«Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που απεργάζεται ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με τις διαρροές που έχει αφήσει το ίδιο το υπουργείο, παύουν να είναι κατοχυρωμένα δικαιώματα, μέσω του επικοινωνιακά εύηχου, αλλά εργασιακά τοξικού, σχήματος της “Διευθέτησης του Χρόνου Εργασίας” μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Στην πράξη, αυτό το σχήμα σημαίνει την κατάργηση του 8ωρου και την εισαγωγή των ατομικών συμβάσεων εργασίας ως παγιωμένη νόρμα. Μάλιστα καρφώνονται από μόνοι τους, καθώς στις διατάξεις που έχουν διαρρεύσει υπάρχει και πρόβλεψη για ακύρωση απόλυσης εργαζομένου που αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση για διευθέτηση ωραρίου. Φυσικά, η συγκεκριμένη πρόβλεψη συνοδεύεται και από μία άλλη, για τις καταχρηστικές απολύσεις γενικά, η οποία αναφέρει πως ο εργαζόμενος δεν έχει το δικαίωμα της επαναπρόσληψης αν κριθεί η απόλυση του καταχρηστική, αλλά το πολύ μια αυξημένη αποζημίωση, δηλαδή απελευθέρωση των απολύσεων με ένα μικρό χρηματικό πέναλτι για τους εργοδότες», αναφέρει σε κείμενο του το ΜέΡΑ25.

Στην συνέχεια, το ΜέΡΑ 25 σχολιάζει την τοποθέτηση του Χατζηδάκη στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά του όπου «μίλησε “για επέκταση και αναβάθμιση των ελέγχων”».

ΤΑ ΛΟΓΙΑ

Το μήνυμα του Κωστή Χατζηδάκη για την Πρωτομαγιά

«Η συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, νέες σχετικά δραστηριότητες, όπως οι συνεργατικές πλατφόρμες (delivery, courier, κλπ), αλλά και η τηλεργασία, που μπήκε δυναμικά στην εργασιακή ζωή, είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με δικαιοσύνη. Το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργαζομένων στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία.

Η πολιτική, πέρα από συνθήματα και μεγάλα λόγια, πρέπει να δει πώς θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών εργαζομένων. Το οκτάωρο, το πενθήμερο, οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, είναι δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και χρόνια σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι, όμως, εξασφαλισμένη σε πολλές περιπτώσεις η τήρησή τους! –

Γι’ αυτό, έχει μεγάλη σημασία η επέκταση και αναβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας, καθώς και η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ένα αίτημα εδώ και χρόνια της ΓΣΕΕ, που προωθεί αυτή η κυβέρνηση! Για να κατοχυρώνονται στην πράξη το ωράριο και οι αμοιβές του κάθε εργαζομένου! Αυτές οι ρυθμίσεις ελέγχου του ωραρίου και των αμοιβών είναι και μια εγγύηση για την ενίσχυση και διεύρυνση άλλων ρυθμίσεων οι οποίες συμφιλιώνουν την εργασία με τις ανάγκες της οικογένειας και δίνουν πιο πολλές επιλογές στον εργαζόμενο: Η άδεια πατρότητας για 14 ημέρες, η πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς, το δικαίωμα του εργαζόμενου σε τετραήμερη εργασία ή σε παραπάνω άδειες, εφόσον το θέλει ο ίδιος για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ανοίγουμε το παράθυρο για τετραήμερο, έχοντας εγγυημένο το πενθήμερο. Και με έγνοια για την οικογένεια του εργαζομένου.

Τεράστια σημασία έχει επίσης η ρύθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που κάνουν τηλεργασία. Και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε σύγχρονες ρυθμίσεις, με βάση όσα έχουν υιοθετηθεί στη Γαλλία και την Ιταλία για το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, δηλαδή το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να γίνεται σεβαστό και στην τηλεργασία το ωράριό του από τον εργοδότη του!

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις delivery ή courier πρέπει να δουν, επίσης, τα δικαιώματά τους να κατοχυρώνονται, ιδιαίτερα σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Το ίδιο ισχύει για κάθε εργαζόμενο ή εργαζόμενη όσον αφορά σε φαινόμενα βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να ρυθμιστούν και στην Ελλάδα με βάση αυτά που ισχύουν στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει, άλλωστε, καμιά περιοχή στον πλανήτη με μεγαλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πιστεύουμε σταθερά ότι, για να βρίσκουν καλά πληρωμένες δουλειές οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες συνθήκες, για να προσελκύονται επενδύσεις και να αναπτύσσεται υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα. Πιστεύουμε, όμως, παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή!

Γι’ αυτό, είναι προτεραιότητά μας μαζί με την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ουσιαστικής προστασίας και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Νέα δικαιώματα, περισσότερες επιλογές για τον εργαζόμενο, αποτελεσματικοί έλεγχοι για το σεβασμό των δικαιωμάτων του. Νέες και καλές δουλειές, ελεύθεροι και ασφαλείς εργαζόμενοι, παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα! Αυτό είναι το όραμά μας για την προστασία της εργασίας στην πατρίδα μας».

ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ

Μίλησε για «πενθήμερο, 8ωρο, 40 ώρες εργασίας ως κατοχυρωμένα δικαιώματα»

Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που απεργάζεται ο κ.Χατζηδάκης, σύμφωνα με τις διαρροές που έχει αφήσει το ίδιο το Υπουργείο, παύουν να είναι κατοχυρωμένα δικαιώματα, μέσω του επικοινωνιακά εύηχου, αλλά εργασιακά τοξικού, σχήματος της «Διευθέτησης του Χρόνου Εργασίας» μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Στην πράξη, αυτό το σχήμα σημαίνει την κατάργηση του 8ωρου και την εισαγωγή των ατομικών συμβάσεων εργασίας ως παγιωμένη νόρμα. Μάλιστα καρφώνονται από μόνοι τους, καθώς στις διατάξεις που έχουν διαρρεύσει υπάρχει και πρόβλεψη για ακύρωση απόλυσης εργαζομένου που αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση για διευθέτηση ωραρίου. Φυσικά, η συγκεκριμένη πρόβλεψη συνοδεύεται και από μία άλλη, για τις καταχρηστικές απολύσεις γενικά, η οποία αναφέρει πως ο εργαζόμενος δεν έχει το δικαίωμα της επαναπρόσληψης αν κριθεί η απόλυση του καταχρηστική, αλλά το πολύ μια αυξημένη αποζημίωση, δηλαδή απελευθέρωση των απολύσεων με ένα μικρό χρηματικό πέναλτυ για τους εργοδότες.

Μίλησε για «επέκταση και αναβάθμιση των ελέγχων».

Πέραν του γεγονότος πως πριν καν ορκιστεί η νέα Βουλή που προέκυψε μετά τις εκογές του Ιουλίου 2019, πριν καλά-καλά αναλάβουν οι υπουργοί τα χαρτοφυλάκια, μέσα στις πρώτες δέκα μέρες ανάληψης της εξουσίας, στις 17/7/2019, μέρα ορκωμοσίας της νέας Βουλής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με προεδρικό διάταγμα υποβάθμισε, περαιτέρω, το ΣΕΠΕ! Από Ειδική Γραμματεία με αυτοτέλεια, μετατράπηκε σε μια απλώς άλλη μία υπηρεσία του Υπουργείου, που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Εργασίας. Το δε νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο κ.Χατζηδάκης δεν κάνει καμία αναφορά στο ΣΕΠΕ και την ενισχύσή του. Αντιθέτως, εισάγει την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ως πανάκεια. Σύμφωνα με τον κ.Χατζηδάκη αλλά και τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον κ.Μητσοτάκη, με την Ψηφιακή Κάρτα θα λυθούν όλα τα προβλήματα των εργαζόμενων. Βέβαια, χωρίς εντατικούς ελέγχους, ενίσχυση ουσιαστική του ΣΕΠΕ, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα ακόμα επικοινωνιακό τρυκ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωφέλιμο μόνο για τους ιδιώτες που θα αναλάβουν να στήσουν το λογισμικό και το hardware, με το αζημίωτο.

Ανέφερε πως «οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις delivery ή courier πρέπει να δουν, επίσης, τα δικαιώματά τους να κατοχυρώνονται, ιδιαίτερα σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία».

Εδώ όμως και πάνω από ένα έτος,το ΜέΡΑ25 καταθέτει και επανακαταθέτει τροπολογία για τη μόνιμη ένταξη των Διανομέων, Ταχυδιανομέων και Εξωτερικών με δίκυκλο στα Βαρέα κ Ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο κ.Χατζηδάκης προσωπικά από τις 5/1 που ανέλαβε Υπουργός Εργασίας, απορρίπτουν την τροπολογία!

Είπε πως: «Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να ρυθμιστούν και στην Ελλάδα με βάση αυτά που ισχύουν στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης».

Καταρχάς ας δούμε ποιες είναι οι προηγμένες χώρες που έχει ως γνώμονα ο Υπουργος Εργασίας Χατζηδάκης. Στο νομοσχέδιό του, αυξάνονται οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης σε 150 ώρες ετησίως, από 120 που είναι τώρα το μέγιστο. Σε 10 χώρες της Ευρώπης επιτρέπονται ίδιες ή περισσότερες από 150 ώρες υπερωρίας. Είναι οι Σλοβακία, Βουλγαρία, Ελβετία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σουηδία. Πλην Σουηδίας, Ελβετίας και Λουξεμβούργου που λειτουργούν αποτελεσματικά, δηλαδή προς όφελος των εργαζομένων, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και που υπάρχει ισχυρός συνδικαλισμός, οι υπόλοιπες χώρες έχουν ελαστικοποιήσει σε μεγαλύτερο ή υπερθετικό βαθμό το εργασιακό τους πλαίσιο, ενώ η πορεία του συνδικαλισμού σε αυτές είναι από φθίνουσα μέχρι βαριά νοσούσα.

Οι εργασιακές σχέσεις δε ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις και κυβερνητικά νομοθετήματα. Ρυθμίζονται μέσω των συλλογικών διαπραγματεύεσεων, του μοναδικού σχήματος που καθιστά τις δύο μεριές συνομιλητών ισότιμες. Διότι το μεγάλο ζητούμενο των εργασιακών είναι αυτό που αποφεύγει να αναφέρει η κυβέρνηση όπως ο διάβολος το λιβάνι: η διαπραγματευτική ισχύς. Η ισχύς των εργοδοτών είναι δεδομένη. Η ισχύς των εργαζομένων είναι μηδενική σε ατομικό επίπεδο, αλλά αποφαστική σε συλλογικό. Χωρίς Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, όλα τίθενται εν αμφιβόλω, όλα είναι στον άερα.




Πηγή