Με την 31η Αυγούστου να πλησιάζει, οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους έναντι της κυβερνητικής απόφασης για υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό και αναστολές συμβάσεων εργασίας για όσους δεν συμμορφώνονται. Η χθεσινή ημέρα ήταν εκρηκτική, με κινητοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη.
Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που σημειώνονται, ιδιαίτερα στα περιφερειακά νοσοκομεία, η κυβέρνηση φέρεται ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασής της. Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που προκύπτει και στο οποίο δεν υπάρχει καμία λύση από την κυβέρνηση είναι πως πολλά νοσοκομεία θα βρεθούν υποστελεχωμένα, εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε χθες το πρωι η ΠΟΕΔΗΝ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να δει εκπροσώπους των συγκεντρωμένων και έτσι λίγο πριν τις 12.00 οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, και εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους απαγόρευσαν να φτάσουν μέχρι το πρωθυπουργικό μέγαρο.
Η ΠΟΕΔΗΝ, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, θεωρεί ότι «παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.
Αίτηση ακύρωσης
Στην αίτηση ακύρωσης εκτίθενται, περαιτέρω, ότι πριν τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της υγείας και των δομών κοινωνικής πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τέλος, με το υπό κρίση μέτρο, φρονούμε, ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, σε τηλεοπτική του παρέμβαση, ζήτησε να δοθεί μία μικρή διορία 15 ημερών, ώστε να πεισθούν οι περίπου 10.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Προειδοποίησε ότι, εάν τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου, η δημόσια υγεία θα οδηγηθεί σε πλήρη αποδιοργάνωση.
«Στον δρόμο χωρίς μισθό»
Ο κύριος Γιαννάκος χαρακτήρισε χρέος της ομοσπονδίας και της κοινωνίας να στηρίξει «τους λίγους εναπομείναντες συναδέλφους», λέγοντας ότι «πετιούνται στον δρόμο χωρίς μισθό», ενώ επί 19 μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σώζουν ασθενείς, τηρούν τα μέτρα, «αλλά φοβούνται να εμβολιαστούν». Στηλίτευσε την αναστολή αδειών των εμβολιασμένων υγειονομικών, προκειμένου να καλύψουν τα κενά των αναστολών, και κατήγγειλε ότι δεν έχουν γίνει ακόμα προκηρύξεις για αντικαταστάσεις με τρίμηνες συμβάσεις. Πρόσθεσε ότι ήδη καταρτίζονται σχέδια για καταργήσεις και συγχωνεύσεις κλινικών και αναστολή χειρουργείων. «Τελικά θα την πληρώσουν οι εμβολιασμένοι και οι ασθενείς» συμπλήρωσε ο κ. Γιαννάκος.
Μαζικό «όχι» στην υποχρεωτικότητα είπαν χθες και εκατοντάδες υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας το «παρών» σε μεγάλη συγκέντρωση έξω από το ΥΜΑΘ. Μέλη της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, αλλά και σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας, συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας κόντρα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος χαρακτήρισε τα εμβόλια «μεγάλο δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα», που οι κυβερνώντες προσπαθούν να το εργαλειοποιήσουν, να διχάσουν την κοινωνία και να επιβάλουν αυστηρά μέτρα. Διαμαρτυρόμενος για την αναστολή των εργαζομένων, σημείωσε ότι το δικαίωμα στη δουλειά είναι αναφαίρετο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου