Σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να προεδρεύει, λίγες ημέρες μετά τη διχαστική πολιτική από την κυβέρνηση με στόχο τους ανεμβολίαστους και με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων και τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Στο τραπέζι της κυβέρνησης η λήψη νέων μέτρων νέων μέτρων, μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις εγγυήσεις Μητσοτάκη για «θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολιασμού» χώρα.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που τα τελευταία εικοσιτετράωρα προέβησαν σε δηλώσεις προαναγγέλλοντας τέταρτο κύμα της πανδημίας πιο νωρίς από το αναμενόμενο, αλλά και διαχωρίζοντας τη θέση τους από την κυβέρνηση και τις αποφάσεις των τελευταίων εβδομάδων.

«Η επιτροπή λοιμωξιολόγων δεν είπε ποτέ να βγουν οι μάσκες»

Στις ολοένα και αυξανόμενες ηχηρές παρεμβάσεις από λοιμωξιολόγους προστέθηκε σήμερα αυτή του καθηγητή Νίκου Σύψα ο οποίος άφησε ισχυρές αιχμές για τις επιλογές της κυβέρνησης, διαχωρίζοντας τις αποφάσεις που πάρθηκαν για τις μάσκες από τις εισηγήσεις των ειδικών. Όπως υποστήριξε, μιλώντας στο OPEN, η επιτροπή δεν έδωσε ποτέ σύσταση για να σταματήσει η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. «Η επιτροπή το μοναδικό που είπε είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός μπορεί πρόσκαιρα να βγάλει τη μάσκα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι «καλό είναι η Πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα», με φόντο τις δηλώσεις των τελευταίων βδομάδων από υπουργούς, ενώ ξεκαθάρισε ότι εάν η χώρα δεν φτάσει σε υψηλό ποσοστό ανοσίας (60%), οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν με την μετάλλαξη Δ και τότε τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα θα είναι αναπόφευκτα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της με την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για πρόωρη απόφαση που έφερε χαλαρότητα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι απειλές και το κούνημα του δακτύλου δεν αποδίδουν, ιδιαίτερα στους νέους, ενώ ζήτησε μεγάλη και καλύτερη καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό.

«Είμαστε νομίζω στην αρχή του 4ου κύματος»

Την ανησυχία του για 2.000 κρούσματα εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τα τέλη του μήνα εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Είμαστε νομίζω στην αρχή του 4ου κύματος. Το τι σημαίνει αυτό έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε εμείς, μάς δίνεται δυνατότητα κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας. Ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα», προειδοποίησε.

Μιλώντας για ταχεία αύξηση κρουσμάτων, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως αν τα πράγματα πάνε οριακά άσχημα, δηλαδή χωρίς να μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλή αντίδραση, «μπορούμε να πάμε μέχρι τα 1.500 κρούσματα μέχρι τις 20 του μήνα στα περίπου 2.000 μέχρι τέλους του μήνα», μιλώντας με εβδομαδιαίους μέσους όρους.

«Σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων»

Αξίζει πάντως να σημειωθεί η πρόσφατη ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος παρέθεσε την αριθμητική των τελευταίων ημερών κάνοντας λόγο για αύξηση κρουσμάτων που αγγίζει ακόμα και το 266% την τελευταία εβδομάδα.




Πηγή