Υποστήριξε επίσης, σχετικά με τα μέτρα για ανεμβολίαστους, πως « δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση απέναντι σε κανένα» προσθέτοντας ότι «γι αυτό άλλωστε προωθείται σύντομα, αύριο κιόλα, νέα τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επόμενη μέρα μετά την πρώτη δόση και όχι σε 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους».

Έκανε λόγο επίσης για «ορισμένες αρρυθμίες» σχολιάζοντας τα κενά στο Σύστημα Υγείας που δημιουργούνται από το μέτρα κατά των ανεμβολίαστων υγειονομικών. «Απ’ την εξέλιξη εφαρμογής των μέτρων, ήταν αναμενόμενο να προκύψουν ορισμένες αρρυθμίες και ήδη αναπτύσσονται δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Ανάμεσα στα άλλα ψηφίστηκε τροπολογία για τη διευκόλυνση άμεσων προσλήψεων έκτακτου υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν κενά που προκύπτουν από τις αναστολές καθηκόντων όσων επιμένουν να μην εμβολιάζονται».

Όσον αφορά τα σχολεία και την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Η εμπειρία της πανδημίας έδειξε σε όλους πόσο αναγκαία -μορφωτικά, κοινωνικά- είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες. Τα μέτρα που εφαρμόζουμε ήδη και όσα έχουμε εξαγγείλει αποβλέπουν πρωτίστως στην αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων. Σε ένα πλαίσιο κανόνων που θα συνδυάζει την υγειονομική ασφάλεια και την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα».

Πρόσθεσε ότι: «Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση έχουν κατανοήσει το μέγεθος του διακυβεύματος. Και πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Οικογένειες των μαθητών, εκπαιδευτικοί και φυσικά τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με ασφάλεια για να προστατευτούν απέναντι στον ιό.

Η κυβέρνηση ετοίμασε με σύνεση και σοβαρότητα όλο το πλαίσιο για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Επαναλαμβάνω όμως ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους, ανταποκριθούν εν συνόλω στα μέτρα και στα πρωτόκολλα των ειδικών. Με άμεσα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια και με μέτρα καθημερινής προστασίας μπορούμε να προσφέρουμε στη νεολαία μας το μέγιστο δώρο: Τη μόρφωση, τους φίλους τους, τη ζωή τους στην πληρότητά της. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε το σωστό.

Για να κερδίσουμε το στοίχημα για μια ανοιχτή και διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία θα χρειαστεί υπομονή, συνεργασία και προθυμία. Η κυβέρνηση θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στην κατεύθυνση αυτή».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – κατά τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης, στη Μασσαλία – αφού υιοθέτησε το Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο, που παρουσιάστηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, ανέλαβε γενναίες και φιλόδοξες δεσμεύσεις. Έξι δεσμεύσεις για την προστασία του θαλάσσιου χώρου και άλλη μια που συνοψίζεται στη φράση ‘να γίνουμε πρωτεργάτες στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την προστασία της φύσης»’.

Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου: «Οι δεσμεύσεις αυτές για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σηματοδοτούν τη μετάβαση της χώρας μας στη ‘γαλάζια οικονομία’ και έρχονται να συμπληρώσουν τις σημαντικές κυβερνητικές πολιτικές για την απολιγνιτοποίηση, τη στροφή στις ΑΠΕ, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την ηλεκτροκίνηση. Πολιτικές που αφορούν στην πράσινη μετάβαση και αποτελούν ένα από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου ανάταξης ‘Ελλάδα 2.0’».




Πηγή