Το πόρισμα της ΕΔΕ μόνο για το περιστατικό ξυλοδαρμού πολίτη στις 7 Μαρτίου 2021 δόθηκε ως διαρροή στη δημοσιότητα, έπειτα από δυόμιση μήνες έρευνας από τις αρχές. Σύμφωνα με τις διαρροές, αναπαράγονται επί της ουσίας οι καταθέσεις των αστυνομικών, όπως αυτές είχαν δημοσιευθεί στη δικογραφία από το TPP. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει από το ότι οι επικεφαλής της υπηρεσίας δεν κλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας. Αναπαράγεται εκτενώς ότι ομάδα 30 ατόμων κινήθηκε εναντίον τους με επιθετικές διαθέσεις και εγκλωβίζοντας τους, παρά την έλλειψη οπτικοακουστικού υλικού που να αποδεικνύει αυτό τον χειρισμό. Στο κάδρο μπαίνουν και φωτογραφικά στοιχεία των συλληφθέντων, ενώ υπάρχουν έωλες αναφορές ότι ο ανθυπαστυνόμος που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, βρήκε δικούς του «αυτόπτες μάρτυρες».
Στη δημοσιότητα μέσω της «Καθημερινής» βγήκε το πόρισμα της ΕΔΕ σχετικά με τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη αλλά και ειδικότερα για τον ξυλοδαρμό πολίτη από την ΕΛΑΣ μέρα μεσημέρι στην κεντρική πλατεία. Όσον αφορά τη μέρα του ξυλοδαρμού, αναφέρεται ότι η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε και αναμένονται «να γίνουν γνωστά τα επόμενα βήματα στη διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου των αστυνομικών».
Περίπου δυόμιση μήνες από την έναρξη της ΕΔΕ, αυτή φαίνεται ότι προτιμάται να διαρρεύσει στον Τύπο. Μάλιστα, το πόρισμα φαίνεται ότι δεν διαφέρει πολύ από τις καταθέσεις των αστυνομικών, όπως αυτές δημοσιεύθηκαν στο TPP, καθώς αναπαράγεται εκ νέου ότι οι αρχές δέχτηκαν «επίθεση από ομάδα 30 ατόμων».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο έγγραφο παροχής εξηγήσεων ο αστυνομικός υποστηρίζει ότι προειδοποίησε τον συντονιστή του κέντρου επιχειρήσεων πως η διενέργεια ελέγχων στη πλατεία της Νέας Σμύρνης θα ήταν δύσκολη, για να λάβει την απάντηση ότι είναι εντολή του Α100, του επικεφαλής δηλαδή της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τη δικογραφία, ο ελεγχόμενος αστυνομικός κατέθεσε ότι στην πλατεία «είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα το προηγούμενο διάστημα πάλι σε αποστολή για την επιβεβαίωση προστίμων», ενώ στο κάδρο βάζει ένα «στέκι αναρχικών» κοντά στην πλατεία αλλά και «στέκι οργανωμένων οπαδών του Πανιωνίου που διάκεινται εχθρικά προς την αστυνομία».
Σημειώνεται ότι σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο ανθυπαστυνόμος της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που συμμετείχε στον ξυλοδαρμό του νεαρού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Η διαρροή ήρθε στο φως της δημοσιότητας 3 ημέρες μετά το όργιο καταστολής στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Η ΕΔΕ αφορά ακόμη εννέα αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ ερωτήματα δημιουργούνται από το ότι οι επικεφαλής της υπηρεσίας δεν κλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας.
Την ίδια ώρα, διαρροές σχετικά με τις καταθέσεις των αστυνομικών αναφέρονται σε πάνω από 1.000 άτομα στην πλατεία, με τους ελέγχους σε πρώτο χρόνο να εκτυλίσσονται χωρίς απρόοπτα και διαμαρτυρίες.
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι 7 άτομα αντέδρασαν: «Τους ζητήσαμε να κρατήσουν αποστάσεις, πλην όμως μας αγνόησαν. Τότε, αποφασίσαμε να τους ζητήσουμε ταυτότητες. Κάποιοι το δέχτηκαν ενώ άλλοι αντέδρασαν έντονα φωνάζοντας και λέγοντας “γιατί μας ελέγχετε, δεν δημιουργούμε συνωστισμό, είμαστε οικογένειες εδώ”. Τους έκανα άλλη μία παραίνεση να απομακρυνθούν μεταξύ τους και να φορέσουν μάσκες. Αρνήθηκαν εκ νέου και μας λέγανε “φύγετε, τρομάζετε τα μικρά παιδιά που παίζουν”» αναφέρει στο υπόμνημά του ένας από τους αστυνομικούς.
Στη συνέχεια αναπαράγεται εκτενώς ότι ομάδα 30 ατόμων κινήθηκε εναντίον τους με επιθετικές διαθέσεις και εγκλωβίζοντας τους, παρά την έλλειψη οπτικοακουστικού υλικού που να αποδεικνύει αυτό τον χειρισμό.
Στην έκθεση απομαγνητοφώνησης και στο κομμάτι της επικοινωνία μέσω ασυρμάτου για ενισχύσεις, όσα φέρεται να διαβίβασε αστυνομικός μέσω ασυρμάτου στο κέντρο επιχειρήσεων περιγράφονται ως «Ακατάληπτα». Πρόκειται για λέξη που χρησιμοποιείται όταν η ποιότητα του ήχου είναι κακή, αναφέρει το δημοσίευμα.
Μετά την αίτηση για ενισχύσεις, μεταφέρεται ότι ο επικεφαλής της Άμεσης Δράσης ζητάει μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να προχωρήσουν σε συλλήψεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει από την κατάθεση του ανθυπαστυνόμου, ο οποίος αφενός αναφέρει ότι δέχτηκε χτύπημα στη μέση αλλά και ότι οι πολίτες που στη συνέχεια έκαναν δηλώσεις στις κάμερες ως αυτόπτες μάρτυρες, δεν ήταν παρόντες στο επεισόδιο. Αναφέρεται ότι ο ίδιος εντόπισε «από δική του έρευνα δύο αυτόπτες μάρτυρες –επαγγελματίες της περιοχής– που δέχτηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο της ΕΔΕ. Επιβεβαίωσαν την εκδοχή των ενστόλων».
Το δημοσίευμα κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στο προφίλ των 11 συλληφθέντων, αποκαλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς στοιχεία της κατοικίας τους, ενώ σημειώνει και κάλεσμα στην πλατεία από την «Ανοιχτή Συνέλευση Νέας Σμύρνης, Π. Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου».
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, για ακόμη μια φορά η ΕΛ.ΑΣ. μέσω διαρροών στον Τύπο ενημέρωσε τους πολίτες για την εξέλιξη των υποθέσεων αστυνομικής βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο χρόνο και ερευνώνται μέσω Εσωτερικής Έρευνας.
Με κάποιες από αυτές τις υποθέσεις να κλείνουν σχεδόν χρόνο στο στάδιο της «εσωτερικής διερεύνησης», όπως αυτή για τον θάνατο του 26χρονου Βασίλη Μάγγου, κάποιες άλλες χρειάστηκαν μονάχα λίγες μέρες για να μπουν στο αρχείο, όπως αυτή με το «ύφασμα που ανέμιζε» ή αλλιώς με την εικόνα αστυνομικού να προβάλει όπλο κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη. Πρόκειται συνολικά για 16 ΕΔΕ, εκ των οποίων οι δέκα αφορούν στα σοβαρά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη ενώ η «διερεύνηση» κινείται με αργούς ρυθμούς και χρειάζεται κατά μέσο όρο 8 μήνες μέχρι να εκδοθεί το τελικό πόρισμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου