Φουντώνει η πολιτική κόντρα για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που σύσσωμα κόμματα και συνδικάτα χαρακτηρίζουν «αντεργατικό», τονίζοντας πως με το συγκεκριμένο σχέδιο το υπουργείο καταργεί το 8ωρο, επιβάλλονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας σε βάρος των συλλογικών συμβάσεων, προωθείται η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, καταργούνται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το δικαίωμα στην απεργία. Άρθρα του νομοσχεδίου βρίσκουν αντίθετα και μέλη της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που «τηλεπωλητή απλήρωτων εργασιών» χαρακτηρίζει τον υπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ «Χατζηθάφτη», υπογραμμίζοντας το το νομοσχέδιο μας γυρίζει σε συνθήκες 19ου αιώνα. Αιχμηρή και η τοποθέτηση από μεριάς του ΜέΡΑ25 που τονίζει πως «ο Χατζηδάκης έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα στην εργασία, όση σχέση έχει και ένας αναγνώστης για έναν μακρινό προορισμό μέσα από ένα μυθιστόρημα που διαβάζει».
Το νομοσχέδιο έχει φέρει και εσωκομματικούς τριγμούς στην κυβέρνηση, με την βουλεύτρια Άννα Ευθυμίου να ζητά βελτιώσεις σε συγκεκριμένα άρθρα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη 8 Ιουνίου, η ίδια εξέφρασε τις ενστάσεις της. «Όλοι που ασχολούμαστε εμπράκτως με το εργατικό δίκαιο γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει σχέση ισοτιμίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Υπάρχει σχέση εξάρτησης. Άρα, σε τυχόν κακόβουλες προθέσεις εργοδοτών, εμείς θα πρέπει να βάλουμε εκείνα τα εχέγγυα που να πούμε ότι ναι η διάταξη αυτή πρέπει να λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ενώ εξέφρασε μια σχετική διαφωνία ως προς τη διάταξη για τις ατομικές συμβάσεις. Όπως είπε αυτές δεν πρέπει να υπερκεράσουν τις συλλογικές. «Δεν πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στην απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων, δεν το δίνει το νομοσχέδιο, να μην το δώσουμε έναντι μιας βασικής αρχής, της αρχής της συλλογικότητας και της λογικής διαπραγμάτευσης», επεσήμανε.
Σε ότι αφορά τη ρύθμιση για τις επαναπροσλήψεις η ΆνναΕυθυμίου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προσέξουμε βάζοντας ασφαλιστικές δικλείδες. «Πρέπει να προσέξουμε πραγματικά μην καταστρατηγηθεί το δικαίωμα στο όνομα μιας πρόσθετης αποζημίωσης», είπε και πρότεινε αυτό να γίνεται με αίτημα μόνο του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη». Όπως ξεκαθάρισε, ωστόσο, στο ethnos.gr δεν τίθεται θέμα καταψήφισης του νομοσχεδίου από την πλευρά της. «Πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις και ασφαλιστικές δικλείδες, τις οποίες και θα καταθέσω σήμερα στη Βουλή. Αυτές οι προτάσεις γίνονται για την βελτίωση του νομοσχεδίου», τονίζει η ίδια.
ΣΥΡΙΖΑ: Χατζηδάκης, τηλεπωλητής απλήρωτων 10ωρων
Για την αξιωματική αντιπολίτευση το νομοσχέδιο αυτό θεωρείται η «μητέρα των μαχών» ενώ η κυβέρνηση δια του Κ. Χατζηδάκη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αιτηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί άρθρων που τα θεωρεί «φιλεργατικά», όπως αυτά για την άδεια πατρότητας, τη γονική άδεια, αλλά και για τα μέτρα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εργασίας:
Στον κ. Χατζηδάκη απάντησε με σκωπτικό τρόπο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον υπουργό «τηλεπωλητή απλήρωτων 10ωρων». «Ο κ. Χατζηδάκης το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια νέα πόρτα στην καριέρα του: αυτή του τηλεπωλητή. Εμφανίζεται παντού χωρίς αντίλογο, για να μας “πουλήσει” τα απλήρωτα 10ωρα. Με επιχείρημα ότι έτσι ένας εργαζόμενος-γονιός θα έχει παραπάνω χρόνο με την οικογένειά του», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε διερωτώμενος: «Αλήθεια κ. Χατζηδάκη η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά από κλάδους θα φέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους; Η νομοθέτηση για πρώτη φορά του σπαστού ωραρίου στην μερική απασχόληση θα φέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους; Το μόνο που θέλει να κάνει ο κ. Χατζηδάκης με το νομοσχέδιο είναι να νομιμοποιήσει τα απλήρωτα 10ωρα και να βάλει πλάτη στους εργοδότες που δεν επιθυμούν κανόνες και έλεγχο. Όπως π.χ. οι τράπεζες στις οποίες το κόμμα του χρωστάει 340 εκατ».
«Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος της εργασίας είναι η αύξηση στον κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό κόντρα στην εργοδοτική ανομία. Με αυτό το πλαίσιο θα δώσουμε την απεργιακή μάχη και με αυτό το πλαίσιο θα ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.
ΜέΡΑ25: Ο Χατζηδάκης έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα στην εργασία, όση κι ένας αναγνώστης για έναν μακρινό προορισμό μέσα από ένα μυθιστόρημα που διαβάζει
Είναι ζωτικής σημασίας να μην γίνει νόμος του κράτους αυτό το τερατούργημα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη και προειδοποίησε ότι θα επιδεινωθεί η ζωή χιλιάδων εργαζομένων. Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 κάλεσε τους «πρόθυμους» βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο να αναλογιστούν ότι την επαύριο της ψήφισής του ο λαός θα εξακολουθήσει να έχει τα εκλογικά του δικαιώματα. «Ο κ. Χατζηδάκης έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα στην εργασία, όση σχέση έχει και ένας αναγνώστης για έναν μακρινό προορισμό μέσα από ένα μυθιστόρημα που διαβάζει», είπε η Μαρία Απατζίδη και προσέθεσε ότι ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη δώσει τα μνημονιακά του διαπιστευτήρια, και σήμερα φέρνει νομοσχέδιο που εξυπηρετεί την παρασιτική ολιγαρχία που βάζει τη νεολαία στο θυσιαστήριο.
Το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη βασίζεται στη νεκρή πια ιδέα ότι «η ελαστικοποίηση της εργασίας αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο». Ως ΜέΡΑ25 συμμετέχουμε στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση μαζί με φορείς, συλλογικότητες και πολιτικές δυνάμεις στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
ΚΙΝΑΛ: Ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα και παρεμποδίζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες
-Το νομοσχέδιο αφαιρεί την συλλογική διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ο εργοδότης θα μετατρέπει το 8ωρο του εργαζόμενου σε 10ωρο, χωρίς να πληρώνει υπερωρίες, με την υπόσχεση μελλοντικών ρεπό.
-Διευκολύνονται ακόμη και οι παράνομες απολύσεις, μιας και ο εργοδότης δεν θα υποχρεούται να επαναπροσλάβει εργαζόμενο, ακόμη και αν αυτός δικαιωθεί από το δικαστήριο.
-Τίθενται αρνητικοί περιορισμοί για την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και καταργούνται οι προβλέψεις για την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών από απολύσεις.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην επιστολή της επισημαίνει ακόμα ότι «με το νομοσχέδιο οδηγούμαστε σε μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και σε προβλήματα στην οικογενειακή τους ζωή ενώ στερείται η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας για την κάλυψη νέων αναγκών των επιχειρήσεων». Σημειώνει επίσης ότι τα συνδικάτα προκήρυξαν στις 10 Ιουνίου, Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία, την οποία το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει και διεξάγει ήδη εκστρατεία ενημέρωσης τους για τις συνέπειες αυτών των παρεμβάσεων.
ΚΚΕ: Μας γυρίζει στις συνθήκες ζωής και εργασίας του 19ου αιώνα
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε ότι αυτό το νομοσχέδιο «οδοστρωτήρας όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει», «είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης». Είναι ένα νομοσχέδιο που γυρίζει στις συνθήκες ζωής και εργασίας του 19ου αιώνα. Είναι ένα νομοσχέδιο που βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, είπε ο κ. Κατσώτης που αποκάλεσε “Χατζηθάφτη” τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για τον οποίο ανέφερε ότι σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου αποτυπώνεται το μίσος του για τον κόσμο της εργασίας.
«Είστε η γνήσια φωνή των επιχειρηματικών ομίλων, από κοινού στέκεστε απέναντι στο ΚΚΕ γιατί δεν μπορείτε να το βάλετε στο χέρι και γιατί το ΚΚΕ δεν συμβιβάζεται με το βάρβαρο και σάπιο σύστημα που υπηρετείτε», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο, και καθιερώνει το 10ωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή αλλά με ατομική σύμβαση, αυξάνει τις υπερωρίες και τις κάνει πιο φτηνές, γενικεύει την εργασία τις Κυριακές, καταργεί κάθε προστασία για τις απολύσεις. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ είπε εξάλλου ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει κάθε απαίτηση των εργοδοτών για χτύπημα των συνδικάτων, ενισχύει την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, καταργεί συνδικαλιστικές ελευθερίες και ποινικοποιεί τον αγώνα για διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, προστατεύει την απεργοσπασία και καταργεί-ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας.
Το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργία
Το δεκάλεπτο βίντεο για το νομοσχέδιο δια χειρός NAP
Σε ένα δεκάλεπτο βίντεο – εκπομπή του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά αναλύονται οι βασικές κατευθύνσεις του, τα συμφέροντα των εργοδοτών και την ανάγκη για την ανατροπή του.
Όπως υπογραμμίζει το ΝΑΡ, «η επίθεση της κυβέρνησης είναι πολιτική. Ο νόμος Χατζηδάκη – και άλλα μέτρα που παίρνονται – αφορούν την καρδιά του κοινωνικού ζητήματος της εποχής μας. Πολιτική πρέπει να είναι και η απάντηση του εργατικού κινήματος σε όλες τις εκφράσεις του. Από τις πολιτικές δυνάμεις της κομμουνιστικής αριστεράς ως τα συνδικάτα και από τη μαχόμενη νεολαία ως τους ανέργους, η πάλη για να μην περάσει, να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο, για την υπεράσπιση του σταθερού ωραρίου, πρέπει να συνδεθεί με το στόχο για μείωση στις 30 ώρες εργασίας τη βδομάδα, με αύξηση των αποδοχών και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
«Η πολιτική απάντηση πρέπει να δοθεί με αντικαπιταλιστικό μέτωπο και πρόγραμμα, με εργατικό ξεσηκωμό και κίνημα ανατροπής. Όχι με κοινοβουλευτικούς δεκάρικους, με εκλογική αναμονή «αριστερών κυβερνήσεων» που θα κάνουν τα ίδια, με νομικά διαβήματα, με κοινοβουλευτικοποίηση του κινήματος και των συνδικάτων. Όχι με τις συνήθεις ηττοπαθείς τακτικές»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου