Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Με απώλειες σχεδόν 5 δισ. ευρώ ο τζίρος των επιχειρήσεων το πρώτο δίμηνο του 2021

 Με απώλειες τζίρου που προσεγγίζουν τουλάχιστον τα 5 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, και τα σχεδόν δύο από αυτά μόνο τον Φεβρουάριο κινούνται οι συνολικά οι επιχειρήσεις στη χώρα μας σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την ώρα που ο τομέας της Τέχνης και του Πολιτισμού εμφανίζεται αποδεκατισμένος, με απώλειες που φτάνουν έως και το 95%, ενώ σε αναστολή βρίσκονται τον Μάρτιο περί τις 220.000 επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 15% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας, με πρώτους τους τομείς της Εκπαίδευσης και του Τουρισμού.


Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας τον Φεβρουάριο, οι απώλειες τζίρου τον δεύτερο μήνα του έτους σε σχέση με το περσινό εκτιμώνται σε 1,82 δισ. ευρώ, ενώ αθροίζοντας και τις απώλειες του Ιανουαρίου, το πρώτο δίμηνο του 2021 καταγράφονται απώλειες τζίρου 4,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, το πραγματικό εύρος απωλειών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο, καθώς τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και είναι αυτές μόνο που υποβάλλουν στοιχεία για τον τζίρο τους σε μηνιαία βάση. Επίσης, οι απώλειες Φεβρουαρίου αναμένονται και αυτές μεγαλύτερες για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας στην επικράτεια, καθώς σε αυτές περιλαμβάνονται οι κλάδοι του εμπορίου και της εστίασης.

Καταστροφική είναι η εικόνα που καταγράφεται στον τομέα των Τεχνών και του Πολιτισμού, καθώς τη μεγαλύτερη μείωση (62%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία», ενώ από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή, οι επιχειρήσεις του κλάδου «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις» καταγράφουν απώλειες του 95,2%.

Στην αντίπερα όχθη, επιχειρήσεις του τομέα «Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού» σχεδόν δεν καταγράφουν καμία απώλεια (0,1%), ενώ κέρδη του 6,9% καταγράφουν επιχειρήσεις του τομέα «Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης».

Το πλήθος των επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, βάσει του νέου πλαισίου προσδιορισμού ανήλθε σε 219.283 επιχειρήσεις, που αντιστοιχεί στο 15,1% του συνόλου των επιχειρήσεων της Ελληνικής Οικονομίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας καταγράφηκε στον τομέα της Εκπαίδευσης (89,9%) και ακολούθως στον τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (84,4%). Τα αντίστοιχα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στον τομέα Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες (0,2%) και στον τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία (1,1%).

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ