Τις μέρες που ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στοχοποιεί νήπια, παιδιά μεταναστών και στο Μέγαρο Μαξίμου οργανώνεται μία τελετή εντυπώσεων, για την οικογένεια Αντετοκούνμπο, δεκάδες γυναίκες μετανάστριες, που εργάζονται επί χρόνια στην Ελλάδα ως σχολικές καθαρίστριες, βρίσκονται ξανά αντιμέτωπες με έναν ρατσιστικό αποκλεισμό. Για δεύτερη χρονιά, τους ζητείται από την κυβέρνηση πιστοποιητικό ελληνομάθειας, διάταξη που τις πετάει εκτός σχολείων και προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
του Θάνου Καμήλαλη
Δεκάδες γυναίκες που εργάζονται στα σχολεία ακόμα και για πάνω από 20 χρόνια. Που έχουν φτιάξει οικογένειες εδώ, κάποιες από αυτές έχουν δει τα παιδιά τους να υπηρετούν στον ελληνικό στρατό. Παρόλα αυτά, βρίσκονται για δεύτερο συνεχόμενο φθινόπωρο έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας την άρση του ρατσιστικού, όπως χαρακτηρίζεται ευρέως, αποκλεισμού τους από την εργασία τους, λόγω της απαίτησης της Νέας Δημοκρατίας να διαθέτουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας.
Το καλοκαίρι του 2020, η κυβέρνηση με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση άλλαξε τον τρόπο πρόσληψης των εργαζομένων στην καθαριότητα στα σχολεία, με αποτέλεσμα, λόγω του «πιστοποιητικού ελληνικότητας» που απαιτείται πλέον, οι μετανάστριες/ες καθαρίστριες/ές να αποκλειστούν από την προκήρυξη. Μετά από έντονες αντιδράσεις και σειρά κινητοποιήσεων, οι μετανάστριες καθαρίστριες στον δήμο Αθηναίων επαναπροσελήφθησαν τον Δεκέμβριο. Ωστόσο τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς τελικά προσελήφθησαν με συμβάσεις έργου, με πολύ χειρότερους όρους δηλαδή σε σχέση με τις συναδέρφισσές τους.
«Εμάς δεν μας βάλανε με σύμβαση ορισμένου χρόνου, όπως οι άλλες καθαρίστριες, να παίρνουμε 720 ευρώ. Μας βάλανε με σύμβαση έργου. Για παράδειγμα εγώ, έχω 15 αίθουσες και έπαιρνα 450 ευρώ» έλεγε μία από αυτές, η κ.Λίντιτα Μπούζι, τον Ιούλιο στο ΤPP. Την ξαναβρήκαμε την Πέμπτη, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, ξανά εγκλωβισμένη στις κυβερνητικές αποφάσεις. «Πάλι αγώνας, εγώ δίνω εξετάσεις 7 Νοεμβρίου για το πιστοποιητικό, έχω πληρώσει τα παράβολα, διαβάζω Γλώσσα, Ιστορία, Γεωγραφία, ερωτήσεις που και Έλληνας δεν τις ξέρει. Αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί». Το καλοκαίρι, οι μετανάστριες καθαρίστριες αντιμετώπισαν προβλήματα ακόμα και με την ένταξή τους στο Ταμείο Ανεργίας, ώστε να λάβουν το επίδομα για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο, λόγω της πρόσληψής τους για λιγότερους μήνες. Τελικά το ζήτημα λύθηκε, μετά από νέες κινητοποιήσεις.
«Θέλουμε το δίκιο μας. Είμαστε 13 χρόνια στον δήμο και τώρα θυμήθηκε η Νέα Δημοκρατία να μας πετάξει στον δρόμο. Που ξέρουμε πιο πολλά ελληνικά από Έλληνες. Για ελάτε εσείς σε ένα ξένο μέρος, να δούμε πως θα μιλάτε τη γλώσσα. Εμείς δεν έχουμε πάει σχολείο, από το μυαλό μας τα μάθαμε.» Ένα μέλος της Επιτροπής Μεταναστριών Καθαριστριών, η κ. Μιμόσα Λουσάι, πήρε τον λόγο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Ό,τι ζητάει το κράτος το κάνουμε. Δήλωση της εφορίας κάνουμε, έχουμε καταθέσει τα χαρτιά μας για ελληνική ταυτότητα, εγώ έχω τρία χρόνια που έχω καταθέσει. Δεν μπορώ να τη βγάλω από μόνη μου, δεν μου επιτρέπεται. Έχουμε άδεια διαμονής, έχουμε άδεια εργασίας. Δεν λέει η άδεια εργασία να μη δουλεύεις στον δήμο. 26 χρόνια είμαι στην Ελλάδα. Έχω και δύο σίδερα στα ποδια, εδώ το έπαθα αυτό».
Σύσσωμη η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση (πλην της Ελληνικής Λύσης) στηρίζει το αίτημα των μεταναστριών καθαριστριών, με ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ να δηλώνουν την συμπαράστασή τους.
Σε δήλωσή της στο ΤPP, η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, προανήγγειλε την κατάθεση σχετικής τροπολογίας από το κόμμα της, τις επόμενες μέρες. «Θεωρούμε καταρχάς ότι η προϋπόθεση που έχει τεθεί στο σχετικό ΦΕΚ, αποτελεί διακριτική και ρατσιστική αντιμετώπιση τους, διότι μία τέτοια προϋπόθεση αντίστοιχα, δεν έχει τεθεί για τους εκπαιδευτικούς. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δημιουργούνται άνισοι όροι μεταχείρισής τους. Πρόκειται για καθαρίστριες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθαριότητας στα σχολεία, οι οποίες λόγω της πανδημίας καταλαβαίνουμε ότι είναι αυξημένες. Αυτό το οποίο θα ζητήσουμε την Τρίτη, ή την Τετάρτη, ενόψει συζήτησης νομοσχεδίου στην Ολομέλεια είναι, την επαναπρόσληψή τους, τη μονιμποίησή τους και την κατάργηση του συγκεκριμένου ΦΕΚ που θέτει τη συγκεκριμένηπροϋπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζουμε τη ρατσιστική ρητορική της κυβέρνησης, η οποία έχει εκφραστεί με πολλούς τρόπους, πρόσφατα με ένα κρεσέντο ρατσιστικό δηλώσεων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την επαναπρόσληψη των περίπου 40 μεταναστριών καθαριστριών έχει ζητήσει και ο δήμος Αθηναίων, υιοθετώντας στις αρχές Αυγούστου την πρόταση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρου Κωνσταντίνου. Η πρόταση εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, με μόνη εξαίρεση τον δημοτικό σύμβουλο εκλεγμένο με την παράταξη του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Κασιδιάρη.
«Η κινητοποίηση, με τη στήριξη δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, είναι ένα βήμα απέναντι στον υπουργό, Μάκη Βορίδη, που αρνείται να προβεί στην επαναπρόσληψή τους. Εμείς θεωρούμε ακραίο ρατσισμό, το 2021, εργαζόμενος/η που έχει εργαστεί στα σχολεία πάνω από 20 χρόνια να έρχεται αντιμέτωπος με το ερώτημα αν έχει ελληνική ιθαγένεια, ελληνικό αίμα και ελληνομάθεια. Είναι ένας καραμπινάτος ρατσισμός, απέναντι στον οποίον πρέπει να σταθούν τα εργατικά συνδικάτα, η Αριστερά και τα κινήματα. Δεν θα επιτρέψουμε στον Βορίδη να χρησιμοποιήσει το σσεκούρι του και να αποκεφαλίσει τα δικαιώματα των καθαριστριών» τόνισε στο TPP ο Π.Κωνσταντίνου.
Μετά την κινητοποίηση και υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, ορίστηκε συνάντηση μεταξύ των αρμοδίων του Υπουργείου Εσωτερικών και της Επιτροπής Μεταναστριών Καθαριστριών, την επόμενη Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου. Μία μέρα μετά, την Παρασκευή, τον «λόγο» παίρνουν οι συμβασιούχες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, με συναυλία συμπαράστασης και αίτημα τη μονιμοποίησή τους.
Το παρόν έξω από το Υπουργείο του Μάκη Βορίδη έδωσε και ο δικηγόρος, εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ, Θανάσης Καμπαγιάννης.
«Είναι εξοργιστικό το ότι συζητάμε, γυναίκες εργάτριες, που ζούνε τα παιδιά τους, που είναι να πάρουν γάλα για τα παιδιά τους κι αυτή τη στιγμή το Υπουργείου τις πετάει έξω, γιατί δεν ξέρουν καλά ελληνικά. Και είναι πιο εξοργιστικό, ότι αυτήν τη στιγμή είμαστε κάτω από τον ήλιο κι ακόμα λένε ότι δεν μπορούνε να μας δεχθούνε. Γιατί δεν μπορούν να δεχθούν αυτές τις γυναίκες; Είναι πιο άξιες από όλα αυτά τα Υπουργεία. Είναι πέντε Υπουργεία από μόνες τους. Είναι Υπουργείο Παιδείας για τα παιδιά τους, είναι Υπουργείου Υγείας για τους γέροντές τους, είναι Υπουργείο Ασφάλισης για τους άνδρες τους…
Αυτό το κηφηναρίο που είναι μέσα στα Υπουργεία δεν ξέρει, τι πάει να πει, να φτιάχνεις έναν προϋπολογισμό για τον μήνα και στις 20 μέρες να τελειώνουν τα χρήματα και να πρέπει να βγάλεις τον μήνα. Κι όμως αυτήν τη στιγμή συζητάμε για το αν θα πάρουν αυτές τις γυναίκες γιατί δεν μιλάνε καλά ελληνικά. Μη μας πουν ότι όλο αυτό γίνεται στο όνομά μας. Στο όνομα της ελληνικής σημαίας και της ελληνικής γλώσσας αυτή η αθλιότητα. Αυτή η τροπολογά πρέπει να περάσει, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη στηρίζουνε, το κυβερνών κόμμα την αποδέχθηκε πέρσι και αν δεν περάσει, αυτό που θα πούμε είναι ότι ο Βορίδης πετάει στον δρόμο αυτές τις γυναίκες και ο Μπογδάνος στοχοποιεί τα παιδιά τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου