Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Σέλφι, ναρκωτικά και πάρτι σε live μετάδοση από τις φυλακές

 

Η μάχη για τα κινητά, οι κώδικες επικοινωνίας, οι ρίψεις δεμάτων και οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα

Ρεπορτάζ Μάνος Μεϊμαράκης

Βιντεοσυνομιλίες με μουτζαχεντίν στη Μέση Ανατολή, ζωντανές συνδέσεις στα κοινωνικά δίκτυα, «τηλεδιασκέψεις» μεταξύ κρατουμένων σε διαφορετικές φυλακές, επίδειξη δύναμης προς τις Αρχές, καλέσματα μέσω facebook σε εξεγέρσεις, σε δημοσιεύσεις κρατουμένων από τις ελληνικές φυλακές, τα έχουμε δει όλα.

Όμως έχουμε δει και τις ανθρώπινες στιγμές κρατουμένων που θέλουν να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους, να βλέπουν και να μιλούν με τα παιδιά τους, αλλά και τις εικόνες με τις πλάκες μεταξύ τους, διότι, είναι αλήθεια, η φυλακή χωρίς χαβαλέ δεν βγαίνει. Τα κινητά στις φυλακές είναι ίσως η μόνη διέξοδος των κρατουμένων προς τον έξω κόσμο, ώστε να μην κοπούν οι δεσμοί τους με την υπόλοιπη κοινωνία.

Κορυφαίοι εκπρόσωποι του νόμου στην Ελλάδα δεν διαφωνούν με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους κρατουμένους, αρκεί αυτά να εξυπηρετούν ανάγκες επικοινωνίας. Τα προβλήματα αρχίζουν από τη στιγμή που τα κινητά χρησιμοποιούνται ως μέσα με τα οποία θα τελεστούν νέα εγκλήματα ή όταν λειτουργούν ως εφαλτήρια στρατολόγησης νέων απέξω που κινούνται στο σύνορο της ανήλικης παραβατικότητας και στους οποίους η φυλακή παρουσιάζεται ως παραδεισένιος τόπος, γεμάτος πειρασμούς, όπως «εκπαίδευση», υποσχέσεις για εύκολο πλουτισμό, «ασυλία», ατιμωρησία, διασυνδέσεις, ευκαιρίες εξέλιξης…

Κινητά μαζί με ναρκωτικά θα επιχειρηθεί να περάσουν στη φυλακή με κάθε τρόπο. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι οι στοχευμένες ρίψεις μικρών δεμάτων εντός περιβάλλοντος φυλακών, σε προκαθορισμένες ώρες, δέματα τα οποία μπορεί να περιέχουν από ηρωίνη, κοκαΐνη και ζυγαριές ακριβείας μέχρι συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κάρτες sim και όπλα.

Έχει παρατηρηθεί να πετούν μέσα στις φυλακές μέχρι και νεκρά, ταριχευμένα μικρά ζώα, στα οποία εντός τους έχουν τοποθετήσει διάφορα αντικείμενα και ναρκωτικές ουσίες, προκειμένου να ξεγελάσουν τους φρουρούς ότι πρόκειται πράγματι για νεκρά ζώα. Επίσης, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις στις οποίες έχει επιχειρηθεί να περάσουν στις φυλακές ναρκωτικές ουσίες μέσω του ταχυδρομείου των φυλακών ή μέσα σε ρούχα, τα οποία προορίζονται για κρατουμένους. Ρίψεις δεμάτων με drones δεν έχουν παρατηρηθεί.

Το φαινόμενο της ρίψης μικρών δεμάτων στις φυλακές τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί ίσως όσο ποτέ στο παρελθόν, με τρόπο που δείχνει «απελπισία», τονίζουν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Οι ρίψεις αυτές απευθύνονται σε όχι αδιάφορους κρατουμένους, αλλά είναι στοχευμένες».

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν πυκνώσει οι ρίψεις δεμάτων τα οποία περιέχουν κινητά τηλέφωνα και άλλα εξαρτήματα. Έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι σε πρόσωπα στις εισόδους των σωφρονιστικών καταστημάτων, αλλά και στα αντικείμενα τα οποία περνούν από τις εισόδους αυτές.

Σχετικά πρόσφατα, δε, απομακρύνθηκε οριστικά από την υπηρεσία του σωφρονιστικός υπάλληλος, ο οποίος είχε καταδικαστεί για εισαγωγή κοκαΐνης στη φυλακή, αλλά παρέμενε στη θέση του. Σε 17.000 έλεγχους στις φυλακές όλης της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βρεθεί σχεδόν τα πάντα, με κυριότερα ευρήματα ναρκωτικά, μαχαίρια, όπλα και κινητά.

Κλείνουν «συμβόλαια» θανάτου από το καρτοτηλέφωνο

Στην ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται ότι οι έλεγχοι έχουν χαλάσει πολλές και μεγάλες δουλειές μέσα από τις φυλακές, όμως οι εντολές για εκτελέσεις δεν είναι απαραίτητο να δίνονται μέσω κινητών τηλεφώνων. «Η εντολή για μια δολοφονία μπορεί να δοθεί και από το καρτοτηλέφωνο της φυλακής» σημειώνουν αστυνομικές πηγές.

Ασφαλώς και ορισμένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όταν είναι… επείγον, έχουν «διαταχθεί» μέσα από τις φυλακές, αλλά δεν παύει να καθοδηγείται το οργανωμένο έγκλημα από μέσα, ενώ πολλές δουλειές κανονίζονται και στις άδειες των βαρυποινιτών, όπως ληστείες, συμβόλαια θανάτου, έλεγχος περιοχών κ.ά.

Πάντως, τα ηλεκτρονικά επισκεπτήρια, ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες σε όλες τις φυλακές της χώρας, από τις οποίες οι κρατούμενοι να μπορούν να επικοινωνούν με συγγενείς τους, λειτούργησαν πιλοτικά σε ικανοποιητικό βαθμό κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων κατά της επιδημίας του Covid και ίσως θεσμοθετηθούν.

Ωστόσο, στη σκοτεινή πλευρά των φυλακών τα κινητά θα είναι πάντα απαραίτητα και θα λειτουργούν με κρυπτογραφημένες συνδέσεις, συνθηματικά, εφαρμογές επικοινωνίας έξω από τις εμπορικές πλατφόρμες και μέσα σε φαινομενικά αρχεία εικόνων ή εγγράφων μπορεί να κρύβουν μέχρι και σχέδια αποδράσεων. Η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα δεν συναντώνται συχνά παρά μόνον όταν μια πλευρά προσφέρει κάτι για το οποίο η άλλη αξίζει να ρισκάρει για να το αποκτήσει. Μπορεί να μοιράζονται τις ίδιες πηγές σε όπλα, ταξιδιωτικά έγγραφα, χρήμα, ακόμα και δεξαμενές νέων μελών. Οι ποινικοί αποφεύγουν τους τρομοκράτες για να μην τραβήξουν επάνω τους την προσοχή ειδικών υπηρεσιών. Ωστόσο, ο χώρος της τρομοκρατίας προηγείται στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, με ορισμένες από τις «σατανικές» πατέντες να περνούν στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος.

Στα πιο αναβαθμισμένα τροποποιημένα κινητά δεν μπορεί να γίνει ταύτιση του χρήστη με τη sim. Ενώ ορισμένα κινητά προκειμένου να χαθούν τα ίχνη βασικών πρωταγωνιστών σε πολύ σοβαρές υποθέσεις, αλλά και για να αποπροσανατολιστούν οι αστυνομικές έρευνες «ενοικιάζονται» σε άλλους κρατουμένους, με αποτέλεσμα να κάνουν τον γύρο της φυλακής.

Όσο ανοίγει ο κύκλος των υπόπτων, και μέχρι να ελεγχθούν όλοι, τόσο οι έρευνες καθυστερούν σημαντικά.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός κρατουμένων δεν κρύβουν ότι κατέχουν κινητά τηλέφωνα. Όλες οι εικόνες προέρχονται από δημόσιες αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα.


Πηγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ