Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Εμπορευματοποίηση του νερού στην Γαύδο με πρόσχημα την ανάγκη για εξοικονόμηση

 Τις τελευταίες ημέρες οι ελεύθεροι κατασκηνωτές αλλά και οι επισκέπτες της Γαύδου είδαν έκπληκτοι να εγκαθίστανται κερματοδέκτες στις ντουζιέρες όπου μέχρι τώρα το νερό ήταν ελεύθερο και δωρεάν. Η συνέλευση ελεύθερων κατασκηνωτών /τριών Γαύδου στέκεται απέναντι σε αυτό, ζητώντας να δοθούν ουσιαστικές λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Γαύδου και την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών.


Πριν λίγες ημέρες εγκαταστάθηκαν κερματοδέκτες στις ντουζιέρες των παραλιών της Γαύδου με πρόσχημα την υπαρκτή ανάγκη για εξοικονόμηση των αποθεμάτων του νερού, με τους κατασκηνωτές και τους επισκέπτες του νησιού να αντιδρούν.

«Αντί να δοθούν ουσιαστικές (ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, περίθαλψη κ.ά.), επιλέγεται μία άδικη και παράλογη ενέργεια σε περίοδο μάλιστα πανδημίας. Τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν προπομπό ενός σχεδίου πλήρους εμπορευματοποίησης της Γαύδου, εικόνα ήδη γνωστή από πολλά άλλα ελληνικά νησιά» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Συνέλευση ελεύθερων κατασκηνωτών /τριών Γαύδου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Γαύδος ήταν και είναι ένα νησί ανέγγιχτης φυσικής ομορφιάς, χαρακτηρισμένο μάλιστα Natura 2000, έχοντας ταυτόχρονα πολύ σημαντικό ιστορικό χαρακτήρα. Το νησί αυτό επισκέπτονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ελεύθεροι κατασκηνωτές από όλο τον κόσμο και αποτελεί σημείο αναφοράς και σύμβολο μη εντατικοποιημένης τουριστικής «ανάπτυξης».

Ο ιδιαίτερος αυτός  χαρακτήρας  του νησιού επιχειρείται ξεκάθαρα να αλλοιωθεί μέσω των πρόσφατων ενεργειών της δημοτικής αρχής.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες οι ελεύθεροι κατασκηνωτές αλλά και όλοι οι επισκέπτες της Γαύδου είδαν έκπληκτοι να εγκαθίστανται κερματοδέκτες στις ντουζιέρες όπου μέχρι τώρα το νερό ήταν ελεύθερο και δωρεάν. Με πρόσχημα την υπαρκτή ανάγκη για εξοικονόμηση των αποθεμάτων του νερού και ένδυμα το σεβασμό του περιβάλλοντος, εμπορευματοποιείται ένα δημόσιο αγαθό ενώ ταυτόχρονα επιτελείται μία απροκάλυπτη επίθεση στη δυνατότητα της ελεύθερης κατασκήνωσης.

Αντί να δοθούν ουσιαστικές (ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, περίθαλψη κ.ά.), επιλέγεται μία άδικη και παράλογη ενέργεια σε περίοδο μάλιστα πανδημίας. Τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν προπομπό ενός σχεδίου πλήρους εμπορευματοποίησης της Γαύδου, εικόνα ήδη γνωστή από πολλά άλλα ελληνικά νησιά.

Η συνέλευση ελεύθερων κατασκηνωτών /τριών Γαύδου είναι αντίθετη σε αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που επιτίθεται την πρόσβαση σε δημόσια αγαθά.

Διεκδικούμε:

  • Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο νερό για τους λουόμενους.

  • Μέριμνα για προστασία του περιβάλλοντος και τις αναγκαίες υποδομές στο νησί.

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ