Στη φάση της υλοποίησης περνάει η συμφωνία Netflix-“Αυτοδιαχείρiση”.Εντός των ημερών αναμένεται η προκαταβολή από τη διεθνή τηλεοπτική υπηρεσία streaming προς τον ελληνικό φορέα συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων. Η συμφωνία αυτή πέρα από το γεγονός ό,τι είναι μια σημαντική ενίσχυση,σε μια εποχή που τα έσοδα είναι καθηλωμένα εξαιτίας της πανδημίας, συνιστά και ένα “οδηγό” για το πως πρέπει να εφαρμόζονται οι συμφωνίες στην ψηφιακή εποχή.
Υπενθυmίζεται πως η σύμβαση αφορά το εκπροσωπούμενο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο του Οργανισμού, αναφορικά με τη χρήση του στην Ελλάδα, μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες, τις τηλεοπτικές σειρές, τα ντοκιμαντέρ, τις πρωτότυπες παραγωγές του Netflix και άλλο ψυχαγωγικό
οπτικοακουστικό περιεχόμενο που παρέχει η υπηρεσία στα μέλη της. Η σύμβαση έχει διάρκεια έως το 2023 με δυνατότητα αυτόματης ετήσιας ανανέωσης και με αναδρομική ισχύ από την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα, όμως δεν διαθέτει κεντρική πολιτική για τα πνευματικά δικαιώματα. Η πρόταση για τη σύσταση ενός ισχυρού φορέα “ομπρέλα” που στη συνέχεια θα διανέμει στους φορείς συλλογικής διαχείρισης αγνοήθηκε, παρά το γεγονός πως από το 2019 υπάρχουν νέα δεδομένα
Είναι ενδεικτικό πως μόλις σήμερα ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας καλεί το σύνολο των φορέων συλλογικής διαχείρισης δικαιώματων ενόψει της ενσωμάτωσης των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 2019/789 και 2019/790 το Φθινόπωρο. Πρόκειται για συνολικά 22 φορείς ΣΔΔ, μεταξύ των οποίων είναι η ΕΔΕΜ, η “Αυτοδιαχείριση”, η Τηλεοπτικά Δικαιώματα της ΕΙΤΗΣΕΕ , αλλά και η ΕΙΗΕΑ και η ΕΣΗΕΑ που δεν έχουν ως σήμερα το δικό τους σχήμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου