Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι Μέρκελ – Σόιμπλε αποφάσιζαν για την Ελλάδα χωρίς την έγκριση της γερμανικής Βουλής

 Η γερμανική κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ με υπουργό οικονομικών τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν ενημέρωσε εγκαίρως τη Βουλή σχετικά με την πρόταση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έκρινε το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστηρίου της Καρλσρούης, μετά από προσφυγή του κόμματος των Πρασίνων. Η πληροφόρηση ήρθε μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων του Eurogroup του 2015, παρόλο που η κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει πληρέστερα και εγκαίρως τη Βουλή.


Χωρίς τη συγκατάθεση της γερμανικής βουλής φαίνεται πως ενήργησαν οι τότε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στα Eurogroup του 2015. Έξι χρόνια μετά, το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει πως τον Ιούλιο του 2015, η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ενημερώσει εγκαίρως τη Βουλή για το ποιά γραμμή θα ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις στα ευρωπαϊκά όργανα για το τρίτο πρόγραμμα Βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η απόφαση ήρθε μετά από προσφυγή του κόμματος των Πρασίνων προς το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστηρίου της Καρλσρούης, δικαιώνοντάς τους. Επικαλούμενο το άρθρο 23 του Συντάγματος το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο τονίζει πως σε θέματα της ΕΕ η κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώνει τη Βουλή πλήρως και εγκαίρως. εν αντιθέσει όσων έγιναν στις συνεδριάσεις στις 11, 12 και 13 Ιουλίου, όπου η η γερμανική βουλή ενημερώθηκε μόνο εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στην αιτιολόγηση της απόφασης επισημαίνεται ότι ήδη στις 10 Ιουλίου 2015, μια ημέρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε στείλει στον τότε πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ορισμένους ευρωπαίους πολιτικούς και σε ανώτατους υπαλλήλους της Ευρωζώνης κείμενο στην αγγλική γλώσσα με τις γερμανικές θέσεις. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, όπως και άλλα σημεία του γερμανικού κειμένου, συμπεριλήφθηκαν σχεδόν κατά λέξη στην τελική απόφαση του Eurogroup. Δεδομένου ότι τόσο μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, όσο και ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα προσέκρουαν στις δημοσιονομικές αρμοδιότητες της γερμανικής Βουλής, η κυβέρνηση είχε την υποχρέωση να την ενημερώσει το «συντομότερο δυνατόν», «πλήρως και αναλυτικά», ακόμη και για τις πρωτοβουλίες και τις διαπραγματευτικές της θέσεις.

«Σκάνδαλο» οι προθέσεις του Σόιμπλε

«Νίκη για την κοινοβουλευτική δημοκρατία» χαρακτήρισαν την απόφαση του δικαστηρίου σε κοινή τους ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων σε ζητήματα της Α. Ευρώπης, Μάνουελ Σάρατσιν, και ο εκπρόσωπος επί των δημοσιονομικών, Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, ενώ προσέθεσαν πως η πρόθεση του Σόιμπλε «να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη ήταν ένα σκάνδαλο, πόσο μάλλον να αποκρύψει αυτή την πρωτοβουλία από τη βουλή». Οι χειρισμοί του τότε υπουργού Οικονομικών, υποστηρίζουν, έθεσαν σε κίνδυνο το μέλλον της ευρωζώνης. Μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή συνοχή και για τον γερμανικό προϋπολογισμό». Οι πολιτικοί των Πρασίνων θεωρούν την απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου σημαντική, επειδή «για μια ακόμη φορά» υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους θέσεις και διαπραγματευτική στρατηγική δεν μπορούν να κατατίθενται σε ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως η Βουλή».

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Βαρουφάκης: Άνευ σημασίας η αναγνώριση του εγκλήματος

«Προς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας: Αξιότιμες/οι Δικαστές, Μετά την απομάκρυνση από το (αρπακτικό) ταμείο (της τρόικας), η αναγνώριση του “λάθους” (τους εγκλήματος μάλλον) είναι άνευ σημασίας» σχολίασε σχετικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με ανάρτησή του στο twitter.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ