Διαμαρτυρίες για τα μέτρα κατά του κορονοϊού αλλά και για το νέο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις. Επεισόδια στο Λονδίνο και το Μπρίστολ και δεκάδες συλλήψεις.
«Ελευθερία στη Διαμαρτυρία», «Σκοτώστε το νόμο κι όχι εμάς» και «Αν δεν ενοχλεί δεν λέγεται διαμαρτυρία, λέγεται βόλτα», «Όχι στην αστυνομοκρατία» ήταν τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλώσεων κατά του νομοσχεδίου «περί Αστυνομίας και Εγκλήματος» που κατέθεσε η κυβέρνηση Τζόνσον, που έγιναν σε πολλές πόλεις της Βρετανίας ολόκληρη την εβδομάδα, με κορύφωση αυτό το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γυαρντ, η προσέλευση στις διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις «ξεπερνά τα προβλεπόμενα».
Το νομοσχέδιο είναι ανάλογο του νόμου για τις διαδηλώσεις που πέρασε στην Ελλάδα. Προβλέπει ώρα έναρξης και ώρα λήξης των συγκεντρώσεων, συγκεκριμένη και οριοθετημένη τοποθεσία, θεωρεί ότι ακόμη και ένας πολίτης μόνος του, που κρατά πλακάτ αποτελεί διαδήλωση και υπάγεται στο συγκεκριμένο νόμο και ουσιαστικά μετατρέπει σε μόνιμα ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν για την πανδημία: υποχρεώνει τους οργανωτές να παίρνουν άδειες, βάζει πρόστιμα ύψους 2.500 λιρών σε όποιον πάει σε απαγορευμένη διαδήλωση, και δίνει υπερεξουσίες στην αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών. Επιτρέπει στην αστυνομία να επεμβαίνει «όταν το κρίνει απαραίτητο» και να κάνει συλλήψεις ακόμη και σε μη βίαιες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Επίσης, προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών για μια σειρά αδικημάτων και δυσκολότερη την αναστολή ποινής.
Μέχρι σήμερα οι αρχές έπρεπε να αποδείξουν ότι μια διαμαρτυρία ή πορεία θα καταλήξει σε καταστροφή περιουσιών ή σοβαρή διατάραξη της κοινοτικής ζωής, για να θέσουν οποιουσδήποτε περιορισμούς.
Σήμερα Κυριακή, στο Μπρίστολ, πολίτες συγκρούστηκαν με την αστυνομία, υπερασπίζοντας το δικαίωμα τους στις διαδηλώσεις. Αντίστοιχες συνθήκες επικράτησαν και στην χθεσινή πορεία του Μπράιτον.
Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις οργανώθηκαν και εναντίον του συνεχιζόμενου λοκντάουν, με 33 συλλήψεις μόνον στο Λονδίνο, αλλά και με συγκεντρώσεις κατά της βίας εναντίον των γυναικών.
Τις τελευταίες ημέρες η βρετανική αστυνομία επεμβαίνει και ζητεί από τους πολίτες «να κάνουν βίρτσουαλ διαμαρτυρίες», ώστε να αντιμετωπίζεται η πανδημία. Οι δημόσιες συναθροίσεις έχουν απαγορευτεί βάσει των εκτάκτων νομοθετικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, και τα πρόστιμα είναι υψηλά για όποιον δεν συμμορφώνεται, αλλά οι Βρετανοί πολίτες, αντιμέτωποι με ακραία κατασταλτικά μέτρα, συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους. Παράλληλα, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των Βρετανών βουλευτών που ζητούν να καταργηθούν όσα έκτακτα μέτρα απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου