«Ομπρέλα προστασίας» ανοίγει πάνω από τους ειδικούς επιστήμονες των Επιτροπών που γνωμοδοτούν για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, με την τροπολογία για το ακαταδίωκτο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής. «Αποποιούμαι των προνομίων αυτών» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση πολλές φορές, όταν δεν συμφωνούν οι προτάσεις της με αυτές των Ειδικών, "κρύβεται" πίσω από τις αποφάσεις των επιστημόνων». Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, τόνισε, δε, πως πρέπει να μιλάνε μόνο αυτό που είναι στην πρώτη γραμμή οι οποίοι έχουν τους ασθενείς και ο Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει το ακαταδίωκτο για τους γιατρούς.
Σάλο έχει προκαλέσει η νέα διάταξη του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για την Covid-19, τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δε διώκονται και δεν εξετάζονται για τη γνώμη που διατύπωσαν ή για την ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω Επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση. Με το άρθρο 4 της τροπολογίας αυτής που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια (μόνο από τη ΝΔ), ανοίγει «ομπρέλα προστασίας» πάνω από τους ειδικούς επιστήμονες των Επιτροπών που γνωμοδοτούν για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα στη διάρκεια της πανδημίας.
Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, για το ακαταδίωκτο που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή και αφορά στις επιτροπές των ειδικών του υπουργείου Υγείας, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Αποποιούμαι των προνομίων αυτών, τα υπόλοιπα είναι του πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.
Όπως είπε, αίτημα του Π.Ι.Σ ήταν από τον Μάρτιο του 2020 η ασυλία σε όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που ασχολείται με περιστατικά covid. Όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, για παράδειγμα ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ιταλία. «Το ότι δόθηκε μόνο στις επιτροπές, με φέρνει σε δύσκολη θέση», σημείωσε μεταξύ άλλων. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ουδέποτε η επιτροπή έχει πάρει αποφάσεις «κατά παραγγελία». Ωστόσο, παραδέχτηκε πως υπάρχουν πιέσεις ανοίγματος κάποιων δραστηριοτήτων, όμως, η επιτροπή αν κρίνει ότι είναι επικίνδυνη αυτή η κίνηση το αρνείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, είναι ότι ενώ έχει αιτηθεί η κυβέρνηση το άνοιγμα των mall η επιτροπή το έχει αρνηθεί, γιατί κρίνει ότι δεν είναι ασφαλής η έναρξη τους. Όταν οι προτάσεις της κυβέρνηση δε συμφωνούν με αυτές των ειδικών, «κρύβεται» πίσω από τις αποφάσεις των επιστημόνων, κατήγγειλε το μέλος της Επιτροπής.
Ακαταδίωκτο για εμπειρογνώμονες και επιστήμονες, ακαταλόγιστο για κυβερνητικούς
Oι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων πρέπει να μην προσκρούουν στην λογική και να μην δημιουργούν το αίσθημα της ανισότητας στους ανθρώπους, τόνισε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό: Η Πρόκληση του Ανοίγματος του Τουρισμού και της Οικονομίας». Ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση πολλές φορές, όταν δεν συμφωνούν οι προτάσεις της με αυτές των Ειδικών, «κρύβεται» πίσω από τις αποφάσεις των επιστημόνων. Αναφορικά με το άνοιγμα του Τουρισμού ο Αλ. Βατόπουλος δήλωσε ότι η απόφαση είναι πολιτικο-οικονομική και βασίζεται στην ισορροπία της υγειονομικής ασφάλειας και της ανάγκης να ανοίξει η Οικονομία, γεγονός που είναι αδιαμφισβήτητο. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη σημασία της συστηματικής και όχι αποσπασματικής δημοσιοποίησης των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο της απαραίτητης εμπιστοσύνης των πολιτών και της διαφάνειας ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος «κάρφωσε» την κυβέρνηση επισημαίνοντας την καλή πρακτική δημοσιοποίησης των πρακτικών χωρίς ονόματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» στα Παραπολιτικά 90,1 , σημείωσε πως «τελικά οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι οι μόνοι που έβλεπαν όλο αυτό το διάστημα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα γιατί έχουμε μπροστά τους ασθενείς και την εξέλιξη της covid 19». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «πρέπει να μιλάνε μόνο αυτό που είναι στην πρώτη γραμμή οι οποίοι έχουν τους ασθενείς, έχουν τα περιστατικά και βλέπουν τι γίνεται και βέβαια και οι επιδημιολόγοι, οι υπόλοιποι νομίζω δε πρέπει να μιλάνε».
Για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση μίλησε στο Kontra, ο Νευροχειρουργός, Διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά και Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου. «Θυμάστε τις καταγγελίες που είχαν γίνει από τους εργαζόμενους στο “Σωτηρία” για εμβολιασμούς κάποιων παρατρεχάμενων εκτός σειράς; Έχουμε ενημερωθεί ότι ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα. Άρα, οι γιατροί δεν προστατεύονται από την τροπολογία», ανέφερε και τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα ακαταδίωκτο για την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ που διώκεται, για τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ που διώκεται, τον πρόεδρο των γιατρών του ΑΧΕΠΑ ο οποίος διώκεται γιατί είπαν την αλήθεια και αγωνίζονται υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών. Διώκονται γιατί είπαν την αλήθεια και γιατί αγωνίζονται υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών. Και τέλος δεν υπάρχει κανένα ακαταδίωκτο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου