της Γεωργίας Κριεμπάρδη

 

Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας εν όψει των γιορτών. Βέβαια, τα μέτρα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου κι έπειτα. Η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να μην «χαλάσει» τις γιορτές, θέτοντας στον κεντρικό της άξονα την οικονομία με όποιο κόστος. Τι κι αν σήμερα 27 Δεκεμβρίου το κοντέρ σημείωσε ρεκόρ κρουσμάτων πάνω από 9.000, τα μέτρα θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Μέτρα κι άλλα μέτρα κι άλλα μέτρα αν δεν είμαστε καλά παιδιά, όπως έκανε σαφές ο υπουργός Υγείας, λέγοντας πως επόμενο βήμα είναι «θα σας κλείσουμε τη μουσική» και «θα σας κλείσουμε τα γήπεδα».

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν με το νέο έτος, από τις 3 Ιανουαρίου και για δύο εβδομάδες, και θα επανεξετάζονται, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον σημειώνει μεγάλη άνοδο, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, χωρίς σημαντική επίπτωση στις νοσηλείες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Πρόκειται μάλιστα για οριζόντια μέτρα, αν και η κυβέρνηση διαμήνυε πως αυτό δε θα ξανασυνέβαινε.

Συγκεκριμένα από τις 03/01 μέχρι και τις 16/01 θα ισχύουν:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη με σύσταση την υψηλής προστασίας, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα μέσα μεταφοράς, αλλά και για το προσωπικό εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

-Ωράριο στην εστίαση μέχρι τις 12, τραπέζια με μετρικές αποστάσεις έως 6 άτομα, απαγορεύεται για ορθίους. Η μουσική δε διακόπτεται για την ώρα.

-Οι αθλητικοί χώροι και τα γήπεδα θα λειτουργούν με 10% πληρότητα με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα γίνονται κεκλεισμένων.

-Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

-Τηλεργασία στο έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με κυλιόμενο ωράριο.

«Δεν παίρνουμε μέτρα; Γκρινιάζετε. Παίρνουμε; Πάλι γκρινιάζετε» θα ισχυριστεί η κυβέρνηση που αποδεικνύεται ευαίσθητη στην κριτική μιας και τα κυρίαρχα ΜΜΕ πλέουν με το μέρος της. Στην υπόλοιπη Ευρώπη μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας έχουν ήδη παρθεί και μάλιστα είναι αυστηρά.

Τα μέτρα αυτά κυμαίνονται από το αυστηρό λοκντάουν της Ολλανδίας (όπου ως τουλάχιστον τις 14 Ιανουαρίου παραμένουν κλειστά μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα εκτός από τα ουσιώδη), ως τον περιορισμό ατόμων στις συναθροίσεις σε σπίτια, το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων νωρίτερα από το κανονικό, τη ματαίωση εορταστικών εκδηλώσεων και τα τεστ PCR για τις μετακινήσεις μεταξύ κρατών.

Όπως παρατηρεί και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας Αντουάν Φλαό, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης «κινούνται πιο γρήγορα επειδή δεν θέλουν να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία τους» ενώ για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης «οι περιορισμοί και τα λοκντάουν αποτελούν την έσχατη λύση».

Τι κι αν στην Ελλάδα οι ειδικοί προειδοποιούν για έξαρση της πανδημίας με 5ψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά, η κυβέρνηση πρώτα θα γιορτάσει και μετά θα λάβει τιμωρητικά μέτρα. Κι αν δεν τα τηρήσουν οι πολίτες, προειδοποίησε και με άλλα μέτρα ο Θάνος Πλεύρης. Κι όταν λέμε μέτρα, μη φανταστείτε κάτι βοηθητικό για το σύστημα Υγείας ή κάποια καμπάνια ενημέρωσης, αλλά κλείσιμο της μουσικής στην εστίαση.

Πρώτα γιορτές και οικονομία, μετά μέτρα και τιμωρία

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως ενδιαφέρεται για την οικονομία με όποιο κόστος. Τα μέτρα δε φαίνεται πως στοχεύουν στον έλεγχο της πανδημίας αλλά επιβαρύνουν και πάλι τον πολίτη. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει δωρεάν τεστ σε όλους ώστε να γίνονται έλεγχοι, ιχνηλατήσεις και να ελεγχθεί η διασπορά, αλλά επιλέγει τιμωρητικά ημίμετρα, τα οποία μάλιστα αν δεν τηρηθούν, θα έχουν και συνέπειες. Κουνώντας το δάχτυλο στους πολίτες, ο υπουργός προειδοποίησε με κλείσιμο μουσικής στην εστίαση και αγώνες κεκλεισμένων των θυρών στα γήπεδα αν δεν είμαστε καλά παιδιά.

Η κυβέρνηση επιλέγει ένα μοντέλο διαχείρισης που δεν έχει αποδώσει. Αρνείται πεισματικά την εφαρμογή μέτρων σε συγκεκριμένους χώρους. Από τα μέτρα, στο απυρόβλητο και πάλι η Εκκλησία. Τα μέτρα δε στοχεύουν στην πειθώ. Οι ευθύνες μετακυλίονται αποκλειστικά και μόνο στον πολίτη. Στον πολίτη που μάλιστα θα επιβαρυνθεί και οικονομικά, μιας και καλείται να αγοράσει μάσκα υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95 ή διπλές μάσκες χειρουργικές ή υφασμάτινες. Ο πολίτης που και πάλι την πληρώνει, μιας και βλέπει πλήρη απουσία κοινωνικού κράτους.

Άλλωστε, και προ λίγων ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης λόγω μετάλλαξης Όμικρον, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χρεοκοπία και μνημόνια θα φέρουν τα δωρεάν rapid test». Οι ειδικοί έχουν άλλη άποψη. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επιδημία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προ λίγων ημερών δήλωσε πως ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση είναι το πρώτο και βασικό μέτρο που πρέπει να υιοθετηθεί από τους πολίτες. «Ένας στους 2 δικαιούχους στην Ελλάδα έχει λάβει την αναμνηστική δόση, περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες. Από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 88,6%ενώ στα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών το ποσοστό είναι στο 60,1%».Η διενέργεια συχνού και τακτικού ελέγχου, self test και rapid test, είναι το δεύτερο μέτρο που θα παρέχει επιπλέον προστασία στους εμβολιασμένους, πρόσθεσε.

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κι ακόμη η κυβέρνηση συζητά για τη μουσική στα μαγαζιά, αντί για ουσιαστικά μέτρα όπως ενίσχυση του ΕΣΥ και των ΜΜΜ που αποτελούν εστία υπερμετάδοσης. Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κι ακόμη τα μέτρα που παίρνονται έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, με την ευθύνη να δείχνει μοναχά τους πολίτες που φανερά βλέπουν τα κενά των μέτρων, που συν τοις άλλοις ενισχύουν τον κοινωνικό διχασμό.



Πηγή