Προκλητικός ο υπουργός Εργασίας εμμένει στις θέσεις του για το εκτρωματικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή, ενώ σε συνέντευξη του στο «ΒΗΜΑ» υπεραμύνεται της περαιτέρω ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων λέγοντας πως «άλλο η απεργία και άλλο η παρανομία». Ο Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο που έφερε στη βουλή με δύο τροποποιήσεις για την «αστική ευθύνη συνδικαλιστών» και την «απαγόρευση παράνομης απεργίας», ισχυρίστηκε πως «οι συνδικαλιστές ενοχλούνται από τα ηλεκτρονικά μητρώα και την ηλεκτρονική ψηφοφορία που εισάγουμε, όπως και από την κατάργηση της χρηματοδότησης των οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα. Αυτό είναι το πρόβλημά τους».

Ο υπουργός εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια ακόμη πολιτική θεατρική παράσταση, μιλάει με τσιτάτα, ενώ εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αναζητούμε δίκαιες και ισορροπημένες λύσεις». Για την κατάργηση του 8ωρου που αντιπολίτευση και συνδικάτα του καταλογίζουν με το νέο σχέδιο νόμου, επιμένει να απαντά με ερώτηση. «Ποιος σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ότι θα ήταν δυνατόν να καταργηθεί το 8ωρο σε μια χώρα της ΕΕ;» αναρωτήθηκε.

Υπενθυμίζεται πως με αλλαγές έφερε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, προαναγγέλλοντας μία νέα διάταξη σχετικά με τις παράνομες απεργίες, σημειώνοντας πως εάν μια απεργία κρίνεται καταχρηστική από το δικαστήριο, δεν θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο Σωματείο, δευτεροβάθμιο. Προς απόσυρση οδεύουν δύο διατάξεις σχετικά με τις αποζημιώσεις απόλυσης. Συγκεκριμένα, δε θα συμπεριληφθούν η διάταξη περί καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης μέσα σε 4 μήνες, καθώς και η διάταξη που παρέχει το δικαίωμα στον εργοδότη να καταβάλλει μειωμένη κατά 10% αποζημίωση απόλυσης. Το «πακέτο» των αλλαγών περιλαμβάνει διευθέτηση χρόνου εργασίας, υπερωρίες και παρεμβάσεις στο σκέλος του συνδικαλισμού και των απεργιών, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «αντεργατικές ρυθμίσεις».

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες βασικές παρεμβάσεις:

  •  Εισάγεται «Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας»
  •  Συνίσταται η επιθεώρηση εργασίας ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή
  • Προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης της εργασίας
  • Προτείνεται άδεια πατρότητας 14 μέρες
  • Εισάγονται ρυθμίσεις για την τηλεργασία
  • Καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης.
  • Θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων και απασχολούμενων στις συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες.
  • Προστίθενται επιπλέον εξαιρέσεις κλάδων που μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή
  • Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων ”Εργάνη”, e-ΕΦΚΑ, Επιθεώρησης Εργασίας και ΟΑΕΔ.
  • Απαγορεύεται η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα
  • Προβλέπεται Ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία για τους κλάδους κοινής ωφέλειας σε απεργία
  • Καθίσταται υποχρεωτική η εγγραφή στο Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων η συνδικαλιστική δράση.

Το εργασιακό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή, με σκοπό να ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 17 Ιουνίου, ενώ ο υπουργός Εργασίας επιμένει να χαρακτηρίζει «fake news» την πληρωμή υπερωριών με ρεπό, ακυρώνοντας ουσιαστικά τα δικά του λεγόμενα. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους πειράζει να κουράζονται και θέλουν να δουλεύουν περισσότερο» είχε δηλώσει προκλητικά ο υπουργός Εργασίας. Σε ερώτημα για το αν δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για διατάξεις του σχεδίου, είχε απαντήσει «και καλά κάνουμε», επιμένοντας  μάλιστα στο κυνικό αφήγημα πως το αντάλλαγμα για τις υπερωρίες του εργαζόμενου είναι ρεπό και όχι χρήματα, παρουσιάζοντάς το ως κάτι θετικό. Εργαζόμενοι, συνδικάτα και σωματεία θα δώσουν τη δική τους απάντηση από τον δρόμο, εκκινώντας από την 10η Ιουνίου, καθώς, όπως αποφάσισαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ εκείνη θα είναι η ημέρα της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης.


Πηγή