Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η εκρεμμότητα της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας Αθήνας - Σκοπίων στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, λόγω αντιδράσεων βουλευτών της ΝΔ, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να αποφεύγει τεχνιέντως να δώσει συγκεκριμένες απαντήσει ενώ επικαλέστηκε φόρτο κοινοβουλευτικού έργου και την πανδημία. «Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο» αρκέστηκε να πει, τονίζοντας πως στην ατζέντα της συνάντησης Μητοστάκη - Ζάεφ βρίσκεται «η διερεύνηση του πεδίου δυνατοτήτων οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας και προφανώς η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών που είναι και ενταξιακός όρος για τη γειτονική χώρα».
Η Αριστοτελία Πελώνη απέφυγε να απαντήσει αν η απροθυμία της κυβέρνησης να επικυρώσει τα μνημόνια οφείλεται σε ανησυχία ότι θα καταψηφίσουν βουλευτές της ΝΔ. Σε ό,τι αφορά το αν στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη-Ζάεφ περιλαμβάνονται τα πρωτόκολλα συνεργασίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε στην ενημέρωση που θα γίνει. «Στην ατζέντα βρίσκεται η διερεύνηση του πεδίου δυνατοτήτων συνεργασίας, οικονομικής και ενεργειακής, και η πλήρης και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών που είναι και ενταξιακός όρος για τη γειτονική χώρα» περιορίστηκε να πει.
Με τους δημοσιογράφους να ρωτούν για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς την κύρωση η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι «οι συμφωνίες θα έρθουν στη Βουλή σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό. Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση έχει ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο».
«Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ
Νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες με την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας ακατανόητο το «βέτο» της Βουλγαρίας, και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ζήτημα θα λυθεί μέσω διαλόγου. Μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Ζάεφ, ανέφερε: «Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι, εάν ολοκληρώσουμε το 100% του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ένταξης. Η Βουλγαρία έχει φυσικά τρόπους να το μπλοκάρει. Είμαστε μια μικρή χώρα και θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους», είπε.
«Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας, καθώς αποτελεί μια ηγετική δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας σημαντική την οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. Μεταξύ άλλων στάθηκε στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου, ενώ αναφέρθηκε στις ελληνικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης Ιταλίας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.
Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ακόμα ότι έρχεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα και μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα ερχόταν με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Βορείου Μακεδονίας. «Με τον Αλέξη (σ.σ. τον κ. Τσίπρα) χτίσαμε αυτήν τη Συμφωνία (σ.σ των Πρεσπών). Έχουμε αναπτύξει φιλική σχέση και μπορούμε να μιλάμε για μια σειρά ζητημάτων. Το ίδιο ελπίζω να ισχύει και με τον νέο πρωθυπουργό» ανέφερε ο κ. Ζάεφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου