Για την Romfea.gr | Σπύρος Συμεών
Πηγαίνοντας κανείς στο Άγιον Όρος το πρώτο πράγμα που θα κάνει φτάνοντας στις Καρυές θα είναι να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας του Άξιον Έστί που φυλάσσεται στο ιστορικότατο ναό του Πρωτάτου εντός του Ιερού Βήματος σε μεγαλοπρεπή σκαλιστό θρόνο.
Λίγοι όμως γνωρίζουν, χάνοντας έτσι μία ιδιαίτερη ευλογία, πως λίγα μόλις μέτρα πίσω από τον ναό του Πρωτάτου βρίσκεται ένα Χιλανδαρινό κελάκι στο οποίο φυλάσσεται μία πολύ λαοφιλείς και μοναδική εικόνα, είναι αυτή η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γαλακτροτροφούσας.
Βρίσκεται στο τέμπλο του ναίδρίου του κελιού που στις Καρυές είναι γνωστό ως Τυπικαριό αλλά όχι στην αριστερή πλευρά της Ωραίας Πύλης όπως ήθιστε αλλά στην δεξιά εκεί που κανονικά τοποθετείτε η εικόνα του Χριστού η οποία έχει αλλάξει κι αυτή θέση και βρίσκεται στην αριστερή πλευρά.
Έχει αγιογραφηθεί στην Παλαιστίνη και παρουσιάζει την Παναγία μας να έχει έξω τον δεξιό μαστό της και να θηλάζει τον Χριστό («Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας).
Άραγε υπάρχει πιο γλυκό πράγμα που μπορεί να αντικρύσει κανείς από μία μάνα να θηλάζει το παιδί της; Αρχικώς άνηκε στη Λαύρα του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.
Πριν πεθάνει ο Όσιος Σάββας είπε στους παρευρισκόμενους, ότι κάποτε θα επισκεφθεί τη Λαύρα κάποιο βασιλοπαίδι, Σάββας ονομαζόμενος και αυτός, σε αυτόν να δώσετε την εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας σαν ευλογία.
Γεγονός που έγινε τον 13ο αιώνα, όταν τη Λαύρα επισκέφθηκε ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος (Αρχιεπίσκοπος Σερβίας), κτήτορας της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους.
Αυτός μετέφερε την αγία αυτή εικόνα στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στη μονή την οποία ο ίδιος ίδρυσε.
Και από εκεί την τοποθέτησε στο Τυπικαριό, το κελάκι όπου ο ίδιος διέμενε συχνά στις Καρυές και από εκεί η Παναγιά μας συνεχίζει μέσα στους αιώνες να εισακούει τις προσευχές όσων την επικαλούνται και να θαυματουργεί προς Δόξαν του Υιού της.
Η Παναγία η Γαλακτοτροφούσα έχει κάνει πολλά θαύματα ιδιαιτέρως σε γυναίκες που δεν είχαν γάλα να θηλάσουν τα νεογέννητα παιδιά τους.
Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ υμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου