Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Στον κάλαθο των αχρήστων το τελεσίγραφο Κικίλια

 Μπορεί την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να έδωσε στους ιδιώτες γιατρούς τελεσίγραφο 48 ωρών για να προσέλθουν στο σύστημα υγείας για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες και ασφυκτικές ανάγκες, όμως πλέον βρισκόμαστε τρεις ημέρες από τότε, με την ανταπόκριση να είναι ισχνή, την κυβέρνηση να συνεχίζει τις απειλές περί επίταξης, και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να επιμένει να αποφεύγει τις ευθύνες του.

Ελάχιστοι ήταν οι ιδιώτες γιατροί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, για να «πέσουν» στη μάχη κατά του κορονοϊού, παρά τις μαζικές ανακοινώσεις και εξαγγελίες των προηγούμενων εβδομάδων από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ανταποκρίθηκαν μόνο 50 γιατροί, με το τελεσίγραφο Κικίλια να λήγει σήμερα, και τον ΙΣΑ να ξεκαθαρίζει σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του ότι οι εν λόγω γιατροί απαλλάσσονται από την ετήσια συνδρομή τους στον Σύλλογο και ότι δεν έχουν αστικές ευθύνες, αλλά αυτές τις έχει το Δημόσιο Νοσοκομείο στο οποίο θα δουλέψουν.

Οι εκκλήσεις των προηγούμενων εβδομάδων από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλιας και τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη φαίνεται ότι δεν απέδωσαν ιδιαίτερους καρπούς, καθώς μόνο πενήντα ιδιώτες γιατροί, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής στην έκκληση του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παρά την εκπνοή του «τελεσίγραφου» Κικίλια, το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην οποιαδήποτε ανακοίνωση αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθε με τους ιδιώτες γιατρούς, ούτε φυσικά και για τις ιδιωτικές κλινικές, τις οποίες επιμένει να αποφεύγει να επιτάξει.

Το Σάββατο, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτών γιατρών, υπό την αίρεση και πάλι της μη οικειοθελούς προσφοράς τους.

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όποτε χρειάζεται, θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όταν φτάνουμε, όμως, σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία -εν προκειμένω η κυβέρνηση- να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως, εάν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα το κάνουμε» δήλωσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα πως «η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συνεισφορά γιατρών. Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. Δεν είναι η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα, ούτε ζητήματα που χρονίζουν. Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της πανδημίας. Για αυτό είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του που είναι και η επίταξη υπηρεσιών. Γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Δεν μπορούμε να συζητάμε αέναα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται».

Την ίδια ώρα, με στάση που αποκαλύπτει την κατάσταση στις τάξεις των ιδιωτών γιατρών, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επιχείρησε να ρίξει τον πήχη των προσδοκιών, καλώντας λίγο-πολύ την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τους ελάχιστους που έχουν προσφερθεί, και να δει αργότερα τι θα κάνει.

«Τα τελεσίγραφα και οι διορίες δυσκολεύουν αυτή τη διαδικασία. Δεν την ευνοούν και δεν την προάγουν» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, που είναι και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, παραπέμποντας σε άλλες «δεξαμενές γιατρών που μπορούν να εργαστούν», σημειώνοντας πως «είναι οι άνθρωποι που περιμένουν ειδικότητα, είναι αυτοί που απολύθηκαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και μπορούν να επιστρέψουν, είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό κρίση και η κρίση πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα».

Ακόμα χειρότερα, το βράδυ της Παρασκευής και μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου υποστήριξε πως «όταν αφαιρείς 200 γιατρούς από το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που ο καθένας κατά μέσο όρο παρακολουθεί γύρω στους 1.500 ασθενείς, όχι μόνο κορωνοϊού, δημιουργείς μια τρύπα ασθενών γύρω στις 300.000, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν κάπου ιατρική βοήθεια»

Ο ίδιος χαρακτήρισε «άκομψο» να μαθαίνουν οι γιατροί για την επίταξή τους από την τηλεόραση, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για τις επαφές που έχει κάνει μαζί τους μέχρι σήμερα το υπουργείο, ενώ αποκάλυψε πως οι ιδιώτες γιατροί που έχουν πάει στην 4η ΥΠΕ για το κύμα της Θεσσαλονίκης, «δουλεύουν 4 μήνες και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Έχουμε ζητήσει να πάμε εθελοντικά και δεν υπάρχει σύμβαση εθελοντικής εργασίας».

«Χρειάζεται σχεδιασμός. Ο τομέας της υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μέτρα τελευταίας στιγμής και πανικού και δεν μπορεί να είναι τομέας τελεσιγράφων. Είναι τομέας σύνθεσης, ανταλλαγής απόψεων και σχεδιασμού. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες, σε επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καλεί τα μέλη του να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις, ενώ ζητάει από το υπουργείο Υγείας «στον σχεδιασμό του να λάβει υπόψη του την ανάγκη να παραμείνει ισχυρή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για να μείνουν ανοιχτά τα ιατρεία της γειτονιάς και να συνεχίσει η απρόσκοπτη παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων και να μη προβεί σε ενέργειες που μπορεί να αποβούν εις βάρος της δημόσιας υγείας».

Στην ανακοίνωση (18 Μαρτίου) αναφέρεται ότι μετά από εισήγηση του Πατούλη, ο ΙΣΑ τονίζει πρόκειται να απαλλάξει από την ετήσια συνδρομή τους για τα επόμενα πέντε χρόνια όσους ιδιώτες ιατρούς μέλη του, με ειδικότητα παθολογίας, γενικής ιατρικής, πνευμονολογίας και αναισθησιολογίας, ανταποκριθούν στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας και απασχοληθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνοντας έμπρακτο παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς στον αγώνα κατά του νέου κορονοϊού.

Στις 19 Μαρτίου ο ΙΣΑ βγάζει νέα ανακοίνωση που ευχαριστεί του 50 γιατρούς και καλεί εκ νέου τα μέλη του να ανταποκριθούν.

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ