Ακολουθώντας την επικίνδυνη λογική του διαχωρισμού των πολιτών σε δύο κατηγορίες, που εδραιώθηκε από τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσον αφορά τα προνόμια στους εμβολιασμένους, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, το πήγε ένα βήμα πιο πέρα. Σε εμφάνισή του στην ΕΡΤ, έθεσε επί τάπητος το δικαίωμα του επιχειρηματία να απολύει κάποιον εργαζόμενο ο οποίος αρνείται να εμβολιαστεί.

«Όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του» είπε και πρόσθεσε πως «στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση». Ο υπουργός, χρησιμοποιώντας τη συνήθη φρασεολογία του περί «ψεκασμένων», τόνισε πως αντιλαμβάνεται την ανησυχία που είναι κατανοητή και σεβαστή, αλλά δεν μπορούν οι λίγοι να καταστρέψουν τους πολλούς.

Όσον αφορά τα προνόμια έδωσε το παράδειγμα της Αμερικής που όσοι εμβολιάζονται κυκλοφορούν χωρίς μάσκες και τόνισε πως κατά τα μέσα Ιουλίου, όταν το εμβόλιο θα είναι προσβάσιμο σε όλους, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι «διευκολύνσεις». Πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τα προνόμια θα γίνει τον χειμώνα που θα έρθει καθώς και ότι με βεβαιότητα θεωρεί ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, όπου προφανώς και δεν θα μπορούν να μπουν οι ανεμβολίαστοι. Είπε επίσης ότι ο κανόνας αυτός θα ισχύει για τα πάντα.

Ο Αδ. Γεωργιάδης , επιπλέον έθιξε το ζήτημα των νησιών των οποίων οι κάτοικοι αρνούνται να εμβολιαστούν και το κατά πόσο θα επηρεάσει αυτό αρνητικά τα έσοδα από τον τουρισμό, προσπαθώντας να μεταθέσει την ευθύνη στους ανθρώπους αυτούς. «Διαβάζουμε χθες για την Κέρκυρα όπου έχουμε φτιάξει ένα σούπερ εμβολιαστικό κέντρο και πηγαίνουν αντί για 800 άτομα την ώρα, πέντε την ώρα. Αυτό είναι καταστροφή. Είσαι η Κέρκυρα, περιμένεις να έρθουν τουρίστες από την Μ. Βρετανία και να βγεις από την πορτοκαλί λίστα».

Στο γιατί εξαιρέθηκαν τα μικρά οικογενειακά καταλύματα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, υπογράμμισε πως δεν εξαιρέθηκαν τα καταλύματα αυτά και πως στόχος του ΕΣΠΑ είναι να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. «Αν έχεις μια επιχείρηση τόσο μικρή που δεν έχει κανέναν εργαζόμενο, τότε είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και έχεις άλλα εργαλεία να σε βοηθήσουν όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αναβολή πληρωμής φόρων κλπ» κατέληξε επί του θέματος.

Υπενθυμίζεται, πως η ίδια συζήτηση συνέβη και σε θεσμικό επίπεδο σε συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ΠτΔ. Οι δύο τους μίλησαν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τα προνόμια που πλέον λέγονται «διευκολύνσεις» και τα συνταγματικά δικαιώματα. Το ίδιο απόγευμα, ο Κ. Μητσοτάκης, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε: «Κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε επιχειρηματία να δέχεται μόνο εμβολιασμένους» θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τη δημιουργία πολιτών δύο ταχυτήτων.


Πηγή