Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Με σύνθημα «Μπολσονάρο Έξω!» δεκάδες χιλιάδες πλημμυρίζουν τους δρόμους της Βραζιλίας

 Μαζικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πραγματοποιούνται σε πόλεις της Βραζιλίας, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο. Η χώρα θρηνεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας, με τους διαδηλωτές να θεωρούν ότι μεγάλος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει νωρίτερα την εκστρατεία εμβολιασμού. Κατηγορούν επίσης τον πρόεδρο ότι προωθεί την αποψίλωση του Αμαζονίου, τη βία και τον ρατσισμό, με τη δημοφιλία του να έχει πέσει κατακόρυφα.

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν και πάλι σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας κατά του προέδρου, Ζαΐρ Μπολσονάρο και της διαχείρισης της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 460.000 ανθρώπων, ενώ η κατάσταση απειλεί να επιδεινωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, στο κέντρο του Ρίο δέκα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν φορώντας μάσκες έπειτα από πρόσκληση αριστερών και φοιτητικών οργανώσεων φωνάζοντας «Μπολσονάρο Έξω!» και «Μπολσονάρο Γενοκτονία!».

Από την αρχή της επιδημίας, την οποία είχε χαρακτηρίσει «γριπούλα», ο πρόεδρος της Βραζιλίας επέκρινε τα μέτρα της καραντίνας, προωθούσε αμφίβολης αποτελεσματικότητας φάρμακα και αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι μεγάλος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει νωρίτερα την εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς. Κατηγορούν επίσης τον πρόεδρο ότι προωθεί την αποψίλωση του Αμαζονίου, τη βία και τον ρατσισμό. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις της Βραζιλίας, όπως το Σαλβαδόρ, η Μπραζίλια και το Μπέλο Οριζόντε, ενώ οι οργανωτές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και διένειμαν μάσκες και αντισηπτικό.

Η χώρα θρηνεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, μετά από αυτόν των ΗΠΑ ενώ είναι αντιμέτωπη με νέα έξαρση κρουσμάτων. Τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.012 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 461.057 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας. Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 79.670 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 16.471.600.

«Κανένας δεν θέλει να βγαίνει στον δρόμο εν μέσω πανδημίας» αλλά «ο Μπολσονάρου δεν μας δίνει καμία άλλη επιλογή. Είμαστε στον δρόμο για να υπερασπιστούμε τις ζωές των ανθρώπων. Δεν θα περιμένουμε (τις προεδρικές εκλογές) το 2022. Αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή», τόνισε ο Γκιλιέρμε Μπούλους, ηγέτης του Κινήματος των Άστεγων Εργαζομένων (MTST). Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν έπειτα από δύο σαββατοκύριακα διαδηλώσεων υποστήριξης της κυβέρνησης με πρόσκληση του ίδιου του Μπολσονάρο, ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο G1, διαδήλωση στη Χεσίφε (βορειοανατολικά) διαλύθηκε από την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Κατά πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δημοφιλία του Μπολσονάρο έχει πέσει στο 24%, στο χαμηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 49% των Βραζιλιάνων τάσσεται υπέρ της καθαίρεσής του, ενώ το 46% είναι αντίθετο. Η δημοσκόπηση φέρνει τον προερχόμενο από την αριστερά πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα και πολιτικό αντίπαλο του Μπολσονάρο φαβορί στις προεδρικές εκλογές του 2022.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ