Σε μία σοβαρή και θλιβερή καταγγελία προχώρησαν με ανάρτησή τους στα κοινωνικά δίκτυα δύο συγγραφείς, ο Δημήτρης Δερζέκος και ο Αλέξανδρος Σχισμένος, αναφορικά με την «τύχη» των βιβλίων που βρίσκονταν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδη, έπειτα από τον θάνατο του εκδότη και την κατάσχεσή τους από τις πιστώτριες τράπεζες. Κατά τις καταγγελίες, όσα βιβλία βρίσκονταν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδη, ενάμιση χρόνο έπειτα από τον θάνατο του Σάμη Γαβριηλίδη πολτοποιήθηκαν, δίχως την οποιαδήποτε ενημέρωση τόσο των συγγραφέων τους, όσο και του αναγνωστικού κοινού.
Τον περσινό Φεβρουάριο, ένας από τους σημαντικούς ανθρώπους της τυπογραφίας και των εκδόσεων της εποχής μας, ο Σάμης Γαβριηλίδης, πέθανε από καρκίνο, αφήνοντας πίσω του έργο 30 και πλέον ετών στον χώρο των εκδόσεων, με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, δύο συγγραφείς, ο Αλέξανδρος Σχισμένος και Δημήτρης Δερζέκος, καταγγέλλουν σε αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα πως τα βιβλία που βρίσκονταν στις αποθήκες του εκδοτικού οίκου κατασχέθηκαν, και στη συνέχεια καταστράφηκαν και πολτοποιήθηκαν, δίχως να υπάρξει ενημέρωση, έστω των συγγραφέων οι οποίοι τα υπέγραφαν.
«Κατασχέθηκαν και πολτοποιήθηκαν από τις πιστώτριες τράπεζες του εκδοτικού οίκου, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ανακοίνωση για όποιον από τους συγγραφείς επιθυμούσε με το αζημίωτο να διασώσει έστω ελάχιστα αντίτυπα – παρά τις απόπειρες από πολλούς να ενημερωθούμε. Είναι μια ενέργεια που αρμόζει σε μια φθίνουσα εποχή. Όπως φαίνεται για ορισμένους τα βιβλία δεν αξίζουν ούτε την ίδια τους την τιμή. Όπως θα έλεγε και ο Βαρβέρης: Δεν τους παρηγορούν τα χρήματα έχουν τόσα που μπορούν και να τα αγοράσουν» ανέφερε στην ανάρτησή του ο αρχιτέκτονας, Δημήτρης Δερζέκος, εκφράζοντας την αγανάκτησή του.
«Πόσα χρήματα άξιζαν οι λέξεις; Πώς να μετρήσουμε σε χρήματα την ποίηση; Αδύνατον. Ενώ ο πολτός έχει συγκεκριμένη τιμή στην αγορά. Και οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για το ανεκτίμητο αλλά για το τιμολόγιο» ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Σχισμένος που αναφέρεται στο γεγονός, σχολιάζοντας ακόμα για την απόφαση αυτή των τραπεζών πως «Απέδειξαν έτσι ότι δεν είναι χαρτί και κόλλα το βιβλίο, αλλά λέξεις. Το χαρτί και η κόλλα παρέμειναν. Οι λέξεις χάθηκαν, πάνε, τις έφαγαν οι μηχανές. Αν αφαιρέσεις την ποίηση μένει ο πολτός».
Στην τραγική αυτή εξέλιξη αναφέρονται με ανάρτησή τους και οι εκδόσεις Στρατίκη, που στηλιτεύοντας το γεγονός, αναφέρονται στις ζοφερές προβλέψεις της νομοθεσίας.
«Δεν είναι έκπληξη η πολτοποίηση των βιβλίων που κατασχέθηκαν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Το απόθεμα υλικών και/ή προϊόντων εταιρείας υπό διάλυση πρέπει να καταστραφεί βάσει νόμου. Αλλιώς πληρώνει πρόστιμο ή επιπλέον φόρο η εταιρεία. Επίσης απαγορεύεται ρητώς να δωρίσει ή έστω να πετάξει τα καταστρεπτέα. Συντάσσει μάλιστα και πιστοποιητικό καταστροφής που κοινοποιείται στον έφορο και με αυτό απευθύνεται πρόσκληση να παραστεί στην πολτοποίηση ή καταστροφή του εμπορεύματος κάποιος υπάλληλος ως μάρτυρας. Εκ πείρας μιλώντας, όταν κάνεις στην εφορία επίδοση τέτοιου εγγράφου, οι ίδιοι οι εφοριακοί αγανακτούν, οι νόμοι που ευνοούν με τέτοιους ελεεινούς τρόπους τους πιστωτές είναι από άλλο πλανήτη. Αλλά έτσι είναι εδώ και χρόνια» αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην ανάρτηση του εκδοτικού οίκου Στρατίκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου