Τόσο η κυβέρνηση, όσο Νίκος Δένδιας και Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνεχίζουν και παραμένουν εκτεθειμένοι, με βασικά ερωτήματα να είναι αναπάντητα: Ποιος καταρτίζει τις συγκεκριμένες λίστες προσώπων για βράβευση; Ποιος εγκρίνει και φέρει την ευθύνη; Ποιος παρενέβη ώστε να ακυρωθεί η βράβευση του Έλληνα διασώστη;

Έπειτα από την έκταση που πήρε το θέμα, τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την πρώτη στιγμή, κι ενώ δεν είχε υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, η Προεδρία της Δημοκρατίας, μέσω πηγών στον Τύπο τοποθετήθηκε πρώτη δείχνοντας το ΥΠΕΞ για το φιάσκο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διαρροές της, «σύμφωνα με τον νόμο, το υπουργείο εξωτερικών προτείνει τα πρόσωπα τα οποία παρασημοφορεί κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι, προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του».

Η απάντηση από την πλευρά του Νίκου Δένδια δεν άργησε, με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών να σημειώνουν προχθες το βράδυ ότι το ΥΠΕΞ δεν είχε σχέση με την κατάρτιση της λίστας.

Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι: Δεν υπάρχει αρχική εισήγηση υπογεγραμμένη από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Δεν υπάρχουν γνωμοδότηση και πρακτικά για το περιεχόμενο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας. Δεν υπάρχει πρόταση του υπουργού Εξωτερικών με βάση τη γνωμοδότηση. Δεν υπάρχει προεδρικό διάταγμα με υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών.

Πάντως, το όνομα του Ιάσονα Αποστολόπουλου είχε δημοσιευτεί κανονικά στο δελτίο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μεταξύ των ονομάτων των υπόλοιπων προσωπικοτήτων που θα ελάμβαναν τιμητικές διακρίσεις από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου της Κιβωτού του Κόσμου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς και άλλοι. Το όνομά του είναι ακόμα δημοσιευμένο στο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο ίδιος είχε επικοινωνήσει με την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ έχει λάβει και επίσημη πρόσκλησή του στην εκδήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ρεπορτάζ της «Καθημερινής» που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για το τι συνέβη πραγματικά, αναφέρει πως στην πραγματικότητα ο κατάλογος των υπό παρασημοφόρηση από την Προεδρία της Δημοκρατίας σχηματίζεται συχνά από προσωπικότητες που προτείνει τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Προεδρικό Μέγαρο.  Κατά το ρεπορτάζ, τυπικά προηγείται συνεδρίαση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του ΥΠΕΞ, αλλά στην πράξη η λίστα μπορεί να «κλείσει» με συνεννόηση που γίνεται σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο.

Παρόλα αυτά, διαρροές βάζουν και την Κυβέρνηση στο κάδρο. «Παρέμβαση Μαξίμου για παρασημοφόρηση» γράφει χαρακτηριστικά το «Θεωρείο» της Καθημερινής, σημειώνοντας ότι «τα ήξεις αφήξεις με την παρασημοφόρηση του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου μπορεί να ήταν μεταξύ ΥΠΕΞ και Προεδρίας, αλλά ο αντίκτυπός τους έφτασε μέχρι το Μαξίμου. Οπως πληροφορούμαι, λίαν συντόμως θα υπάρξει γενική παρέμβαση της κυβέρνησης που θα αφορά τον τρόπο επιλογής των παρασημοφορηθέντων, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά παρόμοια παρατράγουδα. Οι ίδιες πηγές λένε πως το πλαίσιο θα γίνει πιο σαφές και πιο συγκεκριμένο».

Τέλος, η εφημερίδα «Εστία» δίνει μια ακόμα έκταση στο θέμα λέγοντας ότι εδώ και καιρό υπάρχουν τριβές ανάμεσα σε στενούς συνεργάτες αλλά και το διοικητικό προσωπικό της Προεδρίας και τον άμισθο σύμβουλο της προέδρου, Παύλο Κοτσώνη. «Λέγεται πώς οἱ παρεμβάσεις του ἔχουν ἐνοχλήσει τόν ἐπί τοῦ Τύπου ὑπεύθυνο τῆς Προεδρίας καί παλαιό διευθυντικό στέλεχος τοῦ «Βήματος» καί τῆς «Ἐλευθεροτυπίας» κύριο Σήφη Πολυμίλη. Σέ σημεῖο, πού νά σκέπτεται νά παραιτηθεῖ ἀπό τήν θέση του μή ἀνεχόμενος τίς παρεμβάσεις τοῦ τέως συμβούλου Ἐπικρατείας καί ἐπιτυχημένου δικηγόρου Βρυξελλῶν, κυρίου Κοτσώνη. Ἡ παραίτησις τοῦ κυρίου Πολυμίλη λέγεται πώς ὑπεβλήθη μετά τήν ἐπιμονή Κοτσώνη γιά νέα διαρροή στά ΜΜΕ, πού νά ἀποδίδει τήν εὐθύνη γιά τά παράσημα στό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν» γράφει χαρακτηριστικά η «Εστία».

«Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι τα χαμόγελα στο κατάστρωμα όταν η ζωή νικάει τον θάνατο, όταν η αλληλεγγύη νικάει την βαρβαρότητα»

Κρατάμε, πάντως, την απάντηση του Ιάσονα Αποστολόπουλου μετά από όλα αυτά, ο οποίος δηλώνει περήφανος «επιθετικός επικριτής» για πάντα.

Το μήνυμα του:

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια τεράστια αγκαλιά σε όλους και όλες για τα μηνύματα υποστήριξης. Τα λόγια από τον έξω κόσμο είναι ανάσα δύναμης όταν είμαστε στο καράβι, όπως τώρα.

Εν προκειμένω, χαίρομαι που το κράτος μας επιδεικνύει ειλικρίνεια.

Σε μια περίοδο που η διάσωση προσφύγων έχει καταστεί ποινικοποιημένη πράξη με βαριές συνέπειες (δεκάδες καράβια κατασχεμένα και αλληλέγγυοι υπό δίωξη), είναι απόλυτα λογικό ένας διασώστης να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός αντίπαλος.

Σε μια περίοδο που τα ευρωπαϊκά κράτη κάνουν ότι μπορούν για να εξαφανίσουν τους μάρτυρες από τα σύνορα της Ευρώπης, ώστε να εφαρμόζουν ανενόχλητα τις δολοφονικές πρακτικές τους, είναι απόλυτα λογικό η αλληλεγγύη να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα.

Μόνο τους τελευταίους 15 μήνες, οι ελληνικές αρχές έχουν πετάξει χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά στη θάλασσα του Αιγαίου, εγκαταλείποντας τους ακυβέρνητους μέσα σε πλωτές σκηνές (liferaft).

Η μόνη απάντηση στα συνεχή βίντεο που βγαίνουν, είναι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους ανθρώπους που τα δημοσιοποιούν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αυταπόδεικτο ότι η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί ποτέ να είναι αντικείμενο βράβευσης, πόσο μάλλον το υποκείμενο.

Όσο για μας.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι τα χαμόγελα και οι αγκαλιές στο κατάστρωμα όταν η ζωή νικάει τον θάνατο, όταν η αλληλεγγύη νικάει την βαρβαρότητα.

Και αυτά τα κουβαλάμε πάντα μαζί μας.

Αυτά τα παράσημα αξίζουν όλες τις προσπάθειες του κόσμου.

Περήφανος “επιθετικός επικριτής” για πάντα.




Πηγή