Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Η Γη θα αποκτήσει για λίγο ένα δεύτερο «φεγγάρι» – Θα είναι ορατό;


Η Γη θα έχει δύο φεγγάρια για σχεδόν δύο μήνες, κάνοντας προσωρινά τον πλανήτη μας να μοιάζει λίγο περισσότερο με τον Άρη.

Το «μίνι φεγγάρι» είναι στην πραγματικότητα ένας μικρός αστεροειδής που πιάστηκε στη βαρυτική τροχιά του πλανήτη μας.

Μια ομάδα επιστημόνων έκανε την ανακάλυψη. Σύμφωνα με την έρευνα των Κάρλος ντε λα Φουέντε Μάρκος και Ραούλ ντε λα Φουέντε Μάρκο, το νέο προσωρινό φεγγάρι είναι ένας αστεροειδής με την ονομασία PT5. Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου, οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι το 2024 PT5 -που οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι αστεροειδής, αλλά έχουν ονομάσει «μίνι-σελήνη»- θα κάνει κύκλους γύρω από τη Γη. Τελικά θα ξεφύγει από τη βαρυτική τροχιά του πλανήτη.

Δυστυχώς, με μήκος μόλις 10 μέτρων, το μίνι φεγγάρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το δει κανείς από τη Γη, αλλά η παρουσία του θα είναι παρ’ όλα αυτά εκεί για σχεδόν δύο μήνες. Ο αστεροειδής, ο οποίος ανακαλύφθηκε στις 7 Αυγούστου από τη NASA, προέρχεται από τη ζώνη αστεροειδών Arjuna, όπου πιθανότατα θα επιστρέψει μόλις εγκαταλείψει την τροχιά της Γης.

«Η Γη μπορεί τακτικά να αιχμαλωτίζει αστεροειδείς από τον πληθυσμό των κοντινών στη Γη αντικειμένων (ΝΕΟ) και να τους τραβάει σε τροχιά, καθιστώντας τους μίνι-σελήνες», έγραψαν οι ερευνητές Carlos de la Fuente Marcos και Raúl de la Fuente Marcos στη δημοσιευμένη έρευνά τους.

Σύμφωνα με τη NASA, αντικείμενο εγγύς της Γης είναι κάθε σώμα, αστεροειδής ή άλλος, που «σπρώχνεται» από τη βαρυτική έλξη κοντινών πλανητών που τα ωθεί στη γειτονιά της Γης. Η NASA έχει το δικό της πρόγραμμα που εργάζεται για να παρακολουθεί τις θέσεις και τις τροχιές δεκάδων χιλιάδων 28.000 αστεροειδών, με σελίδες δεδομένων για κάθε ΝΕΟ, συμπεριλαμβανομένων των τροχιακών παραμέτρων τους και μια περίληψη της κοντινής προσέγγισης.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μίνι- φεγγάρια μπορεί να υπάρχουν σε πολλούς τύπους. Τα πρώτα, τα «προσωρινά αιχμαλωτισμένα τροχιακά», είναι μακρά επεισόδια κατά τα οποία τα σώματα εκτελούν μία ή περισσότερες περιστροφές γύρω από τη Γη και μπορούν να παραμείνουν στην τροχιά του πλανήτη για πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια. Τα δεύτερα, στα οποία περιλαμβάνεται και το επερχόμενο μίνι φεγγάρι, ονομάζονται «προσωρινά αιχμαλωτισμένα flybys», καθώς δεν ολοκληρώνουν μία περιστροφή και παραμένουν στην τροχιά της Γης για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.



                                Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ