Λίγες ώρες αφού έφτασε στη δημοσιότητα το περιστατικό ξυλοδαρμού πολίτη από άνδρες της αστυνομίας στη Νέα Σμύρνη, στις 7 Μαρτίου 2021, σε επίσημη ανακοίνωση τους οι αρχές έκαναν λόγο για «απρόκλητη επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών». Το ανακοινωθέν έσπευσε να αναπαράγει η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι πλήθος οπτικοακουστικού υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδείκνυε ότι δεν πρόκειται για επίθεση κατά αστυνομικών. Η ερευνητική ομάδα Disinfaux Collective βασιζόμενη σε αδημοσίευτο και δημοσιευμένο οπτικοακουστικό υλικό που συνέλλεξε, αναλύει τον τρόπο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, τη συνάφεια που αυτά τυχόν έχουν με τις καταθέσεις των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο, τις κινήσεις πολιτών και αστυνομικών, αλλά και τα μέσα που χρησιμοποίησε η ΕΛ.ΑΣ για την καταστολή του πλήθους.
Στην παρακάτω ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού, αποτυπώνονται οι κινήσεις των αστυνομικών και των πολιτών περίπου στις 3 ώρα το μεσημέρι της Κυριακής (7/3) στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, οι οποίες και κατέληξαν στον ξυλοδαρμό 29χρονου από τουλάχιστον τρεις άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.
Απευθύνοντας κάλεσμα σε αυτόπτες μάρτυρες, συγκεντρώθηκε δημοσιευμένο και αδημοσίευτο οπτικοακουστικό υλικό, που λήφθηκε πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας του ξυλοδαρμού. Ταυτόχρονα, με τη χρήση των μεταδεδομένων αλλά και με επιμέρους στοιχεία που εμφανίζονται στο περιεχόμενο του υλικού, όπως οι κινήσεις των ατόμων στο χώρο αλλά και τα χαρακτηριστικά και ο εξοπλισμός των αστυνομικών δυνάμεων που βρέθηκαν στην περιοχή, συγχρονίσαμε και αναλύουμε το υλικό.
Λαμβάνοντας υπόψιν τόσο το κείμενο της δικογραφίας, όπως αυτό δημοσιεύθηκε από το ThePressProject, όσο και την ανάλυση οπτικοακουστικού υλικού, διαπιστώνονται σημεία αναντιστοιχίας στις καταθέσεις των αστυνομικών, αλλά και στις κατηγορίες που οι αρχές προσάπτουν στους συλληφθέντες, ενώ ερωτήματα δημιουργούνται σχετικά με τις επιχειρησιακές ικανότητες της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και τη στάση του Τύπου και της κυβέρνησης απέναντι στην εν λόγω αστυνομική αυθαιρεσία.
Συνολικά, μέσω της ανάλυσης επιχειρείται να απαντηθούν τρία βασικά ερωτήματα:
- Δέχτηκαν επίθεση οι αστυνομικοί από «πλήθος ατόμων» όπως αναφέρεται στη δικογραφία αλλά και σε πλήθος δημοσιευμάτων -υπό τη μορφή διαρροών- από ελληνικά μέσα ενημέρωσης;
- Υπήρξε απόπειρα αφαίρεσης εξοπλισμού αστυνομικών όπως υποστηρίζεται στη δικογραφία, και τι μέσα καταστολής χρησιμοποιήθηκαν από τις αρχές για την επίθεση κατά των πολιτών;
- Πόσα χρόνια υπηρετούν στην ελληνική αστυνομία οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου