Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας. ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε προσωπικά τον Λιγνάδη πριν αναλάβει την υπόθεσή του και επιδίωξε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα από τις πρώτες τους συναντήσεις. «Με κοίταξε στα μάτια πολύ έντονα και ήταν ειλικρινής: Δεν έχω βιάσει ποτέ κανέναν και καμία, γιατί δεν είχα ανάγκη ούτε να βιάσω άντρα ούτε να βιάσω γυναίκα. Μπορούσα να έχω όποια γυναίκα κι όποιον άντρα ήθελα», τόνισε ο Αλέξης Κούγιας, αναφέροντας πως το συμβούλιο του ΣΕΗ τον «μισεί γιατί είναι και συγκεκριμένης πολιτικής».
Στην κάμερα της εκπομπής του ANT1 «Special Report» το βράδυ της Κυριακής 18 Απριλίου, ο Τάσος Τέλλογλου άνοιξε τον φάκελο μιας υπόθεσης που έχει απασχολήσει όσο λίγες, όχι μόνο για την κοινωνική της διάσταση αλλά και την πολιτική. Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να αναφέρει τον Δ. Λιγνάδη σε ειδική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το θέμα, μετά την παραίτησή του από τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού θεάτρου. «Επικίνδυνο άνθρωπο» τον χαρακτήρισε που την «εξαπάτησε με την υποκριτική του ικανότητα», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Η σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη δε στηρίζεται στις μαρτυρίες των Νίκου Σ. και Βασίλη Κ. που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και θεωρούνται παραγεγραμμένες, αλλά σε δύο μαρτυρίες ανδρών που καταγγέλλουν αντίστοιχα ότι το 2010 και το 2015 ο Λιγνάδης τους βίασε, ενόσω ήταν ακόμη ανήλικοι.
Στην κάμερα εμφανίζονται τρία πρόσωπα, ο 25χρονος Αλί Εϊντχάν ένας από τους δύο καταγγέλλοντες, κάτοικος εξωτερικού τα τελευταία εννιά χρόνια, που εργάζεται ως σωφρονιστικός υπάλληλος στη Σουηδία, γεννήθηκε στην Ελλάδα από Αιγύπτιους γονείς και ήρθε στην Ελλάδα υπό άκρα μυστικότητα για να υποστηρίξει και δια ζώσης τη μήνυση του, ο Χρήστος Πέρρος, ο οποίος είναι λογοθεραπευτής και η Τζεφ Μοντάνα, διάσημο non-binary μοντέλο που διατηρούσε μακρόχρονη γνωριμία με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Μιλούν ακόμη οι δικηγόροι Αλέξης Κούγιας, Γιάννης Βλάχος και Μαρία Κουρτέση και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας.
Η υπερασπιστική γραμμή του Αλέξη Κούγια μόνο ασχολίαστη δε θα μπορούσε να περάσει. «Μα είδατε ότι αυτοί που τον κατήγγειλαν τελικά, θα το πω ευθέως, είναι ελάχιστοι άνθρωποι και κυρίως γιατί πρέπει να το πω μελετώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, είναι αναξιόπιστοι και φαίνεται ότι είναι μεταξύ τους συγκοινωνούντα δοχεία» τόνισε ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη Αλέξης Κούγιας.
Ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε προσωπικά τον Δημήτρη Λιγνάδη πριν αναλάβει την υπόθεσή του και επιδίωξε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα από τις πρώτες τους συναντήσεις. «Με κοίταξε στα μάτια πολύ έντονα και ήταν ειλικρινής: Δεν έχω βιάσει ποτέ κανέναν και καμία, γιατί δεν είχα ανάγκη ούτε να βιάσω άντρα ούτε να βιάσω γυναίκα. Μπορούσα να έχω όποια γυναίκα κι όποιον άντρα ήθελα», τόνισε ο συνήγορος του Δ. Λιγνάδη, που χαρακτήρισε τον πελάτη του «σημαντικό άνθρωπο σε θέση εξουσίας». «Υπάρχει προσωπικότητα που να έχει σημαντική θέση και να μην έχει θέση εξουσίας; Το θέμα είναι αν ο πελάτης μου είναι βιαστής ή όχι» πρόσθεσε ο Αλέξης Κούγιας.
«Και κατέληξα τελικά ότι ο στόχος δεν είναι ο Λιγνάδης, ναι μεν το σωματείο των Ελλήνων ηθοποιών που κατά την κρίση μου το συμβούλιο του δεν έχει ούτε την εξέλιξη ούτε την παιδεία ούτε την υποδομή σαν την προσωπικότητα του Λιγνάδη, μετά την μετονομασία του Ρεξ σε Παπαδάκη, τον μισεί γιατί είναι και συγκεκριμένης πολιτικής», υποστήριξε ο Α. Κούγιας και αναφερόμενος στο τεκμήριο της αθωότητας σημείωσε πως «με ενδιαφέρει είτε είμαι στην υποστήριξη κατηγορίας είτε είμαι στην στήριξη του κατηγορουμένου, οι δίκες να απονέμονται με όλα αυτά που επιβάλλει ο ελληνικός νομικός πολιτισμός». Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ο φωτεινός άνθρωπος που στέκεται στο πλευρό των θυμάτων και ξεχωρίζει για το ήθος του, απάντησε: «Βρίσκω άστοχο από την πλευρά της υπεράσπισής του να χρησιμοποιηθεί το όνομά μου ως υποκινητού. Πόσο μάλλον που το σωματείο ήρθε δεύτερο, πρώτα ακούσαμε καταγγελίες από την τηλεόραση και μετά ήρθανε εδώ οι ηθοποιοί».
«Δεν κατανοώ πώς συνδέεται η αξιοπιστία με την ερωτική επιλογή ενός ανθρώπου. Θεωρώ όμως ότι είναι ντροπιαστικό, είναι άκρως ρατσιστικό να χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος λόγω της επιλογής του της ερωτικής, ως αξιόπιστος ή λιγότερο αναξιόπιστος. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ιδιαίτερα στο δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα σήμερα που έχουν γίνει αγώνες για να διεκδικηθούν και να κατακτηθούν δικαιώματα μειονοτήτων όπως είναι η λοατκι κοινότητα, όπως είναι άνθρωποι με ιδιαίτερο ερωτικό ή φυλετικό προσανατολισμό και εν πάση περιπτώσει αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν σηματοδοτούν μια θετική εικόνα της υπεράσπισης στην κοινωνία» επισήμανε ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος των φερομένων ως θυμάτων του Δ.Λ.
Η επίσης δικηγόρος των φερόμενων ως θυμάτων, Δήμητρα Κουρτέση, σημείωσε πως «είχανε την ίδια περίπου ηλικία κατά τη γνωριμία τους, είχανε περίπου τα ίδια στοιχεία προσωπικότητας, τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό ο οποίος τους ήταν εν πολλοίς άγνωστος, λόγω της ηλικίας που είχαν εκείνη την εποχή, προέρχοντο αμφότεροι από περιβάλλοντα που ήταν δυσλειτουργικά, ελλειμματικά σε πολύ μεγάλο βαθμό, είτε αφορούσαν το οικογενειακό τους περιβάλλον, είτε αφορούσαν το σχολικό τους περιβάλλον, είτε αφορούσαν τον τρόπο καταγωγής τους και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαμέναν στη χώρα αυτή όλα αυτά τα χρόνια. Πάντως σε κάθε περίπτωση ήταν ευκόλως προσεγγίσιμα ως θύματα μιας κακοποιητικής συμπεριφοράς εφόσον αυτή ήταν και η πρόθεση του δράστη, και αποδειχθεί ως τέτοια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου