Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν – Καμπούλ: Αναφορές για δεκάδες τραυματίες και κατάληψη του προεδρικού μεγάρου

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν καθώς οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ολοκληρώνοντας την ταχύτατη επέλασή τους στη χώρα. Σύμφωνα με ανώτερους διοικητές των Ταλιμπάν έχουν πάρει τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στην αφγανική πρωτεύουσα. Mέσα από το προεδρικό μέγαρο σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσαν στο Αλ Tζαζίρα οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την επιστροφή της ηγεσίας τους από τη Ντόχα, όταν θα είναι βέβαιοι για την ασφάλειά τους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γκάνι, σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, είχε εγκαταλείψει την Καμπούλ για το Τατζικιστάν. Αργά το βράδυ της Κυριακής 15/8 το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι ο Αφγανός πρόεδρος, η σύζυγός του, ο προσωπάρχης της προεδρίας του και ένας σύμβουλος εθνικής ασφάλειας έφυγαν από τη χώρα για την Τασκένδη στο Ουζμπεκιστάν. Το Al Jazeera επικαλείται προσωπικό φρουρό του προέδρου.

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε ότι έφυγε από τη χώρα για να αποτραπεί η αιματοχυσία, αναγνωρίζοντας ότι οι Ταλιμπάν “νίκησαν”, καθώς οι αντάρτες έμπαιναν στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.

Ο Γάνι έφυγε για να αποτρέψει συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια κατοίκους της Καμπούλ, αναφέρει σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook — κάνοντας τα πρώτα του σχόλια αφότου έφυγε από τη χώρα.

“Βρέθηκα σήμερα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή: να περιμένω να αντιμετωπίσω τους ένοπλους Ταλιμπάν να μπαίνουν στο προεδρικό μέγαρο ή να φύγω από τη χώρα”, έγραψε ο Γάνι στο Facebook. “Επέλεξα να φύγω ώστε να μπορέσω να αποτρέψω αυτήν την αιματοχυσία”.

“Οι Ταλιμπάν κέρδισαν και τώρα είναι υπεύθυνοι για την τιμή, την κατοχή και την προστασία της χώρας τους”, πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Facebook. “Τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα ιστορική πρόκληση. Είτε προασπίζουν το όνομα και την τιμή του Αφγανιστάν είτε δίνουν προτεραιότητα σε άλλα μέρη και άλλα δίκτυα”, συνέχισε.

Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται τώρα.

Αφίσα του Ασράφ Γάνι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (AP Photo/Rahmat Gul)

“Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν εγκατέλειψε τη χώρα”, δήλωσε ο Αμπντουλάχ, που είναι επίσης επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook.

O εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχαϊλ Σαχιν είπε ότι η οργάνωση ελέγχει το πού βρίσκεται ο Γάνι και πως αναμένεται «μία ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας».

Μάχες στα περίχωρα

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε πως η οργάνωση έδωσε εντολή στους μαχητές της να εισέλθουν στην Καμπούλ για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο λεηλασιών, αφότου η τοπική αστυνομία εγκατέλειψε τις θέσεις της.

πηγή φωτο: Al Jazeera

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αναφέρει πως υπάρχουν μαρτυρίες για πυροβολισμούς σε συνοικίες της Καμπούλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter, νοσοκομείου της Καμπούλ περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο Κατάρ – Εμπλοκή και των Αμερικανών

Μέσα σε δέκα μέρες κατέλαβαν όλες τις σημαντικές πόλεις, φτάνοντας το τελευταίο 24ωρο στην κατάληψη της Μαζάρ-ι-Σαρίφ και της Τζαλαλαμπάντ, περικυκλώνοντας ουσιαστικά και την Καμπούλ που έπεσε αμαχητί.

Αγόρι πουλά σημαίες των Ταλιμπάν στο κέντρο της Καμπούλ (AP Photo/Hamed Sarfarazi)

Το πολιτικό παρασκήνιο για την επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν είναι έντονο.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν την παράδοση της εξουσίας σε μεταβατική διοίκηση, με επικεφαλής τον πρώην υπ. Εσωτερικών Αλί Αχμάντ Τζαλάλι, που ζει στις Ηνωμένες, ενώ άγνωστο παραμένει το αν και πότε θα φτάσει στη χώρα ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Μπαραντάρ.

Αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης βρίσκεται στο Κατάρ για συνομιλίες με τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμετέχουν επίσης.

Δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν ωστόσο στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας.

Η ισλαμιστική οργάνωση ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία, 20 χρόνια αφότου καταδιώχθηκε από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ λόγω της άρνησής της να παραδώσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν τον κόσμο να μη φοβάται και “διαβεβαιώνοντας” ότι οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται και τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο.

Το χρονικό της επέλασης των Ταλιμπάν

Αποχωρούν οι ξένοι υπήκοοι

Καθώς πολλές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία εκκένωσαν τις πρεσβείες τους, το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει πως θα διατηρήσει την διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ.

Η Ολλανδία μετέφερε την πρεσβεία της σε μια τοποθεσία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, με τη Χάγη να κινείται ταχέως για να απομακρύνει τους εναπομείναντες Αφγανούς μεταφραστές και τους ντόπιους εργαζόμενους.
Η επιχείρηση εκκένωσης της σουηδικής πρεσβείας θα ολοκληρωθεί αύριο, ενώ η Γερμανία και ο Καναδάς έκλεισαν προσωρινά τις πρεσβείες του και το προσωπικό απομακρύνθηκε.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι εργάζεται για να διευκολύνει την απομάκρυνση του ξένου διπλωματικού προσωπικού από το Αφγανιστάν μέσω των αεροδρομίων στο αραβικό κράτος του Κόλπου. Αυτό περιλαμβάνει το διπλωματικό προσωπικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αίγυπτο, την Αυστραλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Κυριακή 15/8 ότι η τουρκική πρεσβεία στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, θα συνεχίσει τη λειτουργία της. “Έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν… Η πρεσβεία μας στην Καμπούλ συνεχίζει τις δραστηριότητές της”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Κανείς δεν πρέπει να αναγνωρίσει σε διμερή βάση τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι είναι σαφές ότι θα υπάρξει νέα κυβέρνηση στη χώρα πολύ σύντομα.

“Δεν θέλουμε να αναγνωρίσει κανείς σε διμερή βάση τους Ταλιμπάν”, δήλωσε σε συνέντευξη.

“Θέλουμε μια ενιαία θέση μεταξύ όλων όσοι συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς, στο βαθμό που μπορούμε να πάρουμε μια”, τόνισε ο Τζόνσον.

Τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιδιώκει η Ρωσία. Η Μόσχα δεν προβλέπει την εκκένωση της πρεσβείας της στην Καμπούλ. Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην αφγανική πρωτεύουσα και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης.

Παρακάτω εμφανίζεται ο Γάλλος πρέσβης καθώς αποχωρεί από την “Πρασινη Ζώνη” στην Καμπούλ.


Μπλίνκεν: Δεν είναι Σαϊγκόν. Δεν ήταν προς το συμφέρον μας να παραμείνουμε

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση με την παράδοση της Σαϊγκόν το 1975 και τόνισε πως απλά δεν ήταν στο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να παραμείνουν στο Αφγανιστάν.

«Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια με μια αποστολή και αυτή η αποστολή ήταν να τακτοποιήσουμε τον λογαριασμό με εκείνους που μας επιτέθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. Ολοκληρώσαμε αυτήν την αποστολή». Όμως, το να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν επ’ αόριστον «δεν αποτελεί εθνικό συμφέρον μας», τόνισε ο Μπλίνκεν, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική της Κίνας στον Ειρηνικό.

«Δεν υπάρχει τίποτα που θα άρεσε περισσότερο στους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας από το να μας δουν να εμπλακούμε στο Αφγανιστάν για 5, 10 ή 20 χρόνια επιπλέον», σημείωσε.

Οι Ταλιμπάν επιδεικνύουν στην Κανταχάρ τα αμερικανικά ελικόπτερα «λάφυρα»

Εν τω μεταξύ οι δυνάμεις των Ταλιμπάν, που βρίσκονται έξω από την Καμπούλ, έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο επιδεικνύουν αμερικανικά ελικόπτερα του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ (νότια), μιας πόλης που κατέλαβαν την Παρασκευή.

Σε ένα από τα βίντεο που ανήρτησαν χθες, διακρίνεται ένας μαχητής να περπατά γύρω από ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk με τα χρώματα της πολεμικής αεροπορίας του Αφγανιστάν, σε ένα υπόστεγο στο αεροδρόμιο του δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν.

Κατόπιν, ο μαχητής φεύγει από το υπόστεγο και μπορεί κανείς να δει σε μακρινή απόσταση στον διάδρομο ένα δεύτερο ελικόπτερο του ίδιου τύπου.

Στη συνέχεια, ενώ ο μαχητής επιστρέφει στο υπόστεγο, διακρίνονται δύο ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα και κάποιος ακούγεται να λέει «Αυτή είναι η βούληση του Αλλάχ!».

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν αυτά τα ελικόπτερα θα μπορούσαν να είναι σύντομα λειτουργικά. Το παρμπρίζ του Black Hawk είναι σκεπασμένο με ένα μαύρο κάλυμμα και το ελικόπτερο μοιάζει να μην έχει αριστερό κινητήρα.

Οι έλικες λείπουν από τα δύο ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα, που βρίσκονται κοντά στο υπόστεγο και το ένα εξ αυτών είναι σκεπασμένο με ένα μαύρο κάλυμμα.

Ένας από τους μαχητές ακούγεται να λέει ότι πέντε ελικόπτερα και διάφορα αεριωθούμενα βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ.

Το AFP δεν βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των στρατιωτικών αεροσκαφών που βρίσκονται σε αυτό το αεροδρόμιο.

Οι ειδικοί αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα για τους Ταλιμπάν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους αυτά τα ελικόπτερα και αεροσκάφη, καθώς δεν διαθέτουν ικανό προσωπικό για να τα επιδιορθώσει και να τα πιλοτάρει.

Σε άλλα βίντεο που προέρχονται από αφγανικές πόλεις, που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι μαχητές τους ποζάρουν κρατώντας όπλα που κατέσχεσαν από τις αφγανικές δυνάμεις ή κάνουν περιπολίες σε οχήματα που ανήκαν στις ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν.




Πηγή


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ