Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Ποιες χώρες στέλνουν όπλα στην Ουκρανία

 Πάνω από 15 χώρες έχουν δηλώσει ως σήμερα ότι θα στείλουν ή έχουν ήδη στείλει όπλα, χαρακτηριζόμενα ως αμυντικά, στην Ουκρανία. Παρ ότι οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν ως σημαντικότερη την βοήθεια των ΗΠΑ, πολεμική, οικονομική, ανθρωπιστική, γιατί αυτές σπαταλάνε το μεγαλύτερο ποσό, ας μας επιτραπεί να πούμε ότι σημαντικότερη θεωρούμε την αντιστροφή της γερμανικής πολιτικής στο θέμα του εξοπλισμού, η οποία ανατρέπει τις μέχρι σήμερα ισορροπίες στην Ευρώπη. 


Γερμανία 

Το Σάββατο που μας πέρασε η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά ανατρέπει πλήρως την πολιτική της μη αποστολής όπλων σε πολεμικές ζώνες στην Ευρώπη (είχε στείλει χημικά στο Ιράκ και τον Σαντάμ, όπως και όλο τον εξοπλισμό για να τα παράγει μόνος του, στον πόλεμο Ιράκ – Ιράν της δεκαετίας του ΄80. Τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν κατά αμάχων). Με το σκεπτικό ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανατρέπει την διαμορφωμένη μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο κατάσταση στην Ευρώπη, η Γερμανία στέλνει 1.000 αντιαρματικά και 500 συστήματα αεράμυνας Stinger, και επέτρεψε να σταλούν 400 εκτοξευτές πυραύλων μέσω Ολλανδίας και εννέα σύγχρονα κανόνια χαούιτζερ που ανήκαν στη Φινλανδία και χρειάζονταν το γερμανικό ok, μέσω Εσθονίας. Ο ρόλος της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός και γιατί ένα σημαντικό κομμάτι των ευρωπαϊκών όπλων κατασκευάζεται εκεί και πολλές από τις χώρες που στέλνουν οπλισμό στην Ουκρανία, τον παραγγέλνουν και παραλαμβάνουν από το Βερολίνο. 

ΗΠΑ 

Στις 25 Φεβρουαρίου, με εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Στέητ Ντηπάρτμεντ άρχισε να αποστέλνει στην Ουκρανία όπλα, από τις αποθήκες του αμερικάνικου στρατού, που η συνολική τους αξία θα φτάσει τα 350 εκατομμύρια δολάρια, ώστε η χώρα να μπορεί να αμυνθεί στη ρωσική εισβολή. Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ αντιαρματικά και αντιαεροπορικά. Σε αυτά, Το πεντάγωνο προσέθεσε και όπλα μικρού βεληνεκούς, πυρομαχικά και ειδικές στολές μάχης. Τον τελευταίο χρόνο, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονυ Μπλίνκεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει ή υποσχεθεί να διαθέσουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε «βοήθεια για την ασφάλεια της Ουκρανίας».

Ευρωπαϊκή Ένωση

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Ένωση, χρηματοδοτεί την αγορά και αποστολή όπλων. Το ποσό το οποίο θα διατεθεί για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, και στο οποίο συμφώνησαν οι χώρες- μέλη, φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Στην συγκεκριμένη βοήθεια δεν περιλαμβάνονται τα πολεμικά αεροσκάφη που ανακοίνωσε ο Χοσέπ Μπορέλ ότι θα αποσταλούν.

Βρετανία

Η πρώτη χώρα που απέστειλε σημαντική πολεμική εξοπλιστική βοήθεια στην Ουκρανία, ένα μήνα πριν εκδηλωθεί η ρωσική εισβολή, στην Ουκρανία, ήταν η Βρετανία. Τα όπλα εκείνα ενισχύθηκαν με νέες αποστολές την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκυ, έστειλε «λίστα με ψώνια» στον βρετανό πρωθυπουργό. H Βρετανία, πλην της συνεχούς βοήθειας σε οπλισμό, με κυριότερο 2.000 αντιαεροπορικά μικρού βεληνεκούς, έχει αποστείλει και τουλάχιστον 30 στρατιωτικούς εκπαιδευτές.

Γαλλία

Η Γαλλία είχε στείλει οπλισμό πριν αρχίσει η εισβολή και στέλνει και πάλι, όπως και καύσιμα, άλλη βασική ανάγκη σε έλλειψη στην Ουκρανία. H συνολική βοήθεια – εξοπλιστική και ανθρωπιστική- που θα αποστείλει ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ολλανδία

Συστήματα αεράμυνας και αντιαρματικά αποφάσισε να στείλει η Ολλανδία την περασμένη Κυριακή. Ήδη έχουν φύγει για Κίεβο 200  συστήματα αεράμυνας Stinger και 50 αντιαρματικά Panzerfaust3 με 400 ρουκέτες. Η Ολλανδία θα αποστείλει, από κοινού με την Γερμανία, και ένα πλήρες σύστημα Πάτριοτ στη Σλοβακία, στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών προετοιμασιών. 

Καναδάς

Όπλα αξίας μισού εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (350 εκατομμυρίων ευρώ) αποστέλλει η Οττάβα στην Ουκρανία. 

Σκανδιναυικές χώρες

Η Φινλανδία, χώρα ιστορικά ουδέτερη, προχωρά στην αποστολή 1.500 συστημάτων ρουκετών, 2.500 αυτομάτων και εκατοντάδων χιλιάδων πυρομαχικών. Και η Στοκχόλμη εγκαταλείπει την συνήθη ουδετερότητά της, και αποστέλλει 5.000 αντιαρματικά στην Ουκρανία. Ακόμη 2.700 στέλνει η Δανία, και η Νορβηγία προσθέτει κράνη και στολές όπως και 2.000 αντιαρματικά M72. Η Φινλανδία, 

Βέλγιο

Τρεις χιλιάδες αυτόματα όπλα και 200 αντιαρματικά, όπως και 3.800 τόνους καυσίμων αποστέλλουν στην Ουκρανία οι Βρυξέλλες. 

Πορτογαλία 

Κυάλια νυκτός, αλεξίσφαιρα, χειροβομβίδες, πυρομαχικά και αυτόματα G3 αποστέλλει η Λισαβόνα.

Ελλάδα

Δύο C-130 με οπλισμό, κυρίως καλασνίκωφ, απέστειλε ήδη η χώρα μας.

Ρουμανία

Πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα, κράνη και «άλλο στρατιωτικό υλικό» αξίας 3,3 εκατομμυρίων ευρώ απέστειλε η Ρουμανία. 

Ισπανία

Η υπόσχεση για βοήθεια στην Ουκρανία, στην Ισπανική ανακοίνωση, δεν είναι αναλυτική και κάνει λόγο για 20 τόνους βοήθειας, στρατιωτικής και ανθρωπιστικής. 

Κροατία

Δεκαέξι εκατομμύρια ευρώ σε μικρά όπλα και αμυντικό εξοπλισμό προσωπικού θα αποστείλει η Κροατία

Τσεχία

Η Πράγα αποστέλλει 4.000 οβίδες αξίας 1,5 εκ. ευρώ, 3.000 αυτόματα, 7.000 άλλα όπλα, και ένα εκατομμύριο σφαίρες.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ