Χωρίς την ανακοίνωση λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία εργαζομένων και λοιπών πολιτών ενόψει του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που αναμένεται να χτυπήσει επί μία εβδομάδα τη χώρα ολοκληρώθηκε τελικά η ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο με «συστάσεις» για μειωμένη εργασία ή και παύση εργασιών συγκεκριμένες μεσημεριανές ώρες, «όπου κριθεί, κατά περίπτωση, αναγκαίο» από τους εργοδότες.
Σε «τέσσερις άξονες» αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα.
Ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, «ότι όλοι μαζί, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, θα συνεργαστούμε για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις», περιγράφοντας ακόμα πως «το έργο τους θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες, την αυξημένη ετοιμότητα για αποτροπή και πρόληψη πυρκαγιών, την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών, την παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες που θα αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη καθώς και την προστασία των εργαζομένων», αφήνοντας στο υπουργείο Εργασίας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς.
Ακόμα, ο υπουργός ΠΡΟΠΟ κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ διεμήνυσε ότι η Πολιτική Προστασία, η αστυνομία, η Πυροσβεστική θα είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή μέσω περιπολιών που θα γίνονται για την αποφυγή πυρκαγιών και για τον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση.
Όσον αφορά την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα και η ύδρευση είναι κρισιμότατοι τομείς για αυτή την δύσκολη περίοδο, γι αυτό το λόγο οι εταιρείες διαχείρισης όσο και τα αρμόδια υπουργεία έχουν φροντίσει ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε αυτούς τους τομείς ή αν εκδηλωθεί πρόβλημα να υπάρξει άμεση επέμβαση. Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση για στοχευμένη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ενώ επισήμανε ότι πρέπει όλοι να δείξουν τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας ώστε να μην υπάρξουν ζημιές ή διακοπές. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας το σύστημα υγείας είναι σε ετοιμότητα να υποδεχθεί τους συμπολίτες μας που πιθανά να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
«Είναι μία δύσκολη μάχη που θα δώσουμε όλοι μαζί. Παράκληση, έκκληση να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας και συνεργασίας. Καλούμε τους πολίτες να μας συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια έτσι ώστε να περάσουν όλες αυτές οι μέρες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Είναι κρίσιμο δεν πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε που μπορεί να φέρει σε δυσκολία τον εαυτό μας, τους συμπολίτες μας ή να δυσκολέψει το κράτος στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Όλοι μαζί θα το πετύχουμε με συνεργασία και αλληλεγγύη», κατέληξε ο υπουργός Προστασίας τους Πολίτη.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος επισήμανε ότι δόθηκαν επιπλέον οδηγίες στους δήμους της χώρας να μεριμνήσουν για τη φιλοξενία των άστεγων συμπολιτών σε κλιματιζόμενους χώρους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα. Ακόμη, όπως ανακοίνωσε, δόθηκαν επίσης οδηγίες προκειμένου κρίσιμες διαδικασίες για την λειτουργία των πόλεων όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται σε ώρες που το θερμικό φορτίο είναι χαμηλό, κατά προτίμηση βραδινές ώρες.
Σημειώνεται πως από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς έκανε λόγο για ένα φαινόμενο επικίνδυνο καθώς θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια, προσθέτοντας ότι οι πρώτες εκτιμήσεις με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 80% είναι για την ερχόμενη Παρασκευή. Όπως είπε, η κορύφωση ουσιαστικά του κύματος αναμένεται Δευτέρα προς Τρίτη όπου θα καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καύσωνα. «Από εκεί και μετά, από Τετάρτη και μετά, υποχωρεί η θερμοκρασία αλλά τα επίπεδα των θερμοκρασιών θεωρούνται πολύ υψηλά και γι’ αυτό το λόγο δίνουμε πολύ αργότερα την παύση του καύσωνα», ανέφερε. Η ΕΜΥ θα εκδίδει ανά τριήμερο, τα όρια των θερμοκρασιών με τις μέγιστες τιμές, τις οποίες με τα σημερινά δεδομένα για το επόμενο τριήμερο θα φτάνουν τα όρια των 42-44 βαθμών χωρίς όμως να αποκλείεται σε τοπικό επίπεδο ακόμη και να τους ξεπεράσουν.
Υπενθυμίζεται πως στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου. Επιπλέον, συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες των 13 Περιφερειών της χώρας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.
«Συστάσεις» από το υπουργείο Εργασίας
Λίγη ώρα αργότερα, με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας έδωσε τις «απαντήσεις» για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς καύσωνα, με μέτρα που περισσότερο μοιάζουν με «συστάσεις» προς τους εργοδότες, στους οποίους αφήνει την ευθύνη της επιλογής για να εφαρμοστούν.
Όπως αναφέρεται, για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.
Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη υπ’ αριθμ. 56738/30.07.2021 εγκύκλιο, και σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 σχετικής εγκυκλίου (αριθ.πρωτ. 41935), με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας/υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας).
Ειδικότερα συστήνονται:
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ
- Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
- Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
- Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
- Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
- Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15 ° C.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:
- Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
- Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
- Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
- Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
- Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00
- Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 ° C).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου