Τη σύσταση να μη χορηγείται το εμβόλιο Johnson&Johnson στις γυναίκες κάτω των 50 ετών εξαιτίας κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων έκανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Όσον αφορά τη σύγχυση που έχει ξεσπάσει τελευταία με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε πως η πιθανότητα να έχει κανείς πρόβλημα με τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα ήταν 1 στο εκατομμύριο.
Την ανησυχία της για την παροχή του εμβολίου Johnson&Johnson σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και την απενεχοποίηση του AstraZeneca, εξέφρασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, σε εκπομπή του ΑΝΤ1.
Όπως δήλωσε, ανησυχεί για το ότι, «συνεχίζουμε να δίνουμε ως εναλλακτική στις νέες γυναίκες κάτω των 50 ετών το Johnson & Johnson» και συμβούλεψε τις γυναίκες κάτω των 50 ετών να προτιμήσουν εμβόλια mRNA στηρίζοντάς το στις προτάσεις του CDC. «Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών, θα πρέπει να επιλέξουν, το λέει και ο CDC, εμβόλια mRNA». Όπως εξήγησε, με το Johnson& Johnson υπάρχει ο κίνδυνος θρομβοεμβολικών επεισοδίων, ίσως σπανιότερων συγκριτικά με το Astrazeneca, αλλά υπάρχει.
Όσον αφορά το AstraZeneca, τόνισε πως είναι λογικό το να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο ξεκαθαρίζοντας όμως πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca, υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση». Ερωτηθείσα για το αν θα συμβούλευε ασθενή της που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη, απάντησε πως «θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι 1 στο 1 εκατομμύριο» και συνέχισε πως θα ήταν κανείς, εξαιρετικά άτυχος στην Ελλάδα, να πάθει κάποια σοβαρή παρενέργεια με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Η ίδια, χαρακτήρισε «λάθος» το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν άλλο σκεύασμα για τη δεύτερη δόση τους, εξήγησε ότι, δεν υπάρχει «επαρκής πληροφορία κι αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη».
Όσο για το ότι είχε εξ αρχής πει για τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να αποφύγουν το AstraZeneca, εξήγησε ότι, το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι, «τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι ότι αν έκανες το πρώτο με Astrazeneca, κάνεις και το δεύτερο της ίδια εταιρείας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου