Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

«Η αληθινή δημοκρατία είναι το άθροισμα της αντίστασής μας»

 Tο πάντα επίκαιρο μήνυμα του Τζούλιαν Ασάνζ, που το εκφώνησε από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, τα Χριστούγεννα του 2012. Λίγο πριν μπει το 2022, που τον βρίσκει, και αυτό, στη βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.


Στις 20 Δεκεμβρίου του 2012, ήδη έξι μήνες έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ο Τζούλιαν Ασάνζ βγήκε στο μπαλκόνι του κτηρίου και απευθύνθηκε στους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί, και συγκεντρώνονταν εκεί κάθε μέρα, για να του συμπαρασταθούν αλλά και να αποτρέψουν την οποιαδήποτε βιαιότητα των βρετανικών αρχών. 

Την ομιλία του αυτή μεταφράζουμε σήμερα στα ελληνικά, πιστεύοντας ότι παραμένει πάντα επίκαιρη και δείχνει γιατί είμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό του. 

«Καλησπέρα Λονδίνο. Τι θέαμα για τα ταλαίπωρα μάτια μου! Οι άνθρωποι με ρωτούν τι μου δίνει ελπίδα. Λοιπόν, η απάντηση είναι εδώ μπροστά μου. 

Σε αυτό εδώ το κτήριο μπήκα πριν έξι μήνες, πριν 185 μέρες. Κι έγινε το σπίτι μου, το γραφείο μου και το καταφύγιό μου. Χάρη στην ηθική στάση της κυβέρνησης του Ισημερινού και την υποστήριξη των ανθρώπων της, είμαι ασφαλής μες σε αυτή την πρεσβεία, και μπορώ να σας απευθυνθώ. 

Και κάθε μέρα ανεξαιρέτως, για 185 μέρες, απέξω, άνθρωποι σαν κι εσάς παρακολουθούν την πρεσβεία, βρέξει χιονίσει. Κάθε μέρα ανεξαιρέτως. Ήρθα εδώ το καλοκαίρι, και είναι χειμώνας. 

Αυτό που με κράτησε όρθιο είναι η Αλληλεγγύη και είμαι ευγνώμων για τις προσπάθειες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ώστε να στηριχθούν τα WikiLeaks, να στηριχθεί η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του Τύπου, τα θεμελιώδη αυτά στοιχεία κάθε δημοκρατίας. 

Αν και η ελευθερία μου είναι περιορισμένη, είμαι ακόμη ικανός να επικοινωνήσω αυτά τα Χριστούγεννα, σε αντίθεση με τους 232 δημοσιογράφους που σήμερα περνούν τη νύχτα στη φυλακή. 

Σε αντίθεση με τον Γκότφριντ Σβάρτολμ στη Σουηδία αυτό το βράδυ. 

Σε αντίθεση με τον Τζέρεμυ Χάμμοντ στη Νέα Υόρκη, αυτό το βράδυ.  

Σε αντίθεση με τον Ναμπίλ Ρατζάμπ στο Μπαχρέιν, αυτό το βράδυ.

Και σε αντίθεση με τον Μπράντλεϊ Μάννινγκ, που έκλεισε μόλις τα 25 του χρόνια, ένας νεαρός άνδρας που διατήρησε την αξιοπρέπειά του, έχοντας περάσει πάνω από το 10% της ζωής του στη φυλακή, χωρίς δίκη, κάποτε σε ένα κλουβί, γυμνός, χωρίς τα γυαλιά του.

Και σε αντίθεση με τόσους άλλους που η δυστυχία τους συνδέεται με την δική μου. 

Χαιρετίζω αυτούς τους γενναίους άνδρες και τις γενναίες γυναίκες. Και χαιρετίζω τους δημοσιογράφους και τα Μέσα που συνεχίζουν να καλύπτουν όσα συμβαίνουν σε αυτούς τους ανθρώπους, και τους δημοσιογράφους που συνεχίζουν να δημοσιεύουν την αλήθεια αντιμέτωποι με διώξεις, διώξεις και απειλές – αυτούς που βλέπουν σοβαρά τη δημοσιογραφία και τη δημοσιοποίηση. 

Γιατί, όλα ξεκινούν από την αποκάλυψη της αλήθειας. Ότι χτίζουμε γιγαντώνεται μόνο αν έχει γερά θεμέλια. Ο πολιτισμός μας είναι ισχυρός μόνον όταν η ιδέες του είναι αληθινές. Όταν χτίζουν οι διεφθαρμένοι, όταν αντί τσιμέντου βάζουν χώμα, όταν αντί για καθαρό ατσάλι βάζουν σκουριασμένο, το κτίσμα δεν παρέχει καμμιά ασφάλεια στη ζωή. 

Κι όταν τα Μέσα είναι διεφθαρμένα, όταν οι πανεπιστημιακοί μας είναι δειλοί, όταν η ιστορία μας γεμίζει μισές αλήθειες και ψέμματα, ο πολιτισμός μας δεν θα είναι ποτέ δίκαιος, και δε θα αγγίξουμε ποτέ τον ουρανό. 

Οι κοινωνίες μας είναι διανοητικές παραγκουπόλεις. Τα πιστεύω μας για τον κόσμο και για εμάς τους ίδιους έχουν δημιουργηθεί από το ίδιο σύστημα που ψεύδεται για να μας οδηγήσει ξανά και ξανά σε πολέμους, στους οποίους έχουν σκοτωθεί εκατομμύρια. 

Δεν μπορείς να χτίσεις έναν ουρανοξύστη από πλαστελίνη. Και δεν μπορείς να χτίσεις έναν δίκαιο πολιτισμό με άγνοια και ψέμματα.  

Οφείλουμε να εκπαιδεύουμε ο ένας τον άλλο. Οφείλουμε να τιμούμε αυτούς που αποκαλύπτουν την αλήθεια και να καταγγέλουμε όσους δηλητηριάζουν την ικανότητά μας να κατανοήσουμε τον ίδιο τον κόσμο μας. 

Η ποιότητα του λόγου μας καθορίζει το όριο του πολιτισμού μας. Αλλά αυτή η γενιά έχει σταθεί όρθια, και ριζοσπαστικοποιεί στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Για πρώτη φορά στην ιστορία ,οι ίδιοι οι δημιουργοί της είναι και αυτοί που επηρεάζονται από αυτήν.

Και για τους άλλους δημοσιογράφους και τα Μέσα: η δουλειά σας μιλάει από μόνη της, όπως και τα εγκλήματα πολέμου σας.

Χαιρετίζω όσους αναγνωρίζουν την ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει – κάτι που αναγνωρίζεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην πρώτη τροποποίηση του συντάγματος των ΗΠΑ. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα του Κοινού να γνωρίζει σήμερα κινδυνεύουν και χρειάζονται προστασία όσο ποτέ άλλοτε.

Το WikiLeaks βρίσκεται υπό την διαρκή έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης [των ΗΠΑ] και αυτό ακριβώς το γεγονός έχει δικαίως αναγνωριστεί από τον Ισημερινό και τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής ως γεγονός που θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τη ζωή και την εργασία μου.

Το άσυλο δεν το χορηγούν γιατί έτσι τους ήρθε. Δίδεται βάσει γεγονότων.

Οι έρευνες των ΗΠΑ αναφέρονται σε ένορκες μαρτυρίες στα δικαστήρια των ΗΠΑ, και γίνονται αποδεκτές ως αποδεδειγμένες αλήθειες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και δημοσιεύονται ως γεγονός, όπως στην Washington Post μόλις πριν από τέσσερις ημέρες από τον εισαγγελέα της Βιργινίας. Οι κλητεύσεις του εκδικάζονται από τους ανθρώπους μας στα αμερικάνικα δικαστήρια. Το Πεντάγωνο επανέλαβε τις απειλές του εναντίον μου τον Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας ότι η ίδια η ύπαρξη του WikiLeaks είναι ένα διαρκές έγκλημα.

Δεν θα μειώσω τη δουλειά μου. Αλλά ενώ αυτή η ανήθικη έρευνα συνεχίζεται, και ενώ η αυστραλιανή κυβέρνηση αρνείται να υπερασπιστεί τη δημοσιογραφία και τις δημοσιοποιήσεις των WikiLeaks, εγώ πρέπει να παραμείνω έγκλειστος.

Όμως, η πόρτα είναι ανοιχτή –και η πόρτα ήταν πάντα ανοιχτή– για όποιον θέλει να μου μιλήσει. Όπως ακριβώς και όλοι εσείς, δεν έχω κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα. Εάν δείτε ποτέ να τα μαγειρεύουν για να φανεί το αντίθετο, δείτε εκεί την ίδια τη διαφθορά της δημοσιογραφίας και μετά πηγαίνετε στο justice4assange.com για όλα τα δεδομένα. Πείτε στον κόσμο την αλήθεια και πείτε στον κόσμο και ποιός σας είπε ψέματα.

Παρά τους περιορισμούς, παρά τον εξωδικαστικό αποκλεισμό μου από τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς, που περικυκλώνει τα WikiLeaks όπως το εμπάργκο περικύκλωσε την Κούβα, παρά μια άνευ προηγουμένου έρευνα και μια εκστρατεία με στόχο να βλάψει και να καταστρέψει τα WikiLeaks, το 2012 ήταν μια εξαιρετική χρονιά.

Δημοσιοποιήσαμε περίπου ένα εκατομμύριο έγγραφα. Έγγραφα που σχετίζονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία. Φέραμε στο φως τις μαζικές παρακολουθήσεις, με εκατοντάδες έγγραφα που προέρχονται από ιδιωτικές εταιρίες παρακολούθησης. Αποκαλύψαμε πληροφορίες για τη μεταχείριση των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο και αλλού – ένα σύμβολο της διαφθοράς του κράτους δικαίου στη Δύση και πέρα από αυτήν.

Νικήσαμε, αν και αντιμέτωποι με το ανήθικο εμπάργκο, στα δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά από αγώνα δύο ετών, οι συνεισφορές στα WikiLeaks, που δεν εξέπιπταν του φόρου ή ήταν μπλοκαρισμένες παντού, σήμερα φοροεκπίπτους σε όλη την ΕΕ και τις ΗΠΑ.   

Και, μόλις την περασμένη εβδομάδα, όσα αποκάλυψαν τα WikiLeaks αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας –και αναφέρονται στην απόφαση– για να αποφασιστεί τι πραγματικά συνέβη στον ελ-Μάσρι, έναν αθώο ευρωπαίο πολίτη που απήχθη και βασανίστηκε από τη CIA.

Η χρονιά που έρχεται θα είναι το ίδιο γεμάτη. Τα WikiLeaks ετοιμάζουν για δημοσίευση πάνω από ένα εκατομμύριο έγγραφα, έγγραφα που επηρεάζουν κάθε χώρα στον κόσμο. Κάθε χώρα σε αυτόν τον κόσμο. Και στην Αυστραλία ένας μη εκλεγμένος Γερουσιαστής θα αντικατασταθεί από έναν εκλεγμένο.

Το 2013, συνεχίζουμε να στεκόμαστε απέναντι στους μπράβους (stand up to bullies). Η κυβέρνηση του Ισημερινού και οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής δείξανε πώς όταν συνεργάζονται όσοι έχουν κοινές αξιες, μπορούν να αντισταθούν στους εκβιασμούς και να στηρίξουν την αυτοδιάθεση. Οι κυβερνήσεις αυτές δεν απειλούν κανέναν, δεν επιτίθενται σε κανέναν, δεν στέλνουν drones σε κανέναν. Ενωμένες, μένουν δυνατές και ανεξάρτητες.

Οι κουραστικές εκκλήσεις των ισχυρών της Ουάσιγκτον, που ζητούν οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ισημερινού, μόνο και μόνο γιατί υπερασπίστηκε τα δικαιώματά μου, είναι και άστοχες και λάθος. Οπως σωστά είπε ο πρόεδρος Κορέα: «Ο Ισημερινός δεν έχει για πούλημα τις αρχές του». Πρέπει να ενωθούμε, ώστε να υπερασπιστούμε τον γενναίο λαό του Ισημερινού, να τον υπερασπιστούμε από την παρέμβαση στην οικονομία του και την παρέμβαση στις εκλογές που θα γίνουν εκεί του χρόνου.

Η δύναμη των λαών που εκφράζονται και αντιστέκονται ενωμένοι, τρομοκρατεί τις διεφθαρμένες και αντιδημοκρατικές εξουσίες. Σε βαθμό που, οι απλοί άνθρωποι εδώ στη Δύση είναι τώρα ο εχθρός των κυβερνήσεων, ένας εχθρός που πρέπει να παρακολουθείται, ένας εχθρός που πρέπει να ελέγχεται και να φτωχαίνει.

Αληθινή Δημοκρατία δεν είναι ο Λευκός Οίκος. Αληθινή Δημοκρατία δεν είναι η Καμπέρα. Αληθινή Δημοκρατία είναι η αντίσταση των λαών, των οπλισμένων με την αλήθεια, ενάντια στο ψέμα, από την πλατεία Ταχρίρ μέχρι εδώ στο Λονδίνο. Κάθε μέρα, οι απλοί άνθρωποι μας διδάσκουν πως η δημοκρατία είναι η ελευθερία του Λόγου και της διαφωνίας.

Γιατί αν εμείς, ο λαός, σταματήσουμε να μιλάμε ελεύθερα, ανοικτά, αν σταματήσουμε να εκφράζουμε τις διαφωνίες μας, μόλις αποσπαστεί η προσοχή μας ή μας ηρεμήσουν, μόλις απομακρυνθούμε ο ένας από τον άλλον, δεν θα είμαστε πια ελεύθεροι. Η αληθινή δημοκρατία είναι το άθροισμα της αντίστασής μας.

Αν δεν μιλήσεις – δηλαδή, αν εγκαταλείψεις την μοναδική σου αυτή ανθρώπινη ιδιότητα, αν παραδώσεις τη συνείδησή σου, την ανεξαρτησία σου, το αίσθημα του δικαίου, με άλλα λόγια – γίνεσαι παθητικός και ελέγξιμος, είσαι ανίκανος να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου, ίσως και χωρίς να το καταλαβαίνεις. 

Πολλές φορές οι άνθρωποι ρωτούν «Και τι να κάνω;». 

Η απάντηση δεν είναι και τόσο δύσκολη. 

Μάθε πώς λειτουργεί ο κόσμος. Αμφισβήτησε τους λόγους και τις προθέσεις εκείνων που ζητάνε να μας ελέγξουν, κρυμμένοι πίσω από τη μάσκα της δημοκρατίας και της μοναρχίας.

Ενώσου με όσους έχουν κοινό σκοπό και ίδιες αξίες, ώστε να σχεδιάσετε, να χτίσετε, να καταγράψετε, να χρηματοδοτήσετε και να υπερασπιστείτε.

Μάθε. Αμφισβήτησε. Δράσε.

Τώρα.».-

 

Πώς η Ουάσιγκτον οδήγησε στην εκκαθάριση των χριστιανών από τη «Νέα Μέση Ανατολή» – Μέρος 1

 Επιδιώκοντας τον δεδηλωμένο στόχο της δημιουργίας μιας «Νέας Μέσης Ανατολής», η Ουάσιγκτον ήταν εκείνη που σχεδίασε την εκκαθάριση των χριστιανών από την περιοχή, υπό το πρόσχημα της ψευδοχριστιανικής της «σταυροφορίας» του 21ου αιώνα.


Του Τιμ Άντερσον, πολιτικός οικονομολόγος και Διευθυντής του Κέντρου Αντι-ηγεμονικών Μελετών με έδρα το Σύδνεϋ. Πηγή: Al-Mayadeen Media Network, μετάφραση Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης

 

Στα πλαίσια της ψευδοχριστιανικής της «σταυροφορία» του 21ου αιώνα , η Ουάσιγκτον ήταν ο εγκέφαλος της εκκαθάρισης των χριστιανών από την περιοχή, επιδιώκοντας τον διακηρυγμένο στόχο της να δημιουργήσει μια «Νέα Μέση Ανατολή» .

Για την εκκαθάριση χρησιμοποίησε τον σεχταριστικό Ιουδαϊσμό με επικεφαλής το απαρτχάιντ «Ισραήλ» , τις χειρότερες σέκτες ισλαμιστών με επικεφαλής τους Σαουδάραβες και τις ομάδες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και την εθνοκάθαρση που πραγματοποιήθηκε από τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ κουρδικά αυτονομιστικά έργα τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Πολλές πηγές αναφέρουν την πρόσφατη εκκαθάριση των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή. Τα ίδια τα μέλη των παλαιότερων χριστιανικών κοινοτήτων έγραψαν για την «εθνοκάθαρση των Ασσυρίων από το Ιράκ», αμέσως μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003. Αργότερα, κατηγορήθηκε η τρομοκρατική ομάδα ISIS.

Το 2015, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της «γενοκτονίας» των χριστιανών που λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή. Το 2018, επανέλαβε αυτό το κάλεσμα προς τη ROACO, μια ομάδα που βοηθά τις Ανατολικές Εκκλησίες, μιλώντας για τον κίνδυνο «εξάλειψης των Χριστιανών» από τη Μέση Ανατολή και για το «μεγάλο αμάρτημα του πολέμου». Ωστόσο, δεν κατηγόρησε κάποιο συγκεκριμένο κράτος ή ομάδα ως υπεύθυνη. Μία αστοχία, για την οποία επιπλήχθηκε από τον Σύριο ιερέα πατέρα Ηλία Ζαχλάουι.

Τα δυτικά πολεμικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορήσει τους πάντες, από το ISIS έως τη Χαμάς και τους Μουσουλμάνους γενικά για τη σταθερό διωγμό των χριστιανών από την Παλαιστίνη, το Ιράκ και τη Συρία. Αλλά όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί χάνουν το σημάδι. Οι ΗΠΑ και οι συνεργάτες τους, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, είναι οι πρωταρχικοί κινητήρες αυτού του μεγάλου εγκλήματος.

Η δυτική φιλελεύθερη κοινωνία έχει επίσης διαδραματίσει έναν ρόλο, περηφανευόμενη που δίνει καταφύγιο σε «διωκόμενες μειονότητες», ενώ αγνοεί την ευθύνη για τους πολέμους που γεννούν αυτούς τους πρόσφυγες.

Οι στόχοι της «σταυροφορίας» της Ουάσιγκτον, που αρχικά έλεγε ότι ήταν κατά της «τρομοκρατίας», έγιναν σαφείς τα επόμενα χρόνια. Το αυξανόμενο σύμπλεγμα των πολέμων ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου το οποίο η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, το 2005 και το 2006, ονόμασε «δημιουργικό χάος» που σχετίζεται με τα «κοιλοπονήματα» του οράματος της Ουάσιγκτον για μια «Νέα Μέση Ανατολή». Αυτό σήμαινε να «απομακρυνθούν» πολλά ανεξάρτητα κράτη, τα οποία ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ κατονόμασε μετά το Αφγανιστάν ότι είναι «το Ιράκ, μετά η Συρία και ο Λίβανος, μετά η Λιβύη, μετά η Σομαλία και το Σουδάν και στο βάθς το Ιράν».

Όσοι εστιάζουν μόνο στις εκκαθαρίσεις του ISIS ή κάνουν λόγο για κάποια «φυσική» μουσουλμανική αντίδραση στις διάφορες εισβολές και τους πολέμους με αντιπροσώπους των ΗΠΑ, κλείνουν τα μάτια στις επιπτώσεις της παρέμβασης της Ουάσιγκτον. Αυτός ήταν ο βασικός μοχλός πίσω από την καταστροφή που έπληξε ολόκληρη την περιοχή και ιδιαίτερα τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες του κόσμου σε πολλές χώρες της Δυτικής Ασίας.

Καθώς ο «πόλεμος κατά του ISIS» έγινε το κύριο ψευδές πρόσχημα για την κατοχή τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας, ας ρίξουμε μια ματιά πρώτα στα στοιχεία που αφορούν την ευθύνη των ΗΠΑ για τη δημιουργία του ISIS, πριν προχωρήσει στην εκκαθάριση των Χριστιανών στην Παλαιστίνη, το Ιράκ και τη Συρία.

Η ευθύνη της Ουάσιγκτον για το ISIS

Στις αρχές του 2007, ο Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς έγραψε για την «αλλαγή κατεύθυνσης» στην πολιτική των ΗΠΑ, η οποία θα επικεντρωνόταν στη χρήση «μετριοπαθών σουνιτικών» μουσουλμανικών κρατών, όπως η Σαουδική Αραβία, για να αντιμετωπίσουν την επιρροή του σιιτικού μουσουλμανικού Ιράν. Η θρησκευτική σύγκρουση ήταν ο πυρήνας της ιδέας του «δημιουργικού χάους».

Το ISIS δημιουργήθηκε το 2004-05 στο Ιράκ ως AQI ή ISI, από τους Σαουδάραβες υπό την καθοδήγηση της Ουάσιγκτον, για να πυροδοτήσει τη θρησκευτική βία και ειδικότερα για να διαχωρίσει τις (μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν) σιιτικές κυβερνήσεις του Ιράκ και το Ιράν. Αυτή η τρομοκρατική ομάδα διέπραξε συγκλονιστικές θρηκευτικές φρικαλεότητες εναντίον Ιρακινών αμάχων, ιδιαίτερα Σιιτών Μουσουλμάνων. Μέχρι το 2007, τα έγγραφα του αμερικανικού στρατού έδειχναν ότι η μεγαλύτερη ομάδα ξένων μαχητών ISI/AQI στο Ιράκ είχε προέλθει από τη Σαουδική Αραβία.

Τον Αύγουστο του 2012, η ​​αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών DIA προέβλεψε ότι ήταν δυνατό ένα «πριγκιπάτο σαλαφιστών στην ανατολική Συρία», καθώς οι εξτρεμιστικές δυνάμεις κυριαρχούσαν στην εξέγερση, και αυτό ήταν  αυτό που ήθελαν οι ΗΠΑ, ώστε να «απομονώσουν το συριακό καθεστώς» στη Δαμασκό.

Η αναζωπύρωση του ISIS τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, το 2012-2017, ακολούθησε την αποτυχία των άλλων αντιπροσώπων της Ουάσιγκτον να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Δαμασκού και τον φόβο της για τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ Δαμασκού, Βαγδάτης και Τεχεράνης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν ως απειλές για την ασφάλεια.

Εφαρμόζοντας το παλιό «διαίρει και βασίλευε», η Ουάσιγκτον ήταν αποφασισμένη να διατηρήσει τα εμπόδια μεταξύ του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας. Ωστόσο, ήταν οι συνδυασμένες δυνάμεις αυτών των τριών γειτόνων που τελικά έδιωξαν το ISIS από τις μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παραδέχτηκε εν μέρει ότι η Ουάσιγκτον επέβλεψε την ανάπτυξη της τρομοκρατικής ομάδας, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, ενώ το ISIS καταλάμβανε τις πόλεις Μοσούλη στο Ιράκ και Ράκα και Παλμύρα στη Συρία.

Μέχρι τα τέλη του 2014, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Μπάιντεν και του στρατηγού των ΗΠΑ, Μάρτιν Ντέμπσεϊ, έχουν παραδεχτεί ότι οι «μεγάλοι σύμμαχοί» τους στην περιοχή εξόπλιζαν και χρηματοδοτούσαν όλες τις εξτρεμιστικές ομάδες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των απαγορευμένων ομάδων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Jabhat al Nusra και ISIS, σε μια προσπάθεια ανατροπής της συριακής κυβέρνησης. Ο Ντέμπσεϊ αναγνώρισε ότι οι «μεγάλοι Άραβες σύμμαχοι» χρηματοδοτούν το ISIS, ενώ ο Μπάιντεν κατονόμασε την Τουρκία, τους Σαουδάραβες και τα Εμιράτα πως έριξαν «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες τόνους όπλων» σε «οποιονδήποτε θα πολεμούσε εναντίον του Άσαντ». Είναι ανειλικρινές για τον Μπάιντεν και τον Ντέμπσεϊ να ισχυρίζονται ότι οι «μεγάλοι σύμμαχοί» τους θα ακολουθούσαν μια τέτοια κατεύθυνση ανεξάρτητα.

Παρά αυτές τις παραδοχές, και παρά την επιτυχή εκκαθάριση του ISIS από το Ιράν-Ιράκ-Συρία που ανακοινώθηκε από τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί τον Νοέμβριο του 2017, η άμεση στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία διατηρήθηκε, με το πρόσχημα της «πολέμησης του ISIS».

Κανένας από τους χριστιανούς της Παλαιστίνης δεν είναι Ισραηλινός

Οι μόνοι χριστιανοί «κάτοικοι» (το «Ισραήλ» δεν θα τους αναγνωρίσει ως «πολίτες») στην ισραηλινή αποικία είναι Παλαιστίνιοι και υπόκεινται στην ίδια εθνοκάθαρση με τους μουσουλμάνους αδελφούς τους στην πλειοψηφία τους. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ παραπονιούνται κατά καιρούς για τους επεκτεινόμενους ισραηλινούς «οικισμούς» στην Παλαιστίνη, αλλά στην πράξη, η Ουάσιγκτον είναι ο κύριος ξένος χρηματοδότης της αποικίας, ενώ οι ΗΠΑ, η Γερμανία και ορισμένοι άλλοι Ευρωπαίοι είναι οι κύριοι προμηθευτές όπλων του «Ισραήλ» .

Οι Χριστιανοί είναι τώρα μια πολύ μικρή μειονότητα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, αλλά κάποτε ήταν πολύ περισσότεροι, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές. Μια εκκλησιαστική πηγή ανέφερε πως οι Χριστιανοί ήταν το 11% της Παλαιστίνης, στο τέλος της Οθωμανικής εποχής το 1922. Ωστόσο, ο Ραμζί Μπαρούντ λέει ότι «οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις» σήμερα κατατάσσουν τους Παλαιστίνιους Χριστιανούς σε λιγότερο από το 2% της κατεχόμενης Παλαιστίνης.

Ορισμένες μειώσεις πληθυσμού ήταν αρκετά πρόσφατες. Ο χριστιανικός πληθυσμός της «Βηθλεέμ» το 2020 ήταν μόνο 22%, αλλά λέγεται ότι ήταν πολύ περισσότερος μόλις δέκα χρόνια νωρίτερα. Άλλα χωριά έχουν δει μεγάλες απώλειες. Στο Beit Jala, η χριστιανική πλειοψηφία μειώθηκε από 99% σε 61%. στο Beit Sahour, από 81% σε 65%. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Dar Al-Kalima διαπίστωσε ότι η απότομη πτώση των Χριστιανών στην Beit Jala οφειλόταν στην «πίεση της ισραηλινής κατοχής … πολιτικές διακρίσεων, αυθαίρετες συλλήψεις, δήμευση εδαφών που πρόσθεσαν στη γενική αίσθηση απελπισίας μεταξύ των Παλαιστινίων Χριστιανών».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν το ισλαμικό αντιστασιακό κόμμα «Χαμάς» για την μείωση των χριστιανών στη Γάζα. Αλλά οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί κατηγορούν το «Ισραήλ». Ο Σύρος ιερέας πατέρας Σαλαουί έθεσε αυτή την ερώτηση στον Πάπα Φραγκίσκο: «Αν θέλετε να υποδείξετε ότι οι Μουσουλμάνοι είναι αυτοί που αναγκάζουν τους Χριστιανούς να εγκαταλείψουν “τη γη που αγαπούν”… πώς μπορείτε να εξηγήσετε τη μετανάστευση τους με ανησυχητικό ρυθμό από την ίδρυση του Ισραήλ ενώ αυτοί οι  Χριστιανοί για εκατοντάδες χρόνια, ζούσαν.. πλάι-πλάι με τους Μουσουλμάνους;»

Αναμφίβολα οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά της παλαιστινιακής νεολαίας στη «Βηθλεέμ» συνέβαλαν στην εκκαθάριση σε αυτήν την πόλη. Στον «καταυλισμό» Dheisheh, πλέον ένα εξωτερικό προάστιο της «Βηθλεέμ», ένας νεαρός πρόσφυγας τρίτης γενιάς είπε στον γράφοντα στις αρχές του 2018 ότι η ισραηλινή νότια διοίκηση είχε μια δεδηλωμένη πρακτική να πυροβολεί συστηματικά Παλαιστίνιους νέους στα πόδια και στα γόνατα, για να τους σακατέψει. Πολλές δημοσιεύσεις υποστηρίζουν την ιστορία του. Ήταν και είναι μια συστηματική εκστρατεία κατά των μουσουλμάνων και των χριστιανών Παλαιστινίων.

Εκκαθαρίσεις στο Ιράκ μετά την εισβολή του 2003

Παρότι οι Ιρακινοί φοβούνταν τον Σαντάμ Χουσεΐν, πολλοί Χριστιανοί φοβούνταν επίσης την απομάκρυνσή του, καθώς η κυβέρνησή του ήταν «σε μεγάλο βαθμό ανεκτική με την πίστη τους και περιλάμβανε υψηλόβαθμους χριστιανούς». Μέχρι τα τέλη του 2004, αυτός ο γενικευμένος φόβος παρέμεινε, με τους Χριστιανούς να θεωρούν ότι ήταν «υψηλοί στη λίστα στόχων». Αποτελούσαν μόνο το 3% του ιρακινού πληθυσμού, αλλά η κοινότητά τους ήταν «μια από τις παλαιότερες στη Μέση Ανατολή… [και είχε] από παλία σημαντικό ρόλο στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία του Ιράκ».

Μόλις ένα χρόνο μετά την παράνομη εισβολή των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2003, ισλαμιστές εξτρεμιστές ανέφεραν ότι βομβάρδισαν πολλές ιρακινές εκκλησίες , ενώ βομβαρδίστηκαν 59 ασσυριακές εκκλησίες. «40 στη Βαγδάτη, 13 στη Μοσούλη, 5 στο Κιρκούκ και 1 στο Ραμάντι». Αυτό ήταν περίπου την εποχή που άρχισε τις επιχειρήσεις της η Αλ Κάιντα του Ιράκ (AQI, αργότερα ISI και αργότερα ακόμα ISIS).

Μια έκθεση του 2007 (που αναθεωρήθηκε το 2017) έκανε λόγο για την «εναρκτήρια γενοκτονία» των Ιρακινών Ασσυρίων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Χριστιανοί. Μέχρι τότε, 118 εκκλησίες λέγεται ότι είχαν δεχθεί επίθεση ή βομβαρδιστεί. Η έκθεση ανέφερε ότι «Οι Ασσύριοι αποτελούσαν το 8% (1,5 εκατομμύριο) του πληθυσμού του Ιράκ τον Απρίλιο του 2003. Από τότε, το 50% έχει εγκαταλείψει τη χώρα». Μέχρι το 2007, υπήρχαν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Ιρακινοί πρόσφυγες στη γειτονική Συρία .

Η ασσυριακή έκθεση κατηγόρησε τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους αλλά και τις πρόσφατα δυναμωμένες κουρδικές διοικήσεις . «Οι κουρδικές αρχές αρνήθηκαν την ξένη βοήθεια για την ανασυγκρότηση των ασσυριακών κοινοτήτων και ανέλαβαν δημόσια έργα για να εκτρέψουν το νερό και άλλους ζωτικούς πόρους από τις ασσυριακές στις κουρδικές κοινότητες. Οι κουρδικές δυνάμεις απέκλεισαν ασσυριακά χωριά. Παιδιά απήχθησαν και μεταφέρθηκαν βίαια σε κουρδικές οικογένειες».

Ήδη από τη δεκαετία του 1970, η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει την υποστήριξη των Κούρδων ηγετών στο βόρειο Ιράκ , αρχικά ως αντίβαρο στον Σαντάμ Χουσεΐν (ο οποίος ήταν επίσης συνεργάτης των ΗΠΑ κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980) και αργότερα ως εργαλείο για να διχάσει και να αποδυναμώσει οποιαδήποτε κυβέρνηση στη Βαγδάτη. Το «Ισραήλ» είχε επίσης μια μακροχρόνια παρουσία στο Ιρακινό Κουρδιστάν, «πιο εμφανή» τα τελευταία χρόνια.

Η ισχυρή αναζωπύρωση του ISIS στο Ιράκ το 2014, μετά την επαναδραστηριοποίησή του και την ανασυγκρότησή του για να βοηθήσει στη διαίρεση τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας, ανανέωσε αυτές τις πιέσεις. Μια έκθεση του 2015 έγραφε ότι, ενώ το ISIS είχε «σκοτώσει Σουνίτες και Σιίτες Μουσουλμάνους, εμπλέκεται σαφώς σε μια συστηματική εκστρατεία για να απαλλάξουν το Ιράκ από τους μη μουσουλμάνους και εθνοτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Ασσύριων Χριστιανών». Η τρομοκρατική ομάδα, ουσιαστικά ένα όργανο της Ουάσιγκτον μέσω των Σαουδάραβων, έδωσε στους Χριστιανούς στη Μοσούλη τις «επιλογές» να ασπαστούν το Ισλάμ, να πληρώσουν θρησκευτικό φόρο ή να πεθάνουν. Πολλοί τράπηκαν σε φυγή.

Όταν το δεύτερο κύμα επιθέσεων του ISIS έπληξε το Ιράκ το 2014, η τρομοκρατική ομάδα κατέλαβε τη Μοσούλη και έδιωξε χιλιάδες Χριστιανούς από αυτή τη μεγάλη πόλη και από την κοντινή μικρότερη πόλη Qaraqosh, κοντά στα ερείπια της αρχαίας Nimrod και Nineveh. Οι περισσότεροι από αυτούς τους Ασσύριους κατέφυγαν βόρεια στην περιοχή του Κουρδιστάν, αλλά πολλοί άλλοι εγκατέλειψαν τη χώρα. Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για μια «ανθρωπιστική καταστροφή» από τις επιθέσεις του ISIS, αλλά ενδιαφέρονταν περισσότερο για τον διαμελισμό των κρατών του Ιράκ και της Συρίας.

Πριν από το ISIS, η Μοσούλη είχε περισσότερους από 15.000 Χριστιανούς. μέχρι τα μέσα του 2019 είχαν επιστρέψει μόνο 40. Μια χριστιανική έκθεση του 2019 έκανε λόγο για «γενοκτονία» Χριστιανών και Γιαζίντι, και για ένα 15ετές κλίμα βίας και αναταραχής, μετά την εισβολή των ΗΠΑ. Το βιβλίο του Σαργκόν Ντόναμπεντ «Ανασχηματίζοντας μια ξεχασμένη ιστορία», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα 1,4 εκατομμύρια Ιρακινοί Χριστιανοί το 2005 είχαν σχεδόν μειωθεί στο μισό σε 750.000, μέχρι το 2014.

Οι Κούρδοι αυτονομιστές στο Ιράκ και τη Συρία, με την υποστήριξη του πολεμικού συνασπισμού των ΗΠΑ, συνέβαλαν στις πιέσεις στις ασσυριακές και άλλες χριστιανικές κοινότητες. Μετά τους θρησκευτικούς ισλαμιστές, που στρατολογήθηκαν κυρίως από τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, οι Κούρδοι αυτονομιστές έγιναν το δεύτερο εργαλείο της Ουάσιγκτον για να διχάσει και να αποδυναμώσει αυτά τα ανεξάρτητα κράτη. Πράγματι στο βόρειο Ιράκ, η έννοια του «δεύτερου [κουρδικού] Ισραήλ» διαφημίστηκε ευρέως.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ένα κουρδικό δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ προσπάθησε να μετατρέψει το ομοσπονδιακό καθεστώς σε ξεχωριστό κράτος, αυτή η προσπάθεια απόσχισης απορρίφθηκε από το ιρακινό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση . Το «Ισραήλ» ήταν « το μόνο κράτος που υποστήριξε [ανοιχτά] την απόσχιση των Κούρδων από το Ιράκ». Οι ιρακινές δυνάμεις εισέβαλαν και πήραν τον έλεγχο του Κιρκούκ μέσα σε λίγες ώρες, συντρίβοντας το σχέδιο απόσχισης.

Παρόλα αυτά, η περιοχή του βόρειου Ιράκ είχε αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το «Ισραήλ» και έγινε βάση για μυστικές επιχειρήσεις με στόχο τη διαίρεση του Ιράκ και την αποσταθεροποίηση τόσο του Ιράν όσο και της Συρίας. Αλλά αυτά τα σχέδια συνάντησαν αντίσταση. Τουλάχιστον από το 2007, το Ιράν άρχισε να βομβαρδίζει ομάδες αντι-ιρανικών ανταρτών στα σύνορά του, οι οποίες εύρισκαν καταφύγιο στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Ο ιρανικός βομβαρδισμός αυτών των αντιπροσώπων των ΗΠΑ εντός των βόρειων συνόρων του Ιράκ συνεχιζόταν μέχρί τα τέλη του 2021 .

Η Ουάσιγκτον ήταν επομένως ο κύριος κινητήριος μοχλός και ο εγκέφαλος του θανάτου των Χριστιανών του Ιράκ, καθώς με την εισβολή του στη χώρα, ανέτρεψαν τη σχετική προστασία που είχε προσφερθεί στους Χριστιανούς. Στη συνέχεια, αποσταθεροποιώντας τις νέες κυβερνήσεις της Βαγδάτης με την τρομοκρατία των ισλαμιστικών δημιουργημάτων της Σαουδικής Αραβίας (AQI/ISI και αργότερα ISIS), που εκκαθάρισαν χριστιανούς και άλλες μειονότητες. Και τέλος με την υποστήριξη μιας ελεγχόμενης από τους Κούρδους βόρειας ζώνης, η οποία εκκαθάρισε περαιτέρω τους αυτόχθονες χριστιανούς και ιδιαίτερα τους Ασσύριους. Αυτή η επιχείρηση μεταφέρθηκε αργότερα στη ΒΑ Συρία, όπου Ασσύριοι και Αρμένιοι είχαν καταφύγει έναν αιώνα πριν, αναζητώντας καταφύγιο από τις σφαγές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Πηγή


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ