Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Πληρώνει την “Αυτοδιαχείριση” το Netflix για πνευματικά δικαιώματα

 

 

 

Στη φάση της υλοποίησης περνάει η συμφωνία Netflix-“Αυτοδιαχείρiση”.Εντός των ημερών αναμένεται η προκαταβολή από τη διεθνή τηλεοπτική υπηρεσία streaming προς τον ελληνικό φορέα συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων. Η συμφωνία αυτή πέρα από το γεγονός ό,τι είναι μια σημαντική ενίσχυση,σε μια εποχή που τα έσοδα είναι καθηλωμένα εξαιτίας της πανδημίας, συνιστά και ένα “οδηγό” για το πως πρέπει να εφαρμόζονται οι συμφωνίες στην ψηφιακή εποχή.

Υπενθυmίζεται πως η  σύμβαση αφορά το εκπροσωπούμενο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο του Οργανισμού, αναφορικά με τη χρήση του στην Ελλάδα, μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες, τις τηλεοπτικές σειρές, τα ντοκιμαντέρ, τις πρωτότυπες παραγωγές του Netflix και άλλο ψυχαγωγικό
οπτικοακουστικό περιεχόμενο που παρέχει η υπηρεσία στα μέλη της. Η σύμβαση έχει διάρκεια έως το 2023 με δυνατότητα αυτόματης ετήσιας ανανέωσης και με αναδρομική ισχύ από την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα, όμως δεν διαθέτει κεντρική πολιτική για τα πνευματικά δικαιώματα. Η πρόταση για τη σύσταση ενός ισχυρού φορέα “ομπρέλα” που στη συνέχεια θα διανέμει στους φορείς συλλογικής διαχείρισης αγνοήθηκε, παρά το γεγονός πως από το 2019 υπάρχουν νέα δεδομένα

Είναι ενδεικτικό πως μόλις σήμερα ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας καλεί το σύνολο των φορέων συλλογικής διαχείρισης δικαιώματων ενόψει της ενσωμάτωσης των Ευρωπαϊκών Οδηγιών  2019/789 και 2019/790 το Φθινόπωρο. Πρόκειται για συνολικά 22 φορείς ΣΔΔ, μεταξύ των οποίων είναι  η ΕΔΕΜ, η “Αυτοδιαχείριση”, η Τηλεοπτικά Δικαιώματα της ΕΙΤΗΣΕΕ , αλλά και η ΕΙΗΕΑ και η ΕΣΗΕΑ που δεν έχουν ως σήμερα το δικό τους σχήμα!


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ