Ψήφος εμπιστοσύνης από το Χόλιγουντ στην Ελλάδα με μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Πίσω από την επιτυχία αυτή βρίσκεται ο «νόμος Κρέτσου» (4487/2017), που δημιούργησε τις οικονομικές προϋποθέσεις ώστε να πειστούν τα μεγάλα στούντιο να κάνουν γυρίσματα στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την ταινία της Disney για τον Αντετοκούνμπο.
Τελευταία μεγάλη επένδυση είναι μέσω ΕΚΟΜΕ, είναι η συμφωνία για τα γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη της ταινίας “Barracuda” με τον Αντόνιο Μπαντέρας.
Η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων σε ποσοστό 35% και το τοπίο της Ελλάδας ήταν το ισχυρό κίνητρο, με αποτέλεσμα οι πρώτες επενδύσεις από το εξωτερικό στον κινηματογραφικό τομέα να είναι μια πραγματικότητα. Για να ενισχύσει τη στρατηγική της εξωστρέφειας της χώρας στις επαφές με τα μεγάλα στούντιο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στις ΗΠΑ, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν δίπλα στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον πρώην υφυπουργό Λευτέρη Κρέτσο.
Οι πρώτες συμφωνίες κλείστηκαν επί αμερικανικού εδάφους την εποχή εκείνη και ακολούθησε η περιήγηση των ανθρώπων των στούντιο στην Ελλάδα από τον Λευτέρη Κρέτσο, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια η νέα κυβέρνηση δεν κατάργησε τον νόμο, αλλά αύξησε το ποσό της επιστροφής στο 40% για ταινίες και σειρές, έδωσε όμως και κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον. Ποσοστό ως και 50% μιας παραγωγής μπορεί να τιμολογείται στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει ότι χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο ταξιδεύουν –χωρίς έλεγχο– εκτός χώρας για να καλυφθούν οι αμοιβές σεναριογράφων και σκηνοθετών.
Η ΝΔ ως αντιπολίτευση αποδοκίμαζε έντονα το νόμο, όπως και η ΕΣΗΕΑ(ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ). Με την εναλλαγή στην εξουσία, η ΝΔ ως κυβέρνηση, δεν βρήκε απλώς έτοιμο ένα νόμο και την αλλαγή του κλίματος υπέρ της χώρας για τα γυρίσματα, αλλά και έτοιμη λίστα υποψηφίων για να έρθουν στη χώρα οι οπτικοακουστικές επενδύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου