Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Πρώτα Οι Γυναίκες!

 

Στη σειρά “The morning show” της Apple TV δύο γυναίκες πρωταγωνιστούν η Τζένιφερ Άνιστον και η Ρις Γουϊδερσπουν. Στο “Big little lies” της HBO , είναι 6, η Νικόλ Κιντμαν, η Ρις Γουϊδερσπουν, η Σέιλεν Γούντλει, η Ζίκ Κράβιτς, η Λόρα Ντέρν και η Μέριλ Στριπ.

(L-R): Anna Paquin as Robyn and Sophie Okonedo as Caroline in FLACK, “Sofi”. Photo Credit: Ludovic Robert/POP TV.

Στο βρετανικό “Flack”, 4 γυναίκες , η Ανν Πάνκουιν, η Λιντία Γουίλσον, η Ρεμπέκα Μπένσον και η Σόφι Οκονέντο. Αλλά και στο “High Fidelity” τη θέση του Τζον Κιούζακ στην ταινία, πήρε στην ομώνυμη σειρά η Ζόε Κράβιτς. Και σίγουρα να μην ξεχάσουμε την “Wonder Woman” με την Γκαλ Γκαντότ που είναι ένα σημείο αναφοράς στην στροφή προς την δύναμη των γυναικών. Και ακόμη το “Law and Order” με την Ολίβια Μπένσον

Οι γυναίκες στο χώρο του οπτικοακουστικού τομέα με καθυστέρηση λαμβάνουν τη θέση που τους αξίζει και τους αναλογεί, ενώ οι άνδρες περνάνε σε δεύτερο ρόλο, εμφανιζόμενοι γεμάτοι αδυναμίες, ατελείωτη βία και διάθεση για παρασπονδίες.Η τάση στις σειρές και τις ταίνιες, είναι γυναίκες. Μόνες τους, σε δίδυμα, σε τρίδυμα, σε παρέες δείχνοντας μέσα από τις αντιφάσεις τους, μια δύναμη διαφορετική από την ανδρική. Ίσως είναι το αποτέλεσμα του “Me too”, ίσως πια η κοινωνία δεν ανήκει την κυριαρχία του ανδρικού μυαλού.

  • Η εξαίρεση της Ελλάδας

Στην Ελλάδα, αυτή η τάση δεν έχει έρθει. Μόνη εξαίρεση είναι τις παρουσιάστριες στα δελτία ειδήσεων, τα ΜΜΕ στην έκφρασή τους ανδροκρατούνται στην καθημερινότητά τους. Η γυναίκα δημοσιογράφος θεωρείται “γλάστρα” από πολλούς, δυστυχώς, ή σε άλλες περιπτώσεις οι γυναίκες παρουσιάζουν χαμηλού επιπέδου κουτσομπολίστικες εκπομπές, που ανακυκλώνουν την ελληνική τηλεοπτική μετριότητα. Τα ντουέτα των γυναικών στο ραδιόφωνο εξαφανίζονται σε αντίθεση με τα άνδρικα που θεωρούνται ως ό,τι καλύτερο έχει ακούσει ως σήμερα η ανθρωπότητα. Κι όμως στο κοντινό παρελθόν η ΕΡΤ, στην τότε ΝΕΤ, είχε δώσει τη δυνατότητα στην Ρίκα Βαγιάννη και την Πόπη Τσαπανίδου, να κάνουν τη δική τους δημοσιογραφική εκπομπή.

Δεν είναι ζήτημα θάρρους, αλλά αντίληψη της εποχής. Τα δίκτυα που θα βάλουν γυναίκες μπροστά σε κάμερες και μικρόφωνα θα βρεθούν πάνω στο κύμα.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ