Η Ο΄Ράιλυ, η Ιρλανδή «Ευρωπαία συνήγορος του πολίτη», έχει αναλάβει το αίτημα δημοσιοποίησης των προσωπικών συνομιλιών και των μηνυμάτων μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του Μπουρλά, που αφορούσαν το κλείσιμο της συμφωνίας για την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του Covid την περασμένη άνοιξη. Το αίτημα αυτό έχει κατατεθεί από Ευρωπαίους δημοσιογράφους και το ζήτημα έχει απασχολήσει το διεθνή Τύπο εδώ και μήνες.
Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλυ Ο΄Ράιλυ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι ανησυχητική η άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παράσχει πληροφορίες σχετικά με μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Διευθύνοντα Σύμβουλου της Pfizer, Αλβέρτου Μπουρλά.
Η Ο΄Ράιλυ, η Ιρλανδή «Ευρωπαία συνήγορος του πολίτη», έχει αναλάβει να διεκεραιώσει αίτημα δημοσιοποίησης των προσωπικών συνομιλιών και των μηνυμάτων που αφορούσαν το κλείσιμο της συμφωνίας για την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του Covid την περασμένη άνοιξη. Το αίτημα αυτό έχει κατατεθεί από Ευρωπαίους δημοσιογράφους και το ζήτημα έχει απασχολήσει το διεθνή Τύπο εδώ και μήνες.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα για την δημοσιοποίησή τους, υποστηρίζοντας ότι τα μηνύματα SMS και WhatsApp, ως «εφήμερες» επικοινωνίες, δεν καλύπτονται από τον νόμο της ΕΕ για την ελευθερία της πληροφόρησης (Κανονισμός 1049/2001).
Κατά συνέπεια, ένας Αυστριακός δημοσιογράφος, ο Αλεξάντερ Φάντα προχώρησε σε σχετική καταγγελία προς το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο για θέματα κακοδιοίκησης και διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια, ή αλλιώς Ευρωπαϊα Συνήγορος του Πολίτη (ombudsman). Η κυρία Ο΄Ράιλυ, πρώην δημοσιογράφος και η ίδια τονίζει ότι η υποχρέωση σεβασμού της ελεύθερης πληροφόρησης αφορά και τα SMS και τα μηνύματα μέσω υπηρεσιών messenger.
«Εάν τα μηνύματα αφορούν το έργο της επιτροπής και αποθηκεύονται από αυτήν, τότε η επιτροπή θα έπρεπε να έχει δώσει πρόσβαση σε αυτά» αναφέρει στη σχετική της επίσημη γνωμοδότηση. Η Διαμεσολαβήτρια ζητά από την Επιτροπή να αναζητήσει τα εν λόγω μηνύματα από την επικεφαλής της Κομισιόν και το αφεντικό της Pfizer. Εάν δεν έχουν διαγραφεί, η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει την αίτηση για δημοσιοποίηση τους.
Σε περίπτωση που η Επιτροπή δεν συμμορφωθεί με το αίτημα, ο δημοσιογράφος Αλεξ Φάντα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή κατά της Κομισιόν ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος σύντομα. Ωστόσο, εκπρόσωπος της επανέλαβε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες την ίδια αρχική θέση: «Οι κανόνες για την πρόσβαση στα έγγραφα αφορούν φυσικά έγγραφα, όχι οποιονδήποτε τύπο επικοινωνίας και όχι οποιοδήποτε άτομο, που εργάζεται για τα θεσμικά όργανα». Αυτό δεν σημαίνει ότι «κάθε μεμονωμένο SMS, μήνυμα Whatsapp» πρέπει να διατηρηθεί και να δημοσιοποιηθεί, είπε ο εκπρόσωπος.
Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια και η κινητοποίηση Ευρωπαϊων δημοσιογράφων αναδεικνύουν τον αδιαφανή τρόπο λειτουργίας της Κομισιόν, που φαίνεται να έχει συνηθίσει να λειτουργεί έτσι, πιστεύοντας ότι είναι ένα υπερεθνικό όργανο υπεράνω ελέγχου και κριτικής. Κάτι τέτοιο όμως εγείρει πολλές ανησυχίες και αντιδράσεις, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για μια σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που παράλληλα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και την πορεία της οικονομίας των κρατών-μελών την περίοδο της πανδημίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων δημοσιογράφων η δημοσιοποίηση των μηνυμάτων είναι κάτι που θέλει να αποφύγει πάση θυσία η Κομισιόν. Ενδεχομένως, η «οικειότητα» των συνομιλιών που θα αποκαλύπτονταν, να μπορούσε να εξηγήσει την ευρωπαϊκή τακτική και προσήλωση στον μαζικό εμβολιασμό, ως μοναδικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενδεχομένως να μπορούσε να εξηγήσει τον πλημμελή εφοδιασμό με άλλου είδους αποτελεσματικά φάρμακα, όπως μονοκλωνικά αντισώματα, ή να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για το κλείσιμο νέας σύμβασης με την εταιρεία για ενισχυτικές δόσεις.
Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι από πολλά κράτη- μέλη επιμένουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη του πρέπει να κινητοποιηθούν ώστα να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η λογοδοσία στις διαδικασίες που ακολούθησε η Κομισιόν για ένα τόσο σημαντικό θέμα, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τις συνομιλίες που αντάλλαξαν οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Με πληροφορίες από το politico.eu και το politicus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου