Κόλαφος είναι η απάντηση που έδωσαν ο Διονύσης και η Φωτεινή, δυο από τους μαθητές που αν και αρίστευσαν, δεν μπορούν να μπουν στη σχολή πρώτης προτίμησής τους με το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως. Μιλώντας στο Kontra ο Διονύσης που αν και αρίστευσε δεν μπορεί να μπει στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, δήλωσε απογοητευμένος από την απάντηση που έδωσε μέσα στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως όταν ο Αλέξης Τσίπρας διάβασε την επιστολή του αριστούχου μαθητή και της ζήτησε να του απαντήσει.

«Με μεγάλη μου έκπληξη άκουσα την απάντηση και απογοητεύτηκα. Μάλλον η κα. Κεραμέως δεν γνωρίζει τι αλλαγές έχει επιφέρει στο εκπαιδευτικό σύστημα» είπε ο Διονύσης επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Παιδείας τους αιφνιδίασε αφού προχώρησε σε δομικές αλλαγές είκοσι ημέρες πριν από τις εξετάσεις. Και όπως είπε μέσα σε αυτές τις είκοσι ημέρες έπρεπε να αναπληρώσουν προετοιμασία 1,5 έτους στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο, τη στιγμή που τα σχολεία ήταν κλειστά και αυτά τα μαθήματα πρέπει να γίνονται μόνο δια ζώσης. Παράλληλα όπως είπε δεν έχουν όλοι οι μαθητές τη δυνατότητα να κάνουν φροντιστήριο ή ιδιαίτερο και σε αυτά τα μαθήματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Φωτεινή που αν και συγκέντρωσε 21.950 μόρια βλέπει το όνειρό της για την εισαγωγή της στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ να συντρίβεται για μόλις 0,3 μόρια που της υπολείπονται από το βαθμό που πήρε στο ελεύθερο σχέδιο. «Μας πρόδωσαν» λέει η αριστούχος των Πανελλαδικών επισημαίνοντας τον παραλογισμό του συστήματος που εισήγαγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με μαθητές που έγραψαν έως και 5.000 μόρια λιγότερα από εκείνην να μπορούν να μπουν στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ από την οποία εκείνη κόπηκε.

Οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές της φετινής χρονιάς εκτός απ’ το γεγονός ότι βρέθηκαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτές της πανδημίας, να καλούνται να καλύψουν κανονικά την αντίστοιχη ύλη, ήρθαν αντιμέτωποι και με το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ειδικότητα της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής. Με τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αναμένεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός Α.Ε.Ι. 20.000 έως 30.000 υποψήφιοι σε σχέση με τη περσινή χρονιά, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά Α.Ε.Ι., με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στατιστικά του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι «κόβονται» από την ΕΒΕ περίπου 15.000 υποψήφιοι. Παράλληλα, άλλοι 15.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων διότι δεν χωράνε στον προσφερόμενο αριθμό εισακτέων των Πανεπιστημίων. Ετσι για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, το 1/3 των υποψηφίων, «κόβονται» ή δεν «χωράνε» στα Πανεπιστήμια, όπως ανέδειξε και ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών». 

Κυνική απάντηση Κεραμέως: «Ούτε πέρσι θα έμπαινε»

«Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα επέλεξαν τον αριθμό εισακτέων και όχι το υπουργείο Παιδείας», τόνισε η υπουργός Παιδείας, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του νομοσχεδίου για το νέο σχολείο, απαντώντας στη κριτική βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τις κατηγορίες τους ότι αφήνει απέξω ακόμα και αριστούχους μαθητές.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην περίπτωση μαθητή, του πρώτου πρότυπου λυκείου Αθηνών, που αν και αριστούχος με 20.988 μόρια και 1.838 πάνω από την περσινή βάση, έμεινε εκτός της Αρχιτεκτονικής Σχολής λόγω της ελάχιστης βάσης στο ειδικό μάθημα του σχεδίου, η υπουργός Παιδείας τόνισε κυνικά: «Προφανώς ο μαθητής δεν θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Η εισαγωγή του προκύπτει επί του συντελεστή που επιλέγει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι από το υπουργείο Παιδείας. Τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει ότι δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να μην έχουν λόγο. Επί διακυβέρνησής του έμπαιναν με βαθμό, ένα, δύο τρία, τέσσερα. Ξέρετε πόσοι παραμένουν φοιτητές; Το 40% δεν αποφοιτούν ποτέ. Το μόνο εύκολο για εμάς ήταν να παραμείνει ως έχει το σύστημα. Όμως εμάς δεν μας ενδιαφέρει να εγκλωβίζουμε τους μαθητές, να τους δημιουργούμε φρούδες ελπίδες. Αυτό που μας νοιάζει είναι να τους δημιουργούμε προοπτικές».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Τρίτη, η Νίκη Κεραμέως κλήθηκε να δώσει απαντήσεις, μεταξύ άλλων, για τους χιλιάδες υποψήφιους που δε θα μπουν σε πανεπιστήμια φέτος με το νέο σύστημα. «Σε σχέση με πέρυσι υπάρχει ένας αριθμός υποψηφίων που δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις… Εμείς θέλουμε αποφοίτους όχι εισαχθέντες» επισήμανε η Νίκη Κεραμέως σχολιάζοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής στις Πανελλήνιες.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «κάναμε μια μεγάλη αλλαγή, δηλαδή ότι μπήκανε ακαδημαϊκά κριτήρια για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Θέλουμε φοιτητές, αλλά θέλουμε και αποφοίτους, δεν θέλουμε να εγκλωβίζονται από ένα πανεπιστήμιο από το οποίο δε θα αποφοιτήσουν και να είναι μια ζωή με ένα απολυτήριο λυκείου. Τέθηκαν ελάχιστες προϋποθέσεις για να μην εγκλωβίζονται τα παιδιά μας… Να έχουμε υπόψη μας ότι τέσσερις στους 10 φοιτητές δεν αποφοιτούν ποτέ γιατί δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να φοιτήσουν».

Υποψήφια με 21.383 μόρια αποκλείστηκε από Σχολή

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας φέρνει η efsyn.gr επιστολή μητέρας υποψήφιας η οποία με 21.383 αποκλείστηκε από την σχολή Γραφιστικής  του ΠΑΔΑ που παραδοσιακά μέχρι και το 2020 δεν ξεπερνούσε τα 8.500 μόρια.

«Η κόρη μου, υποψήφια φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις , παιδί με καλλιτεχνικές ανησυχίες , έθεσε ως στόχο την είσοδό της στην σχολή Γραφιστικής  του ΠΑΔΑ η οποία παραδοσιακά μέχρι και το 2020 δεν ξεπερνούσε τα 8.500 μόρια συμπεριλαμβανομένων και των 2 ειδικών μαθημάτων (ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου). Η κόρη μου δεν παρέδωσε «λευκή κόλλα» όπως επαναλαμβάνετε κυρία Κεραμέως  ξανά και ξανά ,στην προσπάθειά σας  να προβάλλεται την αναγκαιότητα του νέου νομοσχεδίου . Η κόρη μου συγκέντρωσε    (18.193 στα 4 βασικά μαθήματα  και 3.190 στα 2 ΑΔΙΔΑΚΤΑ ειδικά μαθήματα  ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο) γράφοντας     18 στο γραμμικό,13,9 στο ελεύθερο και δεν θα εισαχθεί στην σχολή της Γραφιστικής καθώς   η βαθμολογία της στο ελεύθερο σχέδιο είναι μικρότερη της  ΕΒΕ  κατά 0,12 μόρια!! Η κόρη μου –όπως και εκατοντάδες άλλα παιδιά – για να μην πετάξει στον κάδο των αχρήστων  τους κόπους ,την αξιέπαινη προσπάθειά  και τα 21.383 μόρια της,  θα αναγκαστεί να επιλέξει μια σχολή που δεν θα καταφέρει να τελειώσει ποτέ!» αναφέρει η επιστολή μεταξύ άλλων.

«Ανορθολογικό και άδικο είναι το νέο σύστημα που πέρασε η κυβέρνηση»

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Alpha 9.89» την Τρίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι αποκλείστηκαν από την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο- και οι οικογένειές τους, βλέπουν πια ξεκάθαρα το πόσο ανορθολογικό και άδικο είναι το νέο σύστημα που πέρασε η κυβέρνηση». «Ακόμα και μαθητές που αρίστευσαν δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν, οπότε καταρρέει και το επιχείρημα της ΝΔ ότι μόνο όσοι θα γράφουν κάτω από τη βάση δεν θα εισάγονται στο πανεπιστήμιο. Είναι πλέον σαφές ότι η αλλαγή δεν έγινε για την “ποιότητα” του συστήματος αλλά για την πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων», επεσήμανε ο ίδιος.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μετά από αυτή την απάντηση η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια μιας τέτοιας υπουργού. Κανονικά θα έπρεπε να έχετε φύγει. Αλλά το πρώτο που έπρεπε να κάνετε είναι να απαντήσετε τουλάχιστον σε κάποια επιχειρήματα. Αντί αυτού σαν φοιτήτρια του 1,5 ή του 2,5 απαντήσατε σαν πολιτικάντης χωρίς καν να απαντήσετε στα ερωτήματα. Πόσοι φοιτητές ήταν με το 1,5 και το 2,5 που μπήκαν πέρυσι στο πανεπιστήμιο; Δεν μας είπατε» ανέφερε αρχικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών που κατηγορεί την υπουργός πως απαξιώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο, για να το συρρικνώσει.

«Πραγματικά ντρέπομαι για σας. Το λέω ξανά. Είστε η χειρότερη υπουργός παιδείας στα 200 χρόνια του ελληνισμού. Είστε η μόνη υπουργός παιδείας που ξέρω, και υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι που δεν ήταν και τέλειοι, να μην πω ονόματα, που αδιαφορείτε για τον κορμό και των μαθητών και των φοιτητών. Όσο πιο γρήγορα φύγετε από αυτή τη θέση, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα» καταλήγει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.



Πηγή