«Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο Γυναικοκτονία», δήλωσε κατηγορηματικά η Σεβαστή Χατζηφωτίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ εξηγώντας πως: « Ο ορισμός του φαινομένου, είναι και πρέπει να είναι τόσο κοινωνικά και νομικά κάποια στιγμή, γυναικοκτονία και όχι ανθρωποκτονία. Όπως είναι η πρώτη λεκτική αποτύπωση ενός μέσου ανθρώπου που ακούει ένα τέτοιο γεγονός».
Σύμφωνα με την κα Χατζηφωτίου «Η ανθρωποκτονία είναι βεβαίως δολοφονία ανθρώπου προς άνθρωπο, αλλά πρόκειται για μια πολύ στοχευμένη συνθήκη, της δολοφονίας που διαπράττεται από άνδρα προς γυναίκα, άρα υπάρχει αυτό το σεξιστικό διακριτικό στοιχείο και έτσι ο όρος ανθρωποκτονία χρησιμοποιείται για δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών οι οποίες διαπράττονται εξ αιτίας του φύλου τους και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Άρα το φαινόμενο πρέπει να ορίζεται ως γυναικοκτονία. Τα ΜΜΕ κάνουν πολύ καλή δουλειά ως προς αυτό. Στο προ τελευταίο γεγονός είδα και στον τύπο να αποτυπώνεται ως γυναικοκτονία ενώ μέχρι τώρα η αποτύπωση ήταν ανθρωποκτονία. Έφευγε έτσι ο φακός μας από την αιτιογόνα Φύση του Φαινομένου που είναι οι πράξεις της Δολοφονίας κυρίως από άνδρα προς γυναίκα εξ αιτίας του φύλου τους”. Με αφορμή την τελευταία γυναικοκτονία στην Ελλάδα μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες” σχολιάζοντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια και στη χώρα μας σημειώθηκαν πολλές τέτοιες γυναικοκτονίες».
Όπως σημείωσε είναι ένα βαθύ πρόβλημα που χαρτογραφείται κυρίως σε κοινωνίες που συνεχίζουν να έχουν πατριαρχικά δομημένες σχέσεις και δεσμούς.
Όπως τόνισε η κα Χατζηφωτίου γενικά ένας δράστης μιας έμφυλης βίας δεν είναι ένα άτομο που έχει μια κάποια πάθηση, δεν είναι ένα άτομο που τελεί εν βρασμώ ψυχής, το ίδιο συμβαίνει και σε μια γυναικοτονία. Διαπερνά όλα τα μορφωτικά, κοινωνικά, επαγγελματικά , εθνοκοινωτικά επίπεδα. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η χρήση αλκοόλ, η χαμηλή κοινωνική τάξη του δράστη, ή η εθνικότητά του δεν συγκρίνεται, δεν είναι στοιχεία που τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάνουν τον άνθρωπο αυτό μιας τέτοιας βίας και μιας τέτοιας γυναικοκτονίας. Κι αυτό μας το μαρτυρούν τα περιστατικά που αναλύουμε δεν είναι εν βρασμώ ψυχής. Γίνεται από μεθοδευμένη και οργανωμένη σκέψη τις πιο πολλές φορές, δεν είναι τυχαία, δεν είναι μια αυθόρμητη πράξη, αποτελεί μια αποκορύφωση της προηγούμενης σχέσης που έχει το ζευγάρι είτε είναι παντρεμένο, είτε συγκατοικεί, είτε είναι απλοί ερωτικοί σύντροφοι”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου