων για την επαναλειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με όλες του τις δομές σε ανάπτυξη.

 

Στην τετραετία 2015-2019 η ΕΡΤ ξαναστάθηκε στα πόδια της, χιλιάδες εργαζόμενοι ξαναβρήκαν τη δουλειά τους, αποκαταστάθηκαν λειτουργίες και υπηρεσίες που υπολειτουργούσαν, είτε είχαν παγώσει, δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες, ενώ μπήκαν οι βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη κι ενδυνάμωση του δημόσιο ρόλου της Ραδιοτηλεόρασης.

 

Σήμερα, η μόνη έγνοια της Κυβέρνησης είναι πως θα συρρικνώσει τα Δημόσια Μέσα και θα μετατρέψει την ΕΡΤ σε ένα κυβερνητικό φερέφωνο. Συνεχή περιστατικά λογοκρισίας, στρέβλωση της πραγματικότητας, ραβασάκια για απόκρυψη ειδήσεων, παρεμβάσεις, καρατομήσεις προϊσταμένων, αναγκαστικές μετακινήσεις εργαζομένων και αθρόες προσλήψεις με ανύπαρκτα ή αμφιλεγόμενα κριτήρια, αποτελούν τα έργα και τις ημέρες του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει την ΕΡΤ υπό τον άμεσο έλεγχό του.

 

Όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν, με τον καλύτερο τρόπο, την αντίληψη που έχει ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του για τη δημοσιογραφία, τη δεοντολογία και την ενημέρωση των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η χώρα μας κατρακυλάει σε όλες τις μετρήσεις για την ελευθερία του Τύπου.

 

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πίστη στον δημόσιο, κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα της ΕΡΤ, βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και των σωματείων οι οποίοι αγωνιούν και αγωνίζονται για να παραμείνει η ΕΡΤ μια πραγματικά Δημόσια και ποιοτική Ραδιοτηλεόραση.

 

Είναι αναγκαίο μέσα από έναν ανοιχτό κι εκτενή διάλογο να καταρτίσουμε τον οδικό χάρτη που θα επαναφέρει στην ΕΡΤ την αυτονομία της, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημόσια λογοδοσία και την κοινωνική ανταποδοτικότητα. Ελευθερία, αξιοπρέπεια, ποιότητα, εργασία, απέναντι στο «μαύρο».

 

Ν. Γκαρά,

Βουλευτής Έβρου,

Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ



Πηγή

ΠΟΣΠΕΡΤ: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η 11η Ιουνίου του 2013

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μια μέρα μετά  την πανεργατική απεργία και τα παλλαϊκά – πανεργατικά συλλαλητήρια σε όλη την  Ελλάδα εναντίον  του νομοσχεδίου Χατζηδάκη και των μισάνθρωπων – αντεργατικών σχεδίων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έρχονται σαν  βροντή οι φωνές  των εργαζομένων στην ΕΡΤ και των χιλιάδων  λαού, που πριν 8 χρόνια είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, τα κτίρια της ΕΡΤ3 και τους σταθμούς της περιφέρειας, για  να αντισταθούν στο «πραξικόπημα του μαύρου» που είχε  διαπράξει η τότε  συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

‘Ερχονται σαν βροντή για να θυμίσουν σε όλους μας,  ότι  όπως τότε έτσι και σήμερα  ο αγώνας  των εργαζόμενων και της κοινωνίας  πρέπει να είναι ανένδοτος μαζικός και χωρίς «ναι μεν …αλλά»  για να  φέρει τις απαιτούμενες ανατροπές  ώστε να έχουμε μέλλον εμείς και τα παιδιά μας.

Τότε  ήταν το μαύρο στην ΕΡΤ και τη Δημοκρατία, σήμερα – οι ίδιοι και πάλι- θέλουν να επιβάλλουν το μαύρο στα εργατικά μας δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει με αίμα και ιδρώτα, θέλουν να  ρίξουν  μαύρο στην ελπίδα και στα όνειρα των παιδιών μας , θέλουν να  μας ρίξουν  και θεσμικά  στο μαύρο σκοτάδι της  απελπισίας  και στην παραδοχή  ότι αυτή τελικά  είναι η μοίρα  μας , αυτή είναι η μοναδική επιλογή  όσων  γεννήθηκαν στην λάθος μεριά  της  «ζυγαριάς».

Η 11 του Ιούνη δεν είναι απλά μια επέτειος που  υπάρχει απλά για να μας θυμίζει ένα μαύρο γεγονός.

Είναι η ημερομηνία  γέννησης ενός νικηφόρου αγώνα, που ποτίστηκε με δάκρυα, αίμα και ανθρώπινες θυσίες για να υπάρχει σήμερα η ΕΡΤ.

Ενός αγώνα που συνεχίζεται και θα συνεχίζεται  για μια ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία, κι όχι για ένα κυβερνητικό παραμάγαζο – φροντιστήριο λογοκρισίας και προπαγάνδας, ουρά της digea και των  εργολάβων, λιβάδι  των  ιερών αγελάδων του Μαξίμου και των λύκων της διαπλοκής.

Ενός αγώνα που συνεχίζεται και θα συνεχίζεται  όσο οι εργαζόμενοι  είναι τα υποκείμενα της εκμετάλλευσης, της προπαγάνδας της λήθης, της παραπλάνησης και των μισάνθρωπων  σχεδίων της κάθε είδους  εξουσίας και διαπλοκής, είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη.

Πέρασαν οκτώ  χρόνια  κι ο  όρκος του αγώνα που  δώσαμε τον Ιούνη του 2013 , σήμερα  είναι επίκαιρος όσο  ποτέ άλλοτε, αφού ήταν  «γραφτό» να έχουμε  στην  εξουσία  απέναντί μας  τους  ίδιους όπως και τότε .

Τα  πολιτικά  «οράματα»  των επιγόνων του Σαμαρά και του Βενιζέλου, όπως και τα  στρατηγικά – επιχειρησιακά “οράματα” της διορισμένης από τον Μητσοτάκη διοίκησης  Ζούλα – Γαμπρίτσου ,δεν είναι παρά  ένας εφιάλτης για τους εργαζόμενους και την κοινωνία που μοχθούν και αγωνίζονται καθημερινά  να επιβιώσουν  σε ένα τοπίο  που όλο και περισσότερο  μοιάζει με στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων.

Ας καταλάβουν  όλοι οι «επιτελείς» του κράτους και της διαπλοκής, ότι  θα υποστηρίζουμε πάντα το δίκιο των εργαζόμενων  και της κοινωνίας, παλεύοντας για έναν κόσμο που όλοι  θέλουμε και χρειαζόμαστε.

Ξέρουμε ότι  η 11 του Ιούνη είναι για τη σημερινή διορισμένη από το Μαξίμου διοίκηση , ότι το λιβάνι για το διάβολο και πως δεν πρόκειται να κάνουν κανενός είδους  αφιέρωμα.

…Άξιος ο  παχυλός  μισθός τους!

Είτε σας αρέσει είτε όχι  στις 11 Ιούνη του 2013 γεννήθηκε  ένας  αγώνας  που δεν σταμάτησε , ούτε πρόκειται να σταματήσει όσους Χατζηδάκηδες κι αν βάλετε να νομοθετούν υπερ των λίγων, όσους καναλάρχες και να ταϊσετε για το νανούρισμα των πολλών.

Στο τέλος θα νικήσουμε γιατί είμαστε πολλοί, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, γιατί μάθαμε να βαδίζουμε στο φώς παρέα με την αλήθεια, την ελευθερία  και τη δημοκρατία.

«Κι εσύ φημισμένε, εσύ δοξασμένε, εσύ δυνατέ…ένα μόνο ξέρε:

Πως όσο ψηλά κι αν ανέβεις,ποτέ δε θα φτάσεις το μπόι των χαμηλών

που θυσιάστηκαν για ψηλά πράγματα!» (Μ.Λουντέμης)



Πηγή

Απαγορεύτηκε σε δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τη δίκη για την πυρκαγιά στη Μόρια

 Διεξάγεται σήμερα, Παρασκευή στη Χίο η δίκη τεσσάρων από τους έξι έφηβους μετανάστες που κατηγορούνται ότι έκαψαν το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ) της Μόριας στη Λέσβο. Στις ήδη σοβαρές ανησυχίες για το αν θα τηρηθεί το δικαίωμα των κατηγορούμενων, που έχουν παρουσιαστεί στο κοινό ως ένοχοι, για μία δίκαιη δίκη, ήρθε να προστεθεί και το γεγονός ότι απαγορεύθηκε στους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τη δίκη, με πρόσχημα την πανδημία.


Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα των δημοσιογράφων, που αφορούσε την παρουσία τους εντός του δικαστηρίου. Το αίτημα υποστηρίχθηκε από δύο δημοσιογράφους από τοπικά μέσα και δύο από διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το astraparis.gr, o πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε επίσης το αίτημα να παραστούν στη δίκη δυο διεθνείς παρατηρητές. Έξω και μέσα στο δικαστήριο είναι έντονα τα αστυνομικά μέτρα τα οποία δεν επιτρέπουν την είσοδο παρά μόνο στους μάρτυρες και στους παράγοντες της δίκης.

Παράλληλα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μη Κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστ(ρι)ες ενώθηκαν μαζί για να εκφράσουν την βαθιά ανησυχία τους για την επερχόμενη δίκη σε μια κοινή δήλωση. Τονίζουν ότι το δικαίωμα των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι εγγυημένο και ότι οι τέσσερις μετανάστες γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Με μήνυμα #FreeTheMoria6, οι υπογράφοντες/ουσες διεκδικούν μια δίκαιη δίκη και σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας.

Όπως τονίζουν μάλιστα, «από τη στιγμή της σύλληψής τους και πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε νομική διαδικασία, είχαν παρουσιαστεί στο κοινό ως ένοχοι. Οι δύο ανήλικοι, επίσης κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν ήδη σε ποινή φυλάκισης τον Μάρτιο, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σε μία δίκη γεμάτη παρατυπίες»

Ολόκληρο το κάλεσμα στα ελληνικά:

# FreeTheMoria6 – Μετά τη πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας: Διεκδικούμε δίκαιη και διαφανή δίκη βάσει του τεκμηρίου αθωότητας, για τους 6 κατηγορούμενους για εμπρησμό !

Στις 11 Ιουνίου 2021, στο δικαστήριο της Χίου θα διεξαχθεί η δίκη τεσσάρων από τους έξι έφηβους μετανάστες που κατηγορούνται ότι έκαψαν το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ) της Μόριας στη Λέσβο. Από τη στιγμή της σύλληψής τους και πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε νομική διαδικασία, είχαν παρουσιαστεί στο κοινό ως ένοχοι. Οι δύο ανήλικοι, επίσης κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν ήδη σε ποινή φυλάκισης τον Μάρτιο, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σε μία δίκη γεμάτη παρατυπίες.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία ότι το δικαίωμά των κατηγορουμένων, για δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας, δεν είναι εγγυημένο και ότι αντ’ αυτού γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους 6 της Μόριας και ενάντια στο δολοφονικό ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώτος

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, το διαβόητο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου κάηκε, μια μέρα που έπνεαν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Οι εκτεταμένες και μεγάλης διάρκειας πυρκαγιές, που μεταδόθηκαν σχεδόν απευθείας από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έφεραν και πάλι στο διεθνές προσκήνιο την συνεχιζόμενη πολιτική της αποτροπής της μετανάστευσης μέσω απάνθρωπων μεθόδων, που επικρατεί στο Αιγαίο.

Το ελληνικό κράτος, αντί να δει την πυρκαγιά ως αναπόφευκτη καταστροφή της -επικίνδυνης για τη ζωή- δομής στρατοπέδου, συνέλαβε έξι νεαρούς Αφγανούς μετανάστες και τους παρουσίασε ως ένοχους και μοναδικούς υπαίτιους της πυρκαγιάς, προσπαθώντας να αποσιωπήσει κάθε περαιτέρω δημόσια συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο στρατόπεδο και τις πολιτικές ευθύνες του. Οι πυρκαγιές έγιναν σε μια στιγμή που ο αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν στο στρατόπεδο είχε φτάσει τους 12.000, οι περιορισμοί κίνησης των μεταναστών ήταν σε ισχύ για σχεδόν έξι μήνες και ένας αυξανόμενος φόβος για το Covid-19 εξαπλώνοντας μέσα στο ΚΥΤ. Μία εβδομάδα πριν από τη φωτιά, το πρώτο άτομο είχε βρεθεί θετικό στον Covid-19. Αντί τα θετικά, στον covid-19, άτομα αν μεταφέρονται εκτός ΚΥΤ και να βελτιωθούν τις συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι σε αυτό, η κυβέρνηση σχεδίαζε να σφραγίσει εντελώς ολόκληρο το ΚΥΤ με έναν διπλό φράχτη υψηλής ασφάλειας του NATO ενώ κατέστελλε βίαια οποιαδήποτε διαμαρτυρία.

Οι αρχές όχι μόνο αρνούνται κάθε ευθύνη, αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει πως οι κατηγορούμενοι δεν θα τύχουν μιας δίκαιης δίκης. Καθώς από τη στιγμή της σύλληψης τους, παρουσιάστηκαν από τις αρχές ως ένοχοι. Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε – μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά – ότι “το στρατόπεδο πυρπολήθηκε από έξι Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν συλληφθεί” παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη υπό το τεκμήριο αθωότητας . Πέντε από τους έξι κατηγορούμενους ήταν ανήλικοι όταν συνελήφθησαν, αλλά μόνο δύο από αυτούς αναγνωρίστηκαν ως τέτοιοι από το ελληνικό κράτος και αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα ανηλίκων.

Οι αρχικές ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν στη δίκη των δύο αναγνωρισμένων ανηλίκων, τον Μάρτιο του 2021. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι δύο ανήλικοι έμειναν προφυλακισμένοι για σχεδόν έξι μήνες, τη νόμιμη μέγιστη περίοδο για τους ανηλίκους και, κατά συνέπεια, θα έπρεπε αφεθούν ελεύθεροι σύντομα. Σε μια βιαστικά συγκληθείσα δίκη που παραβίασε βασικούς δικαστικούς κανόνες απονομής δικαιοσύνης, κρίθηκαν ένοχοι παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πέντε ετών.

Η περίπτωση των 6 της Μόριας δεν είναι η πρώτη που οι μετανάστες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν αυθαίρετα στην Ελλάδα (http://legalcentrelesvos.org/2018/11/29/the-case-of-the-moria-35-a-15-month-timeline-of-injustice-and-impunity/ Αυτή η πρακτική αποτελεί, καιρό τώρα, μέρος του απάνθρωπου καθεστώτος της ΕΕ στα σύνορα. Ωστόσο, στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, η ποινικοποίηση της μετανάστευσης έχει φτάσει σε νέο επίπεδο, όπως και οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τις αρχές.

Διεκδικούμε δίκαιη και διαφανή δίκη στις 11 Ιουνίου!

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους 6 της Μόριας και ενάντια στο δολοφονικό ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώτος

Καλούμε την ΕΕ και το ελληνικό κράτος να αναλάβουν την ευθύνη για τα απάνθρωπα κέντρα κράτησης μεταναστών που σκοπίμως δημιούργησαν και για τα ανθρώπινα δεινά που προκλήθηκαν από αυτά!

– Σταματήστε τον περιορισμό των ανθρώπων στα όρια της ΕΕ!

– Τερματίστε το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας!

– Όχι άλλες «Μόριες»

– Ελευθερία στους 6 της Μόριας!

Μπορείτε να συμμετάσχετε, συνυπογράφοντας και διαδίδοντας τη δήλωση FreeTheMoria6 στο Change.org: https://www.change.org/FreeTheMoria6

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πολιτικές ομάδες που υπογράφουν:

  1. Adopt a revolution
  2. Akkraak Media activism
  3. ANTIGONI (ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσηςγια το ρατσισμό, τηνοικολογία, τηνειρήνη και τημη βία)
  4. Antiracist Initiative of Thessaloniki (Greece)
  5. Arbeitskreis Asyl (AK Asyl) Göttingen
  6. Arbeitskreis Asyl Cuxhaven e.V
  7. Are you Syrious? (AYS) Zagreb
  8. Assemblea Donne CoordinamentoMigranti Bologna
  9. borderline-europe
  10. Bündnis Lager Auflösen Jetzt!
  11. Bündnis gegen Abschiebungen Mannheim
  12. Chiaki Sympoliteia, Chios muncipal party (ΧιακήΣυμπολιτεία)
  13. Christian Peacemaker Teams – Nederland
  14. Collectif de soutien de l’EHESSauxsanspapiers et auxmigrantes (LDH, Paris)
  15. CollectifRéfugiés du Vaucluse
  16. communityfor all (Darmstadt)
  17. CoordinamentoMigranti Bologna
  18. CPT (Christian Peacemaker Teams/ Aegaen Migrant Solidarity (AMS)
  19. Deportation Monitoring Aegean
  20. FiA (Frauen in Aktion) Göttingen
  21. Flüchtlingsrat Hamburg e.V.
  22. Flüchtlingsrat Niedersachsen e.V.
  23. Flüchtlingsrat Sachsen-Anhalt
  24. frauen- und menschenrechte-aktiv
  25. Friedensbüro Hannover
  26. Hannover Solidarisch
  27. Heraklion (Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τουςΠρόσφυγες/Μετανάστες)
  28. Hessischer Flüchtlingsrat
  29. Human Rights Legal project in Samos
  30. Initiative “Jugendliche ohne Grenzen”
  31. Iuventa Crew
  32. Knast Soligruppe Göttingen
  33. Kolleg für Management und Gestaltung Nachhaltiger Entwicklung (KMGNE gGmbH)
  34. Komitee für Grundrechte und Demokratie e.V.
  35. Kritnet (Netzwerk für kritische Migrations- und Grenzregime Forschung)
  36. L’association Pateras de Vida au Maroc
  37. L’Unionjuive pour la paix (UJFP)
  38. Legal CentreLesvos
  39. Mare Liberum
  40. medico international
  41. migration-control.info
  42. Network for Political and Social Rights (Δίκτυογια τα Πολιτικά και ΚοινωνικάΔικαιώματα)
  43. Network for the Social Support of Refugees and Migrants (ΔίκτυοΚοινωνικήςΥπεράσπισηςΠροσφύγωνκαιΜεταναστών)
  44. Netzwerk rassismuskritische Migrationspädagogik
  45. No Border Assembly
  46. No Border Kitchen (NBK) Lesbos
  47. No Borders Community ~ Athens
  48. Our House OM10 (Göttingen)
  49. Plotinos (Πλωτινος)
  50. PRO Bleiberecht Mecklenburg-Vorpommern
  51. Projekthof Karnitz e.V.
  52. Rote Hilfe Oldenburg
  53. Sächsischer Flüchtlingsrat e.V.
  54. Sea-Watch
  55. Seebrücke (seebruecke.org)
  56. Seebrücke Frankfurt am Main
  57. Seebrücke Hamburg
  58. Seebrücke Kassel
  59. Seebrücke Tübingen
  60. Seebrücke Saar
  61. Social Center Antivaro (Chios) (ΚοινωνικόςχώροςΑντίβαρο)
  62. Soie Rouge
  63. Solidari@ ( Αλληλεγγυ@)
  64. Solinet Hannover
  65. Transnational Migrants’ Coordination
  66. videoActiv e.V.
  67. Vivaro – Viva Romnja* (Verein Roma – Frauen*)
  68. Watch The Med Alarm Phone
  69. Welcome to Europe
  70. You can’t evict solidarity – Antirepressionskampagne



 

8 χρόνια από το κλείσιμο της ΕΡΤ (ή μαύρο στην ΕΡΤ) και 6 χρόνια από την επαναλειτουργία της ~ 2ο μέρος

Το κλείσιμο της ΕΡΤ

Το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΕΡΤ) (γνωστό στην τότε αντιπολίτευση ως "μαύρο της ΕΡΤ") έλαβε χώρα στην Ελλάδα από την 11η Ιουνίου έως και την 7η Νοεμβρίου 2013. Η τότε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ έκλεισε τον τότε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ως μέρος μετάβασής του σε Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ). Η απόφαση αμφισβητήθηκε έντονα, και προκάλεσε εγχώριες και διεθνείς αντιδράσεις, και οδήγησε στην έξοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση. Η πλειοψηφία των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ συνέχισε να εκπέμπει προγράμματα για πολλούς μήνες από τις εγκαταστάσεις του φορέα, ενώ μετά την έξωσή τους από το Ραδιομέγαρο, μια μειοψηφία συνέχισε τη μετάδοση προγραμμάτων μέσα από την ΕΡΤ Open ενώ άλλοι συμμετείχαν στο νέο δημόσιο φορέα που ιδρύθηκε, τη ΝΕΡΙΤ.


7 Νοεμβρίου 2013: διαδήλωση έξω από το Ραδιομέγαρο. Το πρωί τα ΜΑΤ με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν και εκκένωσαν το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.


Ιστορικό κλεισίματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Ιουνίου 2013, ο αρμόδιος Υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε πως τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά και οι περίπου 2.656 εργαζόμενοί της θα απολύονταν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ύστερα από κάποιο σύντομο αλλά αόριστο χρονικό διάστημα θα λειτουργούσε ένας νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας με προσωπικό κάτω των 1.000 ατόμων.[1]

Η ΕΡΤ διαλύθηκε με κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε βάσει του άρθρου 14B του νόμου 3429/2005 (σχετικά με τη λύση, συγχώνευση και αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων) όπως τροποποιήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 139/11.6.2013, Τεύχος A').[2][3][4] Παρά το τρέξιμο ενός πλεονάσματος του προϋπολογισμού χάρη στο ανταποδοτικό τέλος, σε τηλεοπτική του δήλωση ο Κεδίκογλου χαρακτήρισε την ΕΡΤ ως ένα «καταφύγιο των αποβλήτων» που κόστιζε περισσότερο και είχε λιγότερους θεατές από τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.[5]

Λίγο πριν τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου διεκόπη η εκπομπή του σήματος από τις ραδιοτηλεοπτικές κεραίες σε όλη την Ελλάδα με την επέμβαση των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης σε κάποιους πομπούς.[6] Το αναλογικό σήμα διεκόπη στις 22:54, το ψηφιακό στις 23:12 και το ραδιοφωνικό στις 23:22.[7] Μαζί διεκόπη το σήμα και άλλων τηλεοπτικών καναλιών που χρησιμοποιούσαν τους ίδιους αναμεταδότες. Χρησιμοποιώντας τις δορυφορικές υπηρεσίες, κάποια γραφεία και άλλους χώρους που δεν είχαν κλείσει ακόμα, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνέχισαν τις εκπομπές τους μέσω διαδικτύου.[8]

Με τη σειρά της η πολιτεία, η οποία είχε ήδη αναλάβει τη διαχείριση της ΕΡΤ, ζήτησε την παύση αναμετάδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους παρόχους διαδικτύου λόγω του ότι αυτό δεν ήταν νόμιμο και αδειοδοτημένο.[9]

Στις 12 Ιουνίου 2013 οι επίσημες ιστοσελίδες ert.gr, ert3.gr και voiceofgreece.gr αφαιρέθηκαν από το ελληνικό διαδικτυακό μητρώο. Άλλα περιουσιακά στοιχεία και ιστοσελίδες που κατοχυρώθηκαν από την ΕΡΤ βρίσκονταν σε κίνδυνο να κλείσουν (επειδή οι υπεύθυνοι αποφάσισαν την ακύρωση και αλλαγή της διεύθυνσης επικοινωνίας) και ιδίως οι επίσημες σελίδες στο Facebook και στο Twitter. Η ΕΡΤ LIVE άρχισε να αναμεταδίδεται από άλλους διαδικτυακούς τόπους και ιστολόγια.[10][11][12]

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα, με πολίτες να συγκεντρώνονται έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης όλο το βράδυ, ενώ η ΕΣΗΕΑ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κατήλθαν σε 24ωρη απεργία.[13] Κύμα αντιδράσεων προκλήθηκε και στο εξωτερικό με την απαρχή της τηλεοπτικής κάλυψης των γεγονότων στο Ραδιομέγαρο της Μεσογείων από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα. Η EBU έσπευσε να επικρίνει το κλείσιμο της ΕΡΤ, εκδίδοντας μια ανακοίνωση όπου εξέφραζε «βαθιά απογοήτευση εκ μέρους ολόκληρων των δημόσιων μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφαση.[14]

Στις 12 Ιουνίου 2013 το βελγικό κανάλι Télé Bruxelles (νυν BX1) μετέδιδε το λογότυπο της ΕΡΤ και από κάτω τη λέξη "Solidarité" που σημαίνει "αλληλεγγύη". Μέσα από αυτή τη κίνηση ήθελε να εκφράσει τη διεθνή κατακραυγή.[15]

Παρά την ανακοίνωση του κλεισίματος του φορέα, η πλειοψηφία των εργαζόμενων της ΕΡΤ επέστρεψαν στην εργασία τους. Μετά το κλείσιμο των πομπών και της ιστοσελίδας, οι μεταδόσεις των εκπομπών συνεχίστηκαν μέσω δορυφόρου με εξοπλισμό της EBU.[16] Η EBU παραχώρησε επίσης συχνότητα για την παροχή συνεχούς ροής (live streaming) στο διαδίκτυο της εκπομπής της ΕΡΤ.[17] Επιπλέον οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ξανάνοιξαν τους αναλογικούς πομπούς στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος έτσι ώστε να συνεχίζει να εκπέμπει το πρόγραμμά της.

Στις 21 Ιουνίου 2013, η Δημοκρατική Αριστερά, ο τότε τρίτος κυβερνητικός εταίρος, αποχώρησε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επικαλούμενη ως αιτία τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.[18]

Συμβούλιο της Επικρατείας και Δημόσια Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Ιουνίου 2013, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον φορέα που θα αντικαθιστούσε την ΕΡΤ, τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ).[19] Πέντε μέρες αργότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το κλείσιμο της ΕΡΤ νόμιμο αλλά παράλληλα απαίτησε τη διαρκή λειτουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα για το χρονικό διάστημα έως και τη σύσταση και τη λειτουργία νέου φορέα.[20] Προκειμένου να μην επαναλειτουργήσει την ΕΡΤ, η Κυβέρνηση δημιούργησε έναν προσωρινό φορέα, τη Δημόσια Τηλεόραση, ο οποίος υπαγόταν στο Υπουργείο Οικονομικών που είχε αναλάβει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και την εκκαθάριση της ΕΡΤ. Ο φορέας αυτός ξεκίνησε την πειραματική του λειτουργία στις 10 Ιουλίου του 2013.

Προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ σε ευρωπαϊκό δικαστήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδέχθηκε και εξετάζει τη προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ, που μεταξύ άλλων υποστηρίζεται πως «το ολοσχερές κλείσιμο ενός οργανισμού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης, που προστατεύεται από το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ».[21]

Συνέχιση λειτουργίας προγραμμάτων και εκκένωση του Ραδιομέγαρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλειοψηφία των εργαζομένων αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο της ΕΡΤ και συνέχισε την εκπομπή ραδιοφωνικού,[22] τηλεοπτικού[23] και διαδικτυακού προγράμματος. Στις 24 Οκτωβρίου 2013 η EBU σταμάτησε να αναμεταδίδει το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσα από τους δορυφόρους της, γεγονός που επηρέασε την επίγεια αναμετάδοση σε κάποια μέρη της Ελλάδας. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ και με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, το εκκένωσαν και προσήγαγαν τέσσερις εργαζόμενους.[24] Με τον τρόπο αυτό έβαλαν τέλος στην επί πέντε μήνες εκπομπή ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προγράμματος από το Ραδιομέγαρο. Ακολούθησαν συμπλοκές και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων έξω από το κτήριο που βρίσκεται στην Λεωφόρο Μεσογείων όπου συγκεντρώθηκε κόσμος μετά από κάλεσμα των εργαζομένων.[25]

Μια μειοψηφία των εργαζόμενων της ΕΡΤ συνέχισε τη μετάδοση προγραμμάτων μέσα από το εγχείρημα της ΕΡΤ Open, η οποία συνέχισε τηλεοπτικές εκπομπές από τις συχνότητες της ΕΤ3 και ραδιοφωνικές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Άλλοι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στη ΝΕΡΙΤ.


Επαναλειτουργία της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τα δύο κόμματα που σχημάτισαν την κυβέρνηση συνεργασίας η οποία προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, περιελάμβαναν στο πρόγραμμά τους την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 28 Απριλίου 2015, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο[18], σύμφωνα με το οποίο η ΝΕΡΙΤ μετονομαζόταν σε ΕΡΤ, και το οποίο περιελάμβανε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού και προέβλεπε την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.[19] Η ΕΡΤ επαναλειτούργησε την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια ακριβώς μετά το κλείσιμο.

Επανήλθαν στον αέρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΤ1ΝΕΤ, που επανήλθαν στις ονομασίες που διατηρούσαν την περίοδο 1982-1987 σε ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2, ΕΡΤ HD και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, ΠρώτοΔεύτερο και Τρίτο ΠρόγραμμαΕΡΑ Σπορη Φωνή της ΕλλάδαςKosmos 93.6, ο 102 FM και ο 95.8 FM της ΕΤ3 και οι 19 περιφερειακοί σταθμοί. Μετά από δύο εβδομάδες και τέσσερις μέρες (29 Ιουνίου) επαναλειτούργησε και ο τηλεοπτικός σταθμός της ΕΤ3, μετονομασμένος σε ΕΡΤ3, στη Θεσσαλονίκη, μέσω πλέον της ΕΡΤ, ενώ προηγουμένως λειτουργούσε ανεπίσημα από το εγχείρημα της ΕΡΤ Open.[20][21] Στις 3 Μαΐου του επόμενου χρόνου, έγινε και η επαναλειτουργία της ERT World.[22]

2016-2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 Ιουνίου 2016, και εντεύθεν, ξεκίνησε ο ετήσιος θεσμός του SummERTime το οποίο είναι ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Ραδιομέγαρο ενώ τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της EΡT Play 1 ενός διαδικτυακού καναλιού της ΕΡΤ. Λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε τη λειτουργία του και η EΡT Play 2. Στις 4 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η λειτουργία της ΕΡΤ Hybrid, που είναι ένα νέο πρότυπο μετάδοσης, που επιτρέπει διαδικτυακές υπηρεσίες να ενσωματωθούν στις τηλεοράσεις, παράλληλα με το γραμμικό τηλεοπτικό πρόγραμμα εκπομπής, ενώ στις 5 Ιανουαρίου 2018 ξεκίνησε η πρώτη εκπομπή στην μπάντα του ψηφιακού ραδιοφώνου από την Ελληνική Ραδιοφωνία στο κανάλι 12C (συχνότητα 227.36) της ψηφιακής ραδιοφωνικής μπάντας DAB+.

Η ΕΡΤ προέβη στην ενεργοποίηση δικού της ψηφιακού πολυπλέκτη αποτελώντας τον πρώτο φορέα που επισήμως δραστηριοποιείται στο χώρο του ψηφιακού ραδιοφώνου. Την ίδια μέρα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με την επωνυμία ΕΡΑ 7 που μεταδίδει ήχο από το κανάλι της Βουλής. Στις 12 Ιουνίου 2018 εγκαινίασε τις υπηρεσίες εικονικής πραγματικότητας 360 μοιρών, ενώ το υπόλοιπο καλοκαίρι αποκτά το δικαίωμα μετάδοσης αγώνων επτά ΠΑΕ. Στις 1 Φεβρουαρίου 2019 απεξαρτήθηκε πλήρως από την DIGEA και προέβη στην ενεργοποίηση του δικού της ψηφιακού δικτύου σπάζοντας το επί δέκα χρόνια μονοπώλιο της και οκτώ ημέρες μετά εξέπεμψε σήμα η ΕΡΤ Sports HD αντικαθιστώντας την ΕΡΤ HD.

2020-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 όλη η ΕΡΤ άλλαξε το λογότυπο και το χαρακτήρα της, καθώς και των τεσσάρων κύριων τηλεοπτικών σταθμών της. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης, χαρακτηρίστηκαν ως αντιγραφή των λογότυπων των αντίστοιχων σταθμών του Ιταλικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Rai, κυρίως λόγω της ίδιας χρωματικής παλέτας.[23][24] Με την επικείμενη αλλαγή, αφαιρέθηκε από το λογότυπο του αθλητικού καναλιού το HD, μετατρέποντάς το στην ΕΡΤ Sports.

Από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου η ΕΡΤ ξαναμπαίνει δυναμικά στη μυθοπλασία με τρεις νέες κωμικές σειρές (Χαιρέτα μου τον πλάτανοΤα καλύτερά μας Χρόνια και Η Τούρτα της Μαμάς), οι οποίες είχαν μεγάλη ανταπόκριση από τους τηλεθεατές και αποθεώθηκαν στο Twitter.[25][26]

Από την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε η εκπομπή και των τριών καναλιών της ΕΡΤ (ΕΡΤ1ΕΡΤ2ΕΡΤ3) σε HD ποιότητα, παράλληλα με την επίγεια διακοπή του ΕΡΤ Sports και τη μεταφορά του στην πλατφόρμα του ΕΡΤFLIX.

Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 αναβαθμίστηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα www.ert.gr, ενώ εγκαινιάστηκε και το ειδησεογραφικό site www.ertnews.gr, το οποίο περιέχει αποκλειστικά όλες τις ειδήσεις από τη Δημόσια Τηλεόραση.

Χρονοδιάγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΈτοςΓεγονότα
1975
  • Δεκέμβριος: Στις 3 Δεκεμβρίου, με το νόμο 230[27] ιδρύεται η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμος Εταιρεία (ΕΡΤ Α.Ε.) ως διάδοχος του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ) και η οποία προμηθεύεται τα πρώτα φορητά βίντεο U-matic κατασκευής της Sony.
1979
  • Ιανουάριος: Στις 9 Ιανουαρίου, η ΕΡΤ περνάει σταδιακά από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη μετάδοση με το γαλλικό σύστημα SECAM και την αγορά έγχρωμων βίντεο 1 και 2 ιντσών.
  • Μάιος: Στις 28 Μαΐου μεταδίδεται απευθείας από το Ζάππειο, η τελετή ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
1982
1984
  • Η ΕΡΤ2 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα.
1987
  • Αύγουστος: Την Τρίτη 11 Αυγούστου, με το νόμο 1730[29] η ΕΡΤ Α.Ε. αναδιαρθρώνεται. Η ΕΡΤ1 και η ΕΡΤ2 συγχωνεύονται σε έναν ενιαίο φορέα με την ήδη υπάρχουσα ονομασία, κατέχοντας πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΕΡΑ 1, ΕΡΑ 2, ΕΡΑ 3, ΕΡΑ 4, ΕΡΑ 5) και δύο τηλεοπτικά κανάλια, την ΕΤ1 και την ET2.
  • Σεπτέμβριος: Στις 1 Σεπτεμβρίου, ξεκινάει να εκπέμπει η ΕΤ3, το τρίτο κανάλι της ΕΡΤ από τη Θεσσαλονίκη, αρχικά με δοκιμαστικό πρόγραμμα 90 λεπτών κάθε Τετάρτη.
  • Νοέμβριος: Στις 30 Νοεμβρίου, ιδρύεται η Γενική Διεύθυνση ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία αναλαμβάνει τη λειτουργία της ΕΤ3.
1988
  • Αύγουστος: Η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος, αποκτά δικό της οργανόγραμμα.
  • Οκτώβριος: Εγκαθίσταται κεραίες για εκπομπή καναλιών στα UHF που πλεονεκτούσαν λόγω μικρότερου μεγέθους από τις κεραίες VHF από τις οποίες εξέπεμπαν τα κανάλια μέχρι τη χρονιά εκείνη ενώ στις 24 Οκτωβρίου, ξεκινά ανεπίσημα στην Αθήνα, η αναμετάδοση των πρώτων έξι δορυφορικών δικτύων.
  • Δεκέμβριος: Στις 14 Δεκεμβρίου, η ΕΤ3 αρχίζει το τρίωρο δοκιμαστικό πρόγραμμά της.
1989
  • Ιανουάριος: Η ΕΤ3 αρχίζει τις δικές της καθημερινές εκπομπές.
  • Φεβρουάριος: Στις 25 Φεβρουαρίου, η ΕΤ3 αρχίζει την κανονική εκπομπή πεντάωρου προγράμματος.
  • Οκτώβριος: Στις 6 Οκτωβρίου, με την ίδρυση του ΕΣΡ (βάσει του νόμου 1866[30]) η τηλεοπτική αγορά απελευθερώνεται με την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου και την ίδρυση ιδιωτικών σταθμών.
1990
  • Δημιουργείται ο δορυφορικός δίαυλος προγραμμάτων μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ με την έναρξη του Cyprus Sat μετά την διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Κύπρου, ενώ ξεκινάει το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
  • Αλλαγή της έγχρωμης μετάδοσης για τα τρία τηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ, με το χρωματικό σύστημα PAL, ενώ η ΕΤ3 εκπέμπει με πρόγραμμα 42.5 ωρών ανά εβδομάδα και η ET2 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα.
  • Η ΕΡΤ προμηθεύεται τα πρώτα επαγγελματικά βίντεο BetaSP (Betacam) κατασκευής της Sony.
1992
1994
  • Ιούνιος: Στις 20 Ιουνίου βάσει του νόμου 2173 της προηγούμενης χρονιάς περί ανασυγκρότησης του ΕΣΡ, ίδρυσης της Εθνικής Επιτροπής Ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας και άλλων διατάξεων η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος καταργείται και αντικαθίσταται από την ΕΤ3.[32][33]
1996
1997
  • Οκτώβριος: Στις 20 Οκτωβρίου ξεκινάει η αναμόρφωση των δημόσιων καναλιών. Η ΕΤ2 μετονομάζεται σε ΝΕΤ δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ενημέρωση, η ΕΤ1 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα, ενώ η ERT Sat επεκτείνεται στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία.
  • Νοέμβριος: Στις 3 Νοεμβρίου, κάνει πρεμιέρα η σειρά Η αγάπη άργησε μια μέρα, βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Λιλής Ζωγράφου.
2002
  • Μέσα στη χρονιά η ΕΤ3 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα το ίδιο και η ΝΕΤ.
2003
  • Οκτώβριος: Η ΕΤ1 και η ΝΕΤ αλλάζουν τηλεοπτικά σήματα.
2004
  • Μέσα στο έτος, η ΕΡΤ συνάπτει συμφωνία με την Buena Vista International Television για την προβολή σειρών και ταινιών των Disney και Touchstone, μέσω των τριών κυρίων καναλιών της.[34]
  • Αύγουστος: Στις 13 Αυγούστου η ΕΡΤ γίνεται ο μεγάλος χορηγός των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μεταδίδοντας ζωντανά την διοργάνωση για δύο εβδομάδες και δύο ημέρες, με χίλιες συνολικά ώρες προγράμματος και ανανεωμένο τεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Σεπτέμβριος: Ξεκινάνε να εκπέμπουν δορυφορικά μέσω της Αμερικάνικης Dish Network η Φωνή της Ελλάδας και η ΕΡΑ Σπορ στις θέσεις 722 και 723 αντίστοιχα.
2006
2008
  • Ιούνιος: Η ΕΡΤ ανανεώνει το εταιρικό λογότυπο καθώς και αυτά των τηλεοπτικών υπηρεσιών της και αλλάζει ριζικά την εμφάνισή της.[35]
2011
  • Απρίλιος: Στις 27 Απριλίου πραγματοποιείται η πρώτη μετάδοση ελεύθερου σήματος υψηλής ευκρίνειας από το πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ HD μέσω της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης με την ζωντανή μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα για τα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ (Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα).
  • Μέσα στη χρονιά, τα δύο από τα τρία κανάλια της ΕΡΤ Ψηφιακή (σινέ+ και σπορ+) συγχωνεύονται σε ένα κανάλι το οποίο μετατρέπεται σε σινέ/σπορ+.
2012
  • Μάρτιος: Η ΕΡΤ Ψηφιακή μαζί με τα 2 κανάλια που διαθέτει (σινέ/σπορ+ και πρίσμα+) σταματούν οριστικά τη λειτουργία τους.
  • Οκτώβριος: Στα τέλη Οκτωβρίου λήγει η συμφωνία της ΕΡΤ με την Buena Vista International Television για την προβολή σειρών και ταινιών των Disney και Touchstone, λόγω μη ανανέωσης του συμβολαίου (το οποίο δεν ανανεώθηκε λόγω εξοικονόμησης χρημάτων στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών εκείνη την περίοδο στην δημόσια ραδιοτηλεόραση). Σταματάει η προβολή παιδικών και σειρών των προαναφερθεισών εταιρειών. Λίγο αργότερα ο ΑΝΤ1 συνάπτει συμφωνία με αυτές τις εταιρείες, η οποία κράτησε μέχρι το 2014. Το 2014 οι Disney και Touchstone κάνουν συμφωνία με τον ALPHA, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα (2021), ενώ παράλληλα ορισμένα παιδικά και ταινίες προβάλλονται από το αδελφό κανάλι Star Channel από το 2018, λόγω της απόκτησης του πρώτου από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη.
  • Δεκέμβριος: Προκηρύσσονται συνεχώς απεργίες λόγω μισθολογίων.
2013
  • Ιούνιος: Στις 11 Ιουνίου, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποφάσισε αιφνιδιαστικά την κατάργηση της ΕΡΤ.[36] Η απόφαση προκάλεσε πολύ έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και μέσα στην κυβέρνηση, καθώς έγινε αφορμή για την αποχώρηση (από το κυβερνητικό σχήμα) της ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν τη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, μέσω της ΕΡΤ Open.
  • Ιούλιος: Στις 26 Ιουλίου, με το νόμο 4173[37] ιδρύεται η Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση που είναι το υποκατάστατο της (υπό εκκαθάριση) ΕΡΤ Α.Ε.
  • Νοέμβριος: Στις 7 Νοεμβρίου με αστυνομική επιχείρηση εκκενώνεται το κεντρικό κτίριο στην Αγία Παρασκευή, από τους απολυμένους εργαζομένους. Μετά την εκκένωση, μεταδόθηκε το πρώτο ιστορικό και υπαίθριο ειδησεογραφικό δελτίο.
2014
  • Απρίλιος: Στις 13 Απριλίου, ξηλώθηκε η επιγραφή "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ" και έσβησαν τα ηλεκτρονικά ρολόγια που βρίσκονται έξω από το Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής.[38]
  • Μάιος: Στις 4 Μαΐου, ξεκινά η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, του φορέα που συστάθηκε, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.[39]
2015
  • Απρίλιος: Στις 29 Απριλίου, με το νόμο 4324[40] η νεοσυσταθείσα ΝΕΡΙΤ Α.Ε. μετατρέπεται στη νέα ΕΡΤ Α.Ε.
  • Iούνιος: Στις 7 Ιουνίου ξηλώνονται τα γράμματα "Ν.Ι." και παραμένουν τα "ΕΡΤ" στην οροφή του Ραδιομεγάρου, ενώ επανέρχεται το λογότυπο της ΕΡΤ στο ψηφιακό ρολόι, και δημοσιεύονται τα νέα λογότυπα των υπηρεσιών της. 4 μέρες αργότερα (στις 11 Ιουνίου) πραγματοποιήθηκε η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με την επανεμφάνιση στους τηλεοπτικούς δέκτες των καναλιών ΕΤ1ΝΕΤ, που επανήλθαν στις ονομασίες που διατηρούσαν την περίοδο 1982-1987 σε ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2 και ΕΡΤ HD, καθώς και την επανεκπομπή των ραδιοφωνικών σταθμών ΠρώτοΔεύτερο και Τρίτο ΠρόγραμμαΕΡΑ ΣπορΦωνή της ΕλλάδαςKosmos 93.6, του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3 και των 19 περιφερειακών σταθμών της. Δεκαοχτώ μέρες μετά (στις 29 του ίδιου μήνα) έγινε και η επίσημη επαναλειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού της ΕΤ3 που μετονομάστηκε σε ΕΡΤ3.
  • Αύγουστος: Στις 31 του μηνός καταργείται ο ραδιοφωνικός σταθμός της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 επαναφέροντας τους 102 FM και 95.8 FM στο σχήμα της ΕΡΤ3.
  • Νοέμβριος: Στις 27 Νοεμβρίου ανακοινώνεται η δωρεάν παραχώρηση δικαιωμάτων δύο παιδικών τηλεοπτικών σειρών από την γαλλική εταιρεία Millimages, λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού της νέας ΕΡΤ.[41][42]
  • Δεκέμβριος: Στις 22 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε την πρώτη συνέλευση της Ολομέλειάς του το πρώτο από τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ (ΣΚΕ), αυτό της περιφέρειας Αττικής[43].
2016
  • Μάιος: Στις 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η επαναλειτουργία της ERT World με μετάδοση αρχικά στην Ευρώπη ενώ μετά από δύο εβδομάδες (17 Μαΐου) πραγματοποίησε την πρώτη συνέλευση της ολομέλειας του το δεύτερο από τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ (ΣΚΕ), αυτό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Ιούνιος: Στις 27 Ιουνίου, και εντεύθεν, ξεκίνησε ο ετήσιος θεσμός του SummERTime το οποίο είναι ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Ραδιομέγαρο.
2017
  • Ιανουάριος: Στις 30 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της EΡT Play 1 ενός διαδικτυακού καναλιού της ΕΡΤ. Λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε τη λειτουργία του και η EΡT Play 2.
  • Νοέμβριος: Στις 4 Νοεμβρίου επαναφέρθηκε η πλήρη επωνυμία στο Ραδιομέγαρο.[44]
  • Δεκέμβριος: Στις 4 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η λειτουργία της ΕΡΤ Hybrid.[45] και στις 29 του ίδιου μήνα επανακυκλοφόρησε μετά από τεσσεράμισι χρόνια το ιστορικό περιοδικό Ραδιοτηλεόραση.
2018
  • Ιανουάριος: Στις 5 Ιανουαρίου ξεκίνησε η δοκιμαστική ψηφιακή εκπομπή (DAB) των κρατικών ραδιοφώνων, στην Αττική, στη συχνότητα 12C (227.36 MHz) ενώ ξεκίνησε να εκπέμπει η ΕΡΑ 7 που μεταδίδει πρόγραμμα από το κανάλι της Βουλής.[46]
  • Μάρτιος: Στις 5 Μαρτίου επαναλειτούργησε το στούντιο του φορέα στη "Μουρούζη" ενώ δημιουργήθηκαν το "Κέντρο Ανάδειξης Ιστορίας της ΕΡΤ" και το "Διαδραστικό Κέντρο Ραδιοτηλεοπτικού Πολιτισμού".[47][48]
  • Ιούνιος: Στις 12 Ιουνίου εγκαινίασε τις υπηρεσίες εικονικής πραγματικότητας και 360 μοιρών.
  • Αύγουστος: Στις 7 Αυγούστου αποκτά το δικαίωμα μετάδοσης αγώνων επτά ΠΑΕ.
2019
  • Ιανουάριος: Στις 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας των υβρυδικών EΡT Play 3 και EΡT Play 4 ενώ μετά από μία εβδομάδα και μία ημέρα (31 Ιανουαρίου) έκανε πρεμιέρα η νέα σειρά της ΕΡΤ1 Η ζωή εν τάφω κάτι που σηματοδότησε την επιστροφή της ΕΡΤ στην παραγωγή σειρών.
  • Φεβρουάριος: Η ΕΡΤ, στις 1 Φεβρουαρίου ενεργοποιεί το ψηφιακό της δίκτυο "ΕΡΤnet" και ανεξαρτητοποιείται πλήρως από την DIGEA ενώ μετά από μία εβδομάδα και μία μέρα (9 Φεβρουαρίου) έκανε πρεμιέρα το νέο της κανάλι, ΕΡΤ Sports HD αντικαθιστώντας την ΕΡΤ HD.
  • Νοέμβριος: Στις 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της EΡT Play 5.
2020
  • Απρίλιος: Στις 22 Απριλίου η ΕΡΤ Hybrid μετετράπη σε ΕΡΤFLIX διανέμοντας δωρεάν ταινίες και ντοκιμαντέρ.
  • Σεπτέμβριος: Στις 27 Σεπτεμβρίου δημιουργούνται τρία ειδικά διαμορφωμένα κανάλια που φέρουν το όνομα ΕΡΤ Sports (1, 2, 3) με σκοπό την απευθείας μετάδοση των αγώνων τένις του Roland Garros 2020 ώστε να μπορούν να μεταδίδονται όσοι αγώνες δε θα προβάλλονται από την ΕΡΤ Sports και τα οποία είναι διαθέσιμα για μία εβδομάδα και μία ημέρα (5 Οκτωβρίου) στην πλατφόρμα του ΕΡΤFLIX, μέσω υπολογιστή στην ιστοσελίδα ertflix.gr, μέσω κινητού και tablet από την ομότιτλη εφαρμογή για Android και iOS και μέσα από την ομότιτλη υβριδική υπηρεσία για Smart TVs, πατώντας το κόκκινο κουμπί του τηλεκοντρόλ. Μία ημέρα αργότερα, στις 28 Σεπτεμβρίου η ΕΡΤ άλλαξε το λογότυπο της, καθώς και των τεσσάρων κύριων τηλεοπτικών σταθμών της. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης, χαρακτηρίστηκαν ως αντιγραφή των λογότυπων των αντίστοιχων σταθμών του Ιταλικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Rai, κυρίως λόγω της ίδιας χρωματικής παλέτας.[23][24] Με την επικείμενη αλλαγή, αφαιρέθηκε από το λογότυπο του αθλητικού καναλιού το HD, μετατρέποντάς το στην ΕΡΤ Sports.
  • Οκτώβριος: Στις 12 Οκτωβρίου ξεκίνησε η καθημερινή σειρά «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» και τρεις μέρες μετά (Πέμπτη 15 Οκτωβρίου) οι σειρές «Τα καλύτερά μας Χρόνια» και «Η τούρτα της μαμάς», σηματοδοτώντας την επιστροφή της ΕΡΤ στην ελληνική μυθοπλασία.
  • Δεκέμβριος: Την 1η Δεκεμβρίου ξεκίνησε η εκπομπή και των τριών καναλιών της ΕΡΤ (ΕΡΤ1ΕΡΤ2ΕΡΤ3) σε HD ποιότητα, ενώ η ΕΡΤ Sports σταμάτησε να λειτουργεί ως τηλεοπτικό κανάλι και μεταδίδεται στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΕΡΤFLIX.
2021
  • Ιανουάριος: Στις 21 Ιανουαρίου, και για πρώτη φορά στη Δημόσια Τηλεόραση, κατά τη διάρκεια της προβολής της σειράς Τα καλύτερά μας χρόνια, υπήρχε παράλληλη δυνατότητα επιλογής ελληνικών υποτίτλων για τα άτομα με προβλήματα ακοής.
  • Φεβρουάριος: Στις 22 Φεβρουαρίου, αναβαθμίστηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα www.ert.gr, ενώ εγκαινιάστηκε και το ειδησεογραφικό site www.ertnews.gr, το οποίο περιέχει αποκλειστικά όλες τις ειδήσεις από τη Δημόσια Τηλεόραση.
  • Μάρτιος: Στις 10 Μαρτίου προβλήθηκε για πρώτη φορά το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2021, με τίτλο "Last Dance" και ερμηνεύτρια τη Στεφανία Λυμπερακάκη, αποκλειστικά από την πλατφόρμα ERTFLIX. Στις 15 Μαρτίου, μετά από τέσσερα χρόνια, ο Γιάννης Πετρίδης επέστρεψε στο Πρώτο Πρόγραμμα. Στις 27 Μαρτίου αναμένεται η πρεμιέρα της σειράς «Ζακέτα να πάρεις», με αποτέλεσμα η σεζόν 2020-2021 να βρίσκει την ΕΡΤ με 4 ελληνικές σειρές.
  • Απρίλιος: Στις 20 Απριλίου το ERTFLIX γιόρτασε έναν χρόνο λειτουργίας, παρόλο που τα γενέθλιά του ήταν δύο ημέρες μετά (δημιουργήθηκε στις 22 Απριλίου του 2020). Παράλληλα εμπλουτίζεται με νέες σειρές και ταινίες.[49] Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη σε θέαση (μετά το Netflix) ΟΤΤ επιφυή υπηρεσία Internet στην Ελλάδα. Αναμένεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω.[50]
  • Μάιος: Η ΕΡΤ φτάνει το 7% σε ποσοστό τηλεθέασης μετά από χρόνια και τα προγράμματά της ξεπερνάνε σε θέαση τα αντίστοιχα των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών OPEN και MEGA. Αυτό σηματοδοτεί την δυναμική επιστροφή της δημόσιας τηλεόρασης στον ανταγωνισμό του εγχώριου τηλεοπτικού τοπίου.[51]


Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ λειτουργεί μια σειρά από τηλεοπτικούς σταθμούς:

ΚανάλιαΠεριγραφήΕπίσημη έναρξη λειτουργίας
ERT1 logo 2020.svgΕΡΤ1: Το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ. Μεταδίδει ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων, τηλεπαιχνίδια και ελληνικές κωμικές σειρές, συνδυάζοντας έτσι την ενημέρωση και τη ψυχαγωγία. Από την 1η Δεκεμβρίου 2020, εκπέμπει και σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας (High Definition 1080i).23.02.1966
ERT2 logo 2020.svgΕΡΤ2: Το πρόγραμμά της αποτελείται από ψυχαγωγικές, παιδικές και πολιτιστικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια και διάφορες εκπομπές από το αρχείο της ΕΡΤ, αναδεικνύοντας τον ελληνικό πολιτισμό. Από την 1η Δεκεμβρίου 2020, εκπέμπει και σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας (High Definition 1080i).03.11.1982
ERT3 logo 2020.svgΕΡΤ3: Η έδρα της είναι στην Θεσσαλονίκη με το πρόγραμμά της να περιλαμβάνει ενημερωτικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκπομπές, ξένες σειρές και ντοκιμαντέρ, έχοντας στο επίκεντρό της την περιφέρεια, την καινοτομία και το περιβάλλον.[20][52][53] Από την 1η Δεκεμβρίου 2020, εκπέμπει και σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας (High Definition 1080i).14.12.1988
Ertworld2020.pngERT World: Το δορυφορικό κανάλι της ΕΡΤ που επαναλειτούργησε στις 3 Μαΐου του 2016 και έχει αποδέκτη τον απόδημο ελληνισμό, προβάλλοντας ορισμένα προγράμματα και από τα τρία κανάλια της ΕΡΤ (ΕΡΤ1ΕΡΤ2ΕΡΤ3).[54][55][56][57]1996

Όλα τα προγράμματα της ΕΡΤ είναι διαθέσιμα σε απευθείας μετάδοση και διαδικτυακά μέσω της υπηρεσίας ΕΡΤFLIX που διαθέτει επίσης τη δυνατότητα παρακολούθησης των εκπομπών του τελευταίου 24ώρου. Πολλές παλαιότερες εκπομπές και σειρές της ΕΡΤ είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό αρχείο της με κατ'απαίτηση βίντεο.

Ξένα δίκτυα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ μεταδίδει και τέσσερα ξένα δίκτυα σε μερικές περιοχές της Ελλάδας. Είναι τα εξής:

ΚανάλιαΠεριγραφήΠρώτη εκπομπή
BBC World News 2019.svgΤο BBC World News είναι το διεθνές ειδησεογραφικό κανάλι του BBC και έχει το περισσότερο κοινό από κάθε άλλο κανάλι του BBC σε όλο τον κόσμο.16.01.1995
Deutsche Welle symbol 2012.svgΗ Deutsche Welle είναι γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός που εκπέμπει διεθνώς μέσω βραχέων κυμάτων, ίντερνετ και δορυφόρων σε 30 γλώσσες στο ραδιόφωνο (DW Radio) και σε 4 γλώσσες στην τηλεόραση (DW-TV), ενώ οι ειδήσεις που μεταδίδει είναι διαθέσιμες μέσω της ιστοσελίδας της.01.04.1992
TV5MONDE logo.pngΤο TV5 Monde (γνωστό με την ονομασία TV5 μέχρι τον Ιανουάριο του 2006) είναι διεθνής γαλλόφωνος δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός με έδρα τη Γαλλία, στο Παρίσι.02.01.1984
Logo RIK Sat 2017.svgΤο ΡΙΚ Sat ή CyBC Sat και γνωστό παλαιότερα ως Cyprus Sat είναι το δορυφορικό πρόγραμμα του ΡΙΚ. Μεταδίδεται και δορυφορικά και από την NOVA και από την NOVA Κύπρου. Το ΡΙΚ Sat, είναι το μόνο δορυφορικό κανάλι, που έχει το δικαίωμα, να μεταδίδεται νόμιμα, επίγεια στην Ελλάδα, βάσει της διακρατικής συμφωνίας, μεταξύ της ΕΡΤ και του ΡΙΚ (Αντίστοιχα το ERT World, μεταδίδεται νόμιμα στην Κύπρο).1990
Παλαιότερες συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 1988, ξεκινά ανεπίσημα στην Αθήνα, η αναμετάδοση των πρώτων δορυφορικών καναλιών που ολοκληρώνεται δύο μέρες μετά, όταν πλέον στον αέρα βρίσκονται 6 συνολικά προγράμματα. Μεταδιδόταν μέσω κεραιών UHF και δορυφορικών πιάτων. Ήταν τα πρώτα κανάλια στην Ελλάδα, μέσω δορυφορικής λήψεως. Επίσης γίνεται αναφορά και στο Euronews την διετία 2016-2017. Τα κανάλια ήταν:

ΚανάλιαΠεριγραφήΣλόγκανΠρώτη εκπομπή
NBC logo.svgΤο Super Channel μεταγενέστερα NBC Europe ήταν ένα αγγλόφωνο κανάλι. Το πρόγραμμά του ήταν ποικίλης ύλης, με μουσική και παιδικά προγράμματα τα πρωινά, τηλεπαιχνίδια, πανευρωπαϊκά δελτία καιρού και διάφορα σήριαλ τα μεσημέρια, ενώ τα βράδια μεταδίδονταν ταινίες, σόου κλπ. Θεωρείται πρόγονος του γερμανικού Disney Channel και του ολλανδικού National Geographic.Come Home To The Best..... Only On NBC30.01.1987
Neues Sat. 1 Logo transparent.pngΤο SAT1 είναι γερμανόφωνο κανάλι με πρωινά μαγκαζίνο και παιδικά τα Σαββατοκύριακα, ταινίες, σόου, μουσική και σήριαλ.Freut euch drauf01.01.1984
Rai 2 - Logo 2016.svgΤο RAIDUE (Rai 2) είναι το δεύτερο ιταλικό δημόσιο κανάλι. Μετέδιδε το ιταλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και φαντασμαγορικά σόου.Fedeli al cambiamento03.10.1983
Cnn logo red background.pngΤο CNN International είναι αμερικανικό (αγγλόφωνο αποκλειστικά) ειδησεογραφικό κανάλι.Go There01.09.1985
1канал-5.svgΤο Πρώτο Πρόγραμμα (Πέρβαγια προγκράμμα, εξέπεμπε σε διάφορες χώρες μέσω του δορυφόρου Χοριζόντ που αναμετέδιδε το Πρώτο Πρόγραμμα στην Ευρώπη και άλλες χώρες) ήταν το κύριο εθνικό, ρωσόφωνο ενημερωτικό και ψυχαγωγικό κανάλι στη Σοβιετική Ένωση. Θεωρείται πρόγονος του ημικρατικού σταθμού Πέρβι Κανάλ.22.03.1951
Euronews 2016 logo.svgΤο Euronews είναι ένα ευρωπαϊκό και πολυγλωσσικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι με έδρα τη Γαλλία. Δημιουργήθηκε το 1993 και ισχυρίζεται ότι καλύπτει τα διεθνή νέα από μία πανευρωπαϊκή οπτική γωνία. Στις 18 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 11 Ιουνίου 2013 το Euronews συνεργαζόταν με την ΕΡΤ. Στις 25 Οκτωβρίου 2016 ΕΡΤ και Euronews, ήρθαν σε συνεργασία για την σεζόν 2016-2017. Η ΕΡΤ1 παρουσίαζε κάθε ώρα πεντάλεπτες ειδήσεις άνευ εκφώνησης. Το πρωί και το βράδυ, αντίθετα, μεταδιδόταν ένα μισάωρο αναλυτικό ειδησεογραφικό δελτίο εφ' όλης της ύλης, από τις 7:30 έως τις 8:00 και από τις 20:00 έως τις 20:30, αντίστοιχα.[58]Euronews, το κανάλι με την υψηλότερη τηλεθέαση στην Ευρώπη.01.01.1993

Ραδιοφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ λειτουργεί ένα μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών προγραμμάτων υπό τη διεύθυνση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας η οποία ιδρύθηκε το 1988 και η έδρα της είναι στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Το σήμα για όλα τα προγράμματα της ΕΡΑ είναι βασισμένο στο δημοτικό τραγούδι «Τσομπανάκος ήμουνα» και βρίσκεται σε χρήση από την πρώτη μέρα εκπομπής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών.

Εθνικής εμβέλειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ εκπέμπει σε όλη την Ελληνική επικράτεια 5 ραδιοφωνικά προγράμματα:

ΚανάλιαΠεριγραφήΠεριοχή ΚάλυψηςΠρώτη εκπομπή
Proto-programma.pngΠρώτο Πρόγραμμα: Αποτελεί το κεντρικό ενημερωτικό δημόσιο ραδιοσταθμό, καλύπτοντας τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού, με θεματολογία για την κοινωνία και την επικράτεια. Μεταδίδει 24ωρες εκπομπές με ποικίλα θέματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.Πανελλαδικά30.09.1938
Deytero programma 2021.pngΔεύτερο Πρόγραμμα: Είναι κυρίως μουσικός σταθμός. Μεταδίδει Ελληνική μουσική και εκπομπές λόγου για τους τομείς της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.Πανελλαδικά11.05.1952
Τρίτο Πρόγραμμα.jpgΤρίτο Πρόγραμμα: Ο ραδιοσταθμός επικεντρώνεται σε θέματα της τέχνης και του πολιτισμού μεταδίδοντας κλασική μουσική και διάφορα προγράμματα για το λόγο και την τέχνη, για τα πολιτιστικά ρεύματα και από το Αρχείο της ΕΡΤ ενώ παράλληλα μεταδίδει κλασικά και σύγχρονα θεατρικά έργα.Πανελλαδικά19.09.1954
ΕΡΑ Σπορ transparent.pngΕΡΑ Σπορ: Είναι καθαρά αθλητικός σταθμός με τακτικές ειδήσεις κάθε ώρα και αθλητική επικαιρότητα κάθε μισή ώρα, για όλα τα σπορ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.Πανελλαδικά03.05.1993
Kosmos.pngKOSMOS 93.6: Το νεότερο εθνικής εμβέλειας ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, που μεταδίδει ξένη μουσική από όλα τα είδη του ρεπερτορίου και πολιτιστικές εκπομπές.ΑργολίδαΑρκαδίαΑττικήΔράμαΚαβάλαΛασίθι (ραδιοφωνικά)
Πανελλαδικά (τηλεοπτικά)
05.2001

Περιφερειακοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΚανάλιαΠεριγραφήΠεριοχή ΚάλυψηςΠρώτη εκπομπή
102fm.pngΤο Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3 που εκπέμπει από τη Θεσσαλονίκη στους 102 FM παρέχει ενημερωτικό χαρακτήρα, με θεματικές εκπομπές για την περιφέρεια.Κεντρική Μακεδονία09.09.1988
958fm.pngΤο Δεύτερο Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3 που εκπέμπει από τη Θεσσαλονίκη στους 95,8 FM παρέχει πολιτιστικό χαρακτήρα, με θεματικές εκπομπές λόγου και μουσικής.Κεντρική Μακεδονία02.1994
ΕΡΑ 7Το Έβδομο Πρόγραμμα είναι ένας νεοσύστατος ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΤ. Μεταδίδει ήχο από συνεδριάσεις της Βουλής και έχει σκοπό οι συνεδριάσεις της Βουλής που εκπέμπουν στην τηλεόραση, να εκπέμπουν και στο ραδιόφωνο. Είναι ραδιόφωνο που μεταδίδεται στο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ.Λεκανοπέδιο Αττικής05.01.2018

Τοπικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ έχει 19 περιφερειακούς σταθμούς σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Επίσης, η ΕΡΑ λειτουργούσε το Ράδιο Φιλία, ο οποίος ήταν ο ξενόγλωσσος και πολύγλωσσος ενημερωτικός σταθμός που απευθυνόταν στους αλλοδαπούς που ζούσαν και ζουν στην Ελλάδα. Μετά από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ το πρόγραμμά του συγχωνεύτηκε με την Φωνή της Ελλάδας.[59] Ως ΕΙΡ διέθετε ραδιοφωνικό σταθμό στο στρατόπεδο της Μακρονήσου από το 1951.


ΚανάλιαΠεριοχή ΚάλυψηςΠρώτη εκπομπή
ERT Aigaiou.pngΒόρειο Αιγαίο02.1989
ERT Volos.pngΘεσσαλίαΣποράδεςΧαλκιδική & Βορειοανατολική Εύβοια12.09.1948
ERT Zakynthos.pngΙόνια Νησιά (εκτός από την Κέρκυρα)10.1969
ERT Hrakleio.pngΚρήτη (Ηράκλειο & Λασίθι)1972
ERT Ioannina.pngΉπειρος1949
ERT Kavala.pngΑνατολική Μακεδονία & Θράκη (ΚαβάλαΔράμαΘάσος & Ξάνθη)01.1949
ERT Kalamata.pngΜεσσηνία09.1986
ERT Kerkyra.pngΚέρκυραΘεσπρωτίαΠρέβεζα & Βόρεια Λευκάδα28.03.1957
ERT Kozani.pngΔυτική Μακεδονία29.01.1950
ERT Komotini.pngΡοδόπη & Νότιος Έβρος06.1954
ERT Larissa.pngΘεσσαλία (μόνο τους νομούς ΚαρδίτσαςΛάρισας & Τρικάλων)1948
ERT Orestiada.pngΑνατολική Μακεδονία & Θράκη (ΈβροςΡοδόπηΞάνθηΤμήματα Θάσου & Σαμοθράκη)07.1965
ERT Patra.pngΔυτική Ελλάδα (ΑχαΐαΝότια Αιτωλοακαρνανία & Φωκίδα)1950
ERT Pyrgos.pngΠελοπόννησος (Ηλεία)1954
ERT Rodos.pngΝότιο Αιγαίο (Κυκλάδες & Δωδεκάνησα)07.11.1954
ERT Serres.pngΜακεδονία (Σέρρες)03.05.1959
ERT Tripoli.pngΠελοπόννησος (Αρκαδία)10.07.1949
ERT Florina.pngΔυτική Μακεδονία23.02.1956
ERT Chania.pngΚρήτη (Ρέθυμνο & Χανιά)

Διεθνείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΚανάλιαΠεριγραφήΠεριοχή ΚάλυψηςΠρώτη εκπομπή
Oie transparent (1).pngΗ Φωνή της Ελλάδας είναι ο παγκόσμιας εμβέλειας ομογενειακός ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες του εξωτερικού, με ειδήσεις, εκπομπές και αφιερώματα, εντός και εκτός Ελλάδας.Παγκοσμίως1947
Φιλία.jpgΤο Ράδιο Φιλία ήταν ξενόγλωσσος κρατικός ενημερωτικός ραδιοφωνικός σταθμός, ο οποίος καλλιεργούσε αμοιβαία αισθήματα αποδοχής και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών του εξωτερικού. Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1999 και έκλεισε το 2013 μαζί με την υπόλοιπη ΕΡΤ.Πανελλαδικά1999-2013
Τρίτο Πρόγραμμα Βραχέα.jpgΤο Τρίτο Πρόγραμμα στα Βραχέα ήταν το τρίτο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3. Ιδρύθηκε το 1994 και εξέπεμπε από την Θεσσαλονίκη, όπως και τα υπόλοιπα 2 ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ3. Έκλεισε το 2013.Παγκοσμίως1994-2013

Δορυφορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φωνή της Ελλάδας, η ΕΡΑ Σπορ, το Πρώτο και το Τρίτο Πρόγραμμα έχουν προστεθεί στην πλατφόρμα της εταιρείας Eutelsat Hotbird δίνοντας στην Ευρώπη την πρόσβαση σε τέσσερεις από τους δημοφιλέστερους δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα[60].

Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΌνομαΠεριγραφήΕίδοςΔημιουργία
ERT logo 2020.svgΤο www.ert.gr αποτελεί τον κύριο ιστότοπο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και λειτουργεί από τις 23 Μαρτίου 1998. Στο ert.gr περιλαμβάνονται οι εκπομπές και το πρόγραμμα των καναλιών της και το ψηφιακό αρχείο της με εκπομπές κατ' απαίτηση (on demand). Στις 22 Φεβρουαρίου 2021 το ert.gr αναβαθμίστηκε, παρέχοντας μια πιο μοντέρνα εικόνα.Ιστοσελίδα23.03.1998
Ertnews.pngΤο www.ertnews.gr αποτελεί τον ειδησεογραφικό ιστότοπο της ΕΡΤ, και λειτουργεί από τις 22 Φεβρουαρίου του 2021 ως διάσπαση από το ert.gr. Στο ertnews.gr περιλαμβάνονται όλες οι ειδήσεις από τη Δημόσια Τηλεόραση.Ιστοσελίδα22.02.2021
ERT International.jpgΤο ERT International αποτελεί τον διεθνή ειδησεογραφικό ιστότοπο της ΕΡΤ. Είναι διαθέσιμος σε 9 γλώσσες (Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Ρουμανικά, Πολωνικά, Ρωσικά, Αλβανικά, Σερβικά και Αραβικά). Ως ιστοσελίδα, είναι ανενεργή από τον Φεβρουάριο του 2021. Διαθέτει λογαριασμούς σε Facebook και Twitter, ωστόσο και αυτοί δε λειτουργούν από τις 25 Μαρτίου 2020 και 27 Ιουνίου 2019 αντίστοιχα.Ιστοσελίδα07.07.2016
Ερτ-app.webpΗ ομότιτλη ert.gr είναι η εφαρμογή της ΕΡΤ που διαθέτει άμεσα το ραδιοτηλεοπτικό της υλικό μέσω Android και μέσω iOS. Στην εφαρμογή περιλαμβάνονται: Video on Demand, live (ζωντανή) προβολή όλων των τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και διαδικτυακών καναλιών της, ειδήσεις και ανταποκρίσεις από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα.Εφαρμογή για κινητές συσκευές26.12.2016

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είδος τύπουΠεριγραφήΠεριοχή ΚάλυψηςΠρώτο φύλλο
Radiotileorasi freepress Logo2019a.pngΗ ΕΡΤ εκδίδει ένα από τα μακροβιότερα ελληνικά περιοδικά, την Ραδιοτηλεόραση. Τον Αύγουστο του 2015, η διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. ανακοίνωσε την απόφασή της για την επανακυκλοφορία του περιοδικού η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε πέρα από την διαδικτυακή έκδοσή του. Τον Σεπτέμβριο του 2017 ανακοινώθηκε ότι θα επανακυκλοφορήσει δωρεάν, με χορηγία των ΕΛΠΕ. Ένα μήνα αργότερα, στις 12 Οκτωβρίου επανακυκλοφόρησε με το επετειακό τεύχος που εκτυπώθηκε σε ορισμένα αντίτυπα. Από την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου και εντεύθεν επανακυκλοφόρησε το περιοδικό με δωρεάν διάθεση για όλο το κοινό, και το οποίο διανέμεται σε Σταθμούς του Μετρό, του Ηλεκτρικού και σε καταστήματα των ΕΛΤΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.[61][59]Πανελλαδικά30.07.1939

Διασυνδεδεμένες εταιρείες και υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΕταιρείεςΠεριγραφήΊδρυση
ERT3 logo 2020.svgΗ ΕΡΤ3 είναι ραδιοτηλεοπτικός φορέας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ, η οποία περιλαμβάνει ένα τηλεοπτικό κανάλι και 2 ραδιοφωνικούς σταθμούς.[62]30.11.1987
ΕΡΑ.pngΗ ΕΡΑ αποτελεί θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ και διαχειρίζεται ολόκληρη την ραδιοφωνία της.12.08.1987
ΕΡΤnet Α.Ε.Η ΕΡΤnet Α.Ε. (με την πλήρη επωνυμία: "ΕΡΤ Δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Ανώνυμη Εταιρεία") είναι φορέας διασυνδεδεμένος με την ΕΡΤ, υπεύθυνος για την επίγεια ψηφιακή μετάδοση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ, καθώς και για όποιον πανελλαδικό ή περιφερειακό τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό επιθυμεί να ενταχθεί στο δίκτυό της. Ψηφίστηκε το 2015,[63] αλλά προσέφυγαν εναντίον της εταιρείας τα τηλεοπτικά δίκτυα με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει.[64]01.02.2019
ΕΡΤ-ΑΡΧΕΙΟ.pngΤο αρχείο ΕΡΤ αποτελεί περίπου το 70% του οπτικοακουστικού αρχείου της Ελλάδας.[65] Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η ΕΡΤ, ανακοινώθηκε πως το Αρχείο ΕΡΤ θα φυλαχτεί.[66]07.09.1990
Moysika-synola-ert.pngΗ ΕΡΤ έχει τα δικά της μουσικά σύνολα: Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής καθώς και μια Χορωδία.[67] Μέχρι και το 2008 διοργάνωνε το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.14.05.1938
ERTflix-250x56.pngΤο ΕΡΤFLIX είναι μία διαδικτυακή υπηρεσία της ΕΡΤ το οποίο βασίζεται στην Υβριδική Ευρυζωνική Τηλεόραση (HbbTV, απλά: Hybrid Broadcast Broadband Television) που είναι ένα νέο πρότυπο μετάδοσης, που επιτρέπει διαδικτυακές υπηρεσίες να ενσωματωθούν στις τηλεοράσεις, παράλληλα με το γραμμικό τηλεοπτικό πρόγραμμα εκπομπής. Μοναδική προϋπόθεση για να απολαύσει κάποιος υπηρεσίες του ΕΡΤFLIX στην τηλεόραση είναι να έχει Smart TV, μοντέλο από το 2016 κι έπειτα, συνδεδεμένη στο διαδίκτυο και με δυνατότητες HbbTV. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη και μέσω διαδικτύου. Ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου 2017 με το όνομα ΕΡΤ Hybrid και στις 22 Απριλίου 2020 πήρε τη σημερινή της επωνυμία.04.12.2017

Περιουσία της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αττική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ αποτελείται από 149 κτίρια και 63 οικόπεδα και αγροτεμάχια[68]. Κάποια από τα κτίρια της ΕΡΤ είναι τα εξής:

Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής είναι το κεντρικό κτίριο από το 1969 όπου στεγάζεται η ΕΡΤ (τότε ΕΙΡΤ). Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013 για λίγο χρονικό διάστημα στέγασε την ΔΤ και από τις 4 Μαΐου 2014 μέχρι τις 11 Ιουνίου 2015 στέγασε την τότε ΝΕΡΙΤ και τα κανάλια της.

Στούντιο Κατεχάκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στούντιο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη είναι τέσσερα μαζί με ένα αμφιθέατρο, ένα μουσείο κι άλλα.[69] Το Στούντιο Α είναι το μεγαλύτερο στούντιο στο οποίο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παραγωγή. Το Στούντιο Β εξυπηρετεί στις έκτακτες και μικρές παραγωγές.[70] Το Στούντιο Γ είναι διπλό και εκπροσωπεί όλες τις ψυχαγωγικές και μουσικές εκπομπές, καθώς ελέγχει τις εκπομπές που γίνονται στο αμφιθέατρο. Το Στούντιο Δ είναι ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο των Βαλκανίων. Στέγασε την τότε ΥΕΝΕΔ και την μετέπειτα ΕΡΤ2 και ΕΤ2 μέχρι το 1997, και αργότερα την ΕΤ1 μέχρι το 2011. Όταν έκλεισε η ΕΡΤ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε το μισό ακίνητο μαζί με τα Στούντιο Α και Β. Το στούντιο Δ χρησιμοποιήθηκε από τη ΔΤ και την μετέπειτα ΝΕΡΙΤ για την παραγωγή εκπομπών. Ακόμα και σήμερα, με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2015, χρησιμοποιείται μόνο το Στούντιο Δ και σπανίως το Στούντιο Γ καθώς το υπόλοιπο ακίνητο με τα δύο πρώτα χρησιμοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία ως Γραφείο Ασύλου.

Στούντιο Μουρούζη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στην οδό Μουρούζη 16 και Ρηγίλλης 12 γωνία. Ήταν η έδρα της ΕΡΤ από το 1968 έως το 1974 όπου και μεταφέρθηκε στο Ραδιομέγαρο. Το κτίριο στεγάζει ένα control room, δύο studios (ένα μικρό και ένα μεγάλο) και ένα κυλικείο. Από τις 5 Μαρτίου 2018 επαναλειτούργησε ένα από τα στούντιο ενώ στα σχέδια της ΕΡΤ είναι η δημιουργία "Κέντρου Ανάδειξης Ιστορίας της ΕΡΤ", "Διαδραστικού Κέντρου Ραδιοτηλεοπτικού Πολιτισμού" και βιβλιοθήκης μέσα στο κτίριο.[47][48]

Θεσσαλονίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο ΕΡΤ3 Θεσσαλονίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τηλεοπτικά στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού της ΕΡΤ3 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, στην Λεωφόρο Στρατού και Καυταντζόγλου γωνία. Το κτίριο έχει δύο ορόφους όπου εκεί γίνονται οι περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές.

Οδός Αγγελάκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ψηφιακά στούντιο των δύο ραδιοφωνικών σταθμών σήμερα στεγάζονται σε ένα κτίριο στην Αγγελάκη 12. Στούντιο ραδιοφωνίας υπάρχει επίσης και στην Αγγελάκη 6 το οποίο στέγαζε μέχρι το 2017 το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ3 και μέχρι το 2013 το Τρίτο Πρόγραμμα των Βραχέων. Έπειτα παροπλίσθηκε καθώς ήταν αναλογικό και οι χώροι χρησιμοποιούνταν ως γραφεία δημοσιογράφων και εργαστήρια τεχνικών. Σήμερα διατείθεται για ενοικίαση. Τα κτήρια αυτά κατασκευάστηκαν το 1997 για την μεταστέγαση των υπηρεσιών της ΕΡΤ3.

Κτίριο διοίκησης ΕΡΤ3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο κτίριο στην Αγγελάκη 2, στεγάζεται η διοίκηση της ΕΡΤ3, εκεί βρίσκονται τα περισσότερα γραφεία.

Υπόλοιπη Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπικές ΕΡΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ έχει γραφεία στη Μυτιλήνη της Λέσβου για την ΕΡΤ Αιγαίου, στο Βόλο της Μαγνησίας για την ΕΡΤ Βόλου, στο Ηράκλειο Κρήτης για την ΕΡΤ Ηρακλείου, στη Ζάκυνθο για την ΕΡΤ Ζακύνθου, στα Ιωάννινα για την ΕΡΤ Ιωαννίνων, στη Καβάλα για την ΕΡΤ Καβάλας, στη Καλαμάτα της Μεσσηνίας για την ΕΡΤ Καλαμάτας, στη Κέρκυρα για την ΕΡΤ Κέρκυρας, στη Κοζάνη για την ΕΡΤ Κοζάνης, στη Λάρισα για την ΕΡΤ Λάρισας, στη Κομοτηνή Ροδόπης για την ΕΡΤ Κομοτηνής, στην Ορεστιάδα του Έβρου για την ΕΡΤ Ορεστιάδας, στον Πύργο Ηλείας για την ΕΡΤ Πύργου, στη Πάτρα Αχαΐας για την ΕΡΤ Πάτρας, στη Ρόδο των Δωδεκανήσων για την ΕΡΤ Ρόδου, στις Σέρρες για την ΕΡΤ Σερρών, στη Τρίπολη Αρκαδίας για την ΕΡΤ Τρίπολης, στη Φλώρινα για την ΕΡΤ Φλώρινας και στα Χανιά της Κρήτης για την ΕΡΤ Χανίων.

Περιφερειακά στούντιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ έχει περιφερειακά στούντιο στη Σάμο, στην Πάρο, στην Έδεσσα, στη Μυτιλήνη, στην Κομοτηνή και στη Φλώρινα.

Πολυπλέκτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ψηφιακές συχνότητες της ΕΡΤ μέχρι τώρα δεν εξέπεμψαν το σήμα τους πανελλαδικά, παρά μόνο σε περιοχές που είχε τοποθετήσει η παλιά ΕΡΤ, ψηφιακούς αναμεταδότες, πριν πέσει το "μαύρο" το 2013. Από την επαναλειτουργία της, η νέα ΕΡΤ το 2015, εξέπεμψε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μέσα από την τέταρτη πολυπλεξία της Digea, λόγω ανυπαρξίας αναμεταδοτών και άγονων διαγωνισμών, που είχαν πραγματοποιηθεί. Στα τέλη του 2018 τοποθετήθηκαν τελικά πομποί σε πολλές περιοχές της χώρας, μετά από επιτυχημένο διαγωνισμό, και από την 1η Φεβρουαρίου 2019, τα παρακάτω κανάλια εκπέμπουν από τους νέους πολυπλέκτες της ΕΡΤ.

ΕΡΤ Δίκτυο 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΕΡΤ Δίκτυο 1 είναι ο πρώτος πολυπλέκτης της ΕΡΤ και ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάρτιο του 2006 από την ΕΡΤ Ψηφιακή.

Μέσω του πολυπλέκτη ξεκίνησε η πρώτη στο είδος της επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα και σήμερα καλύπτει το 80% του πληθυσμού της χώρας.

Μετέδιδε κατά το 2006-2011, τα κανάλια της αποκλειστικά στο σύστημα DVB-T/MPEG-2. Στην αρχή περιελάμβανε μόνο τα τρία κανάλια της τέως ΕΡΤ Ψηφιακή (Σινέ+, Σπορ+ και Πρίσμα+) και το δορυφορικό κανάλι της Κυπριακής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (ΡΙΚ Sat). Λόγω προβλήματος χωρητικότητας, στις 27 Απριλίου 2011, τα κανάλια Σινέ+ και Σπορ+, συγχωνεύτηκαν, και δημιούργησαν το Σινέ+/Σπορ+, στην θέση του Σπορ+, ενώ στην θέση του Σινέ+, μεταφέρθηκε το κανάλι της Βουλής, από την πρώτη πολυπλεξία, στην δεύτερη, για να δώσει χώρο στην πρώτη να εκπέμπει το ΕΡΤ HD.

Μετά το οριστικό κλείσιμο της ΕΡΤ Ψηφιακή, στις 19 Μαρτίου 2012, έγιναν οι εξής ανακατανομές: στην θέση του Σινέ+/Σπορ+, άρχισε να μεταδίδεται το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC World News, ενώ στην θέση του Πρίσμα+, άρχισε να μεταδίδεται το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Deutsche Welle. Τα υπόλοιπα δυο (Βουλή και ΡΙΚ) παρέμειναν ως είχαν, μέχρι τις 11 Ιουνίου 2013, όποτε και η ΕΡΤ έκλεισε με κυβερνητική απόφαση.

Από τις 11 Ιουνίου 2015, όταν και επαναλειτούργησε η ΕΡΤ, μεταδίδει μόνο τα εξής: τέσσερα δημόσια δορυφορικά κανάλια και τρεις πανελλαδικούς δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς (Πρώτο Πρόγραμμα, Kosmos 93.6 και Τρίτο Πρόγραμμα) οι οποίοι ήταν οι ίδιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί με την τωρινή πρώτη πολυπλεξία της ΕΡΤ. Από τον Μάιο του 2019, η ΕΡΤ, άλλαξε το πρότυπο μετάδοσης, και στα δορυφορικά κανάλια, και υιοθέτησε το πρότυπο DVB-T/MPEG-4, με αποτέλεσμα να καταργήσει οριστικά το DVB-T/MPEG-2, το οποίο στις σημερινές εποχές, είναι αρκετά παλιάς τεχνολογίας. Επίσης σταμάτησε να μεταδίδει οριστικά και τους 3 πανελλαδικούς δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Από την 1η Δεκεμβρίου 2020, στην πρώτη πολυπλεξία, μεταδίδονται, και σε ανάλυση High Definition 1080i, τα δυο δημόσια κανάλια ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3 (Η ΕΡΤ1, μεταδίδεται πανελλαδικά στην δεύτερη πολυπλεξία) και οι εξής τέσσερις Ευρωπαϊκοί δορυφορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί:

  1. ΕΡΤ2 HD
  2. ΕΡΤ3 HD
  3. Deutsche Welle
  4. ΡΙΚ Sat
  5. TV5 Monde Europe
  6. BBC World News

ΕΡΤ Δίκτυο 2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΕΡΤ Δίκτυο 2 (παλαιότερα ήταν η δεύτερη πολυπλεξία της ΕΡΤ Ψηφιακή) είναι ο δεύτερος πολυπλέκτης της ΕΡΤ και ξεκίνησε το 2010.

Μετέδιδε κατά το 2010 με 2011, τα κύρια κανάλια της με το σύστημα DVB-T/MPEG-4. Στην αρχή περιελάμβανε μόνο τα τότε τρία βασικά κανάλια της ΕΡΤ (ΕΤ1ΝΕΤ και ΕΤ3) και το κανάλι της Βουλής. Λόγω προβλήματος χωρητικότητας, στις 27 Απριλίου 2011, μεταφέρθηκε το κανάλι της Βουλής, από την πρώτη πολυπλεξία, στην δεύτερη, για να δώσει χώρο στην πρώτη να εκπέμπει το ΕΡΤ HD μέχρι τις 11 Ιουνίου 2013, όποτε και η ΕΡΤ έκλεισε με κυβερνητική απόφαση.

Από τις 11 Ιουνίου 2015, όταν και επαναλειτούργησε η ΕΡΤ, μετέδιδε μόνο τα εξής νέα τέσσερα βασικά κανάλια (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3 και ΕΡΤ HD), ενώ αντίστοιχα επέστρεψε, από την δεύτερη πολυπλεξία, στην πρώτη και το κανάλι της Βουλής, ενώ από τις 1 Φεβρουαρίου 2019, το ΕΡΤ Δίκτυο 2, καλύπτει το 98% του πληθυσμού της χώρας, από 156 κέντρα εκπομπής, που προηγουμένως σε πολλές περιοχές της χώρας, καλυπτόταν μέσω της 4ης συχνότητας της Digea, λόγω ανυπαρξίας αναμεταδοτών.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2019, το ΕΡΤ HD, μετονομάστηκε σε ΕΡΤ Sports HD, το οποίο συνέχισε να μεταδίδεται σε ανάλυση High Definition 1080i, και αντίστοιχα, όλες οι αθλητικές διοργανώσεις, της δημόσιας τηλεόρασης, μεταφέρθηκαν, στο πρόγραμμα του σταθμού.

Μεταδίδονται τα κανάλια της αποκλειστικά σε MPEG-4, εκτός από το ΕΡΤ1 HD, η οποία στις 1 Δεκεμβρίου 2020, αντικατέστησε το αθλητικό ΕΡΤ Sports, το οποίο μεταδίδονταν σε ανάλυση High Definition 1080i ενώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, η ΕΡΤ, θα εκπέμπει από 168 κέντρα εκπομπής. Μεταδίδει μόνο τους εξής τρεις δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ Α.Ε., τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και πέντε πανελλαδικούς δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς, και την παγκόσμιας εμβέλειας Φωνή της Ελλάδας. Αναλυτικά:

  1. ΕΡΤ1
  2. ΕΡΤ2
  3. ΕΡΤ3
  4. ΕΡΤ1 HD
  5. Βουλή - Τηλεόραση
  6. Πρώτο Πρόγραμμα
  7. Δεύτερο Πρόγραμμα
  8. Τρίτο Πρόγραμμα
  9. ΕΡΑ Σπορ
  10. Η Φωνή της Ελλάδας
  11. Kosmos 93.6

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΕΡΤ ορίζονται από τον αρμόδιο Υπουργό ενώ δύο μέλη εκλέγονται απευθείας από τους εργαζόμενους. Το τωρινό ΔΣ αποτελείται από τους εξής:[71]

Διοικητικό Συμβούλιο*
ΠρόεδροςΚωνσταντίνος Ζούλας
Διευθύνων ΣύμβουλοςΓεώργιος Γαμπρίτσος

Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ προβλέπονται στο άρθρο 11 του Ν. 4324/2015[40] επαναλειτουργίας της ΕΡΤ. Δημιουργήθηκαν με σκοπό οι πολίτες να αξιολογούν την λειτουργία της ΕΡΤ και να κάνουν προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα και τη λειτουργία του οργανισμού[72]. Η κάθε περιφέρεια έχει το δικό της συμβούλιο και οι προτάσεις που προκύπτουν από κάθε συνάντηση μεταφέρονται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ[73].

Αριθμός υπαλλήλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΈτοςΜόνιμο προσωπικό[74][75][76][18][77]
20004257
20014164
20024276
20034223
20044409
20054602
20064420
20074750
20084757
20094553
20103226
20113384
20123075
20132907
20152345
20162273
20172274
20182410
20192171
20202136

Φόρος ραδιοτηλεόρασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ χρηματοδοτείται μέσω του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο ενσωματώνεται στον λογαριασμό των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ και αποτελεί την σημαντικότερη πηγή εσόδων, και της πώλησης διαφημιστικού χρόνου. Αρκετοί πολίτες διαμαρτύρονται για αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης. Οι κυριότερες ενστάσεις εναντίον του είναι ότι το τέλος ενσωματώνεται και σε λογαριασμούς που αφορούν κοινόχρηστους χώρους και πως αυτοί που το πληρώνουν μπορεί να μη θέλουν ή να μη μπορούν να παρακολουθήσουν ή να ακούσουν τα προγράμματα της ΕΡΤ (επίγεια ψηφιακά, δορυφορικά, καλωδιακά, αναλογικά, διαδικτυακά και ραδιόφωνο).

Σλόγκαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΔιάστημαΣλόγκαν
2002-2005Η ΕΡΤ είναι εσείς
2005-2006Το αγαπημένο μου της ΕΡΤ
2006-2008Εμείς εσείς
2008-2019ΕΡΤ ΠΑΝΤΟΥ!
2016Από την αρχή μαζί!
2019-2020Πολυδιάστατη, όπως Εσύ
2020-σήμεραΚάθε μέρα, το καλύτερό μας


Πηγές:

el.wikipedia.org
newsbomb.gr
newsit.gr
typologies.gr
tovima.gr
radiofono.gr

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ