Η κάλυψη στις κλινικές Covid ανέρχεται στο στο 41%, ενώ στις ΜΕΘ-COVID η πληρότητα βρίσκεται στο 60%, με τους ειδικούς να ανησυχούν κυρίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των νοσηλευομένων. Ασφυκτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης με την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID να αγγίζει το 96,5%, ενώ ο Ηρακλής Τσαγκάρης, Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι «αν στο τέλος Αυγούστου ξεκινάμε με τέτοια νούμερα, κανείς δεν ξέρει πώς θα συνεχίσουμε».
Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η κλιμάκωση του τέταρτου πανδημικού κύματος στη χώρα, καθώς συνεχής είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια αλλά και η πίεση στα νοσοκομεία. Η κάλυψη στις κλινικές Covid της χώρας ανέρχεται στο στο 41%, ενώ στις ΜΕΘ-COVID η πληρότητα βρίσκεται στο 60%. Ασφυκτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης με την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID να αγγίζει το 96,5%, με την κάλυψη στην Αττική να φτάνει το 76% και στη Θεσσαλονίκη το 57%.
Η μεγάλη πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι, όπως επιβεβαίωσε κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου Covid-19 στη χώρα μας, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. «Η παραλλαγή Δέλτα έχει επικρατήσει παντού. Η Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική και έχουμε ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση, κυρίως σε μη εμβολιασμένους, ενώ μεταδίδεται και από εμβολιασμένους, αλλά για πολύ μικρότερο διάστημα» είπε, επισημαίνοντας ότι η χρήση των μέτρων προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι απαραίτητα για τη μείωση της διασποράς.
Ως προς το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή, εμφανίζει συνεχή αύξηση. «Έχουμε 12,44% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα των νοσούντων. Σε αρκετά νησιά σημαντικό πρόβλημα θετικότητας» είπε χαρακτηριστικά.
Καμπανάκι για τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών έκρουσε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA». «Οι περισσότερες νοσηλείες, οι περισσότερες διασωληνώσεις και οι περισσότερες απώλειες, θα προέλθουν από τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών. Αυτή η ομάδα όταν έρθει σε επαφή με νεότερες ηλικίες που θα επιστρέψουν από διακοπές, μετά από δεκαπέντε μέρες, ενδεχομένως να δούμε μια επιβάρυνση» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αν δεν πειστούν από τις δικές μας εκκλήσεις, είναι πιθανό να πειστούν από τη συνάντηση με τον ιό. Καλύτερα να ακούσουν εμάς. Δεν είναι εύκολη νόσος ο κορονοϊός».
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, ανέφερε ότι «το ερώτημα είναι πότε ακριβώς πρέπει να γίνει και σε ποιους πρέπει να γίνει». Τέλος, δήλωσε, ότι το 94% των ιατρών στην χώρα έχουν εμβολιαστεί. «Υπάρχουν και αρνητές. Καλόπιστοι και κακόπιστοι. Οι πρώτοι εμβολιάζονται. Χάσαμε γιατρούς ανεμβολίαστους αδίκως. Χάσαμε και νοσηλευτές με τον ίδιο τρόπο και είναι κρίμα».
Την ανησυχία του για ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού εξέφρασε στην ΕΡΤ ο Ηρακλής Τσαγκάρης, Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Πανεπιστημίου Αθηνών, προειδοποιώντας πως «αν στο τέλος Αυγούστου ξεκινάμε με τέτοια νούμερα, κανείς δεν ξέρει πώς θα συνεχίσουμε».
«Πολλοί συνάδελφοι περιγράφουν την πανδημία σαν μια σειρά από συνεχόμενα σπριντ. Φαίνεται ότι ένα καινούργιο σπριντ αρχίζει. Έχουμε πάνω από 280 ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας. Είναι δεκαπλάσιοι από ότι ήταν ένα χρόνο πριν», δήλωσε και διευκρίνισε ότι στην εντατική του νοσοκομείου όπου εργάζεται «το 100% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι, ηλικίας από 42 έως 82 ετών».
«Το καινούργιο στέλεχος του ιού (σ.σ. μετάλλαξη Δέλτα) αλλάζει τελείως τα δεδομένα τα οποία είχαμε συνηθίσει. Δύο είναι οι σταθερές στις οποίες με επιμονή πρέπει να στηρίξουμε. Το ένα είναι τα μέτρα προστασίας, το άλλο είναι ο καθολικός εμβολιασμός», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου