«Οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι για να πάρω αυτές τις αποφάσεις ούτε ζητώ τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης» ανέφερε. Ερωτώμενος για το αν θα έπρεπε να πάρει τη γνώμη των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών ίσως σε ένα συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει στον συγκεκριμένο θεσμό. «Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Δεν έχω συμμετάσχει σε κάποιο. Δεν έχω καλέσει κανένα. Ό,τι έχουν να πουν, να το πουν στη Βουλή» είπε.
«Το βασικό θα ήταν να τελειώσει ο πόλεμος τώρα που μιλάμε. Έχουν φύγει 1 εκατ. πρόσφυγες μέσα σε μία εβδομάδα. Είναι βέβαιο ότι μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο στις σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι απομονωμένη», είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Θέλω να εξάρω τις προξενικές μας αρχές. Έφυγαν τελευταίοι από την εμπόλεμη ζώνη και έκαναν το παν για να προστατεύσουν τους Έλληνες στην περιοχή. Υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία. Ελπίζουμε ότι η ελληνική αυτοκινητοπομπή θα μπορέσει να φτάσει σύντομα στα σύνορα με τη Μολδαβία. Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία στο ανώτατο επίπεδο. Αυτόν τον πόλεμο δεν τον θέλαμε. Τον επέλεξε προσωπικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και ο ρωσικός λαός».
Για την αποστολή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανέφερε: «Ήταν το ηθικά σωστό γιατί δέχεται επίθεση μία ελεύθερη χώρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πράξαμε το σωστό. Ενισχύουμε το κύρος της χώρας και στέλνουμε μήνυμα. Θα στείλουμε στρατό στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας αν μας το ζητήσει το ΝΑΤΟ».
«Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Θεωρώ ότι είναι μία συζήτηση που δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να το πούμε, θα το πούμε στη Βουλή», συμπλήρωσε.Για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Ο αναθεωρητισμός και η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι δημοφιλής. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ρητορική και θα το αντιληφθεί πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας».
«Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο… Αν μας ζητήσει το ΝΑΤΟ, θα στείλουμε δυνάμεις», ανέφερε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός.
“Αν αυτή η κρίση ήταν πριν από τέσσερα χρόνια θα ήταν υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος που σήμερα κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας”, συμπλήρωσε δεικτικά ο κ. Μητσοτάκης όταν ερωτήθηκε σχετικά με την κριτική της αντιπολίτευσης.
Για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση».
Για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό δήλωσε: «Μιλάμε για ένα οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε την επιδότηση στην ενέργεια και τη μείωση των φόρων. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί τον επόμενο μήνα. Δεν θα κόψουμε ακόμα τους φόρους κατανάλωσης. Θα υπάρξει έκτακτη στήριξη στους ευάλωτους».
«Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετούς κρίσης. Γι’ αυτό και έχω προαναγγείλει ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του μισθού από 1η Μαΐου. Καταλαβαίνω απόλυτα ειδικά τον νέο άνθρωπο. Ίσως γίνει και νωρίτερα η αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα υπάρχουν εξαγγελίες εντός του Μαρτίου. Επίσης θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα, μια… επιταγή ακρίβειας στους πιο αδύναμους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου