Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες ζητούν Μακρόν, Μέρκελ, Τζόνσον, Μητσοτάκης, ΕΕ και ΠΟΥ

 Διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες ζητούν Μακρόν, Μέρκελ, Τζόνσον, Μητσοτάκης, ΕΕ και ΠΟΥ

Υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητη σε κοινό τους άρθρο

Μια συνθήκη για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων εξήραν 23 ηγέτες χωρών, ανάμεσά τους ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου και ο επικεφαλής του Παγκόσιου Οργανισμού Υγείας, με κοινό άρθρο τους που δημοσιεύεται στον διεθνή Τύπο.

Βασικός άξονας της πρωτοβουλίας τους είναι η διασφάλιση καθολικής και δίκαιης πρόσβασης σε εμβόλια, φάρμακα, διαγνωστικά και προστατευτικά μέσα για πανδημίες, καθώς και στη δημιουργία καλύτερων συστημάτων συναγερμού και διαμοιρασμού δεδομένων.

Η πρωτοβουλία αυτή προτάθηκε αρχικά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε σύνοδο του G20, τον περασμένο Νοέμβριο κι έχει πλέον τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και 23 κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Σερβίας.

«Θα υπάρξουν και άλλες πανδημίες και καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Καμία κυβέρνηση ή πολυμερής οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ξεχωριστά αυτή την απειλή», υπογραμμίζουν στο κοινό άρθρο τους.

«Τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν για μια νέα διεθνή συνθήκη ως προς την ετοιμότητα έναντι πανδημιών και την αντιμετώπισή τους», προσθέτουν.

Διευκρινίζουν μάλιστα, ότι στη συνθήκη θα πρέπει να αναφέρεται ρητά η σύνδεση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη. Κάτι που συνεπάγεται κοινή ευθύνη, διαφάνεια και συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ως ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος εξάγει διδάγματα από την πανδημία COVID-19», τονίζουν, χαρακτηρίζοντας την παρούσα κατάσταση ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα από το 1940».

Το επίμαχο άρθρο υπό τον τίτλο: «Με αλληλεγγύη ενάντια στις πανδημίες» φιλοξενεί και η γερμανική εφημερίδα «Frakfurter Allgemeine Ζeitung» και το υπογράφουν εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Εμανουέλ Μακρόν, Άγκελα Μέρκελ, Μπόρις Τζόνσον, Σαρλ Μισέλ αλλά και ο επικεφαλής του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

 «Η πανδημία του κορωνοϊού λειτούργησε σαν μια ισχυρή και επώδυνη υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής, μέχρι ότου όλοι να είναι ασφαλείς» αναφέρουν οι ηγέτες και συνεχίζουν:

«Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση μιας δίκαιης παγκόσμιας πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά σε όλους εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικές μεθόδους γι αυτή και για τις μελλοντικές πανδημίες. Η ανοσία είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και πρέπει να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε, να παρασκευάσουμε και να διαθέσουμε εμβόλια το συντομότερο δυνατό. Έχοντας υπόψη αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι τα κράτη θα πρέπει να συνεργαστούν για την κατάρτιση μιας νέας διεθνούς συνθήκης για την πρόληψη και των έλεγχο πανδημιών».

Εκτός από το Ευρωπαικό Συμβούλιο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό σκέψεις για τη νέα διεθνή συνθήκη που προτείνουν, τονίζοντας την ανάγκη «διεθνούς συνεργασίας» και μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Μια τέτοια συνθήκη θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη αμοιβαία ευθύνη, διαφάνεια και συνεργασία στο πλαίσιο του διεθνούς συστήματος βάσει του κανονιστικού του πλαισίου. Η ασθένεια Covid-19 αποκάλυψε τις αδυναμίες και τις διαφωνίες μας. Τώρα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να συνεργαστούμε ως παγκόσμια κοινότητα για ειρηνική συνεργασία και μετά από αυτή την κρίση».

Εκτός από το Ευρωπαικό Συμβούλιο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι χώρες που τάσσονται υπέρ μίας διεθνούς συνθήκης για πανδημίες είναι οι Ελλάδα, νησιά Φίτζι, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουάντα, Κένυα, Γαλλία, Γερμανία, Νότιος Κορέα, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Αλβανία, Νότιος Αφρική, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Ολλανδία, Τυνησία, Σενεγάλη, Ισπανία, Νορβηγία, Σερβία, Ινδονησία και Ουκρανία.

Πηγή: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ