Αναφορά στον εμβολιασμό ανηλίκων, και συγκεκριμένα για τα παιδιά άνω των 12 ετών έκανε κατά την περιοδεία του στη Μεσσηνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως θα ανοίξει η πλατφόρμα και για αυτές τις ηλικίες.

Μάλιστα, σε περιστατικό που καταγράφηκε από τις κάμερες, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε ένα παιδί για τον εμβολιασμό του, λέγοντάς του «τώρα που θα ανοίξουμε τους εμβολιασμούς και στην ηλικία σας, να δούμε». Εκείνη τη στιγμή, παρενέβη η μητέρα του παιδιού που ήταν παρούσα, απαντώντας του πως «δεν ξέρω αν θα επιτρέψω να εμβολιαστεί», με τον Κ. Μητσοτάκη να εμφανίζεται μαζεμένος, και να απαντά πως θα ακούσει τις εισηγήσεις των ειδικών, πως την απόφαση θα λάβουν οι γονείς και πως δεν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους.

«Είναι η ώρα που η ευαισθησία στους γονιούς, στην παρέα, στη δουλειά μας, ακόμη και στην πορεία της χώρας μας, ταυτίζεται με την προστασία της υγεία μας και γίνεται πράξη με το προνόμιο του εμβολιασμού. Είναι ώρα συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών στον ίδιο σκοπό» δήλωσε από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη την ίδια ημέρα, θέτοντας την επικοινωνιακή βάση της κυβέρνησης για το ζήτημα των εμβολιασμών των άνω των 12 ετών.

«Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε συμπολίτες μας ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός ότι ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου, επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών» ανέφερε ακόμα η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επικράτηση του πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα» καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό τον άμεσο εμβολιασμό των μεγαλύτερων, αλλά και των πιο ευπαθών συμπολιτών μας που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη. Επείγει, ωστόσο, και ο εμβολιασμός των νέων μας που αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων και μπορούν να γίνουν επιταχυντές της επιστροφής μας στην κανονικότητα» δήλωσε ακόμα η Αρ. Πελώνη.

Αναφορικά με την κατάσταση στον τουρισμό, και ειδικά στα πιο εμπορικά νησιά, η ίδια περιέγραψε τις κυβερνητικές σκέψεις για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάστηκε στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους Δήμος Ίου, Θήρας και Πάρου. Για το λόγο αυτό, από το περασμένο Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα (μια φορά με self test και μια με rapid).Ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων».

«Υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης των ξενοδοχείων καραντίνας» ανέφερε σε άλλο σημείο, αποκαλύπτοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει με σοβαρή καθυστέρηση σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα που γίνεται φανερό τις τελευταίες ημέρες, με τις εξευτελιστικές περιπτώσεις ενός νεαρού στη Μύκονο, νεαρών στην Πάρο αλλά και στην Αλόννησο.

«Αυτή είναι μια συνεννόηση που κάνει η Πολιτική Προστασία με το υπουργείο Τουρισμού. Χρειάζεται και η συνδρομή τοπικών ξενοδόχων όπου χρειαστεί» ανέφερε ακόμα για το αν υπάρχει πρόβλεψη για ξενοδοχεία καραντίνας σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως την ίδια ημέρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων κατέθεσε αίτημα στον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ώστε «οι τουρίστες που έχουν επιλέξει να διαμείνουν στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό ασφαλώς και μπορούν και πρέπει να απομονώνονται στο χώρο που έχουν μισθώσει και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιβαρύνουν τα ξενοδοχεία καραντίνας».

Οι Ξενοδόχοι ζητούν «οι τουρίστες που διαμένουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί [σ.σ.: στον κορονοϊό], να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ ή/και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον χώρο διαμονής τους και να περνούν εκεί την υποχρεωτική καραντίνα».




Πηγή