Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Γάζα: Γυναίκες με απώλεια ακοής δημιουργούν ταινίες κινούμενων σχεδίων για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο

 Σύνταξη: Εύη Τσιριγωτάκη

Μια ομάδα Παλαιστινίων γυναικών οι οποίες έχουν χάσει την ακοή τους δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους κινούμενων σχεδίων για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με την κατάστασή τους.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι οκτώ γυναίκες έχουν λίγες επαγγελματικές ευκαιρίες και για αυτό ελπίζουν ότι οι ταινίες τους θα τους βοηθήσουν να έχουν ένα εισόδημα, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργούν ως ένα εργαλείο ενδυνάμωσης.

Η ομάδα έχει ήδη γυρίσει δύο ταινίες μικρού μήκους – μία στη νοηματική γλώσσα και μια άλλη που υποστηρίζει το δικαίωμά τους να εργαστούν στη Γάζα, όπου η ανεργία ανέρχεται στο 49%. Οι ιστορίες τους στοχεύουν στο να εμπνεύσουν τα άτομα με προβλήματα ακοής να επιδιώξουν τους στόχους τους παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

(Haneen Koraz/Facebook)

Η διαδικασία της δημιουργίας των ταινιών αυτή είναι απλή: οι γυναίκες σχεδιάζουν τους χαρακτήρες και τις εικόνες σε χαρτί, τραβούν την ταινία με τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων τους χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή βίντεο διακοπής κίνησης (stop motion) και στη συνέχια, κάποιοι συνάδελφοί τους οι οποίοι δεν έχουν χάσει την ακοή τους, προσθέτουν τις φωνές.

Η 27χρονη Χίμπα Αμπού Τζαζάρ που βλέπει ταινίες κινούμενων σχεδίων από τότε που ήταν παιδί, δήλωσε στο Reuters ότι είναι ενθουσιασμένη που μπορεί να κάνει τις δικές της ταινίες και να διδάξει και άλλους να το κάνουν. Ελπίζει δε, ότι η δεξιότητα αυτή θα την βοηθήσει να βρει εργασία.

«Θέλω να είμαι αυτόνομη και να κάνω ταινίες ώστε να μπορώ να έχω ένα εισόδημα. Τα άτομα με προβλήματα ακοής δεν βρίσκουν δουλειά», λέει η Τζαζάρ.

Η εκπαιδεύτρια της ομάδας, Χανίν Κοράζ, δήλωσε ότι το έργο αυτό προσφέρει στις γυναίκες έναν τρόπο να προωθήσουν τον σκοπό τους μέσω της τέχνης και της δημιουργικότητας.

 

ΠΗΓΗ: Reuters

 

 

Haneen Koraz

Αναδημοσίευση από ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ