Χωρίς να εξηγήσει και να αποσαφηνίσει το επίμαχο σημείο του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια που αφορά στο «εξίσου», ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε τους βουλευτές που αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι δεν το έχουν διαβάσει. «Ιστορική ευκαιρία συνεννόησης» βρίσκει ο Κώστας Τσιάρας το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, παίζοντας με τις λέξεις και ισχυριζόμενος πως δεν υπάρχει υποχρεωτική συνεπιμέλεια, αλλά «μια διαφορετική αντιμετώπιση που δίνει το δικαίωμα στα παιδιά να μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δυο γονιών». Την ίδια ώρα, «αγανακτισμένοι μπαμπάδες» εξαπολύουν απειλές εναντίον δικαστών. «Στρέφουμε το βαρύ πυροβολικό εναντίον του δικαστικού σώματος, γεμίζουμε, οπλίζουμε και αναμένουμε!» αναφέρουν σε αναρτήσεις μέσω Facebook, απειλώντας και τους 900 δικαστές που θα εκπαιδευτούν για να εκδικάζουν υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου.
«Προσπάθησα να δημιουργήσω έναν τόπο συναίνεσης καλώντας τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για ένα κοινωνικό ζήτημα, αλλά δυστυχώς τα κόμματα δεν στάθηκαν αντάξια στην περίσταση. Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία συνεννόησης», τόνισε για το ζήτημα της συνεπιμέλειας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Αναμενόμενο, ένα θέμα με τεράστια κοινωνική ένταση και πολύ ανθρώπινο πόνο, να προσλαμβάνεται διαφορετικά ακόμη και από βουλευτές του ιδίου κόμματος», είπε για τις αντιδράσεις, τονίζοντας πως οι περισσότεροι από τους βουλευτές που πήραν το λόγο στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, «δεν είχαν διαβάσει το νομοσχέδιο».
«Δεν υπάρχει υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση που δίνει το δικαίωμα στα παιδιά να μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δυο γονιών. Αν δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, θα πάρει την απόφαση ο φυσικός δικαστής», επεσήμανε ο υπουργός, ενώ αναφορικά με το «ισόχρονο», σημείωσε πως δε θεσπίζεται με το νόμο, όπως ούτε και η εναλλασσόμενη κατοικία για το παιδί. «Όταν μιλάμε για από κοινού και εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας, δεν μιλάμε για ισόχρονο ούτε για εναλλασσόμενη κατοικία, όπως ισχυρίστηκαν πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, δείχνοντας ότι δεν είχαν διαβάσει το νομοσχέδιο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες συναίνεσης μεταξύ των γονέων. Το παιδί πρέπει να ζει και με τους δυο γονείς», τόνισε ο ίδιος. Την ισχύ του νόμου χρονικά την τοποθέτησε στα μέσα Σεπτεμβρίου κι έπειτα, καθώς πρέπει να γίνει από την Εθνική Σχολή Δικαστών το επιμορφωτικό πρόγραμμα στους 900 δικαστές πρώτης γραμμής που δικάζουν τέτοιες υποθέσεις.
Για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις δεκάδες φορείς όπως η «Διεθνής Αμνηστία» και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου , η αντιπολίτευση, συλλογικότητες, ακόμα και βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας. Ζήτημα αντισυνταγματικότητας τέθηκε από το ΜέΡΑ25 κατά τη διημερή συζήτηση για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, ωστόσο απορρίφθηκε με τις ψήφους ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, και Ελληνικής Λύσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των δύο επίμαχων διατάξεων, ενώ το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. Οι «γαλάζιες» βουλεύτριες Όλγα Κεφαλογιάννη και Μαριέττα Γιαννάκου ανοιχτά δήλωσαν τη διαφωνία τους στο νομοσχέδιο, σημεία του οποίου βρίσκουν ασαφή, με τη δεύτερη να αναφέρει: «Ήρθαν στην ακρόαση φορέων απίθανες οργανώσεις, υπήρξαν τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου» κατήγγειλε η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, αφήνοντας αιχμές για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον καταιγισμό διαφημίσεων. Η ίδια εξέφρασε για μια ακόμα φορά τη διαφωνία της με σημεία του νομοσχέδιου που, όπως υποστήριξε, θα φέρουν περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ των γονέων, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι τροποποιήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίνονται στον στόχο που είναι να ικανοποιείται το συμφέρον του παιδιού.
Το Σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων «Το ΜΩΒ» και το «Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία 8ης Μάρτη» έχουν καταγγείλει ότι με μεγάλη τους έκπληξη διάβασαν στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου ότι οι οργανώσεις τους συμμετείχαν στη διαβούλευση κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, καθώς όπως δηλώνουν κατηγορηματικά, «ουδέποτε μας δέχτηκαν, ούτε τις υπογράφουσες οργανώσεις, αλλά ούτε και την “Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια” που περιλαμβάνει 23 γυναικείες οργανώσεις». Το νομοσχέδιο έχει σχολιαστεί αρνητικά και σε διεθνές επίπεδο, με την Marcella Pirrone, Πρόεδρο του Δικτύου WAVE (Women Against Violence Europe) να χαρακτηρίζει τη διάταξη περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας ως «επικίνδυνη παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση Κωνσταντινούπολης» σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την ισότητα των φύλων και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Νέες απειλές κατά δικαστών
Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι μόνο η αρχή για τους «αγανακτισμένους μπαμπάδες», που συνεχίζουν να εξαπολύουν απειλές εναντίον δικαστών. «Η μάχη κερδήθηκε πανηγυρικά κύριοι. Προχωράμε βάσει αρχικού σχεδίου δίχως βήμα πίσω. Στρέφουμε το βαρύ πυροβολικό εναντίον του δικαστικού σώματος, γεμίζουμε, οπλίζουμε και αναμένουμε! Να φροντίσουν τα μέλη που διαρρέουν τα της ομάδας, να ενημερώσουν την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο. Τους το λέμε ξεκάθαρα. Και δεν είναι απειλή, όπως δειλά ανακοίνωσαν. Είναι προειδοποίηση, νόμιμη!» ήταν ένα από τα «πυρά» που η ομάδα «Ίσα δικαιώματα γονέων» δημοσίευσε στο Facebook.
Οι απειλές δεν περιορίστηκαν σε όσους δικαστές και εισαγγελείς εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για το νομοσχέδιο, αλλά και στους 900 δικαστές που θα εκπαιδευτούν για να εκδικάζουν υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου, τους οποίους προειδοποίησαν: «Να φροντίσουν να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι. Κανείς δεν θα μπει εμπόδιο στον δρόμο μας». Υπενθυμίζεται πως δικαστές και Εισαγγελείς βρέθηκαν στο στόχαστρο των «ομάδων πίεσης» στο διαδίκτυο, όπως καταγγέλλει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, καλώντας την πολιτεία να προστατεύει το κύρος των δημοκρατικών θεσμών. Εισαγγελική έρευνα έχει ξεκινήσει για αυτές τις απειλές, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε η Ένωση, συγκεκριμένοι δικαστές, που κρίνουν υποθέσεις οικογενειακής φύσης -ιδίως επιμέλειας ανηλίκων τέκνων- , έχουν μπει στη «μαύρη λίστα», απειλούνται χυδαία και στοχοποιούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου