Στην τραγωδία με τον Πηνειό αναφέρθηκε ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. «Υπάρχει μια εθνική τραγωδία. Εδώ και 20 χρόνια έχουν κατασκευαστεί έργα στον Αχελώο, και ο θεσσαλικός κάμπος κατέληξε να έχει τεράστιο έλλειμμα νερού. Θα μπορούσαν λειτουργήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώου. Είναι έργα φαντάσματα, χωρίς να εξυπηρετούν τίποτα. Είκοσι χρόνια εκκρεμούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Η Δυτική Ελλάδα έχει περίσσευμα νερού που χύνεται στην θάλασσα χωρίς να αξιοποιείται» τόνισε, μιλώντας στο Mega. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα συγκεκριμένα έργα κόστισαν 20 δις ευρώ, ενώ άλλα 30 δις ευρώ είναι η ζημιά από την μη λειτουργία των έργων. «Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της μη εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία» είπε χαρακτηριστικά.

Εκατοντάδες στρέμματα στην κοίτη του ποταμού θυμίζουν έρημο καθώς το ποτάμι έχει στερέψει από νερό. Πιο συγκεκριμένα, σε μήκος 25 χιλιομέτρων από τις πηγές έως τη γέφυρα του Διαλεχτού στα Τρίκαλα δεν υπάρχει σταγόνα νερού στον Πηνειό. «Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν μπορεί κατ’ ανάγκη να ενταχθεί στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, γιατί έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν. Ενδεχομένως όμως είναι μια ένδειξη» δήλωσε ο καθηγητής.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και στην κλιματική κρίση η οποία, όπως τόνισε, είναι σε εξέλιξη και την βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. «Θα έχουμε ένταση φαινομένων, θα έχουμε νέα φαινόμενα, φαινόμενα σε περιοχές που δεν υπολογίζαμε και φαινόμενα εκτός εποχής» σημείωσε, ενώ αναφορικά με τις περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, υπογράμμισε ότι όλες κινδυνεύουν από πλημμύρες. «Η Εύβοια έχει μια ιδιομορφία γιατί ουσιαστικά κάηκε όλος ο παραγωγικός ιστός, δεν υπάρχει οικονομία. Εν μέρει το ίδιο έγινε και στην Ηλεία. Η Εύβοια είναι μια ερημοποιημένη περιοχή και από το πρώτο που κινδυνεύει είναι οι πλημμύρες, που είναι προ των θυρών. Μπορεί να υπάρξουν πλημμύρες μετά από μια ικανή βροχόπτωση» είπε χαρακτηριστικά. «Το πιο σημαντικό είναι η προελαύνουσα ερημοποίηση» σχολίασε και κατέληξε: «Φανταστείτε τη βόρεια Εύβοια σαν μια περιοχή της Βόρειας Αφρικής».




Πηγή