Κατά την παρέμβαση του στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο πρωθυπουργός εστίασε στα έξι σημεία της κυβερνητικής πολιτικής για το προσφυγικό που περιλαμβάνει «προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, επιστροφή αυτών που δε δικαιούνται διεθνή προστασία, κλειστές και ελεγχόμενες δομές, διαφάνεια στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα και συγκροτημένη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής». Για ανθρωπισμό και δικαιώματα προσφύγων έκανε λόγο στην ομιλία του, χωρίς καμία αναφορά στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, σημείωσε μόνο πως οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί στις μόλις 2.500 το πρώτο τετράμηνο του 2021. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι επόμενος στόχος είναι «ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στην ακριτική Ελλάδα και τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».
Επίσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατά την παρέμβαση του εστίασε στην πολιτική των έξι σημείων για το προσφυγικό, η οποία «κινείται ακριβώς στο σημείο που τέμνεται η εθνική κυριαρχία και η διεθνής νομιμότητα με τον ανθρωπισμό και με τα δικαιώματα των προσφύγων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε πως «έχει μείνει εντυπωσιασμένος από την ποιότητα των υποδομών του Υπουργείου και επέλεξε στην ομιλία του να αναφερθεί σε αριθμούς και όχι στην ποιότητα διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων.
Αναλύοντας την πολιτική των σημείων αυτών, ο πρωθυπουργός τόνισε συγκεκριμένα στα εξής σημεία: «Προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές η θάλασσα έχει σύνορα, άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, κλειστές και ελεγχόμενες δομές, διαφάνεια στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα αλλά και μία συγκροτημένη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας καθώς έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους».
Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχει μείωση αυτών, παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία. «Από τις 72.000 που ήταν το 2019 μειώθηκαν σε περίπου 15.000 το 2020 και έχουν περιοριστεί στις μόλις 2.500 το πρώτο τετράμηνο του 2021. Μία εντυπωσιακή μείωση η οποία νομίζω ότι έχει γίνει και απόλυτα αντιληπτή, πρωτίστως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν διαχρονικά υποστεί και τις συνέπειες του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος».
Στάθηκε δε σε μία πτυχή της πολιτικής αυτής, που έχει έναν πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό χαρακτήρα, όπως τόνισε. «Είχαμε αναλάβει τη δέσμευση να ασχοληθούμε ειδικά με το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Εξού και συζητήσαμε την ειδική γραμματεία της οποίας προΐσταται η κυρία Αγαπηδάκη και εκεί πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά όχι μόνο ως προς τη μείωση των ασυνόδευτων παιδιών που φιλοξενούνται στην πατρίδα μας αλλά κυρίως ως προς τις συνθήκες στις οποίες αυτά φιλοξενούνται. Δεν υπάρχουν πια απροστάτευτα παιδιά τα οποία να στοιβάζονται σε ζούγκλες τύπου Μόριας στα νησιά μας, όλα τα ανήλικα φιλοξενούνται σήμερα σε ξενώνες και βέβαια έχει καταργηθεί και με νομοθετική ρύθμιση το μέτρο της προστατευτικής φύλαξης που δυστυχώς κρατούσε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα αστυνομικά τμήματα. Ο εθνικός μηχανισμός επείγουσας ανταπόκρισης τους προσφέρει σήμερα άμεση βοήθεια και φιλοξενία».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Καταφέραμε δύο σημαντικούς στόχους. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών, να μην είναι η χώρα μας πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Εφαρμόζοντας μία στρατηγική έξι σημείων καταφέραμε να μειώσουμε το 2020 τις ροές κατά 80% και το πρώτο τετράμηνο του 2021 κατά 73%. Ο δεύτερος στόχος μας είναι ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στην ακριτική Ελλάδα και τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που σήκωσαν τα προηγούμενα χρόνια το βάρος της κρίσης για όλη την ΕΕ. Προχωρήσαμε σ’ ένα πρόγραμμα ανταποδοτικών προς τους Δήμους. Προχωρήσαμε στην μείωση των δομών στη χώρα μας. Από 121 που λειτουργούσαν το 2020, σήμερα λειτουργούν 37. Μία μείωση 70%».
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τους χώρους των νέων εγκαταστάσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, παρακολούθησε τη διαδικασία που ακολουθείται στο Τμήμα Αδειών Διαμονής επενδυτών τρίτων χωρών ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους ευχαριστώντας τους για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν, όπως ευχαρίστησε και την Σοφία Βούλτεψη, δίνοντας εν γένει «πολλά συγχαρητήρια για τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει αυτούς τους 15 μήνες στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου