Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Η Γη είναι η ταυτότητα

 Άρθρο του πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, για την Ημέρα της Γης.

-του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Marwan Emile Toubassi

 Χθες ήταν η επέτειος της δεύτερης εκατονταετηρίδας του θριάμβου της ανεξαρτησίας του φίλου ελληνικού λαού.

Στις 30 Μαρτίου είναι η 45η επέτειος της «Ημέρας της Γης» από  εκείνη την ημέρα του 1976, που σηματοδότησε το ορόσημο στην πορεία του παλαιστινιακού εθνικού πολιτικού κινήματος μέσω του οποίου συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία του λαού μας ελπίζοντας πως η δικαίωση θα έρθει σύντομα και δεν θα αργήσει. Αυτή η ημέρα  επιβεβαίωσε το αγωνιστικό πνεύμα, το  οποίο έκτοτε γίνεται ολοένα πιο φλογερό πιο δραστήριο, για την αντιμετώπιση των πολιτικών που εφαρμόζει το κατοχικό κράτος με δήμευση της γης και εγκατάσταση εποίκων .

 Η Ημέρα της Γης δεν ήταν ένα τυχαίο περαστικό γεγονός, αλλά ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο, που ξεκίνησε εκείνη την ημερομηνία. Επιβεβαίωσε ότι η παλαιστινιακή ταυτότητα ενός λαού που είναι ο γνήσιος κάτοχος αυτής της γης, δεν πρόκειται να θιγεί από τα σχέδια εβραιοποίησης που προσπάθησε να τα επιβάλλει το σιωνιστικό κίνημα σε μία δήθεν «αυθεντική πληθυσμιακή μειονότητα» που αριθμεί σήμερα 1.5 εκατομμύρια Παλαιστινίων μέσα στο Ισραήλ. Αυτή η «μειονότητα» παρέμεινε εκεί ενωμένη από τον καιρό της Nakba (καταστροφή) που υπέστη ο λαός μας το 1948. Παρά τις προσπάθειες εκτοπισμού και απέλασης από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, μετά την ίδρυση της οντότητάς του στη γη μας, η παλαιστινιακή ταυτότητα παραμένει ζωντανό και αυθεντικό στοιχείο και χαρακτηριστικό του λαού μας, που υπομένει και διαφυλάττει την ιστορική παλαιστινιακή του υπόσταση έχοντας ενσωματώσει το πνεύμα της ένδοξης « Ημέρας της Γης» στα κατεχόμενα από το 1948 εδάφη εντός του Ισραήλ και χάρη στον αγώνα όλων των στρωμάτων του λαού μας και μέσω της Επιτροπής για την υπεράσπιση των εδαφών, η οποία δημιουργήθηκε στη Γαλιλαία, το Τρίγωνο (Μουθάλαθ), το Νεγκέφ, τη Γιάφα, τη Χάιφα, την Άκα, τη Ναζαρέτ, και σε όλα τα αραβικά χωριά και πόλεις εντός του Ισραήλ, που έδωσαν μάρτυρες στην ένδοξη Ημέρας της Γης.

 Ως συνέχεια αυτού του γεγονότος από εκείνη την εποχή και συγκεκριμένα στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα το παλαιστινιακό εθνικό κίνημα ύψωσε το σύνθημα “Η Γη είναι η Ταυτότητα”,  στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του Εθνικού Μετώπου «βραχίονας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στα Κατεχόμενα», με όλες του τις τότε πολιτικές και οργανωτικές δομές, τα επαγγελματικά και συνδικαλιστικά όργανα, τα εργατικά συνδικάτα, τα φοιτητικά σωματεία, τις γυναικείες ενώσεις, τα εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια και τις εθελοντικές επιτροπές εργασίας.  Για να ολοκληρωθεί έτσι ο καθημερινός αγώνας του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή, παράλληλα με τον αγώνα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έξω από τα  κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας και την ένοπλη ανταρτική δράση, με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού εντός του Ισραήλ, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα, υπό την ηγεσία της «Κοινής Λίστας» και της «Ανωτάτης Επιτροπής Παρακολούθησης Αραβικών Πληθυσμών» κατά της πολιτικής και της βαρβαρότητας του σιωνιστικού κινήματος και του φασιστικού ρατσιστικού καθεστώτος του Ισραήλ, παράλληλα με τον αγώνα όλων των τάξεων του λαού μας σε όλα τα μέρη οπουδήποτε έχει υπάρξει, για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία μέχρι την εδραίωση του παλαιστινιακού κράτους με  πρωτεύουσά του, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, όπως και το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων (ψήφισμα 194) και απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

 Από εκείνη την εποχή έως σήμερα η ιστορία κατ’ επανάληψη απέδειξε ότι ο αγώνας μας κατά  του σιωνιστικού κινήματος, το οποίο βασίζεται στη ρατσιστική νοοτροπία και την αποικιακή λογική η οποία εισήγαγε πριν δυο χρόνια των απαρτχάιντ νόμο του Κράτους – Έθνους των εβραίων και μόνο αυτών. Αυτή που δεν καταλαβαίνει από μηνύματα ειρήνης και εξακολουθεί να υπάρχει, παρά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και περιστρέφεται γύρω από τον άξονα που έχει ως κέντρο της τα εδάφη που αποτελούν το πλαίσιο και τα κύρια χαρακτηριστικά της εθνικής μας ταυτότητας και συνδέεται με το ιστορικό μας αφήγημα. Η γη που, άλλη, εκτός απ’ αυτήν δεν έχουμε, και είναι  η πατρίδα μας η Παλαιστίνη, η γη μας, η ταυτότητά μας, γι’ αυτό και επιμένουμε ότι αυτή είναι ο δρόμος μας προς την ελευθερία, σταθερότητα, ευημερία και τη δίκαιη ειρήνη για όλους τους ανθρώπους της περιοχής.

 Τα εδάφη αυτά είναι η ύπαρξη, η μοίρα και το πεπρωμένο, είναι το παρελθόν με όλες τις ιστορίες του, είναι το παρόν και το μέλλον, είναι το ολο ζήτημα με όλες τις πτυχές και τις διαστάσεις του. Η Ημέρα της γης έχει παγκόσμιο όνομα, που καθιερώθηκε όπως καθιερώθηκαν η Nakba και η Intifada.

 Ανανεώνουμε την υπόσχεση για τη γη και την πατρίδα μας, ανανεώνουμε τον όρκο για την ταυτότητα, την επιβίωση και την αντίσταση σε εκείνους που θέλουν να μας ξεριζώσουν.

 Για τους μάρτυρες της Ημέρας της Γης, και για όλους τους μάρτυρες στην αιωνιότητα!


Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα thepressproject.gr την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ