Αναφερόμενος σε «πάρα πολλές περιπτώσεις» όπου κατά τα διαζύγια γονέων «τα παιδιά γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στους δύο γονείς» ο Γιάννης Λοβέρδος της ΝΔ υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια επικαλούμενος ανατριχιαστικά παραδείγματα όπου, κατά τον ίδιο, ένας άνδρας που μπορεί να κακοποιούσε τη γυναίκα του, δε σημαίνει ότι είναι κακός πατέρας και θα έπρεπε να έχει δικαίωμα στο παιδί.
Στην τοποθέτηση του για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που φέρνει την υποχρεωτική συνεπιμέλεια ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, το υπερασπίστηκε φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι αν ο πατέρας κακοποιεί τη μητέρα, το παιδί έχει δικαίωμα και στους δύο γονείς. Παρόλα αυτά, ο ίδιος υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο αυτό αποσκοπεί, κατά την γνώμη μου, στο να προστατεύσει το παιδί. Όχι τους γονείς. Το παιδί είναι οι προτεραιότητα μας γιατί το παιδί έχει ανάγκη να βλέπει και τους δύο γονείς».
Μάλιστα, έκανε λόγο για γυναίκες που μπορεί να μισούν τους πρώην συζύγους τους επειδή τους κακοποιούσαν «όμως παρόλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς». «Μπορεί σε ένα διαζύγιο να είναι πολύ σκληρό και να έχουν συγκρουστεί οι γονείς. Μπορεί να είσαι ένας κακός σύζυγος, αλλά μπορεί να είσαι καλός γονιός. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου. Μπορεί εγώ να χώρισα με τη γυναίκα μου και να έχω πάθος εναντίον της αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαι κακός πατέρας. Όπως αντίστροφα, μια γυναίκα την οποία ο άνδρας της την απατά, την έδερνε, την κακοποιούσε και έχει μίσος εναντίον του πρώην άνδρα της, όμως παρόλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς» είπε χαρακτηριστικά.
«Φυσικά, καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες αντιδράσεις» δήλωσε κάνοντας λόγο για δύο πλευρές, των πατεράδων και των μαμάδων. «Και από τη μια πλευρά και από την άλλη. Και από τους πατεράδες και από τις μαμάδες. Θεωρούν, γιατί βάζουν τα προσωπικά τους βιώματα μπροστά, ότι θίγονται από αυτό το νομοσχέδιο» πρόσθεσε.
«Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι κάτι τέλειο, δεν είναι κάτι το καταπληκτικό, κάτι το υπέροχο» σημείωσε προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να εξισορροπήσει τα πράγματα από το 1983. Μια μετριοπαθής μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει στο να προστατέψει κατά το δυνατόν το παιδί στο μεγάλωμα του ώστε να μπορέσει να έχει και τους δύο γονείς μαζί του. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστηρίων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για το οικογενειακό δίκαιο έρχονται να προστεθούν οι σοβαρές ενστάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής αλλά και δεκάδων άλλων οργανώσεων και φορέων.
Μάλιστα, πριν λίγο καιρό ένα βίντεο που προκάλεσε πολλά και σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις «διαβουλεύσεις» που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σχετικά με το νομοσχέδιο είχε έρθει στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με παρέμβαση του Νίκου Τσιλιπουνιδάκη σε εκδήλωση οργάνωσης που υποστηρίζει το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί τον κοινωνικό διάλογο, όχι μόνο στις ομάδες των μητέρων και στις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις που πρώτες εναντιώθηκαν στην προτεινόμενη υποχρεωτική συνεπιμέλεια, αλλά και στην ίδια την Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου, στον ίδιο τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης και κορυφαίο στο Αστικό Δίκαιο και στα Δικαιώματα, κ. Σταθόπουλο.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι την ίδια στιγμή, σημειώνεται, το Σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων Το ΜΩΒ και το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία 8ης Μάρτη καταγγέλλουν ότι με μεγάλη τους έκπληξη διάβασαν στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια ότι οι οργανώσεις τους συμμετείχαν στη διαβούλευση κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Όπως δηλώνουν κατηγορηματικά, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που απήυθυναν προς όλους τους κυβερνητικά εμπλεκόμενους με το θέμα δεν τις δέχθηκαν ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου